SIEVI CAPITAL -KONSERNIN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE TILIKAUDELTA 1.1. - 31.12.2011


SIEVI CAPITAL OYJ          TILINPÄÄTÖSTIEDOTE        21.2.2012      KLO 11.30

 

SIEVI CAPITAL -KONSERNIN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE TILIKAUDELTA 1.1. - 31.12.2011

 

Jatkuvat toiminnot

Tammi-joulukuu

- Liikevaihtoa jatkuvista toiminnoista ei ollut

- Liikevoitto 0,1 (3,4) milj. euroa

- Tulos katsauskaudella -4,8 (4,1) milj. euroa

- Tulos / osake oli -0,08 (0,07) euroa

- Hallitus esittää yhtiökokoukselle osingoksi 0,06 euroa/osake

Loka-joulukuu

- Liiketulos -0,1 (0,3) milj. euroa

- Tulos 0,2 (-0,2) milj. euroa

- Tulos / osake oli 0,00 (0,00) euroa

Lopetetut toiminnot, operatiivisen toiminnan tulos

(Scanfil EMS Oy –alakonserni)

Tammi-joulukuu

- Liikevaihto 210,8 (219,3), milj. euroa, laskua 3,9 %

- Liikevoitto 9,1 (11,0) milj. euroa, 4,3 (5,0) % liikevaihdosta

Loka-joulukuu

- Liikevaihto 38,8 (62,2)  milj. euroa

- Liiketulos -0,9 (2,9) milj. euroa, -2,4 (4,7) % liikevaihdosta

 

Sievi Capital Oyj:n toimitusjohtaja Jorma J. Takanen:
”Vuoden 2011 aikana toteutettiin Sievi Capital Oyj:n jakautuminen sijoitusyhtiö Sievi Capital Oyj:ksi ja sopimusvalmistusyhtiö Scanfil Oyj:ksi. Jakautuminen astui voimaan 1.1.2012. Jakautumisen tavoitteena on selkeyttää liiketoimintarakenteita, parantaa toiminnan läpinäkyvyyttä ja edesauttaa näin osakkeenomistajien sijoitusten arvonnousua pitkällä aikavälillä. Ylimääräisen yhtiökokouksen 22.11.2011 hyväksymän jakautumissuunnitelman mukaan 1.1.2012 alkaen Sievi Capital Oyj:n toimitusjohtajaksi nimitettiin Jorma J. Takanen ja uuden Scanfil Oyj:n toimitusjohtajaksi Harri Takanen.

Sijoitustoiminnan osalta vuosi 2011 oli haastava. Sijoitusten käyvät arvot laskivat tuntuvasti ja IFRS:n mukainen tulos painui negatiiviseksi. Toisaalta Sievi Capital Oyj ei ole joutunut realisoimaan tappioita, vaan yhtiö onnistui tekemään vaikeassa markkinatilanteessa myydyillä sijoitusinstrumenteilla voittoa.

Sopimusvalmistustoiminnan vuotta leimasi kahtiajako. Tietoliikennetuotteiden osalta alkuvuoden hyvä kysynnän kehitys taittui vuoden loppupuolella ja myynnin lasku oli merkittävää. Myös uusiutuvaan energiaan liittyvien laitteiden kysyntä heikkeni voimakkaasti toisella vuosipuoliskolla. Ammattielektroniikkatuotteiden kysyntä jatkui suurimmalta osin hyvänä koko vuoden ajan ja korvasi osan tietoliikennetuotteiden myynnin laskusta.

Scanfil EMS –konserni keskitti tuotantotoimintaansa Euroopassa ja Vantaan tehdas suljettiin. Kiinassa Suzhoun tytäryhtiö muutti uusiin tiloihin ensimmäisen neljänneksen aikana. Näiden toimenpiteiden, yhdessä Unkarin ja Hangzhoun tehtaille tehtyjen kone- ja laiteinvestointien kanssa, tavoitteena on parantaa sopimusvalmistustoiminnan kustannuskilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.”

JAKAUTUMINEN

Sievi Capital Oyj:n 22.11.2011 pidetty ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi yhtiön hallituksen 11.8.2011 allekirjoittaman jakautumissuunnitelman. Jakautuminen toteutettiin osittaisjakautumisena, jonka täytäntöönpanossa sopimusvalmistusliiketoiminta (Scanfil EMS Oy –konserni) eriytettiin uuteen julkiseen osakeyhtiöön. Uusi sopimusvalmistusyhtiö on nimeltään Scanfil Oyj.

Jakautumisessa Sievi Capital Oyj:hin jäivät sijoitusliiketoimintaan liittyvät varat ja velat. Sievi Capital Oyj:n osakkeenomistajat saivat jakautumisvastikkeena Scanfil Oyj:n osakkeita osakeomistuksensa suhteessa siten, että kutakin Sievi Capital Oyj:n osaketta vastaan annettiin yksi (1) Scanfil Oyj:n osake. Jakautumisen täytäntöönpano rekisteröitiin kaupparekisteriin 1.1.2012.

KONSERNIN RAKENNE

Konsernirakenne vuonna 2011

Sievi Capital Oyj –konserni muodostuu sijoitus- ja emoyhtiö Sievi Capital Oyj:stä, sen 100 %:sti omistamasta alakonserni Scanfil EMS Oy:stä sekä osakkuusyhtiöistä. Sievi Capital Oyj:n osakkuusyhtiöitä ovat Kitron ASA (omistusosuus 32,96 %), IonPhasE Oy (39,15 %), iLOQ Oy (22,96 %) ja Panphonics Oy (40,0 %). Sievi Capital Oyj:n 100 %:sti omistamalla Belgiassa sijaitsevalla Scanfil N.V.:llä ei ole ollut tuotannollista toimintaa vuoden 2006 jälkeen.

Scanfil EMS Oy –alakonserni muodostuu tytäryhtiöistä sekä osakkuusyhtiö Greenpoint Oy:stä (omistusosuus 40 %). Scanfil EMS Oy:n tytäryhtiötä ovat Kiinassa toimivat Scanfil (Suzhou) Co., Ltd. ja Scanfil (Hangzhou) Co., Ltd., Unkarissa toimivat tuotantoyhtiö Scanfil Kft. (Budapest) ja kiinteistöyhtiö Rozália Invest Kft. (Budapest) sekä Virossa toimiva Scanfil Oü,(Pärnu). Scanfil EMS -konsernin omistusosuus kaikissa tytäryhtiöissään on 100 %.

Konsernirakenne 1.1.2012 lähtien

Sievi Capital Oyj:n 1.1.2012 tapahtuneen jakautumisen jälkeen Sievi Capital konserniin kuuluvat osakkuusyhtiöt Kitron ASA, IonPhase Oy, iLOQ Oy ja Panphonics Oy sekä tytäryhtiö Scanfil N.V.

Uusi Scanfil Oyj –konserni muodostuu emoyhtiö Scanfil Oyj:stä, Scanfil EMS Oy

–alakonsernista [tytäryhtiöineen] ja osakkuusyhtiö Greenpoint Oy:stä.

LIIKETOIMINNAN KEHITYS

Sievi Capital Oyj


Oslon pörssissä listattu osakkuusyhtiö Kitron ASA on julkaissut tilinpäätöstiedotteen 9.2.2012. Kitron ASA:n liikevaihto oli 213,6 milj. euroa vuonna 2011 eli 0,7 prosentin lisäys vuoteen 2010 verrattuna. Liikevoitto vuonna 2011 oli 5,0 milj. euroa (1,0 milj. euroa 2010). Käynnistys- ja uudelleenjärjestelyvarauksilla oikaistuina liikevoitto oli 4,0 milj. euroa neljännellä vuosineljänneksellä, mikä heijastaa merkittävästi parantunutta kannattavuutta. Tulos ennen veroja ja lopetettuja toimintoja vuonna 2011 oli 2,3 milj. euroa (3,3 milj. euroa tappiollinen vuonna 2010).

Tilauskertymä oli neljännellä neljänneksellä 54,3 milj.euroa ja tilauskanta oli 103,1 milj. euroa, laskua 4,9 prosenttia ja 4,4 prosenttia vastaavasti. Tilauskertymä on korkeammalla tasolla kuin Q3 2011 ja asiakaskysyntä on pysynyt vakaana.

