Cencorp Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2011

LIIKEVAIHTO KASVOI MERKITTÄVÄSTI, LIIKETULOS HEIKKENI


Cencorp Oyj       Osavuosikatsaus   7.11.2011 klo 19.15

YHTEENVETO

-Suluissa vertailuluku vastaavalta ajanjaksolta vuonna 2010.Yritysjärjestelyn vuoksi vain Laser- ja automaatiosovellukset -segmentin luvut ovat keskenään vertailukelpoisia.

-Face (Telecom) –liiketoiminnan eli nykyisen Erikoiskomponentit-segmentin tulos ja tase on yhdistelty Cencorpin kaikkiin konsernilukuihin 1.12.2010 alkaen, joten tällä segmentillä ei ole vertailulukuja tammi-syyskuussa 2010.

Heinä-syyskuu 2011

-Cencorp-konsernin liikevaihto kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 136 prosenttia 6,4 miljoonaan euroon (2,7 miljoonaa euroa).

-Liiketulos oli -1,2 miljoonaa euroa (-0,2 miljoonaa euroa).

-Laser- ja automaatiosovellukset -segmentin liikevaihto kasvoi 34 prosenttia 3,6 miljoonaan euroon (2,7 miljoonaa euroa), ja liiketulos oli -0,2 miljoonaa euroa (-0,2 miljoonaa euroa).

-Erikoiskomponentit-segmentin liikevaihto oli 2,8 miljoonaa euroa ja liiketulos -1,0 miljoonaa euroa.

-Konsernin tulos ennen veroja oli -0,8 miljoonaa euroa (-0,5 miljoonaa euroa).

-Osakekohtainen tulos oli -0,002 euroa (-0,003 euroa).

Tammi-syyskuu 2011

-Cencorp-konsernin liikevaihto kasvoi 174 prosenttia 19,9 miljoonaan euroon (7,3 miljoonaa euroa).

-Tilauskanta syyskuun lopussa oli 2,5 miljoonaa euroa (3,0 miljoonaa euroa).

-Liiketulos oli -4,9 miljoonaa euroa (-2,2 miljoonaa euroa).

-Tulos ennen veroja oli -5,6 miljoonaa euroa (-2,3 miljoonaa euroa).

-Osakekohtainen tulos oli -0,02 euroa (-0,02 euroa).

-Omavaraisuusaste syyskuun lopussa oli 54,2 prosenttia (3,0 prosenttia).

 

Näkymät vuodelle 2011

-Näkymiä päivitettiin 7.9.2011 jyrkästi heikentyneen markkinatilanteen johdosta. -Vuoden 2011 liikevaihdon arvioidaan olevan noin 25 miljoonaa euroa ja liiketuloksen jäävän vuotta 2010 alhaisemmaksi edellyttäen, että toimintaympäristö ja tämänhetkiset suhdannenäkymät eivät olennaisesti muutu.

TOIMITUSJOHTAJA MATS ERIKSSON

”Liikevaihtomme kasvoi edelleen merkittävästi vuoden kolmannella neljänneksellä. Suurimman osan kasvusta toi Face-liiketoiminnan eli Kiinassa toimivan erikoiskomponenttivalmistuksen liittäminen osaksi Cencorpia. Onnistuimme kuitenkin kasvattamaan myös laser- ja automaatiosovellusten myyntiä, vaikka maailmantalouden epävarmuus onkin siirtänyt investointipäätöksiä ja vaikeuttanut näiden kauppojen loppuunsaattamista. Lisäksi pystyimme lisäämään erikoiskomponenttien myyntiä edellisiin neljänneksiin verrattuna, mikä on positiivista vaikeassa markkinatilanteessa.  

Erikoiskomponentit-segmentin liiketulos oli edelleen tappiollinen, vaikka pystyimmekin parantamaan segmentin kannattavuutta tämän vuoden aikaisempiin neljänneksiin verrattuna. Tästä johtuen koko konsernin kannattavuus heikkeni selvästi heinä-syyskuussa huolimatta liikevaihdon kasvusta. Laser- ja automaatiosovellukset –segmentin liiketulos oli viime vuoden tasolla ja jäi edelleen negatiiviseksi. Sitä huononsivat kustannukset, jotka syntyivät kevään kysyntäpiikistä ja komponenttien saannin vaikeudesta johtuneista toimitusvaikeuksista. Lisäksi toimintoja jouduttiin sopeuttamaan syksyllä nopeasti pudonneen kysynnän vuoksi. Ongelmia Erikoiskomponentit-segmentissä aiheuttivat edelleen merkittävän asiakkaamme markkinaosuuden putoaminen sekä käynnissä olevat muutokset matkapuhelinalan kilpailutilanteessa ja hankintaketjussa.  

Koko konsernin kannattavuutta parannetaan toimintaa tehostamalla ja kiinteitä kustannuksia karsimalla. Olemme muun muassa keskittäneet tuotantoa ja lyhentäneet työaikoja Kiinassa. Projektitoiminnan tehokkuutta on parannettu, ja odotammekin tästä huomattavia kustannussäästöjä. Lisäksi Suomen henkilöstön määräaikaiset lomautukset alkoivat lokakuun alussa. Olemme myös löytäneet lupaavia käyttökohteita uudentyyppisille joustaville virtapiireille uusissa elektroniikkasovelluksissa ja uusiutuvan energian sovelluksissa. Erityisesti uusiutuvan energian sovelluksissa olemme edenneet asiakasneuvotteluissa ja prototuotteiden valmistuksessa. Ensimmäinen tilaus Erikoiskomponentit-segmentille tältä kasvavalta toimialalta on edelleen mahdollinen vuoden 2011 aikana.”

