Par AS „Latvijas kuģniecība” darbību

RIGA, LATVIA, 2011-12-08 10:30 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- AS „Latvijas kuģniecība” (NASDAQ OMX RIGA: LSC1R) ienākumi ir būtiski samazinājušies 2009.gadā (108,8 milj. LVL) un 2010.gadā (58,8 milj. LVL), kā arī 2011.gadā (9 mēnešos – 35,9 milj. LVL), kā iemesls ir tirgus stāvokļa pasliktināšanās pēdējo divu trīs gadu laikā. Zemāks pieprasījums pēc naftas produktiem attīstītajās rietumu valstīts ir negatīvi ietekmējis tankkuģu īpašnieku ieņēmumus. Arī straujais uzplaukuma laiks no 2004. līdz 2008.gadam veicināja jaunu tankkuģu būvniecību, un krītoties laika frakta likmēm, samazinājās arī tankkuģu vērtība. Tādēļ AS „Latvijas kuģniecība” (LK) un tāpat arī tai līdzīgie cieta neseno sarežģīto ekonomisko apstākļu dēļ. Taču LK ir labākā finansiālā stāvoklī nekā daudzi citi kuģu īpašnieki, kas uzplaukuma gados pārmērīgi izvērsušies un uzņēmušies pārliekas parādsaistības pret kredītbankām.

2009.gada laikā LK flote pārtrauca 7 kuģu ekspluatāciju un šajā pašā laika posmā uzņēmējdarbību koncentrēja uz laika frakta tirgu – prom no nepastāvīgā īstermiņa tūlītējas realizācijas tirgus. Tā rezultātā ienākumi būtiski samazinājušies, jo dienas likmes ir kritušās, ir mazāk kuģu un arī mazāk tūlītējas izpildes līgumu, kas ļauj LK būt mazāk pakļautam nepatstāvīgajai un augošajai degvielas cenai.

Pēdējo deviņu mēnešu laikā LK ir krietni progresējusi – uzņēmums ir spējis saglabāt bruto peļņas rezervi (2010.gada 9 mēnešos – 14,4 milj. LVL; 2011.gada 9 mēnešos – 14,3 milj. LVL) ar ievērojami mazāku darbojošos kuģu skaitu. Tāpat arī tagad vairs nav starpnieku, kas no LK ņemtu daļu peļņas.

Tā kā LK pieder mazāk vecu kuģu, tā ir spējusi racionalizēt dažādus ar flotes vadīšanu saistītus izdevumus, ko uzskatāmi parāda neto ienākumu zaudējumu (pirms izņēmumiem) pazemināšanās 2010.gadā (2010.gada 9 mēnešos – 13,8 milj. LVL) pret 2011.gadu (2011.gada 9 mēnešos – 8,8 milj. LVL).

Salīdzinājumā ar 2011.gadu, 2010.gadā bija ievērojami papildu administrācijas izdevumi valdes atalgojuma ziņā – šie izdevumi 2011.gadā ievērojami samazināti par 5 miljoniem latu. 2011.gadā lielākā daļa LK administrācijas izdevumu saistīti ar tiesas izdevumiem sakarā ar iepriekšējās vadības darbību.

Būtisks notikums 2011.gada trešajā ceturksnī bija LK ciestie 6,4 milj. LVL zaudējumi no vērtības samazināšanās. Galvenais iemesls tam ir LK kredītbanku līgumi, prasot LK uzturēt minimālu skaidras naudas atlikumu. LK krītošo skaidras naudas atlikumu dēļ kredītbankas ir likušas uzņēmumam pārdot 3 vecākos K klases kuģus, ar ko LK šobrīd aktīvi nodarbojas. Tādējādi zaudējumi no vērtības samazināšanās rodas grāmatvedības likuma dēļ, kas pieprasa LK atzīt novērtējuma zaudējumu aktīviem, kas šobrīd atkārtoti  ir pārdošanā – tas nebalstās uz ilgtermiņa tirdzniecību. Tādējādi LK nākas 2011.gada 3.ceturksnī atzīt šādus bezskaidras naudas zaudējumus, kā tiešais iemesls ir minimālas skaidras naudas pozīcijas uzturēšana LK kredītbankās.

Pavisam nesen, šā gada jūnijā un jūlijā LK ir saņēmusi divus jaunus kuģus, par kuriem noslēgti ilgtermiņa līgumi – 2011.gads nebija ideāls laiks, lai pieņemtu jaunus kuģus, taču šos divus kuģus vēl 2007.gadā pasūtīja iepriekšējā vadība un, uzsākot to būvniecību, kā arī būvniecības laikā par tiem tika iemaksātas ievērojamas naudas summas. Tādēļ LK ekonomisks pienākums bija pabeigt šos pirkumus.

2011.gads LK bijis nozīmīgs, jo par lielāko daļu tās kuģu tika noslēgti ilgtermiņa līgumi, padarot tos kā ienākumu pelnītājus daudz paredzamākus.

Ilze Nagla
         Sabiedrisko attiecību vadītāja
         JSC “ Latvijas kuģniecība”
         Tel .: +371-29267454, +371-67715914