Sievi Capital Oyj:n listaamattomat osakkuusyhtiöt ovat kaikki kansainvälisillä markkinoilla toimivia innovatiivisia kasvuyhtiöitä, joissa on mielenkiintoista ja lupaavaa tulevaisuuden kasvupotentiaalia maailmanlaajuisesti. Yrityksillä on teknologista osaamista, vahvat patenttisalkut ja uusia kaupallisia sovelluksia.

iLOQ Oy:n kehittämä omavoimainen elektroninen iLOQ S10 lukitusratkaisu on saavuttanut nopeaa kasvua ja merkittäviä asiakkuuksia sekä Suomen että Ruotsin lukkomarkkinassa vuoden 2011 aikana. Kasvu perustui iLOQ S10 tuotteen myyntiin, joka syrjäytti yhä laajemmin perinteisen mekaanisen sarjalukitusjärjestelmän julkis- ja yritysasiakkaissa sekä asuntoyhtiöissä. Yhtiöllä on kasvukeskukset ja isoimmat kaupungit kattava jälleenmyyjäverkosto Suomessa ja Ruotsissa ja jälleenmyyjiä muissa maissa. iLOQ Oy hakee nopeaa kasvua kansainvälistymällä ensin pohjoismaiden ja sen jälkeen Keski-Euroopan markkinoilla. Alankomaiden ja Saksan tytäryhtiöt perustettiin syksyn 2011 aikana. Jälleenmyyjäverkosto laajeni ja yhtiön asema jakelukanavassa vahvistui. Keski-Eurooppaan markkinoille on kehitetty DIN-standardin mukainen lukkosylinteri ja siihen liittyviä lukitusratkaisuja.

Panphonics Oy valittiin Pohjois-Amerikassa 7-ELEVEN kauppaketjulle rakennettavan kauppapaikka tv-järjestelmän audiotoimittajaksi. Projektin toimitukset alkoivat vuonna 2011 jatkuen vuoden 2012 puolella. Toimitukset ovat sujuneet suunnitelmien mukaisesti sekä aikataulussa. Vuoden 2011 aikana yhtiö investoi uuteen tuotantolinjaan ja muutti uusiin toimitiloihin Tampereella. Linjainvestointi tukee Panphonics Oy:n kasvustrategiaa ja mahdollistaa useiden tuotemallien samanaikaisen valmistamisen sekä merkittävän kapasiteetin lisäyksen. Yhtiö täsmensi vuoden aikana strategiaansa ja siirtyi markkinointiviestinnässä tuotemarkkinoinnista ratkaisu- ja lisäarvokeskeiseen markkinointiin.

IonPhasE Oy:n vuonna 2010 teknisen asiakashyväksynnän saaneiden tuoteversioiden myynti käynnistyi vuonna 2011, joskin alkuperäisestä aikataulusta jäljessä.  IonPhasE Oy teki vuoden 2011 aikana uuden innovaation polymeeriteknologiaansa. Tämän innovaation avulla yhtiö hakee voimakasta kasvua ja parantaa kilpailukykyään useissa tuotesovelluksissa. Yhtiö sai useita teknisiä hyväksyntöjä uusille tuotteilleen kesällä ja syksyllä 2011. Kesällä 2011 yhtiö sai EU–direktiivin mukaiset elintarviketeollisuuden kelpoisuushyväksynnät polyolefiini -kalvoihin käytettävälle muoville. IonPhasE Oy hyväksyttiin toimittajaksi erään suuren eurooppalaisen autonvalmistajan toimittajalistalle syksyllä 2011. Pilottiasiakkaina ovat useat tunnetut monikansalliset yhtiöt pakkausteollisuudesta, kemian teollisuudesta, elektroniikkateollisuudesta sekä autoteollisuudesta. Euroopan myyntikanavien tehostamiseksi solmittiin keväällä 2011 kaksi merkittävää agentuuri- ja jakelusopimusta tärkeiden eurooppalaisten muovialan toimittajien, Eukemin sekä Veloxin, kanssa.

Sijoitusmarkkinoilla vuosi 2011 oli kaksijakoinen. Alkuvuosi edettiin lähes yhtäjaksoisessa nousumarkkinassa, kunnes Japanin maanjäristyksen mukanaan tuomat huolet  kerrannaisvaikutuksineen katkaisivat hyvän kehityksen. Lopulta kesän aikana varsinkin osakemarkkinoiden kehitys heikkeni selvästi, kun markkinoille levisi pelko maailmantalouden hiipumisesta ja Euroopan velkaongelmat tulivat  kaikkien tietoon. Lisääntynyt epävarmuus markkinoilla voimisti selkeästi markkinaheiluntaa vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja syksyllä 2011 markkinoilla vallitsi ajoittain paniikkitunnelma vuoden 2008 kriisin tapaan. Euroopan julkisen sektorin velkaongelmaan yritettiin löytää riittäviä korjaustoimia, mutta niiden teho ja täytäntöönpano kangerteli. Äärimmäisen tulehdusherkässä tilanteessa sijoitusvuodesta 2011 muodostui huono ja esimerkiksi HEX25 -indeksi laski vuoden aikana noin 30%. Pääomasijoitusmarkkinoilla alkuvuotta leimasi myös kasvanut optimismi ja toteutuneiden transaktioiden hinnoittelut olivat noususuunnassa. Loppuvuoteen mennessä tilanne muuttui ja aktiviteetti laimeni. 

Sievi Capital Oyj tutki useita pääomasijoituskohteita vuoden 2011 aikana, mutta kriteerit täyttäviä pääomasijoituskohteita ei kuitenkaan löydetty. Sievi Capital Oyj kehittää pääomasijoitustensa toimintaa aktiivisesti ja pitkäjänteisesti sekä turvaa kohdeyhtiöiden kasvua.

Lännen Tehtaat Oyj (Sievi Capital Oyj:n omistusosuus 8,6 %)on julkaissut tilinpäätöstiedotteen 16.2.2012.

Scanfil EMS –alakonserni

Tässä tiedotteessa olevat Scanfil EMS –konsernin liiketoiminnan, taloudellisen kehityksen ja muut toiminnan kuvaukset koskevat vuotta 2011, jolloin Scanfil EMS –konserni oli Sievi Capital Oyj:n alakonserni. Scanfil EMS -konsernin toiminta siirtyi em. 1.1.2012 toteutuneella Sievi Capital Oyj:n osittaisjakautumisella uuteen perustettuun Scanfil Oyj:hin. Tilinpäätöksessä Scanfil EMS Oy –konserni on käsitelty lopetettuna toimintona.

Vuoden 2011 ensimmäisen vuosipuoliskon hyvä myynninkehitys taittui vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Erityisesti tietoliikennetuotteiden kysyntä hiljentyi jo kolmannella neljänneksellä ja laski merkittävästi neljännellä neljänneksellä vuoden 2010 viimeiseen neljännekseen verrattuna.

Ammattielektroniikkatuotteiden osalta  kehitys oli positiivista koko vuoden ajan. Ainoastaan joidenkin uusiutuvaan energiaan liittyvien tuotteiden myynti laski selvästi edelliseen vuoteen verrattuna. Kokonaisuutena ammattielektroniikkatuotteiden myynti kuitenkin kasvoi vuonna 2011 n. 24 % edelliseen vuoteen verrattuna ja kompensoi siten suuren osan tietoliikennetuotteiden myynnin laskusta.

Ammattielektroniikkatuotteiden positiivisesta kysynnän kehityksestä johtuen yhtiön myynti laski vain 3,9 % edelliseen vuoteen verrattuna ja oli 210,8 milj. euroa. Scanfil ESM Oy:n suunnitelmallinen työ asiakaspohjan laajentamiseksi ja asiakaskohtaisen riskin pienentämiseksi onnistui hyvin.  Ammattielektroniikka-asiakkaiden osuus vuoden 2011 kokonaismyynnistä oli 62 % (48 % vuonna 2010) ja tietoliikenneasiakkaiden osuus 38 % (52 %). Ensimmäistä kertaa ammattielektroniikka-asiakkaiden osuus koko vuoden myynnistä oli suurempi kuin tietoliikenneasiakkaiden.