YLEISTÄ

Vertailukohta on edellisen vuoden vastaava jakso, ellei toisin ole mainittu. Lukuja vertailtaessa on huomioitava, että vuosi 2011 sisältää Face (Telecom)-liiketoiminnan luvut, mutta vuosi 2010 sisältää ne vain joulukuun 2010 osalta.
 

Osavuosikatsaus on laadittu noudattaen IAS 34 osavuosikatsaukset –standardia ja samoja laskentaperiaatteita kuin tilinpäätös. Osavuosikatsaus on tilintarkastamaton.

Katsauskauden tapahtumista löytyy enemmän tietoa pörssitiedotteista, jotka on julkaistu Cencorpin internetsivuilla osoitteessa www.cencorp.com. Samasta osoitteesta löytyvät myös AML:n mukaiset omistusmuutoksia koskevat liputusilmoitukset.

Cencorp on osa suomalaista Savcor–konsernia. Savcor Group Oy omistaa 34,8 prosenttia ja Savcor Group Limited 39,0 prosenttia Cencorpista. 

SIIRTYMINEN SEGMENTTIRAPORTOINTIIN

Face (Telecom) –yritysjärjestely saatettiin päätökseen 30.11.2010, ja Cencorpin raportointirakenne muuttui 1.12.2010 alkaen. Face (Telecom) –liiketoiminnan tulos ja tase on yhdistelty Cencorpin konsernilukuihin 1.12.2010 alkaen, ja Cencorp on raportoinut kahden liiketoimintasegmentin mukaan vuodesta 2010. Liiketoimintasegmentit ovat Laser- ja automaatiosovellukset ja Erikoiskomponentit. Laser- ja automaatiosovellukset –segmentti muodostuu Cencorpin aikaisemmasta liiketoiminnasta ja Erikoiskomponentit-segmentti Face -yritysjärjestelyn kautta hankitusta liiketoiminnasta. Tähän segmenttiin kuuluvat muun muassa matkapuhelinten, kameroiden, kannettavien tietokoneiden sekä muiden elektronisten laitteiden häiriösuojaukset, matkapuhelinten antennit, joustavat liittimet ja johtimet, erilaiset dekoraatiot eli metalliosien kemialliset ja laseriin perustuvat syövytykset sekä radiotaajuinen etätunnistusmenetelmä (RFID).

HEINÄ-SYYSKUUN TALOUDELLINEN KEHITYS

Liikevaihto kasvoi 136 prosenttia 6,4 miljoonaan euroon (2,7 miljoonaa euroa). Liikevaihtoa kasvattivat Face (Telecom) -liiketoiminnan liittäminen osaksi Cencorp-konsernia sekä laserautomaatio- ja muiden automaatiolaitteiden myynnin kasvu.

Käyttökate oli -0,4 miljoonaa euroa (0,02 miljoonaa euroa). Konsernin poistot ovat kasvaneet merkittävästi sen jälkeen kun Kiinassa toimiva Face (Telecom) -liiketoiminta eli nykyinen Erikoiskomponentit-segmentti liitettiin joulukuussa 2010 osaksi Cencorpia.

Liiketulos oli -1,2 miljoonaa euroa (-0,2 miljoonaa euroa). Konsernin liiketulosta heikensi erityisesti Erikoiskomponentit-segmentin huono kannattavuus. Laser- ja automaatiosovellukset -segmentin liiketulos oli samalla tasolla kuin viime vuoden kolmannella neljänneksellä.

Konsernin tulos ennen veroja oli -0,8 miljoonaa euroa (-0,5 miljoonaa euroa). Kauden tulos oli -0,8 miljoonaa euroa (-0,5 miljoonaa euroa).

Osakekohtainen tulos oli -0,002 euroa (-0,003 euroa) ja laimennettu osakekohtainen tulos -0,002 euroa (-0,003 euroa).

TAMMI-SYYSKUUN 2011 TALOUDELLINEN KEHITYS

Toimintaympäristö

Cencorp toimii elektroniikka- ja energiateollisuuden sovellusaloilla. Maantieteellisiä päämarkkina-alueita ovat Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka ja Aasia. Suurin osa maailman elektroniikkateollisuudesta, mukaan lukien matkapuhelinten valmistus, on keskittynyt Cencorpin erikoiskomponenttien valmistuksen kotimarkkina-alueelle Aasiaan.

Laser- ja automaatiosovellusten kysyntää heikkeni vuoden kolmannella neljänneksellä erityisesti Euroopassa ja USA:ssa. Tämä johtui maailmantalouden epävarmuudesta, joka vähentää asiakkaiden tarvetta tuotantokapasiteetin kasvattamiseen ja siirtää investointipäätöksiä. Tuotantoprosessien automatisoinnin tarvetta ja samalla automaatiotuotteiden kysyntää kasvattavat kuitenkin pidemmällä aikavälillä työvoimakustannusten nousu, erityisesti Kiinassa. Uusina mielenkiintoisina markkinoina Cencorp pitää energiateollisuuden, erityisesti uusiutuvan energian sovelluksia.

