Outokummun merkintäetuoikeusannin suomenkielisen listalleottoesitteen julkistus


EI JULKISTETTAVAKSI TAI LEVITETTÄVÄKSI, SUORAAN TAI VÄLILLISESTI, YHDYSVALLOISSA, KANADASSA, AUSTRALIASSA, HONG KONGISSA, ETELÄ-AFRIKASSA TAI JAPANISSA TAI MISSÄÄN MUUSSA VALTIOSSA, JOSSA LEVITTÄMINEN TAI JULKISTAMINEN OLISI LAINVASTAISTA.

PÖRSSITIEDOTE
9.3.2012 klo 14.45


Outokumpu julkistaa tänään suomenkielisen listalleottoesitteen, joka koskee Outokummun 1 274 020 027 uuden osakkeen merkintäetuoikeusantia. Finanssivalvonnan hyväksymä suomenkielinen listalleottoesite on saatavilla Outokummun internet-sivuilla osoitteessa www.outokumpu.com/osakeanti tästä päivästä alkaen sekä merkintäetuoikeusannin merkintäpaikoilla arvioilta 14.3.2012 alkaen.

Osakeannin ehdot julkistettiin erillisellä pörssitiedotteella 7.3.2012.

Outokummun suomenkielinen listalleottoesite sisältää seuraavia aikaisemmin julkistamattomia tietoja (tässä asiakirjassa käytetyt termit on määritelty listalleottoesitteessä):



400 miljoonan euron valmiusluottojärjestely


 

Outokumpu on allekirjoittanut sitoumussopimuksen pankkisyndikaatin (Nordea Bank Plc; J.P. Morgan Limited; Merchant Banking, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ); Danske Bank A/S, Helsinki Branch; Pohjola Bank plc; Svenska Handelsbanken AB (publ), Branch Operation in Finland and BNP Paribas) kanssa liittyen 400 miljoonan euron komittoituun monivaluuttaiseen valmiusluottojärjestelyyn, joka on tarkoitettu konsernin käyttöpääoman rahoittamiseen ja joka erääntyy kesäkuussa 2013. Sitoumussopimus sisältää luottojärjestelyn pääehdot, mukaan lukien tavanomaisia kovenantteja, erääntymistilanteita koskevia ehtoja ja tavanomaisen omistussuhteen muutosta koskevan ehdon. Sitoumussopimuksen sisältyy velkaantumisastetta (määritelty sopimuksessa) koskeva rahoituskovenantti, jonka mukaan Outokummun velkaantumisaste saa olla enintään 115 prosenttia. Lopullinen sopimus luottojärjestelystä sitoumussopimuksen mukaisin pääehdoin on määrä allekirjoittaa huhtikuun 2012 loppuun mennessä.


Yhdistyneen konsernin keskeiset vahvuudet

Outokumpu uskoo, että Yhdistyneellä konsernilla on useita vahvuuksia, jotka syntyvät Inoxum-transaktiosta ja Inoxumin integroinnista Outokummun nykyiseen ruostumattomaan teräkseen keskittyvään liiketoimintaan, mukaan lukien seuraavat:


Uuden viidessä maanosassa toimivan maailmanlaajuisen johtavan ruostumattoman teräksen tuottajanluominen
 

Inoxum-transaktio loisi vuotuisella kylmävalssauskapasiteetilla mitattuna uuden maailmanlaajuisen johtavan ruostumattoman teräksen tuottajan. Yhdistyneen konsernin vuotuinen kylmävalssauskapasiteetti olisi puolitoistakertainen verrattuna seuraavaksi lähimpään kilpailijaan (ottaen huomioon Calvertin integroidun tuotantolaitoksen, jonka on aikataulun mukaan tarkoitus valmistua vuoden 2012 loppuun mennessä ja saavuttaa täysi tuotantokapasiteetti vuonna 2014, odotettu kapasiteetti) (lähde: CRU, marraskuu 2011). Yhdistyneen konsernin tuotantorakenne ja jakeluverkosto kattaisi viisi maanosaa: Euroopan, Pohjois- ja Etelä-Amerikan, Aasian ja Australian, ja sen odotetaan hyötyvän Outokummun ja Inoxumin toisiaan täydentävistä tuotevalikoimista ja asiakaskunnista. Yhdistyneen konsernin pro forma liikevaihto 31.12.2011 päättyneellä tilikaudella olisi ollut 11,6 miljardia euroa, ja Yhdistyneen konsernin henkilöstömäärä 31.12.2011 olisi ollut noin 19 000 ja vuotuinen kylmävalssauskapasiteetti 3,4 miljoonaa tonnia.