Kiinassa Suzhoun tytäryhtiö muutti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä omiin moderneihin, lattiapinta-alaltaan 21 000 neliömetrin tiloihin. Tilat on rakennettu elektroniikkatuotantoa varten ja mahdollistavat toiminnan kasvun. Samassa yhteydessä tehtaan tuotantokapasiteettia kasvatettiin laitehankinnoilla merkittävästi ja mm. elektroniikkakomponenttien ladontakapasiteetti kaksinkertaistettiin. Tehtaan viralliset avajaiset pidettiin 6.4.2011.

Yhtiö keskitti vuoden aikana tuotantotoimintaansa. Vantaan tehdas suljettiin ja pääosa tehtaan tuotannosta siirrettiin konsernin Kiinan tehtaille ja osa tuotannosta Sievin tehtaalle. Vantaan tehtaan sulkemisen syynä oli, että merkittävä osa tehtaan valmistamisen tuotteiden kysynnästä keskittyi edullisemman kustannustason maihin. Sievin tehtaan elektroniikkatuotanto siirrettiin Suzhoun tehtaalle Kiinaan ja Pärnun tehtaalle Viroon, Sievin tehtaan keskittyessä ohutlevymekaniikkaan ja vaativien tuotteiden kokoonpanoon. Kone- ja laiteinvestointeja tehtiin vuoden aikana Hangzhoun ja Unkarin tehtaille.

Scanfil EMS Oy:n osakkuusyhtiön Greenpoint Oy:n myynti kehittyi positiivisesti varsinkin vuoden lopulla. Yhtiö toimitti mm. sekä uuden tupakkalain vaatimia että päivittäistavaroiden impulssimyyntikonseptien mukaisia tuotteita eri asiakaskohderyhmille.

SIEVI CAPITAL -KONSERNIN TALOUDELLINEN KEHITYS

Sievi Capital –konsernin tilinpäätöksessä Scanfil EMS –konserni käsitellään lopetettuna toimintona.

Sievi Capital –konsernin jatkuva toiminto käsittää sijoitustoiminnan, josta ei synny liikevaihtoa. Sijoitustoiminnan tuotot ja kulut kirjataan tuloslaskelman rahoitustuottoihin ja –kuluihin. Liiketoiminnan muut tuotot tilikaudella olivat 1,8 (4,6) milj. euroa. Liiketoiminnan muut tuotot ovat pääasiassa vuokratuottoja, vuonna 2010 liiketoiminnan muut tuotot sisälsivät lisäksi kiinteistön myyntivoiton 2,5 milj. euroa. Jatkuvien toimintojen liikevoitto oli 0,1 (3,4) milj. euroa ja tilikauden tulos oli -4,8 (4,1) milj. euroa. Tilikauden tappio johtuu pääosin sijoitusten käypien arvojen laskusta. Lisäksi tulosta rasittavat yhtiön jakautumiseen liittyvät järjestelykulut, yli 0,3 milj. euroa.

Sievi Capital –konsernin lopetetun toiminnon, sopimusvalmistusliiketoiminnan, liikevaihto tilikaudella oli 210,8 (219,3) milj. euroa. Lopetetun toiminnon operatiivinen tilikauden tulos oli 6,3 (6,8) milj. euroa.

Scanfil EMS –konserni on käsitelty lopetettuna toimintona Sievi Capital Oyj:n jakautumisen seurauksena. Lopetetut toiminnot tulee IFRS 5 –standardin (Myytävänä olevat pitkäaikaiset omaisuuserät ja lopetetut toiminnot) ja IFRIC 17 –tulkinnan (Muiden kuin käteisvarojen jakaminen omistajille) mukaan arvostaa kirjanpitoarvoon tai sitä alempaan markkina-arvoon. Jakautumisessa Scanfil EMS Oy:n osakkeet jaettiin jakautumista toteuttamaan perustetulle Scanfil Oyj:lle. Tämän yhtiön pörssinoteeraus tapahtui tammikuun 2012 alussa ja viiden ensimmäisen kaupankäyntipäivän kaupankäyntimäärillä painotettu keskikurssi oli 0,96 euroa / osake. Tällä kurssilla laskettuna Scanfil EMS –konsernin käypä arvo alitti 31.12.2011 kirja-arvot 13,7 milj. eurolla. Kirja-arvojen ja markkina-arvon erotus on kirjattu arvonalentumisena lopetetun toiminnon kuluksi ja lopetettuun toimintoon liittyvät muuntoerot 9,2 milj. euroa on tuloutettu.

Näiden kirjausten jälkeen tilikauden voitto lopetetuista toiminnoista oli 1,7 milj. euroa.

Konsernin jatkuvien ja lopetettujen toimintojen yhteenlaskettu tilikauden tulos oli -3,1 (10,9) milj. euroa.

Jatkuvien toimintojen osakekohtainen tulos oli -0,08 (0,07) euroa, lopetettujen toimintojen osakekohtainen tulos oli 0,03 (0,12) euroa ja konserni yhteensä -0,05 (0,19) euroa.

Sijoitustoiminta, jatkuvat toiminnot

Konsernin emoyhtiön Sievi Capital Oyj:n harjoittama sijoitustoiminta jaetaan finanssisijoituksiin ja pääomasijoituksiin. Sijoitustoiminnan tuotot ja kulut kirjataan tuloslaskelman rahoitustuottoihin ja -kuluihin.

Tilikaudella sijoitusten osinko- ja korkotuottoja sekä luovutusvoittoja kirjattiin 3,0 (5,5) milj. euroa, rahoituskuluja 0,1 (0,1) milj. euroa, realisoituneita luovutustappioita 0,0 (0,9) milj. euroa ja käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavien sijoitusten arvonmuutosta –7,4 (-0,5) milj. euroa, tulosvaikutteisesti yhteensä -4,6 (4,1) milj. euroa. Korkotuotot vuonna 2010 sisältävät korkotuottoja Scanfil EMS –konsernilta 1,0 milj. euroa.

Syys-joulukuussa kirjattiin sijoitustoiminnan tuottoja 0,4 (1,3) milj. euroa, realisoituneita luovutustappioita 0 (0,3) milj. euroa ja käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavien rahoitusvarojen arvonmuutosta 0,4 (-0,3) milj. euroa. Kvartaalilla yhteensä tulosvaikutteisesti 0,8 (0,7) milj. euroa.

Sievi Capital Oyj:n sijoitusallokaatio 31.12.2011 oli seuraava:

finanssisijoitukset 64 % ja pääomasijoitukset 37 %. Finanssisijoitukset jakaantuivat ETF- ja osakesijoituksiin 13 % ja rahamarkkinasijoituksiin 51 %. Rahamarkkinasijoitukset puolestaan jakaantuivat seuraavasti: riskittömät korkosijoitukset 20 %, matalan riskin sijoitukset 20 % ja kohtuullisen riskin sijoitukset 60 %. Sijoitussalkussa 31.12.2011 olleiden finanssisijoitusten arvo on vuoden aikana laskenut lähes 15 % hankintahintoihin nähden.

Tavoiteallokaatio on finanssisijoitukset 30-50 % ja pääomasijoitukset 50-70 %.

Sijoitussalkussa olevien strukturoitujen instrumenttien keskimääräinen jäljelläoleva juoksuaika on alle kolme vuotta ja niiden osuus finanssisijoituksista on noin viidennes.

Katsauskaudella merkittiin lisää osakkuusyhtiö IonPhasE Oy:n osakkeita 0,1 milj. eurolla. Tämä on osa IonPhasE oy:n osakeantiohjelmaa, joka jatkui tammikuussa 2012. Muita uusia pääomasijoituksia ei katsauskaudella tehty.

Sievi Capital –konsernin osuus osakkuusyhtiöiden tuloksista ja liikearvon poistoista oli –1,7 (-1,8) milj. euroa.

Pääomasijoituksista Lännen Tehtaat Oyj, joka ei täytä osakkuusyhtiöiden määritelmää, arvostetaan käypään arvoon ja arvonmuutos tilikaudella -1,5 (1,0) milj. euroa on kirjattu oman pääoman käyvän arvon rahastoon verovelalla oikaistuna, netto -1,1 (0,7) milj. euroa.

Sijoitustoiminnan tulosvaikutteisesti kirjattu tulos sisältäen kaikki finanssi- ja pääomasijoitukset oli tilikaudella yhteensä -6,2 (2,3) milj. euroa.