Erikoiskomponenttien kysyntä kasvoi hienoisesti erityisesti matkapuhelinsektorilla. Käynnissä olevat muutokset matkapuhelinmarkkinoiden kilpailutilanteessa, toimijoiden markkinaosuuksissa sekä hankintaketjussa vaikeuttavat ennustettavuutta ja saattavat muuttaa kysyntätilannetta. Yleisnäkymät ovat kuitenkin positiiviset, sillä matkapuhelinmarkkinoiden on viimeaikaisten tietojen mukaan ennustettu kasvavan hieman alle 10 prosenttia vuonna 2011, joskin markkinoiden kehittyminen seuraa yleistä suhdannekehitystä. Myös muiden Cencorpille tärkeiden markkinoiden, kuten RFID-lähettimien ja vastaanottimien sekä joustavien virtapiirien, kasvunäkymät ovat hyvät.

Liikevaihto ja tulos

Liikevaihto kasvoi 174 prosenttia 19,9 miljoonaan euroon (7,3 miljoonaa euroa). Liikevaihtoa kasvattivat Face (Telecom) -liiketoiminnan liittäminen osaksi Cencorp-konsernia sekä laserautomaatio- ja muiden automaatiolaitteiden myynnin kasvu.

Käyttökate oli -2,3 miljoonaa euroa (-1,6 miljoonaa euroa).

Liiketulos oli -4,9 miljoonaa euroa (-2,2 miljoonaa euroa). Konsernin liiketulosta heikensi erityisesti Erikoiskomponentit-segmentin huono kannattavuus. Laser- ja automaatiosovellukset -segmentin liiketulos oli edelleen tappiollinen, mutta parani viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.

Konsernin tulos ennen veroja oli -5,6 miljoonaa euroa (-2,3 miljoonaa euroa). Kauden tulos oli -5,6 miljoonaa euroa (-2,3 miljoonaa euroa).

Osakekohtainen tulos oli -0,02 euroa (-0,02 euroa) ja laimennettu osakekohtainen tulos –0,02 euroa(-0,02 euroa).

Rahoitus

Liiketoiminnan rahavirta ennen investointeja oli -2,5 miljoonaa euroa (-1,2 miljoonaa euroa). Myyntisaamiset olivat katsauskauden lopussa 5,4 miljoonaa euroa (2,6 miljoonaa euroa). Yhtiön nettorahoituskulut olivat 0,7 miljoonaa euroa (0,1 miljoonaa euroa).

Omavaraisuusaste oli syyskuun lopussa 54,2 (3,0) prosenttia ja osakekohtainen oma pääoma oli 0,06 euroa (0,002 euroa). Katsauskauden päättyessä konsernin rahavarat olivat 1,3 miljoonaa euroa (0,08 miljoonaa euroa) ja käyttämättömien vientilimiitti-, pankkitakauslimiitti- ja factoringluottojen määrä 0,7 miljoonaa euroa (1,0 miljoonaa euroa).

Tilauskantaansa vastaavan toimituskyvyn varmistamiseksi Cencorp sopi kesäkuussa 2011 Ahlström Capital Oy:n tytäryhtiön AC Finance BV:n kanssa miljoonan euron lyhytaikaisesta lainasta. Ahlström Capital Oy:n toinen tytäryhtiö AC Invest BV omistaa noin 5,1 prosenttia Cencorpin osakekannasta. Laina-aika alkoi 1.6.2011 ja päättyy 31.12.2011.

Cencorpin osakekannasta 34,8 prosenttia omistava Savcor Group Oy ja Cencorp sopivat samassa yhteydessä Savcor Group Oy:n Cencorpille vuonna 2009 antaman ja 25.5.2010 oman pääoman ehtoiseksi vaihtovelkakirjalainaksi muutetun noin 1,4 miljoonan euron lainan eräpäivän siirtämisestä kesäkuun 2011 lopusta vuoden 2011 loppuun. Lainaa on jäljellä noin 1,2 miljoonaa euroa. Cencorp on aloittanut neuvottelut AC Finance BV:n ja Savcor Group Oy:n kanssa molempien laina-aikojen jatkamisesta 31.12.2011 eteenpäin.

Cencorpin kiinalainen tytäryhtiö Savcor Face (Beijing) Technologies Co., Ltd on neuvotellut kiinteistösijoittajien kanssa Pekingin tehdasrakennuksen myynnistä ja takaisinvuokrauksesta. Kauppa toteutuu tämänhetkisen tiedon mukaan marraskuun 2011 aikana. Kauppahinnalla maksetaan pois 40 miljoonan remimbin eli noin 4,6 miljoonan euron laina kiinalaiselle Bank of China -pankille.

Yhtiön rahoitusasema tulee käytettävissä olevien ennusteiden valossa olemaan tiukka, ja yhtiö onkin edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi aloittanut keskustelut merkittävimpien rahoittajiensa kanssa toimenpiteistä rahoitustilanteen vahvistamiseksi siihen asti, kunnes yhtiön kassavirran odotetaan kääntyvän positiiviseksi.

Tuotekehitys

Konsernin tuotekehitysmenot olivat tammi-syyskuussa 1,3 miljoonaa euroa (0,5 miljoonaa euroa) eli 6,3 prosenttia(6,6 prosenttia) liikevaihdosta.