Seuraavassa taulukossa on esitetty ruostumattoman teräksen tuottajien vuotuisia kylmävalssauskapasiteetteja:

 

  Vuotuinen
  kylmävalssauskapasiteetti
  (tuhatta tonnia)
Outokumpu ja Inoxum(1) 3 445
Inoxum(1) 2 490
POSCO 2 225
Acerinox, S.A. 2 063
APERAM, S.A.  1 710
Taiyuan Iron & Steel (Group) Co., Ltd. (TISCO) 1 510
Yieh United Steel Corporation (YUSCO) 1 350
Baosteel Co. Ltd. 1 260
Outokumpu 955
Allegheny Technologies Incorporated (ATI) 801
   
   

Lähde: CRU, marraskuu 2011. CRU:n tietoihin on lisätty Calvertin tällä hetkellä rakenteilla olevan tuotantolaitoksen kapasiteetti. Yllä esitetty ei ota huomioon muiden tuottajien mahdollisesti ilmoittamia kapasiteetin lisäyksiä eikä myöskään ilmoitettuja kapasiteetin vähennyksiä.

(1) Sisältää Calvertin integroidun tuotantolaitoksen (vuotuinen kylmävalssauskapasiteetti 350 000 tonnia), jonka on aikataulun mukaan tarkoitus valmistua vuoden 2012 loppuun mennessä ja saavuttaa täysi tuotantokapasiteetti vuonna 2014.

 

Yhdistyneellä konsernilla olisi tuotantotoimintaa kolmella mantereella, mikä mahdollistaa laajentumisen markkinoille, joiden ennustetaan kasvavan sekä mahdollistaa sen asiakkaiden palvelemisen maailmanlaajuisesti.

Euroopassa Yhdistyneellä konsernilla olisi merkittävästi ruostumattomien vakioterästuotteiden tuotantokapasiteettia kahdessa maassa, jotka ovat EU:n suurimmat ruostumattoman teräksen kuluttajat: Saksassa ja Italiassa (lähde: CRU, marraskuu 2011). Pohjoismaissa Yhdistyneen konsernin tärkein tuotantolaitos olisi Tornio Worksin integroitu tuotantolaitos Suomessa. Yhdistyneen konsernin ruostumattomien erikoisterästuotteiden tuotanto keskittyisi Ruotsiin ja Isoon-Britanniaan.

Pohjois-Amerikassa Yhdistyneellä konsernilla olisi ruostumattomien vakioterästuotteiden tuotantokapasiteettia Calvertin integroidussa tuotantolaitoksessa Yhdysvalloissa (jonka on aikataulun mukaan tarkoitus valmistua vuoden 2012 loppuun mennessä ja saavuttaa täysi tuotantokapasiteetti vuonna 2014) ja Meksikossa sijaitsevassa kylmävalssaamossa. Outokumpu odottaa, että valmistuttuaan Calvertin integroitu tuotantolaitos tarjoaisi yhdessä Meksikossa sijaitsevan kylmävalssaamon kanssa Yhdistyneelle konsernille pohjan myynnin laajentamiseksi tiettyihin maihin Latinalaisessa Amerikassa. Yhdistyneellä konsernilla olisi Yhdysvalloissa myös ruostumattomien erikoisterästuotteiden tuotantolaitoksia, jotka valmistavat pääasiassa kvarttolevyjä, pitkiä tuotteita ja putkia.

Aasissa Yhdistyneellä konsernilla olisi käytössään SPS:n kanssa yhteisyrityksenä toimiva kylmävalssaamo ja vakiintunut jakeluverkosto, minkä Outokumpu odottaa tarjoavan Yhdistyneelle konsernille pohjan myynnin kasvattamiseksi Aasiassa Outokummun aluetta koskevan laajentumisstrategian mukaisesti.

 

