Disciplinnämnden vid NASDAQ OMX Stockholm utdömer vite för Pareto Öhman AB


Disciplinnämnden vid NASDAQ OMX Stockholm AB (”börsen”) har funnit att Pareto Öhman AB (”Öhman”) i fyra fall brutit mot börsens regelverk och har därför beslutat att ålägga Öhman ett vite på femhundratusen (500 000) kronor.

Två av fallen avser regelöverträdelser vid automatisk orderläggning orsakade av felprogrammeringar i Öhmans programvara för algoritmhandel. De övriga två fallen avser överträdelser gällande orderläggning som inte återspeglat det aktuella marknadsvärdet.

Vid två tillfällen har Öhman utfört felaktiga automatiska order orsakad av felprogrammeringar i Öhmans programvara för algoritmhandel. Eftersom det föreligger ett ansvar hos börsens handelsmedlemmar att noggrant testa en programvara innan den tas i bruk anses Öhman i båda dessa fall ha överträtt börsens regelverk.

I de övriga två fallen har Öhman utfört orderläggning som inte återspeglar det aktuella marknadsvärdet. Det första fallet avser ett manuellt misstag som innebar att det felaktigt registrerades en säljorder där flertalet aktier såldes till ett pris som avvek från den rådande marknadskursen. I det andra fallet har Öhman brustit i sitt ansvar som likviditetsgarant genom att ställa priser som avvek från det aktuella bolagets marknadsvärde.

Överträdelserna kan var för sig anses mindre allvarliga men anses sammantagna innefatta grund för disciplinpåföljd, varför Disciplinnämnden har beslutat att ålägga Pareto Öhman AB ett vite på femhundratusen (500 000) kronor.

Disciplinnämndens beslut finns publicerat på:
http://nasdaqomx.com/listingcenter/nordicmarket/surveillance/stockholm/disciplinarycommittee

 

Om Disciplinnämnden
NASDAQ OMX Stockholms disciplinnämnd har till uppgift att pröva ärenden om börsmedlemmars och de noterade bolagens överträdelser av de regler som gäller vid börsen. Om börsen misstänker att en medlem eller ett bolag handlat i strid med regelverket anmäls detta till disciplinnämnden. Börsen utreder och driver ärendet och disciplinnämnden bedömer fallet och fattar beslut om eventuella sanktioner. Sanktioner för ett noterat bolag kan vara varning, vite eller avnotering. Vitesbeloppet kan uppgå till mellan 1 och 15 årsavgifter. Medlemmen kan drabbas av varning, vite eller avslutat medlemskap. De viten som nämnden dömer ut går inte till börsens verksamhet utan till en stiftelse som arbetar med forskning på värdepappersmarknaden. Disciplinnämndens ordförande och vice ordförande ska vara jurister med domarerfarenhet. Av övriga ledamöter ska minst två vara väl insatta i förhållandena på värdepappersmarknaden.


Ledamöter: F.d. justitierådet Johan Munck (ordf), justitierådet Marianne Lundius (v ordf), professor emirita Madeleine Leijonhufvud, direktören Stefan Erneholm och direktören Anders Oscarsson. Suppleanter: F.d. auktoriserade revisorn Bo Magnusson, advokaten Wilhelm Lüning, direktören Jack Junel, civilekonomen Ragnar Boman och civilekonomen Carl Johan Högbom.

 

Mediakontakt:
Carl Norell
NASDAQ OMX Corporate Communications
+46 8 405 66 39
carl.norell@nasdaqomx.com

 


Attachments