Investoinnit

Bruttoinvestoinnit tammi-syyskuussa olivat 1,0 miljoonaa euroa (0,6 miljoonaa euroa). Suurimmat investoinnit olivat 0,4 miljoonaa euroa koneisiin ja kalustoon ja 0,4 miljoonaa euroa kehittämismenoihin.

Segmentti-informaatio

Laser- ja automaatiosovellukset

Laser- ja automaatiosovellukset –segmentin liikevaihto kasvoi 34 prosenttia heinä-syyskuussa 3,6 miljoonaan euroon (2,7 miljoonaa euroa) maailmantalouden epävarmuudesta huolimatta. Tammi-syyskuussa liikevaihto kasvoi 70 prosenttia 12,4 miljoonaan euroon (7,3 miljoonaa euroa). Segmentin osuus konsernin liikevaihdosta oli 62 prosenttia. 

Segmentin käyttökate oli -0,004 miljoonaa euroa (0,02 miljoonaa euroa) heinä-syyskuussa ja -0,4 miljoonaa euroa (-1,6 miljoonaa euroa) tammi-syyskuussa.

Laser- ja automaatiosovellukset –segmentin liiketulos oli heinä-syyskuussa -0,2 miljoonaa euroa (-0,2 miljoonaa euroa). Liikevaihdon kasvu paransi kannattavuutta. Sen sijaan toimintojen sopeuttaminen ensimmäisen vuosipuoliskon kovasta kysynnästä syksyn äkilliseen ylikapasiteettitilanteeseen lisäsi kustannuksia ja heikensi liiketulosta. Segmentin liiketulos tammi-syyskuussa oli -1,2 miljoonaa euroa (-2,2 miljoonaa euroa).

Erikoiskomponentit

Face (Telecom) –liiketoiminnan eli nykyisen Erikoiskomponentit-segmentin tulos ja tase on yhdistelty Cencorpin konsernilukuihin 1.12.2010 alkaen. Erikoiskomponentit–segmentin liikevaihto heinä-syyskuussa oli 2,8 miljoonaa euroa ja tammi-syyskuussa 7,6 miljoonaa euroa. Segmentin osuus konsernin liikevaihdosta oli 38 prosenttia.

Segmentin käyttökate oli -0,4 miljoonaa euroa heinä-syyskuussa ja -1,8 miljoonaa euroa tammi-syyskuussa.

Liiketulos oli heinä-syyskuussa -1,0 miljoonaa euroa ja tammi-syyskuussa -3,7 miljoonaa euroa. Segmentin kannattavuutta vuoden kolmannella neljänneksellä heikensivät edelleen tärkeimmän asiakkaan markkinaosuuden putoaminen sekä käynnissä olevat suuret muutokset matkapuhelinalan kilpailutilanteessa ja hankintaketjussa. Kannattavuus on yhä epätyydyttävällä tasolla, mutta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä käynnistetyt toimenpiteet ovat parantaneet kannattavuutta edellisiin vuosineljänneksiin verrattuna. Toimenpiteitä segmentin kasvun ja kannattavuuden parantamiseksi on tehostettu muun muassa keskittämällä tuotanto kahteen tehtaaseen aiemman kolmen sijasta sekä muita kiinteitä kustannuksia karsimalla. Tavoitteena on löytää kasvavat ja kannattavat tuoteryhmät, ja hyvät näkymät ovat esimerkiksi uudentyyppisten joustavien virtapiirien valmistamisessa uusiin elektroniikkasovelluksiin ja uusiutuvan energian sovelluksissa.

HENKILÖSTÖ

Konsernin palveluksessa oli syyskuun lopussa 332 (70) henkilöä, joista 66 henkilöä työskenteli Suomessa, 253 henkilöä Kiinassa sekä 13 henkilöä muissa maissa yhteensä. Katsauskaudella palkka- ja palkkiokulut olivat yhteensä 4,8 miljoonaa euroa (2,5 miljoonaa euroa).

 

Cencorpin syyskuussa käydyissä yhteistoimintaneuvotteluissa päätettiin koko Suomen henkilöstön lomauttamisesta tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla keskimäärin seitsemäksi päiväksi kalenterikuukaudessa alkaen 3.10.2011. Lomautuspäivien enimmäismäärä on 90 per henkilö. Lomautukset toteutetaan porrastetusti siten, että yhtiön toimintakyky ja laitteiden toimitusvalmius säilyy kysyntää vastaavalla tasolla.

OSAKKEET JA OMISTAJAT

Cencorpin osakepääoma on 3 425 059,10 euroa ja osakemäärä 342 161 270 osaketta. Yhtiöllä on yksi osakesarja, jonka osakkeet tuottavat yhtäläiset oikeudet yhtiössä. Cencorpin hallussa ei ollut kauden päättyessä yhtiön omia osakkeita.

Yhtiöllä oli syyskuun lopussa yhteensä 4 452 osakkeenomistajaa, ja osakkeista 45,2 prosenttia oli ulkomaalaisomistuksessa. Kymmenen suurimman osakkeenomistajan hallussa oli 30.9.2011 yhteensä 90,1 prosenttia yhtiön osakkeista ja äänistä.