Scanfil EMS –alakonserni, lopetettu toiminto

Sopimusvalmistusliiketoiminnan liikevaihto tammi-joulukuussa oli 210,8 (219,3) milj. euroa, jossa on laskua 3,9 % edelliseen vuoteen verrattuna. Operatiivisen toiminnan liikevoitto katsauskaudella oli 9,1 (11,0) milj. euroa, joka on 4,3 (5,0) % liikevaihdosta. Operatiivisen toiminnan tulos oli 6,3 (6,8) milj. euroa, 3,0 (3,1) % liikevaihdosta.

Liikevaihto loka-joulukuussa oli 38,8 (62,2) milj. euroa. Liiketulos neljännellä kvartaalilla oli -0,9 (2,9) milj. euroa, joka on -2,4 (4,7) % liikevaihdosta. Kvartaalin tulos oli 0,0 (1,8) milj. euroa.

Kannattavuuden kehitykseen on vaikuttanut erityisesti tietoliikennetuotteiden merkittävä kysynnän heikentyminen neljännellä neljänneksellä. Tästä johtuen on Kiinan Hangzhoun tytäryhtiössä sopeutettu henkilöstöä yli sadalla hengellä, mistä aiheutui noin 0,3 milj. euron kertaluontoinen kulu. Lisäksi Vantaan tehtaan sulkemisesta aiheutui noin 1.1 milj. euron kertaluontoiset kustannukset.

Liikevaihto jakaantui asiakkaiden sijainnin mukaan seuraavasti: Suomi 40 (31) %, muu Eurooppa 23 (25) %, Aasia 36 (42)%, USA 1 (1) ja muut 1 (1)%.

Kiinan tytäryhtiöiden osuus konsernin koko myynnistä oli katsauskaudella 43 % (47 % vuonna 2010) sisältäen toimitukset konsernin muille tehtaille.

RAHOITUS JA INVESTOINNIT

Jatkuvat toiminnot

Sievi Capital -konsernin rahoitusasema on hyvä.
Konsernitaseen loppusumma oli 208,5 (249,1) milj. euroa. Jatkuvien toimintojen varat olivat 92,8  milj. euroa ja oma pääoma ja velat olivat 148,4  milj. euroa. Vierasta pääomaa oli 60,1 milj. euroa, joka kaikki oli korotonta vierasta pääomaa. Omavaraisuusaste oli 95,1 (64,6) % ja nettovelkaantumisaste –10,9 (-26,2) %.

Sievi Capital –konsernin rahoitusvarat olivat 51,7 (65,1) milj. euroa. Rahoitusvaroista 9,6 (40,8) milj. euroa oli pankkitileillä ja alle kolmen kuukauden talletuksissa. Lisäksi rahoitusvaroja on sijoitettu 42,1 (24,3) milj. euroa rahoitusinstrumentteihin, joita ovat pääasiassa joukkovelkakirjalainat, yritysten luottotodistukset, strukturoidut sijoitusinstrumentit sekä ETF- ja osakesijoitukset. Sijoitukset on IFRS:n arvostusperiaatteiden mukaan arvostettu käypään arvoon. Tammi-joulukuun nettotulos sisältää sijoitusten käyvän arvon muutosta –7,4 (-0,5) milj. euroa.

Liiketoiminnan rahavirta oli 24,1 (-0,3) milj. euroa, joka sisältää lopetettujen toimintojen liiketoiminnan rahavirran 27,3 milj. euroa vuonna 2011. Rahavirta ilman lopetettuja toimintoja oli -3,2 milj. euroa vuonna 2011 ja koostuu pääosin maksetuista veroista. Investointien rahavirta oli -27,4 (-15,9) milj. euroa ja koostuu sijoitustoiminnasta lukuunottamatta lopettujen toimintojen -3,6 milj. euron investointien kassavirtaa vuonna 2011. Rahoituksen rahavirta oli -11,4 (21,1) milj. euroa. Rahoituksen rahavirta sisältää osingonmaksun 6,9 milj. euroa sekä 2010 että 2011 ja lopettujen toimintojen rahavirran -4,4 milj. euroa vuonna 2011. Vuoden 2010 vertailuluvut ovat Sievi Capital –konsernin tilinpäätöksen 2010 lukuja.

Bruttoinvestointeja ei jatkuvissa toiminnoissa tilikaudella tehty.

Lopetetut toiminnot

Lopetettujen toimintojen varat olivat 115,7 milj. euroa ja lopetettujen toimintojen velat olivat 60,1 milj. euroa.

Lopetettujen operatiivisten toimintojen liiketoiminnan rahavirta oli 27,3 (1,5) milj. euroa. Käyttöpääomaa vapautui 17,7 milj. euroa, kun edellisenä vuonna käyttöpääomaan sitoutui 9,9 milj. euroa. Käytöpääoman vapautuminen johtuu loppuvuoden 2011 alhaisemmasta toiminnan tasosta verrattuna edelliseen vuoteen. Investointien rahavirta oli -3,6 (-9,3) milj. euroa, joka koostuu kone- ja laite hankinnoista ja edellisenä vuonna Kiinan tytäryhtiön kiinteistönhankinnasta. Rahoituksen rahavirta oli -7,2 (-0,2) ja koostuu lainojen takaisinmaksusta. Lopetettujen toimintojen bruttoinvestoinnit käyttöomaisuuteen olivat 3,7 (10,1) milj. euroa, joka on 1,8 (4,6) % liikevaihdosta. Investoinnit ovat kone- ja laitehankintoja. Edellisen vuoden investoinneista suuri osa koostuu Kiinan kiinteistön hankinnasta. Poistot tilikaudella olivat 4,2 (4,5) milj. euroa.

Valuuttakurssivoittoja ja –tappioita kirjattiin tilikaudella yhteensä -0,9 milj. euroa, josta -0,7 milj. euroa aiheutuu tytärythiö Rozália Invest Kft:n euromääräisen konsernilainan realisoitumattomasta kurssitappiosta Unkarin paikallisen valuutan heikennyttyä. Muuten valuuttakurssien vaihtelulla ei ole ollut merkittävää vaikutusta operatiivisen toiminnan tulokseen liiketoiminnan rakenteesta johtuen.

HALLITUKSEN VALTUUDET

Yhtiökokous valtuutti 13.4.2011 hallituksen päättämään enintään 3.000.000 oman osakkeen hankkimisesta voitonjakoon käytettävissä olevilla varoilla hallituksen esityksen mukaan. Valtuutus on voimassa sen myöntämisestä 18 kuukautta.

Yhtiökokous valtuutti 8.4.2010 hallituksen päättämään enintään 5.900.000 yhtiön hallussa olevan oman osakkeen luovuttamisesta voimassa olevan osakeyhtiölain säännösten mukaisesti. Valtuutus on voimassa sen myöntämisestä kolme vuotta.

Hallituksella ei ole voimassa olevia osakeantivaltuuksia eikä valtuutusta vaihtovelkakirja- tai optiolainan liikkeelle laskemiseen.

OMAT OSAKKEET

Sievi Capital Oyj:n omistuksessa oli 31.12.2011 yhteensä 2 983 831 kpl omia osakkeita ja ne edustivat 4,9 % yhtiön osakepääomasta ja äänistä. Tilikauden 2011 aikana ei ole hankittu eikä luovutettu omia osakkeita.

OSAKEVAIHTO JA KURSSIKEHITYS

Vuoden korkein kaupantekokurssi oli 3,15 euroa, alhaisin 1,85 euroa ja päätöskurssi 1,96 euroa. Vuoden vaihto oli 1 972 596 kappaletta, mikä vastaa
3,2 % koko osakemäärästä. Osakekannan markkina-arvo 31.12.2011 oli 119,0 milj. euroa.

Jakautumisen jälkeen viiden ensimmäisen kaupankäyntipäivän kaupankäyntimäärillä painotettu keskikurssi oli 1,48 euroa.