Tuotannon tehokkuuden ja kapasiteetin käytön parantaminen maailmanlaajuisesti


Outokumpu uskoo, että Yhdistynyt konserni olisi hyvässä asemassa parantaakseen strategisesti Outokummun ja Inoxumin tuotantolaitosten tuotantokapasiteettien käyttöä, tuotantopaikkoja ja jakelureittejä erityisesti ruostumattomien standarditerästuotteiden tuotannossa. Viime vuosina sekä Outokumpu että Inoxum ovat kärsineet matalista kapasiteetin käyttöasteista, mikä on johtunut pääasiassa Outokummun ja Inoxumin sulattojen ja kuumavalssaamojen ylikapasiteetista suhteessa kylmävalssauskapasiteettiin. Koska asiakaskysyntä on keskittynyt pääasiassa kylmävalssattuihin tuotteisiin ja kirkkaaseen kuumanauhaan, Outokumpu ja Inoxum eivät ole pystyneet käyttämään täysimittaisesti sulatto- ja kuumavalssauskapasiteettejaan, millä on ollut haitallinen vaikutus niiden kannattavuuteen. Bochumin ja Krefeldin sulattojen suunniteltu sulkeminen Saksassa sekä Nirostan ja ThyssenKruppin välisen kuumavalssaussopimuksen suunniteltu irtisanominen Bochumissa pienentäisivät Yhdistyneen konsernin käyttämätöntä sulatto- ja kuumavalssauskapasiteettia vaikuttamatta tuotevalikoimaan tai myyntikelpoisten tuotteiden tuotantokapasiteettiin, koska suljettavien sulattojen tuotantomäärät odotetaan siirrettävän Tornio Worksin ja Ternin integroituihin tuotantolaitoksiin. Outokumpu, ThyssenKrupp ja saksalaiset työntekijöiden edustajat ovat päässeet sopimukseen Saksan tuotantolaitoksista ja työpaikkojen säilyttämisestä. Sopimuksen mukaan Krefeldin sulatto suljetaan vuoden 2013 loppuun mennessä ja suunnitelmien mukaan Bochumin sulatto suljetaan vuoden 2016 loppuun mennessä. Bochumin sulaton taloudellinen kannattavuus arvioidaan ennen kuin sen sulkemisesta päätetään lopullisesti.

Lisäksi Yhdistyneellä konsernilla olisi kaksi integroitua ruostumattoman teräksen tuotantolaitosta, joiden ksikkötuotantokustannukset ovat Euroopan matalimpia: Tornio Worksin integroitu tuotantolaitos Suomessa ja Ternin integroitu tuotantolaitos Italiassa. Nämä tuotantolaitokset ovat toimineet optimaalista pienemmillä kapasiteetin käyttöasteilla ja Outokumpu odottaa siirtävänsä tuotantoaan sinne Bochumin ja Krefeldin sulattojen suunnitellun sulkemisen jälkeen. Tämän odotetaan tuottavan kustannussäästöjä kustannustehokkaampien tuotantolaitosten ja niiden korkeampien kapasiteetin käyttöasteiden ansiosta. Outokumpu odottaa, että odotetut alemmat tuotantokustannukset parantaisivat Yhdistyneen konsernin kilpailuasemaa Aasiasta tuotavaan ruostumattomaan teräkseen nähden.

Outokumpu odottaa myös, että kustannusten alentamiseksi Yhdistynyt konserni järjestäisi uudelleen kylmävalssaustoimintonsa Euroopassa, mihin sisältyy mahdollisesti ohuiden tuotteiden kylmävalssauskapasiteetin sulkeminen Ruotsissa. Outokumpu odottaa, että kylmävalssauksen siirtäminen Ruotsista Krefeldin ja Dillenburgin kylmävalssaamoihin antaisi Yhdistyneelle konsernille mahdollisuuden parantaa kannattavuutta nostamalla kapasiteetin käyttöasteita suuremmissa ja erikoistuneemmissa tuotantolaitoksissaan.

Outokumpu odottaa, että Pohjois-Amerikassa sijaitseva Calvertin integroitu tuotantolaitos antaa Yhdistyneelle konsernille mahdollisuuden alentaa Meksikon kylmävalssaamonsa tuotantokustannuksia. Kun Inoxumin uusi Calvertin integroitu tuotantolaitos on saavuttanut täyden tuotantokapasiteettinsa vuonna 2014, Outokumpu odottaa, että Inoxumin kylmävalssaamoon Meksikoon toimitetaan raaka-aineita Calvertista Italian sijaan, minkä odotetaan vähentävän merkittävästi kuljetuskustannuksia ja tuotannon kokonaiskustannuksia sekä käyttöpääomaa.

Toisiaan täydentävät laajat tuotevalikoimat kaikissa ruostumattomissa teräslaaduissa sekä erikoismetalliseostuotteiden monipuolistama liikevaihtopohja


Yhdistynyt konserni hyötyisi Outokummun ja Inoxumin toisiaan täydentävistä laajoista tuotevalikoimista, koska Outokumpu on austeniittisten ja korkean lisäarvon tuottavien duplex-teräslaatujen johtava tuottaja, kun taas Inoxum on ferriittisten laatujen ja korkean lisäarvon tuottavien erikoismetalliseostuotteiden johtava tuottaja. Yhdistyneen konsernin vuotuisista ruostumattoman teräksen toimitusmääristä noin 73 prosenttia olisi ollut austeniittisia laatuja, noin 23 prosenttia ferriittisiä laatuja, noin 3 prosenttia duplex-laatuja ja noin 1 prosentti muita laatuja (osuudet perustuvat Outokummun toimituksiin 31.12.2011 päättyneellä tilikaudella ja Inoxumin toimituksiin 30.9.2011 päättyneellä tilikaudella). Koska Yhdistyneellä konsernilla olisi monipuolisempi ruostumattomien terästuotteiden valikoima kuin Outokummulla ja Inoxumilla erikseen, Outokumpu odottaa, että Yhdistynyt konserni on paremmassa asemassa vastatakseen kysynnän mahdollisiin muutoksiin markkinoilla.