Suurimmat omistajat 30.9.2011:

 

          Osaketta/ääntä          %
1.  SAVCOR GROUP LIMITED 133 333 333         39,0
2.  SAVCOR GROUP OY           119 235 078         34,8
3.  AC INVEST BV            17 499 999          5,1
4.  KESKINÄINEN ELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ETERA            16 394 735          4,8
5.  TILITOIMISTO CAPITAL OY            11 000 000          3,2
6.  PAASILA MATTI             2 777 777          0,8
7.  JOKELA MARKKU             2 287 519          0,7
8.  TIMMERBACKA HANNU             2 222 222          0,6
9.  TUOHI & PAALU OY             2 050 000          0,6
10. FT CAPITAL OY             1 707 140          0,5
MUUT            33 653 467          9,9
YHTEENSÄ           342 161 270 100,0

 

Hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja määräysvaltayhteisöineen omistivat 30.9.2011 yhteensä 255 346 188 osaketta, mikä oli noin 75 prosenttia yhtiön osake- ja äänimäärästä. Yhtiön toimitusjohtaja Mats Eriksson ei omistanut syyskuun lopussa yhtiön osakkeita.

Cencorpin osakkeen kurssi vaihteli tammi-syyskuussa 0,07 euron ja 0,20 euron välillä. Keskikurssi oli 0,13 euroa ja päätöskurssi syyskuun lopussa 0,09 euroa. Cencorpin osakkeen vaihto tammi-syyskuussa oli 1,8 miljoonaa euroa ja 14,2 miljoonaa osaketta. Osakkeiden markkina-arvo syyskuun lopussa oli 30,8 miljoonaa euroa.

Yhtiön johdolle ei myönnetty kauden 1.1.–30.9.2011 aikana osakeoptioita.

Helmi-maaliskuussa toteutetussa merkintäetuoikeusannissa merkittiin ensisijaisten merkintöjen ja toissijaisten merkintöjen perusteella yhteensä 27 766 886 osaketta eli 84 prosenttia tarjottujen osakkeiden yhteismäärästä. Cencorp keräsi osakeannilla yhteensä 3 332 026 euroa uutta omaa pääomaa. Tähän summaan sisältyy myös yhtiön vieraan pääoman pienentyminen yhteensä 2 333 945 eurolla Savcor Group Oy:n kuitatessa merkintäetuoikeusannissa merkitsemiensä osakkeiden merkintähinnan sillä yhtiöltä olleita korollisiin lainoihin liittyviä pääoma- ja korkosaatavia vastaan. Merkintähinta, 3 332 026 euroa, kirjattiin kokonaisuudessaan yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

RISKIENHALLINTA, RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT

Vastuu kirjanpidosta ja varainhoidon valvonnasta kuuluu Cencorpin hallitukselle. Hallitus vastaa sisäisestä valvonnasta, ja toimitusjohtaja huolehtii valvonnan käytännön järjestämisestä ja valvonnan toimivuuden seurannasta. Liiketoiminnan ohjaus ja valvonta tapahtuvat koko konsernin kattavan raportointi- ja ennustejärjestelmän avulla.

Riskienhallinnan avulla pyritään varmistamaan, että liiketoimintaan vaikuttavat olennaiset riskit tunnistetaan ja että niitä seurataan tarkoituksenmukaisesti. Yhtiön liiketoiminta- ja rahoitusriskejä hallinnoidaan keskitetysti konsernin talousosastolla ja riskeistä raportoidaan tarvittaessa konsernin hallitukselle.

Yhtiön pienen koon ja liiketoiminnan laajuuden vuoksi Cencorpilla ei ole sisäisen tarkastuksen organisaatiota eikä tarkastusvaliokuntaa.

Toimialan suhdanteista riippuvan, vaikean ennustettavuuden vuoksi suurimmat riskit liittyvät tuotteiden kysyntävaihteluihin ja toimintojen sopeuttamiseen kysynnän mukaisesti.

Kannattavuuden kannalta olennaisimmat riskit liittyvät riittävän laskutusvolyymin toteutumiseen molemmissa liiketoimintasegmenteissä ja Cencorpin edelleen käynnissä olevien kannattavuuden parantamiseen tähtäävien ohjelmien, kuten tuotannon ulkoistuksen avulla saavutettavan tuottavuuden parantumisen ja liiketoimintajoustojen onnistumiseen.

Toiminnan kannalta suurimmat riskit liittyvät oman laitevalmistuksen ulkoistamiseen sopimusvalmistajille, erityisesti siihen, toteutuvatko siirtoon liittyvät tuotantoketjun tehokkuustavoitteet suunnitellusti.

Yhtiön rahoituksen ja käyttöpääoman riittävyyteen sisältyy riskejä, joita on käsitelty tämän osavuosikatsauksen kohdassa rahoitus.

Cencorpiin liittyvistä muista riskeistä on kerrottu tarkemmin vuoden 2010 vuosikertomuksessa ja 25.10.2010 julkaistussa perusesitteessä ja sen arvopaperiliitteissä.

NÄKYMÄT VUODELLE 2011

Cencorp pitää markkinaohjeistuksena 7.9.2011 julkaistun mukaisina. Ennustetta päivitettiin silloin jyrkästi heikentyneen markkinatilanteen johdosta. Vuoden 2011 liikevaihdon arvioidaan olevan noin 25 miljoonaa euroa ja liiketuloksen jäävän vuotta 2010 alhaisemmaksi edellyttäen, että toimintaympäristö ja tämänhetkiset suhdannenäkymät eivät olennaisesti muutu.

Cencorpin tilauskanta oli syyskuun lopussa noin 2,5 miljoonaa euroa (3,0 miljoonaa euroa) ja tämän osavuosikatsauksen julkistamishetkellä noin 2,0 miljoonaa euroa.

