RusForest AB (publ) förvärvar Clean Tech East Holding AB:s (publ) dotterbolag Eastern Bio Holdings AB (EBH) och B.E.N.


Friday December 9th, 2011

RusForest AB förvärvar samtliga aktier i Clean Tech Easts helägda dotterbolag EBH och BEN - vilka tillsammans utgör Clean Tech Easts affärsområde Biomass Fuels, vars verksamhet består av att tillverka och sälja träpellets. Förvärvet godkändes vid en extra bolagsstämma i Clean Tech East som hölls idag, den 9 december 2011.

RusForest kommer att betala 78 miljoner SEK för 100 procent av aktierna i EBH och BEN. De internfordringar som Clean Tech East har gentemot EBH och dess helägda dotterbolag Ystad Pellets AB ("YPAB") skrivs av och den angivna köpeskillingen är baserad på att RusForest köper EBH och BEN som skuldfria bolag. (För ytterligare information om EBH och BEN, se pressmeddelande som publicerades den 9 november 2011.) Tillträde, överlåtelse samt betalning av köpeskillingen beräknas ske senast den 31 december 2011.

RusForests styrelse och ledning bedömer att produktion av träpellets i stor skala utgör ett attraktivt nästa steg för RusForest - genom ökat förädlingsvärde, bättre utnyttjande av de restprodukter som uppstår i Bolagets sågverksproduktion - samt att det utgör en viktig diversifiering av Bolagets nuvarande verksamhet. Förvärvet av EBH och BEN ger RusForest tillgång till en annars svårförvärvad fabriksspecifik kompetens som är nödvändig för att driva en storskalig pelletsanläggning. Genom förvärvet får RusForest tillgång till pelletsproduktion och beprövad utrustning som är inkörd, och som relativt snabbt kan flyttas till Archangelsk och tas i drift i omedelbar anslutning till RusForests existerande sågverk i hamnen i Archangelsk - i ett område där priset på råvara av god kvalitet är mycket konkurrenskraftigt i ett globalt perspektiv.

För ytterligare information var vänlig kontakta:

Martin Hermansson, VD, telefon: +7 903 015 64 65, +7 985 921 92 32
eller
Anders F. Börjesson, vice VD, telefon: +46 (0)70 919 08 58

Om RusForest AB (publ)

RusForest är ett skogs- och sågverksbolag verksamt i östra Sibirien samt Archangelskregionen i Ryssland. Bolaget förfogar över omkring 3,6 miljoner m3 årliga avverkningsrätter genom långfristiga skogsarrenden, och utnyttjar dessa resurser för att tillverka en rad olika sågade trävaror. Östra Sibirien är känt för sin högkvalitativa Angartall och sibiriska lärk medan Archangelskregionen, i nordvästra Ryssland, har ett högkvalitativt gran- och tallbestånd liknande det som återfinns i norra Sverige.

RusForests målsättning är att utvecklas till ett ledande oberoende integrerat skogs- och sågverksbolag i Ryssland med en årlig avverkning om 2,7-2,9 miljoner m3. Koncernens sågverkskapacitet uppgår idag till cirka 350 000 m3 och beräknas, efter fullföljande av pågående investeringar, successivt kunna ökas till 500 000-550 000 m3 sågade trävaror. Det finns ytterligare en betydande potential (upp emot 800 000-850 000 m3 sågade trävaror) inom ramen för den maximalt tillåtna avverkningen.

 

RusForest ABs Certified Adviser på First North är E. Öhman J:or Fondkommission AB.


Attachments