Disciplinnämnden vid NASDAQ OMX Stockholm meddelar Active Biotech AB en varning


Stockholm, 13 februari 2012 - Disciplinnämnden vid NASDAQ OMX Stockholm AB (”börsen”) har funnit att det listade bolaget Active Biotech AB har brutit mot börsens regelverk för emittenter avseende informationsgivning till aktiemarknaden.

Ärendet rör informationsgivning gällande det ännu icke registrerade läkemedlet laquinimod. Det israeliska bolaget Teva Pharmaceuticals Industries Ltd (”Teva”) har enligt avtal med Active Biotech licensrättigheter till det aktuella läkemedlet. Aktierna i Teva är noterade hos NASDAQ i New York och på den israeliska börsen i Tel Aviv.

Active Biotech har brustit i rutinerna för informationsgivning gällande offentliggörandet avett pressmeddelande avseende en s.k. fas III studie för läkemedlet laquinimod. Teva offentliggjorde via ett pressmeddelande resultatet av fas III studien på den amerikanska marknaden cirka 10 minuter innan det svenska pressmeddelandet, med rubriken ”Resultat från fas III-studien BRAVO stärker laquinimods unika profil för behandling av multipel skleros”, publicerades av Active Biotech.

Det gällde i detta fall information som Teva förfogade över men som var av stort intresse även för Active Biotechs aktieägare. Enligt disciplinnämnden ställer ett samordnat offentliggörande av kurspåverkande information där flera parter är inblandade höga krav på det noterade bolaget när det gäller rutiner och system för informationsgivning, eftersom tidpunkten för parternas offentliggörande måste överensstämma fullständigt. Active Biotech och Teva borde därför ha haft en tydlig skriftlig rutin för hur den gemensamma informationsgivningen skulle skötas.

När det gäller innehållet i informationen anger disciplinnämnden att Active Biotech självt ansvarar för att den information som bolaget lämnar är korrekt, relevant och tydlig och inte är vilseledande, oavsett om den primära informationskällan är en samarbetspartner. I den mån så inte är fallet innebär det ingen giltig ursäkt för Active Biotech att hänvisa till Teva. Det skulle enligt disciplinnämndens mening ha varit naturligare om rubriken hade formulerats mera neutralt, exempelvis genom att innehålla den informationen att den tidigare studien bekräftats. Nämnden anser dock inte att rubriken var missvisande på sådant sätt att Active Biotech på grund härav skall åläggas disciplinpåföljd.

Sammanfattningsvis anser nämnden att Active Biotech kan klandras för att företaget inte sett till att en skriftlig rutin för det gemensamma informationslämnandet hade upprättats i förhållande till Teva men att denna underlåtenhet med hänsyn till omständigheterna dock var ursäktlig varför påföljden i detta fall stannar vid en varning.

En utförlig beskrivning av ärendet och disciplinnämndens beslut finns publicerat på: http://nasdaqomx.com/listingcenter/nordicmarket/surveillance/stockholm/disciplinarycommittee

 

Om Disciplinnämnden
NASDAQ OMX Stockholms disciplinnämnd har till uppgift att pröva ärenden om börsmedlemmars och de noterade bolagens överträdelser av de regler som gäller vid börsen. Om börsen misstänker att en medlem eller ett bolag handlat i strid med regelverket anmäls detta till disciplinnämnden. Börsen utreder och driver ärendet och disciplinnämnden bedömer fallet och fattar beslut om eventuella sanktioner. Sanktioner för ett noterat bolag kan vara varning, vite eller avnotering. Vitesbeloppet kan uppgå till mellan 1 och 15 årsavgifter. Medlemmen kan drabbas av varning, vite eller avslutat medlemskap. De viten som nämnden dömer ut går inte till börsens verksamhet utan till en stiftelse som arbetar med forskning på värdepappersmarknaden. Disciplinnämndens ordförande och vice ordförande ska vara jurister med domarerfarenhet. Av övriga ledamöter ska minst två vara väl insatta i förhållandena på värdepappersmarknaden.

Ledamöter: F.d. justitierådet Johan Munck (ordf), justitierådet Marianne Lundius (v ordf), professor emirita Madeleine Leijonhufvud, direktören Stefan Erneholm och direktören Anders Oscarsson. Suppleanter: F.d. auktoriserade revisorn Bo Magnusson, advokaten Wilhelm Lüning, direktören Jack Junel, civilekonomen Ragnar Boman och civilekonomen Carl Johan Högbom.

  

Mediakontakt:
Carl Norell
NASDAQ OMX Corporate Communications
+46 8 405 66 39
carl.norell@nasdaqomx.com

 


Attachments