HENKILÖSTÖ

Tilikauden päättyessä jatkuvissa ja lopetetuissa toiminnoissa oli yhteensä 1

745 (2 070) henkeä, joista 296 (451) henkilöä työskenteli yhtiön kotimaan yksiköissä ja  1 449 (1 619) yhtiön ulkomaisissa yksiköissä. Kiinassa työskentelevän henkilöstön osuus oli vuoden lopussa 51 (51) %. Kaikkiaan ulkomaisissa tytäryhtiöissä työskentelevän henkilöstön osuus konsernin koko henkilöstöstä 31.12.2011 oli 83 (78) %. Konsernin keskimääräinen henkilömäärä tilikauden aikana oli 2 027 (1 992) henkeä.

MUUT KATSAUSKAUDEN TAPAHTUMAT

Sievi Capital Oyj tiedotti 25.3.2011, että Ojala-Yhtymä Oy:n yhtiökokous oli päättänyt olla toteuttamatta Scanfil EMS Oy:n ja Ojala-Yhtymä Oy:n välistä sulautumista.

Sievi Capital Oyj ja Scanfil EMS Oy päättivät 27.4.2011 käynnistää välimiesmenettelyn Ojala-Yhtymä Oy:tä ja sen osakkeenomistajia vastaan vaatiakseen näiltä sulautumissopimukseen perustuen kahden miljoonan euron (2.000.000) suuruista korvausta.

Sievi Capital Oyj ja Scanfil EMS Oy katsovat, että 1.11.2010 allekirjoitettu sulautumissopimus on sitova ja velvoittaa osapuolia toteuttamaan sulautumisen sulautumissopimuksessa sovituin ehdoin. Ojala-Yhtymä Oy ilmoitti yksipuolisesti yhtiökokouksensa päätöksestä olla toteuttamatta sulautumista. Välimiesmenettely on edelleen kesken ja prosessin etenemisestä tai lopputuloksesta tiedotetaan erikseen.

TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

Sijoitustoiminnan osalta markkinoilla epävarmuus jatkuu ja sijoitusympäristö on vaikea. Vuodesta 2012 ennustetaan velkakriisin, työllisyyden heikkenemisen ja kasvun pysähtymisen seurauksena erittäin turbulenttia ja pörssien voimakkaat kurssivaihtelut jatkuvat. . Korko- ja osinkotuottojen ennakoidaan säilyvän edelleen tyydyttävällä tasolla.

Osakkuusyhtiöiden näkymät:

iLOQ Oy ennustaa selvää liikevaihdon kasvua vuodelle 2012. Kasvua haetaan sekä nykyisiltä Pohjoismaiden vakiintuneilta markkinoilta että Keski-Euroopan markkinoille kehitetyn DIN-standardin mukaisen lukkosylinterin ja lukitusratkaisujen myynnin käynnistymisestä. Saksan ja Alankomaiden markkinoinnista vastaavien tytäryhtiöiden toiminta käynnistyy vuoden 2012 alussa.  

Panphonics Oy:n tuotekehitystyön tuloksena yhtiö julkaisee kolme uutta tuotetta alkuvuonna 2012. 7-ELEVEN kauppaketjun toimitusprojekti jatkuu alkuvuonna ja myyntiennuste ennakoi liikevaihdon kasvua vuodelle 2012.

IonPhasE IPE tuoteperhe tulee täydentymään vuoden 2012 aikana usealla uudella tuotteella. IonPhasE Oy odottaa saavuttavansa uuteen innovaatioon perustuvien tuotteiden avulla johtavan aseman tietyillä merkittävillä staattisen sähkövarauksen estävillä tuotemarkkinoilla. Nykyisten tuotteiden osalta yhtiö odottaa myynnin kasvavan merkittävästi vuonna 2012. Yhtiön asiakaspohja ja myyntiprojektien määrä on kasvanut vuoden aikana huomattavasti, mikä parantaa yhtiön mahdollisuuksia kasvutavoitteiden saavuttamisessa.

Osakkuusyhtiö Kitron ASA, Norja, arvioi näkymiään 9.2 julkaistussa tilinpäätöstiedotteessaan.

Sopimusvalmistusliiketoiminta siirtyi 1.1.2012 tapahtuneella jakautumisella Scanfil Oyj:hin. Scanfil Oyj on tiedottanut tulevaisuuden näkymänsä 21.2.2012 julkaistulla pörssitiedotteella.

LIIKETOIMINNAN RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT

Sijoitustoimintaan liittyvät merkittävimmät lähiajan riskit voivat toteutua, mikäli Eurooppa ja maailmantalous ajautuvat taantumaan tai pidempään keskimääräistä hitaamman kasvun vaiheeseen. Valtioiden velkaongelmat voivat vieläkin kärjistyä Euroopassa ja vaikutukset saatavat levitä laajalle. Euroopan pankkisektori on edelleen haavoittuva EKP:n mittavista markkinaoperaatioista huolimatta. Yhdysvalloissa tällä hetkellä orastava talouskasvu voi jälleen hyytyä, mikä aiheuttaisi välittömiä ongelmia epätasapainoisessa taloudessa.

Talouden kehitys on hidastunut merkittävästi monilla toimialoilla ja maailmantalous voi ajautua taantumaan. Viime viikkoina taantumapelot ovat hieman väistyneet Yhdysvaloissa, mutta Euroopassa eletään kuilun partaalla. Vaikka taantuma vältettäisiin, kansantalouksien kasvuluvut heikkenevät joka tapauksessa, koska jopa Kiinan kasvu on heikentynyt. Yritykset varautuvat tällä hetkellä pahimpaan ja investointeja tehdään varovaisesti, jos ollenkaan. Varastoja ja tuotantoa ajetaan alas ja itseään toteuttava negatiivinen kierre voi käynnistyä. Varsinkin pankkisektorilla on edessään haastavat ajat ja pankkien kyky ylläpitää riittävää likviditeettiä luottomarkkinoilla on kyseenalainen EKP:n lupaamista operaatioista huolimatta. On edelleen täysin mahdollista, että jonkin asteinen investointi- ja luottolama käynnistyy. Vaikeassa taloudellisessa ympäristössä kansalaisten tyytymättömyys voi voimistua edelleen eri puolilla maailmaa ja aiheuttaa aivan uusia laajoja levottomuuksia. Poliittisen päätöksenteon hitaus ja sen tuoma epävarmuus on jo ajoittain nostanut selvästi pääomamarkkinoiden vaatimaa riskipreemiota ja volatiliteettia. Äärimmäisenä pelkona on systeemiriskin realisoituminen, mikä aiheuttaisi vähintään Lehman Brothersin kaatumisen kaltaisen kaaoksen pääomamarkkinoille. Edellä kuvatut seikat vaikuttavat pääomamarkkinoille ja niiden vallitessa negatiivinen kehitys arvopaperimarkkinoilla voi jatkua.

Muilta osin Sievi Capital Oyj:n liiketoiminnan riskeissä ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia. Yhtiön riskejä ja riskien hallintaa on laajemmin kuvattu yhtiön www-sivuilla Corporate Governance osiossa sekä konsernitilinpäätöksen liitetiedoissa.

Scanfil Oyj on tiedottanut liiketoiminnan riskit ja epävarmuustekijät 21.2.2012 julkaistulla pörssitiedotteella.

VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS 2012 JA HALLITUKSEN ESITYKSET VARSINAISELLE YHTIÖKOKOUKSELLE

Sievi Capital Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidetään 19.4.2012 yhtiön pääkonttorissa Sievissä klo 14.00.

Osinko vuodelta 2011

Yhtiön tavoitteena on maksaa osinkoa säännöllisesti vuosittaisesta tuloksesta n. 1/3.
Emoyhtiön jakokelpoiset varat ovat 71.005.304,36 euroa.

Hallitus esittää yhtiökokoukselle, että 31.12.2011 päättyneeltä tilikaudelta maksetaan vapaasta omasta pääomasta osinkoa 0,06 euroa kutakin ulkona olevaa osaketta kohden eli yhteensä 3.463.826,34 euroa. Osinko maksetaan osakkeenomistajalle, joka on osingonmaksun täsmäytyspäivänä 24.4.2012 merkittynä Euroclear Finland Oy:n pitämään yhtiön osakasluetteloon. Osingonmaksupäivä on 3.5.2012.

Sievi Capital Oyj:n hallituksen nimitysvaliokunnan esitys yhtiön hallituksen jäsenistä tiedotetaan myöhemmin erikseen julkaistavalla pörssitiedotteella.