Cencorpin tavoitteena on kasvaa strategisten valintojen pohjalta tehtyjen yritysjärjestelyjen, uusien tuotteiden ja uusien asiakkuuksien avulla sekä lisensioimalla yhtiön tarjontaa täydentäviä tuotteita ja teknologioita.

Cencorp suuntautuu aktiivisesti elektroniikkateollisuuden ohella uusille kasvaville markkinoille kuten energian tuotannon ja mobiilikohteiden energialähteiden sovelluksiin. Näillä valituilla alueilla yhtiö tavoittelee johtavaa markkina-asemaa erityisteknologian toimittajana pitkällä aikavälillä.

Mikkelissä, 7.11.2011

Cencorp Oyj

HALLITUS

 

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS        
(tilintarkastamaton)          
             
             
1 000 EUR   7-9/2011 7-9/2010 1-9/2011 1-9/2010 1-12/2010
             
Liikevaihto   6 373 2 695 19 913 7 279 12 811
Myytyjen suoritteiden hankintameno -5 925 -2 013 -19 321 -5 910 -10 349
Bruttokate   448 682 592 1 370 2 461
             
Liiketoiminnan muut tuotot 44 22 135 65 278
Tuotekehityskulut -329 -159 -1 264 -478 -761
Myynnin ja markkinoinnin kulut -542 -377 -1 622 -1 289 -2 031
Hallinnon kulut -803 -324 -2 751 -1 838 -3 000
Liiketoiminnan muut kulut -16 -20 -22 -37 -76
             
Liikevoitto   -1 198 -175 -4 933 -2 206 -3 128
             
Rahoitustuotot 483 62 1 283 451 605
Rahoituskulut -104 -364 -1 934 -560 -973
             
Tulos ennen veroja -820 -477 -5 584 -2 316 -3 496
             
Tuloverot   6 8 -43 25 12
             
Tilikauden tulos -814 -469 -5 627 -2 291 -3 484
             
Tilikauden tuloksen jakautuminen          
Emoyrityksen omistajille -814 -469 -5 627 -2 291 -3 484
             
Tulos/osake (laimennettu), eur -0,002 -0,003 -0,02 -0,02 -0,02
Tulos/osake (laimentamaton), eur -0,002 -0,003 -0,02 -0,02 -0,02
             
             
Muut laajan tuloksen erät          
             
Muuntoerot   814 141 231 -94 -320
Muut laajan tuloksen erät 0 0 0 0 0
             
Tilikauden laaja tulos yhteensä 1 -328 -5 396 -2 384 -3 805
             
Tilikauden laajan tuloksen jakautuminen          
Emoryityksen omistajille 1 -328 -5 396 -2 384 -3 805
             
             
Konsernitase, IFRS        
(tilintarkastamaton)        
           
           
1 000 EUR   30.9.2011 30.9.2010 31.12.2010  
           
VARAT          
           
Pitkäaikaiset varat          
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 16 248 526 17 332  
Liikearvo   2 967 2 967 2 967  
Muut aineettomat hyödykkeet 3 338 1 146 3 537  
Myytävissä olevat sijoitukset 10 10 10  
Pitkäaikaiset varat yhteensä 22 562 4 648 23 845  
           
Lyhytaikaiset varat          
Vaihto-omaisuus   4 830 2 416 4 940  
Myyntisaamiset ja muut korottomat saamiset 6 525 4 185 10 406  
Rahavarat   1 261 77 1 647  
Lyhytaikaiset varat yhteensä 12 616 6 678 16 994  
           
Varat yhteensä   35 178 11 326 40 839  
           
           
OMA PÄÄOMA JA VELAT        
           
Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma        
           
Osakepääoma   3 425 3 425 3 425  
Muut rahastot   43 344 18 432 40 012  
Muuntoerot   21 16 -210  
Kertyneet voittovarat -27 845 -21 557 -22 082  
Oma pääoma yhteensä 18 945 317 21 145  
           
Pitkäaikaiset velat          
Pitkäaikaiset lainat 2 900 0 4 534  
Laskennalliset verovelat 54 83 70  
Pitkäaikaiset velat yhteensä 2 954 83 4 604  
           
Lyhytaikaiset velat          
Lyhytaikaiset korolliset velat 6 737 6 088 5 905  
Ostovelat ja muut velat 6 409 4 635 9 136  
Lyhytaikaiset varaukset 133 203 49  
Lyhytaikaiset velat yhteensä 13 279 10 926 15 090  
           
Velat yhteensä   16 233 11 009 19 694  
           
Oma pääoma ja velat yhteensä 35 178 11 326 40 839  
           
           
Konsernin rahavirtalaskelma, IFRS          
(tilintarkastamaton)          
             
             
1 000 EUR   1-9/2011 1-9/2010 1-12/2010  
             
Liiketoiminnan rahavirta          
Tuloslaskelman voitto/tappio ennen veroja   -5 627 -2 291 -3 484  
Oikaistaan ei-rahamääräiset, selkeät erät tuloslaskelmasta        
  Poistot ja arvonalentumiset  + 2 633 581 1 085  
  Myyntivoitot/-tappiot pysyvistä vastaavista  +/- 0 -4 24  
  Realisoitumattomat kurssivoitot (-) ja -tappiot (+)  +/- -91 -66 104  
  Muut tuotot ja kulut, joihin ei liity maksua  +/- 0 21 22  
  Rahoitustuotot ja -kulut  + 742 176 264  
  Korkotuotot   - 0 0 0  
  Verot   - 43 -25 -12  
Yhteensä rahavirta ennen käyttöpääoman muutosta   -2 300 -1 608 -1 998  
             
