LK zaudējumi samazinājušies trīs reizes. Par 21% pieaug peļņa no kuģu darbības


Riga, Latvia, 2012-02-29 08:17 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- AS “Latvijas kuģniecība” (NASDAQ OMX RIGA: LSC1R)  (turpmāk – LK) un tās meitas sabiedrības (turpmāk – LK Koncerns vai Koncerns) nerevidētie neto zaudējumi 2011.gadā bija 24,9 miljoni latu (USD 49,70 miljoni), kas ir trīs reizes mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad kuģniecība strādāja ar 78,4 miljonu latu (USD 142,44 miljoni) lieliem zaudējumiem.  

Saimons Bleids, Latvijas kuģniecības valdes priekšsēdētājs uzskata, ka uzņēmuma situācija jāaplūko plašākā kuģošanas nozares kontekstā visā pasaulē: „Ņemot vērā sarežģīto ekonomisko stāvokli, situācija kuģošanas tirgos joprojām ir ļoti komplicēta. Kuģu īpašnieki visos tirgus segmentos piedzīvo smagas likviditātes problēmas. Arī LK Koncernu ietekmē šie sarežģītie nosacījumi, taču to no vissliktākajām sekām ir pasargājis tas, ka lielākā LK flotes daļa ir nodarbināta laika nomā, tādējādi nodrošinot daudz paredz zemāku ienākumu plūsmu.”

Gan 2011.gadā, gan 2010.gadā būtiska neto zaudējumu daļa bija saistīta ar zaudējumiem no aktīvu vērtības samazināšanās, kam saskaņā ar Starptautiskajiem finanšu pārskatu standartiem, ir nepieciešams veidot uzkrājumus. 2011. gadā veiktie uzkrājumi zaudējumiem no aktīvu vērtības samazināšanās ir šādi: (1) pārdošanai paredzētajiem aktīviem (3 vecākie Handy izmēra kuģi) USD 12,56 miljonu apmērā; (2) kopējās flotes vērtības koriģēšanai USD 15,08 miljonu apmērā; (3) ieguldījumu nekustamajos īpašumos vērtības koriģēšanai USD 1,29 miljonu apmērā.

Šis rezultāts atspoguļo sarežģīto finansiālo situāciju, ar kādu kuģu īpašniekiem nācās rēķināties 2011.gadā, turpinot fiksēt vēsturiski zemākās frakts tirgus likmes. Iemesli tam ir dažādi un sarežģīti, taču divi galvenie faktori ir zemāks pieprasījums pēc naftas produktiem, ko izraisījusi globālās ekonomikas lejupslīde, it īpaši attīstītajās rietumvalstīs, un jauno tankkuģu skaita pieaugums. Pirms 2008.gada spēcīgā globālās ekonomikas izaugsme stimulēja pieprasījuma pieaugumu pēc kuģu pārvadājumiem, un tas veicināja jaunu tankkuģu būvniecību. Kuģu skaita pieauguma un šī brīža pieprasījuma samazinājuma sekas ir zemāki ienākumi kuģu īpašniekiem.

Valdes priekšsēdētājs Saimons Bleids Latvijas Kuģniecības nākotnes perspektīvas iezīmē piesardzīgi optimistiskas: „Tajā pašā laikā, produktu tankkuģu tirgū ir dažas optimisma pazīmes. Nesen slēgto neekonomisko naftas pārstrādes rūpnīcu skaits Rietumeiropā un ASV visticamāk paaugstinās pieprasījumu pēc naftas produktiem, kurus būs jānodrošina modernākām pārstrādes rūpnīcām, kas ir uzbūvētas un tiks būvētas Vidējos un Tālajos Austrumos. Turklāt ir paredzams, ka arī ekonomikas izaugsme strauji augošajās valstīs, piemēram, Dienvidamerikā un Āfrikā palielinās pieprasījumu pēc produktu tankkuģiem. Tā Latvijas kuģniecība būtu laba ziņa.”

Bleids norāda arī uz prognozēm, kas liecina, ka sakarā ar pašreizējo ekonomisko situāciju, un to, ka banku finansējums ir mazāk pieejams, tiks būvēts mazāk tankkuģu. Tam vajadzētu uzlabot šī brīža produktu tankkuģu skaita un produktu pārvadājumu proporciju.

2011.gada beigās LK Koncerna flotes komerciālajā vadībā bija 20 tankkuģi. 2011.gada laikā Koncerns no Korejas kuģu būvētavas “Hyundai Mipo Dockyard Co. Ltd.” saņēma divas 2007.gadā pasūtītās tankkuģu jaunbūves – „Latgale” un „Zemgale” un pārdeva 17 gadus veco kuģi „Indra” sagriešanai metāllūžņos. Turklāt, LK ir pārklasificējusi trīs visvecākos LK flotē ietilpstošos kuģus kā pārdošanai paredzētos aktīvus, lai nodrošinātu stabilu finansējumu pārējai flotei.

Kopējais neto reisu rezultāts no kuģniecības pakalpojumiem 2011.gadā bija USD 87,99 miljoni (2010. gadā – USD 88,31 miljoni) un liecina par ieņēmumu stabilizēšanos. 2011.gadā peļņa no kuģu darbības bija USD 15,24 miljoni, kas ir par 21% labāks rezultāts nekā iepriekšējā gadā (2010. gadā – USD 12,69 miljoni), taču peļņa no kuģu darbības nesedza flotes finansēšanas izdevumus (USD 20,27 miljoni).

2011.gada 31.decembrī LK Koncerna aktīvu kopējā vērtība bija USD 650,30 miljoni. Gadu iepriekš tā sastādīja USD 680,47 miljonus. Samazinājums, galvenokārt, ir saistīts ar jau iepriekš skaidrotajiem uzkrājumiem zaudējumiem no aktīvu vērtības samazināšanās. Kopējā LK Koncerna flotes vērtība ir samazinājusies no USD 570,50 miljoniem uz USD 508,05 miljoniem un, papildus uzkrājumiem zaudējumiem no vērtības samazināšanās, atspoguļo arī nolietojumu. Kopējā Koncerna pašu kapitāla vērtība 2011. gada 31. decembrī bija USD 265,64 miljoni (2010. gadā – USD 313,18 miljoni).

 

Par AS „Latvijas kuģniecība”

AS „Latvijas kuģniecība” (NASDAQ OMX RIGA: LSC1R)  ir starp lielākajiem pasaules kuģu īpašniekiem vidēja izmēra un handy tankkuģu segmentos un pēc naftas produktu pārvadājumu apjoma atrodas vadošajās pozīcijās starp līdzīgām kompānijām Ziemeļeiropā. Uzņēmumam pieder 20 moderni kuģi, nodrošinot darbu vairāk nekā 700 profesionāliem un augsti kvalificētiem jūrniekiem no Latvijas. LK flotes kopējā kravnesība ir 957 974 DWT un flotes vidējais vecums nepārsniedz 5,5 gadus. Visi kuģi saņēmuši ISM (International Safety Management) sertifikātus.

         Ilze Nagla
         Sabiedrisko attiecību vadītāja
         AS „ Latvijas kuģniecība”
         Tel 29267454, 67715914
         Epasts ilze.nagla@vnafta.lv


Attachments