Tilinpäätöstiedote on laadittu IAS 34 Osavuosikatsaukset –standardia noudattaen.
Osavuosikatsaus on laadittu noudattaen samoja laskentaperiaatteita kuin tilinpäätöksessä 2010.
Taulukoiden yksittäiset luvut ja loppusummat on pyöristetty miljooniksi euroiksi tarkemmista luvuista, joten laskemalla ne eivät aina täsmää.
Luvut ovat tilintarkastamattomia.

 

KONSERNIN TULOSLASKELMA        
milj. euroa        
  10 - 12 10 - 12 1 - 12 1 - 12
  2011 2010 2011 2010
         
Jatkuvat toiminnot        
Liiketoiminnan muut tuotot 0,4 0,4 1,8 4,6
Kulut -0,4 0,0 -1,2 -0,6
Poistot -0,1 -0,1 -0,5 -0,5
Liikevoitto -0,1 0,3 0,1 3,4
Rahoitustuotot ja -kulut 0,8 0,9 -4,6 4,1
Osuus osakkuusyritysten tuloksesta -0,4 -1,3 -1,7 -1,8
Voitto ennen veroja 0,4 -0,1 -6,1 5,7
Tuloverot -0,1 -0,1 1,4 -1,6
Tilikauden tulos jatkuvista toiminnoista 0,2 -0,2 -4,8 4,1
         
Lopetetut toiminnot        
Tilikauden tulos lopetetuista toiminnoista -4,6 1,8 1,7 6,8
         
Tilikauden tulos -4,4 1,6 -3,1 10,9
         
Jakautuminen:        
emoyrityksen omistajille -4,4 1,6 -3,1 10,9
         
Tulos / osake, laimennettu ja laimentamaton (euroa),        
jatkuvat toiminnot 0,00 0,00 -0,08 0,07
         
Tulos / osake, laimennettu ja laimentamaton (euroa),        
lopetetut toiminnot -0,08 0,03 0,03 0,12
         
Tulos / osake, laimennettu ja laimentamaton (euroa),        
tilikauden voitto -0,08 0,03 -0,05 0,19
         
         
Yhtiöllä ei ole eriä jotka voisivat laimentaa osakekohtaista tulosta.    
         
KONSERNIN LAAJA TULOSLASKELMA      
milj. euroa        
  10 - 12 10 - 12 1 - 12 1 - 12
  2011 2010 2011 2010
         
Tilikauden tulos -4,4 1,6 -3,1 10,9
Muut laajan tuloksen erät:        
Lopetetut toiminnot        
Muuntoerot -1,3     5,0
Johdannaissopimus -0,7 1,8 -0,7  
Jatkuvat toiminnot        
Myytävissä olevat sijoitukset 0,1 -0,4 -1,1 0,7
Muuntoerot 0,2 0,5 0,0 0,5
Tilikauden muut laajan tuloksen erät verojen jälkeen -1,6 1,9 -1,8 6,3
Tilikauden laaja tulos yhteensä -6,0 3,5 -4,9 17,2
         
Jakautuminen:        
emoyrityksen omistajille -6,0 3,5 -4,9 17,2

 

KONSERNITASE    
milj. euroa    
     
Varat 31.12.2011 31.12.2010
     
Pitkäaikaiset varat    
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 4,3 34,5
Liikearvo   2,4
Muut aineettomat hyödykkeet 0,0 3,5
Osuudet osakkuusyrityksissä 22,8 25,7
Myytävissä olevat sijoitukset 8,0 9,5
Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat rahoitusvarat 19,9 16,6
Saamiset 0,5 0,2
Laskennalliset verosaamiset 1,8 0,3
Pitkäaikaiset varat yhteensä 57,3 92,8
     
Lyhytaikaiset varat    
Vaihto-omaisuus   36,8
Lainasaamiset osakkuusyrityksiltä 0,4  
Myyntisaamiset ja muut saamiset 0,8 53,6
Ennakkomaksut 0,0 0,3
Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat rahoitusvarat 22,1 7,7
Myytävissä olevat sijoitukset, rahavarat   41,0
Rahavarat 9,6 16,9
Lyhytaikaiset varat yhteensä 33,0 156,3
     
Myytävänä olevat pitkäaikaiset omaisuuserät 2,5  
Lopetetut toiminnot 115,7  
     
Varat yhteensä 208,5 249,1
     
     
Oma pääoma ja velat 31.12.2011 31.12.2010
     
Emoyrityksen omistajille kuuluva oma pääoma    
Osakepääoma 15,2 15,2
Ylikurssirahasto 16,1 16,1
Omat osakkeet -8,9 -8,9
Muuntoerot 0,5 5,7
Muut rahastot 5,0 6,2
Kertyneet voittovarat 60,3 126,5
Oma pääoma yhteensä 88,2 160,8
     
Pitkäaikaiset velat    
Laskennalliset verovelat 0,4 1,1
Varaukset 3,4 4,4
Rahoitusvelat   35,6
Muut velat   1,0
Pitkäaikaiset velat yhteensä 3,8 42,0
     
Lyhytaikaiset velat    
Ostovelat ja muut velat 56,2 39,2
Tilikauden verotettavaan tuloon perustuvat verovelat 0,1 2,6
Lyhytaikaiset rahoitusvelat   4,4
Lyhytaikaiset velat yhteensä 56,3 46,3
     
Lopetetut toiminnot 60,1  
     
Velat yhteensä 120,2 88,3
     
Oma pääoma ja velat yhteensä 208,5 249,1

 

 

KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA    
milj. euroa    
  31.12.2011 31.12.2010
Liiketoiminnan rahavirrat    
Tilikauden voitto -4,8 10,9
Oikaisut tilikauden voittoon 4,6 4,8
Käyttöpääoman muutos -0,7 -12,3
Maksetut korot ja muut rahoituskulut -0,1 -0,4
Saadut korot 0,2 0,5
Maksetut verot -2,4 -3,7
Lopetetut toiminnot 27,3  
Liiketoiminnan nettorahavirta 24,1 -0,3
     
Investointien rahavirrat    
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin 0,0 -9,0
Aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden myynnit   7,6
Investoinnit muihin sijoituksiin -35,0 -25,8
Luovutustulot muista sijoituksista 10,4 33,4
Osakkuusyritysten hankinta -0,1 -24,1
Myönnetyt lainat -0,9 -0,2
Saadut korot investoinneista 0,8 1,0
Saadut osingot investoinneista 1,1 1,1
Lopetetut toiminnot -3,6  
Investointien nettorahavirta -27,4 -15,9
     
Rahoituksen rahavirrat    
Lyhytaikaisten lainojen nostot   5,0
Lyhytaikaisten lainojen takaisinmaksut   -5,0
Pitkäaikaisten lainojen nostot   40,0
Pitkäaikaisten lainojen takaisinmaksut   -12,0
Maksetut osingot -6,9 -6,9
Lopetetut toiminnot -4,4  
Rahoituksen nettorahavirta -11,4 21,1
     
Rahavarojen muutos -14,7 4,8
     
Rahavarat tilikauden alussa 57,9 51,2
Valuuttakurssien muutosten vaikutus 1,6 1,9
Rahavarat tilikauden lopussa 44,8 57,9

 

LASKELMA KONSERNIN OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA    
milj. euroa              
               
Emoyrityksen omistajille kuuluva oma pääoma  
               
    Yli-         Oma
  Osake- kurssi- Omat Muunto- Muut Kertyneet pääoma
  pääoma rahasto osakkeet erot rahastot voittovarat yhteensä
Oma pääoma              
1.1.2011 15,2 16,1 -8,9 5,7 6,2 126,5 160,8
               
Laaja tulos       0,0 -1,8 -3,1 -4,9
               
Osingonjako           -6,9 -6,9
Osingonjakovelka         -55,6 -55,6
Rahastosiirrot         0,5 -0,5 0
Lopetetut toiminnot, muuntoerot   -5,1     -5,1
               
Oma pääoma              
31.12.2011 15,2 16,1 -8,9 0,5 5,0 60,3 88,2
               
               
               
Emoyrityksen omistajille kuuluva oma pääoma  
               
    Yli-         Oma
  Osake- kurssi- Omat Muunto- Muut Kertyneet pääoma
  pääoma rahasto osakkeet erot rahastot voittovarat yhteensä
Oma pääoma              
1.1.2010 15,2 16,1 -8,9 0,1 4,7 123,3 150,5
               