Käyttöpääoman muutos          
  Vaihto-omaisuuden lisäys (-) / vähennys (+)   144 161 387  
  Myynti- ja muiden saamisten lisäys (-) / vähennys (+)   2 407 -1 812 -95  
  Osto- ja muiden velkojen lisäys (+) / vähennys (-)   -2 000 2 192 121  
Käyttöpääoman muutos   551 542 413  
             
Rahoituserien ja verojen oikaisu maksuperusteiseksi          
  Maksetut korot  - -339 -55 -314  
  Saadut korot  + 3 0 47  
  Muut rahoituserät  - -302 -49 15  
  Maksetut verot  - -128 0 0  
Rahoituserät ja verot   -766 -104 -252  
LIIKETOIMINNAN NETTORAHAVIRTA   -2 515 -1 170 -1 837  
             
             
Investointien rahavirta          
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin  - -1 276 -552 -1 201  
Luovutustulot aineellisista ja aineettomista hyödykkeistä  + 0 24 10  
Myönnetyt lainat  - 0 0 0  
Lainasaamisten takaisinmaksut  + 1 468 614 1 042  
Tytäryritysten ja muiden liiketoimintayksiköiden hankinta  - 0 0 -2 504  
Tytäryritysten ja muiden liiketoimintayksiköiden luovutus  + 0 0 0  
INVESTOINTIEN NETTORAHAVIRTA   192 87 -2 653  
             
             
Rahoituksen rahavirta          
Osakeannista saadut maksut  + 862 0 5 268  
Pitkäaikaisten lainojen nostot  + 0 0 0  
Pitkäaikaisten lainojen takaisinmaksut  - 0 0 0  
Lyhytaaikaisten lainojen nostot  + 8 360 9 687 14 052  
Lyhytaaikaisten lainojen takaisinmaksut  - -7 177 -8 624 -13 289  
Maksetut osingot  - -4 0 0  
RAHOITUKSEN NETTORAHAVIRTA   2 041 1 063 6 030  
             
             
RAHAVAROJEN LISÄYS (+) TAI VÄHENNYS (-)   -282 -20 1 540  
             
Oman pääoman muutoslaskelma          
(tilintarkastamaton)              
               
               
1 000 EUR Osakepääoma Muut rahastot Muuntoero Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto Kertyneet voittovarat Yhteensä  
31.12.2010 3 425 4 908 -210 35 104 -22 082 21 145  
Suunnattu anti       3 332   3 332  
Osakeannin vähennykset         -136 -136  
Muuntoero, laaja tulos     231     231  
Kauden voitto/tappio         -5 627 -5 627  
30.9.2011 3 425 4 908 21 38 436 -27 845 18 945  
               
               
               
               
               
1 000 EUR Osakepääoma Muut rahastot Muuntoero Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto Kertyneet voittovarat Yhteensä  
31.12.2009 3 425 4 908 110 13 524 -19 266 2 701  
Suunnattu anti           0  
Muuntoero, laaja tulos     -94     -94  
Kauden voitto/tappio         -2 291 -2 291  
30.9.2010 3 425 4 908 16 13 524 -21 557 317  
               
               
Segmentti-informaatio          
(tilintarkastamaton)          
             
             
Face (Telecom) –yritysjärjestely saatettiin päätökseen 30.11.2010, ja Cencorpin raportointirakenne muuttui. Cencorp raportoi vuoden 2011 kahden liiketoimintasegmentin mukaan. Liiketoimintasegmentit ovat Laser- ja automaatiosovellukset ja Erikoiskomponentit. Vuonna 2010 Face (Telecom) -yritysjärjestelyn toteuduttua raportoidaan Erikoiskomponentit liiketoimintasegmentti 1.12.2010 alkaen.  
1 000 EUR   1-9/2011 1-9/2010 1-12/2010  
Liikevaihto          
  Laser- ja automaatiosovellukset   12 380 7 279 11 089  
  Erikoiskomponentit   7 601 0 1 733  
  Eliminoinnit   -69 0 -12  
  Yhteensä   19 913 7 279 12 811  
Liikevoitto          
  Laser- ja automaatiosovellukset   -1 221 -2 206 -2 305  
  Erikoiskomponentit   -3 663 0 -16  
  Eliminoinnit   -49 0 -807  
  Yhteensä   -4 933 -2 206 -3 128  
Käyttökate          
  Laser- ja automaatiosovellukset   -424 -1 625 -1 445  
  Erikoiskomponentit   -1 827 0 209  
  Eliminoinnit   -49 0 -807  
  Yhteensä   -2 300 -1 625 -2 043  
Tilikauden tulos          
  Laser- ja automaatiosovellukset   -1 756 -2 291 -2 888  
  Erikoiskomponentit   -3 991 0 -367  
  Eliminoinnit   121 0 -229  
  Yhteensä   -5 627 -2 291 -3 484  
Varat          
  Laser- ja automaatiosovellukset   30 308 11 326 31 678  
  Erikoiskomponentit   24 738 0 28 712  
  Eliminoinnit   -19 868 0 -19 551  
  Yhteensä   35 178 11 326 40 839  
Velat          
  Laser- ja automaatiosovellukset   9 340 11 009 10 379  
  Erikoiskomponentit   13 961 0 14 161  
  Eliminoinnit   -7 068 0 -4 845  
  Yhteensä   16 233 11 009 19 694  
Investoinnit          
  Laser- ja automaatiosovellukset   605 552 1 674  
  Erikoiskomponentit   423 0 259  
  Eliminoinnit   0 0 -127  
  Yhteensä   1 028 552 1 806  
Poistot          
  Laser- ja automaatiosovellukset   787 573 799  
  Erikoiskomponentit   1 836 0 226  
  Eliminoinnit     0 0  
  Yhteensä   2 623 573 1 024  
Arvonalentumiset          
  Laser- ja automaatiosovellukset   10 9 61  
  Erikoiskomponentit   0 0 0  
  Eliminoinnit   0 0 0  
  Yhteensä   10 9 61  
                                                             

 

 

Konsernin tunnusluvut          
(tilintarkastamaton)          
           
           
1 000 EUR 7-9/2011 7-9/2010 1-9/2011 1-9/2010 1-12/2010
           
Liikevaihto 6 373 2 695 19 913 7 279 12 811
Liiketulos -1 198 -175 -4 933 -2 206 -3 128
% liikevaihdosta -18,8 -6,5 -24,8 -30,3 -24,4
Käyttökate -390 23 -2 300 -1 625 -2 043
% liikevaihdosta -6,1 0,8 -11,6 -22,3 -15,9
Tulos ennen veroja -820 -477 -5 584 -2 316 -3 496
% liikevaihdosta -12,9 -17,7 -28,0 -31,8 -27,3
           
Taseen loppusumma 35 178 11 326 35 178 11 326 40 839
Omavaraisuusaste % 54,2 3,0 54,2 3,0 52,2
Nettovelkaantumisaste % 44,2 1 762,6 44,2 1 762,6 41,6
Bruttoinvestoinnit 212 171 1 028 552 1 806
% liikevaihdosta 3,3 6,4 5,2 7,6 14,1
Tutkimus- ja kehitysmenot 329 159 1 264 478 761
% liikevaihdosta 5,2 5,9 6,3 6,6 5,9
           
Tilauskanta 2 520 2 984 2 520 2 984 6 013
           
Henkilöstö, keskimäärin 334 71 345 73 98
Henkilöstö, kauden lopussa 332 70 332 70 371
           
Koroton vieras pääoma 6 409 4 635 6 409 4 635 9 136
Korollinen vieras pääoma 9 637 6 088 9 637 6 088 10 440
           
Osakekohtaiset tunnusluvut          
 Tulos/osake (laimennettu) -0,002 -0,003 -0,02 -0,02 -0,02
 Tulos/osake (laimentamaton) -0,002 -0,003 -0,02 -0,02 -0,02
 Oma pääoma/osake 0,06 0,002 0,06 0,002 0,07
 Ylin kurssi 0,13 0,15 0,20 0,19 0,19
 Alin kurssi 0,07 0,10 0,07 0,10 0,10
 Keskikurssi 0,09 0,12 0,13 0,14 0,14
 Osakkeen kurssi kauden lopussa 0,09 0,15 0,09 0,15 0,15
 Osakekannan markkina-arvo, kauden lopussa, MEUR 30,8 20,2 30,8 20,2 47,2
           
           
Tunnuslukujen laskentaperiaatteet          
           
           
           
Käyttökate (%) Tilikauden liikevoitto + poistot + arvonalentumiset
  Tilikauden liikevaihto    
           
Omavaraisuusaste (%): Oma pääoma yhteensä x 100    
  Taseen loppusumma - saadut ennakot  
           
Nettovelkaantumisaste (%): Korollinen vieras pääoma - rahat, pankkisaamiset
  ja rahoitusomaisuusarvopaperit x 100  
  Oma pääoma + vähemmistöosuus  
           
Tulos/osake (EPS): Tilikauden tulos emo yrityksen omistajalle  
  Osakkeiden keskimääräinen osakeantioikaistu
  lukumäärä      
           
Oma pääoma/osake: Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma
  Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä  
  tilinpäätöspäivänä      

 

 

Vastuusitoumukset      
(tilintarkastamaton)      
       
       
1 000 EUR 30.9.2011 30.9.2010 31.12.2010
       
Rahalaitoslainat 5 791 992 5 424
 Annetut yrityskiinnitykset 12 691 12 691 12 691
 Annetut kiinteistökiinnitykset 5 123 0 5 006
 Talletukset 580 0 567
       
Käytetty factoringluotto ja vienti- sekä pankkitakauslimiitti 1 418 1 554 1 355
 Myyntisaamiset vakuutena 1 414 2 074 1 720
 Annetut yrityskiinnitykset 12 691 12 691 12 691
       
Leasingvastuut      
 Seuraavana vuonna erääntyvät 45 36 28
 Myöhemmin erääntyvät 46 7 5
       
Vuokravastuut      
 Seuraavana vuonna erääntyvät 721 240 783
 Myöhemmin erääntyvät 4 179 994 5 071
       
       

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Mats Eriksson, p. 0400 358 982, mats.eriksson@cencorp.com

Cencorpin tilinpäätöstiedote vuodelta 2011 julkaistaan 17.2.2012 ja tammi-maaliskuun 2012 osavuosikatsaus 8.5.2012.