Laaja tulos       5,5 0,7 10,9 17,2
               
Osingonjako           -6,9 -6,9
Rahastosiirrot         0,8 -0,8 0
Osakepalkitseminen   0,0       0,0
               
Oma pääoma              
31.12.2010 15,2 16,1 -8,9 5,7 6,2 126,5 160,8

 

 

KONSERNIN TUNNUSLUVUT  
  1 - 12 1 - 12
  2011 2010
     
Oman pääoman tuotto, % -1,9* 7,0
Sijoitetun pääoman tuotto, % -6,9 8,7
Korollinen vieras pääoma, milj. euroa 40,0
Nettovelkaantumisaste, % -58,6 -26,2
Omavaraisuusaste, % 95,1 64,6
Bruttoinvestoinnit käyttöomaisuuteen, milj. euroa 0,0 10,1
% liikevaihdosta   4,6
Henkilöstö keskimäärin 3 1 992
     
Tulos / osake, euroa -0,05 0,19
Oma pääoma / osake, euroa 1,53 2,78
Osinko / osake, euroa 0,06 0,12
Osinko / tulos, % -1,1 63,7
Efektiivinen osinkotuotto, % 3,06 4,04
Hinta / voitto-suhde (P/E-luku) -36,8 15,77
     
Vuoden alin kurssi, euroa 1,85 2,40
Vuoden ylin kurssi, euroa 3,15 3,14
Vuoden keskikurssi, euroa 2,53 2,88
Kurssi vuoden lopussa, euroa 1,96 2,97
Markkina-arvo vuoden lopussa, milj. euroa 119,0 180,3
     
Osakkeiden lukumäärä tkpl    
kauden lopussa 60 714 60 714
 - ilman omia osakkeita 57 730 57 730
 - painotettu keskiarvo 57 730 57 730
     
     
Vertailuvuonna 2010 lopetettuihin toimintoihin liittyen konsernilla oli 40 milj. euron laina, johon    
on tehty koron- ja valuutanvaihtosopimus, jolla SEK-määräisen lainan pääoma
sekä lyhennysten ja koronmaksun kassavirrat on vaihdettu euromääräisiksi.
Koron- ja valuutanvaihtosopimus suojaa täysimääräisesti lainan lyhennykset sekä koronmaksut
valuutan- ja koronvaihteluita vastaan.
Toimialasta johtuen yhtiön tilauskanta ajoittuu lyhyelle aikajänteelle, eikä siten anna
oikeaa kuvaa tulevasta kehityksestä  
     
* Oma pääoma ennen jakautumiseen liittyvän osingonjakovelan kirjaamista.

 

 

SEGMENTTITIEDOT        
milj. euroa        
    1 - 12 1 - 12  
    2011 2010  
Jatkuvat toiminnot,        
Sijoitustoiminta        
Liikevoitto   0,1 3,4  
Rahoitustuotot   3,0 5,5 (*
Rahoituskulut   -0,1 -0,1  
Realisoituneet tappiot   0,0 -0,9  
Sijoitusten arvonmuutokset   -7,4 -0,5  
Osuus osakkuusyrityksen tuloksesta   -1,7 -1,8  
         
Sijoitustoiminnan  varat   92,8 249,1  
         
(* sisältää korkotuottoja Scanfil EMS -konsernilta 1,0 milj. euroa    
         
         
Lopetetut toiminnot        
Liikevaihto        
Eurooppa   125,7 122,8  
Aasia   91,6 107,9  
Segmenttien välinen liikevaihto   -6,5 -11,4  
Yhteensä   210,8 219,3  
         
Liikevoitto        
Eurooppa   3,4 0,5  
Aasia   5,7 10,5  
Yhteensä   9,1 11,0  
         
Varat        
Eurooppa   62,4 70,1  
Aasia   63,6 69,6  
Liikearvo   2,2 2,2  
Osuudet osakkuusyrityksissä   1,1 1,4  
Yhteensä   129,4 143,4  
         
         
         
AINEELLISEN KÄYTTÖOMAISUUDEN MUUTOKSET  
milj. euroa        
    1 - 12 1 - 12  
    2011 2010  
Jatkuvat toiminnot        
Kirjanpitoarvo tilikauden alussa   34,5 31,1  
Siirto, lopetetut toiminnot   -27,2    
Siirto myytävänä olevaksi luokiteltuihin        
pitkäaikaisiin varoihin   -2,5    
Lisäykset   0,0 7,4  
Vähennykset     -0,1  
Poistot   -0,5 -4,5  
Muuntoerot     0,7  
Kirjanpitoarvo tilikauden lopussa   4,3 34,5  
         
         
    1 - 12 1 - 12  
    2011 2010  
Lopetetut toiminnot        
Kirjanpitoarvo tilikauden alussa   27,2 23,4  
Lisäykset   3,4 7,3  
Vähennykset   0,0 -0,1  
Poistot   -3,8 -4,0  
Muuntoerot   0,3 0,7  
Kirjanpitoarvo tilikauden lopussa   27,0 27,2  
         

 

 

KONSERNIN VASTUUSITOUMUKSET    
milj. euroa      
    1 - 12 1 - 12
    2011 2010
Jatkuvat toiminnot      
Annetut kiinteistökiinnitykset   3,4 3,4
Annetut yrityskiinnitykset   6,8 46,8
Annetut takaukset, omasta puolesta annettu     0,1
Annetut takaukset, osakkuusyritysten puolesta annettu   0,3  

 

Sievi Capital Oyj on antanut Nordea Pankki Suomi Oyj:lle omavelkaisen takauksen
Scanfil EMS Oy:n alunperin 40 milj. euron lainan ja siitä johtuvien maksuvelvoitteiden
maksamisesta. Nordea Pankki Suomi Oyj on vapauttanut Sievi Capital Oyj:n takausvastuusta
tammikuussa 2012. Tytäryhtiö Scanfil NV:n uudelleenjärjestelyyn liittyvien eläkemaksujen
suorittamisen vakuudeksi on saatu rahoituslaitoksen antama pankkitakaus ja Sievi Capital Oyj
on antanut rahoituslaitokselle 4,2 milj. euron vastatakauksenpankkitakauksen mahdollisesta
realisoitumisesta aiheutuvien vastuiden kattamiseksi. Scanfil NV:n taseeseen on kirjattu
vastaava varaus.

 

 

    1 - 12 1 - 12  
    2011 2010  
Lopetetut toiminnot        
Annetut yrityskiinnitykset   40,0 40,0  
Annetut takaukset, omasta puolesta annettu   0,0 0,1  
Annetut takaukset, konserniyhtiön puolesta annettu   1,1    
         

 

 

LÄHIPIIRITAPAHTUMAT    
milj. euroa      
       
    1 - 12 1 - 12
    2011 2010
Jatkuvat toiminnot      
Lähipiirin kanssa toteutuneet liiketoimet      
Osakkuusyhtiöt      
Korkotuotot   0,0  
Lainasaamiset   0,4  
Korkosaaminen   0,0  
Pääomalaina   0,5  
Hallituksen jäsenet      
Korkokulut     0,0

 

Osakkuusyhtiö IonPhasE Oy:lle on myönnetty 500.000 euron vaihdettava pääomalaina, jonka eräpäivä on
31.12.2012 ja korko 5%. Vaihdettavan pääomalainan haltijalla on oikeus merkitä yhtiön uusia osakkeita
käyttämällä pääomalainan maksamatta olevaa pääomaa osakkeen merkintähinnan kuittaamiseen.
Osakkuusyhtiö ionphasE Oy.lle on myönnetty 250.000 euron lyhytaikainen luotto, jonka eräpäivä oli
31.10.2011 ja 171.000 euron lyhytaikainen luotto, jonka eräpäivä oli 14.11.2011. Lainojen korko on
12 kk euribor + 3 %:n marginaali. Kumpikin laina oli maksamatta vielä 31.12.2011. Yhtiön rahoituksen
järjestämiseksi käynnissä oli neuvottelut osakeannista, joka toteutui tammikuussa 2012 ja em. lainat
on maksettu pois.
Lisäksi yhtiölle on annettu 250.000 euron omavelkainen takaus IonPhasE Oy:n pankkitakauslimiitille ja 50.000
euron toimitustakaus tavarantoimittajalle.

 

    1 - 12 1 - 12
    2011 2010
Lopetetut toiminnot      
Lähipiirin kanssa toteutuneet liiketoimet      
Osakkuusyhtiöt      
Myyntituotot   0,6  
Myyntisaamiset   0,3  
Korkotuotot   0,0 0,0
Lainasaamiset   0,3 0,2
Korkosaaminen   0,0  
       
Osakkuusyhtiö Greenpoint Oy:lle on 2010 myönnetty 300.000 euron laina.

 

 

LUKUJA NELJÄNNESVUOSITTAIN        
milj. euroa                
                 
  Q4/11 Q3/11 Q2/11 Q1/11 Q4/10 Q3/10 Q2/10 Q1/10
Liikevaihto 38,8* 51,2 62,0 58,8 62,2 62,5 53,9 40,8
Liikevoitto -0,1 2,3 4,2 3,7 3,2 3,5 6,2 1,5
Liikevoitto, % N/A 4,6 6,8 6,2 5,1 5,6 11,6 3,6
Kauden tulos -4,4 -3,5 2,8 2,1 1,6 3,3 3,9 2,0
Tulos / osake, euroa -0,08 -0,06 0,05 0,04 0,03 0,06 0,07 0,03
                 
* Lopetetun toiminnon liikevaihto              

 

 

 

Tunnuslukujen laskentakaavat
     
     
     
Oman pääoman tuotto-% = Tilikauden voitto x 100
    Oma pääoma (keskiarvo)
     
Sijoitetun pääoman tuotto-% = (Voitto ennen veroja + korko- ja muut rahoituskulut)  x 100
    Taseen loppusumma - korottomat velat (keskiarvo)
     
Nettovelkaantumisaste (%) = (Korolliset velat - rahat, pankkisaamiset ja rahoitusarvopaperit)  x 100
    Oma pääoma
     
Omavaraisuusaste (%) = Oma pääoma x 100 
    Taseen loppusumma - saadut ennakot
     
Tulos / osake = Tilikauden voitto
    Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä keskimäärin vuoden aikana
     
Oma pääoma / osake = Oma pääoma
    Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä tilikauden lopussa
     
Osinko / osake = Tilikaudelta jaettava osinko (hallituksen esitys)
    Osakkeiden lukumäärä vuoden lopussa
     
Osinko / tulos (%) = Osakekohtainen osinko  x 100
    Osakekohtainen tulos
     
Efektiivinen osinkotuotto (%) = Osakekohtainen osinko  x 100
    Osakkeen kurssi vuoden lopussa
     
Hinta / voitto -suhde (P/E-luku) = Osakkeen kurssi vuoden lopussa 
    Tulos / osake
     
Osakkeen keskikurssi = Osakkeiden kokonaisvaihto
    Vaihdettujen osakkeiden lukumäärä
     
Osakekannan markkina-arvo = Osakkeiden lukumäärä x tilinpäätöspäivän kurssi

 

 

SIEVI CAPITAL OYJ        

 

Jorma J. Takanen
Toimitusjohtaja

 

Lisätiedot
Toimitusjohtaja Jorma J. Takanen
+358 8 4882 502

 

JAKELU     NASDAQ OMX Helsinki
           Keskeiset tiedotusvälineet
           www.sievicapital.com

 

Sievi Capital -konserni on sijoitusyhtiö, jonka tavoitteena on hallinnoida yhtiön varoja tehokkaasti ja tuottavasti riskejä hajauttamalla ja etsimällä näillä toimenpiteillä uusia kasvumahdollisuuksia.

Sievi Capital -konsernin osakkuusyhtiöt:

Kitron ASA (KIT) (Sievi Capital Oyj:n omistusosuus 32,96 %) on norjalainen pörssinoteerattu sopimusvalmistaja, joka toimii viidellä eri asiakassegmentillä, joita ovat meri- ja öljyteollisuus, perusteollisuus, puolustusvälineteollisuus, sairaala- ja terveydenhuoltolaiteteollisuus sekä data- ja telekommunikaatioteollisuus. Kitronilla on tehtaita ja tuotantoa Norjan ohella, Ruotsissa, Liettuassa, Saksassa, Kiinassa ja  Yhdysvalloissa. Kitron ASA:n liikevaihto vuonna 2011 oli 1 656,1 milj. Norjan kruunua (n. 213,6 milj. euroa). www.kitron.com

iLOQ Oy (Sievi Capital Oyj:n omistusosuus 23 %) kehittää, valmistaa ja markkinoi innovatiivisia, korkean turvallisuustason elektronisia ja paristovapaita lukitusratkaisuja, jotka yhdistävät nykyaikaisen mekatroniikan sekä tietoliikenne- ja ohjelmistoteknologian. iLOQ Oy:n kehittämän iLOQ S10 tuotekonseptin toimivuus ja sen tuottama asiakaslisäarvo on todistettu hyväksi saavuttamalla merkittävää kasvua ja asiakkuuksia Suomen lukkomarkkinassa. Yhtiö on rakentanut kasvukeskukset ja isoimmat kaupungit kattavan jälleenmyyjäverkoston Suomeen. www.iloq.fi

IonPhasE Oy (Sievi Capital Oyj:n omistusosuus 40 %) kehittää ja valmistaa korkealuokkaisia puolijohtavia polymeerejä, jotka auttavat hallitsemaan muovituotteiden staattista pintasähköisyyttä. IonPhasE:n tuotteita hyödynnetään eri teollisuuden aloilla kuten kemian-, auto- ja tietoliikenneteollisuudessa sekä kuluttajaelektroniikassa. Patentoituun omaan teknologiaan perustuen IonPhasE valmistaa IonPhasE IPE polymeerejä.

Lisäksi Sievi Capital Oyj:n omistusosuus Lännen Tehtaat Oyj:stä on 8,6 %.

Lännen tehtaat on elintarviketeollisuusyhtiö, jonka osakkeet on listattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. Konsernin liiketoiminta-alueita ovat pakasteliiketoiminta, kalaliiketoiminta sekä vilja- ja öljykasviliiketoiminta. Lännen Tehtaat toimii pohjoisen Itämeren alueella.

www.lannen.fi

Ei tarkoitettu julkaistavaksi USA:ssa. Ennakkonäkemykset: Tietyt toteamukset tässä pörssitiedotteessa ovat ennakkonäkemyksiä, joihin sisältyy tunnettuja ja tuntemattomia riskejä, epävarmuustekijöitä ja muita tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa sen, että Sievi Capital Oyj:n toteutuvat tulokset, suoritukset tai saavutukset poikkeavat olennaisesti niistä tulevaisuuden tuloksista, suorituksista tai saavutuksista, jotka on kerrottu tai joihin on viitattu tällaisissa ennakkonäkemyksissä. Tähän pörssitiedotteeseen sisältyvät ennakkonäkemykset voivat sisältää sellaisia sanoja kuin ”saattaa”, ”tulee”, ”odotetaan”, ”ennakoidaan”, ”suunnitellaan”, ”uskotaan”, tai muuta vastaavaa terminologiaa. Uusia riskitekijöitä voi syntyä ajoittain, eikä yhtiön johdolla ole mahdollisuutta ennakoida kaikkia noita riskitekijöitä tai sitä, miten nämä tekijät voivat vaikuttaa Sievi Capital Oyj:n toteutuvan tuloksen, suoritusten ja saavutusten olennaiseen poikkeamiseen ennakkonäkemyksissä mainituista. Nämä riskitekijät ja epävarmuustekijät huomioon ottaen sijoittajien ei tulisi liikaa luottaa ennakkonäkemyksiin toteutuvien tulosten ennakointina. Tässä pörssitiedotteessa ilmaistut ennakkonäkemykset ovat ajankohtaisia ainoastaan tässä pörssitiedotteessa mainittuna päivänä. Ei ole odotettavissa, että tällaista tietoa päivitettäisiin, täydennettäisiin tai tarkistettaisiin kaikissa tilanteissa, muutoin kuin lain tai säännösten niin edellyttäessä, uuden informaation, muuttuvien olosuhteiden tai tulevaisuuden tapahtumien pohjalta tai muissa tilanteissa.