Lisäksi Yhdistyneen konsernin liikevaihtopohjaa monipuolistaisi entisestään Inoxumin erikoismetalliseostuotteiden valikoima, joka palvelee pääasiassa asiakkaita öljy- ja kaasuteollisuudessa, kemianteollisuudessa, autoteollisuudessa, energiantuotanto- ja sähkönjakeluteollisuudessa, elektroniikkateollisuudessa, lääketeollisuudessa sekä ilmailu- ja avaruusteollisuudessa. Inoxumin 30.9.2011 päättyneellä tilikaudella 18 prosenttia liikevaihdosta muodostui erikoismetalliseostuotteista, joilla yleisesti ottaen on korkeammat katteet kuin ruostumattomilla terästuotteilla.

Liikevaihtopohjan monipuolistaminen toisiaan täydentävillä loppukäyttömarkkinoilla ja paremmilla yhteyksillä loppukäyttäjiin

Outokummun 31.12.2011 päättyneellä tilikaudella noin 64 prosenttia liikevaihdosta muodostui myynnistä jakelijoille ja jatkojalostajille ja noin 36 prosenttia myynnistä suoraan loppukäyttäjille. Suoramyynnin loppukäyttäjille odotetaan muodostavan suuremman osuuden Yhdistyneen konsernin myynnistä, koska Inoxumilla on ollut enemmän suoraa myyntiä loppukäyttäjille Outokumpuun verrattuna, ja siten suurempi osuus sopimuksista on pitkäaikaisia myyntisopimuksia, minkä Outokumpu odottaa parantavan tulojen ennustettavuutta ja helpottavan tuotannon ja toimitusten suunnittelua. Lisäksi Yhdistyneen konsernin suoraan loppukäyttäjille kohdistuvan myynnin suuremman prosentuaalisen osuuden ja suorien yhteyksien loppukäyttäjiin odotetaan parantavan Yhdistyneen konsernin kykyä seurata markkinakysyntää.

Yhdistyneen konsernin loppukäyttäjäkunnan odotetaan olevan monipuolisempi kuin Outokummulla tai Inoxumilla erikseen. Suurin osa Outokummun toimituksista loppukäyttäjille suuntautuu investointihyödykkeitä tuottaville teollisuudenaloille, kuten prosessiteollisuuden ja raaka-aineteollisuuden, konepajateollisuuden, kemianteollisuuden, petrokemianteollisuuden, energiateollisuuden ja kuljetusalan laitevalmistajille (noin 68 prosenttia 31.12.2010 päättyneellä tilikaudella), kun taas suurin osa Inoxumin toimituksista loppukäyttäjille suuntautuu enemmän kuluttajavetoisille teollisuudenaloille, kuten auto-, kotitaloustarvike- ja kotitalouskoneteollisuuteen (noin 50 prosenttia 30.9.2011 päättyneellä tilikaudella). Tämän odotetaan tasapainottavan Yhdistyneen konsernin asemaa Investointihyödykkeitä tuottavien ja kuluttajavetoisten teollisuudenalojen välillä: investointihyödykkeitä tuottavien teollisuudenalojen osuus loppukäyttäjille suunnatuista toimituksista olisi ollut yhteensä noin 45 prosenttia (ilman toimituksia jakelijoille ja jatkojalostajille) ja kuluttajavetoisten teollisuudenalojen osuus loppukäyttäjille suunnatuista toimituksista yhteensä noin 40 prosenttia toimituksista loppukäyttäjille (perustuen Outokummun toimituksiin 31.12.2010 päättyneellä tilikaudella ja Inoxumin toimituksiin 30.9.2010 päättyneellä tilikaudella). Lisäksi Yhdistyneen konsernin odotetaan myös olevan vähemmän altis tietyille enemmän suhdanneherkille teollisuudenaloille kuin Outokumpu, ja lisäksi se olisi paremmassa asemassa hyödyntääkseen ennustettua kasvua tietyillä teollisuudenaloilla, kuten kemianteollisuudessa, petrokemianteollisuudessa, energiateollisuudessa ja kuljetusalalla (lähde: SMR, tammikuu 2012.) 

Laajempi myynti- ja jakeluverkosto sekä laajemmat palvelukeskusvalmiudet tuottavat asiakkaille hyötyjä ja samalla alentavat Yhdistyneen konsernin kustannuksia 

Yhdistyneellä konsernilla olisi yksi suurimmista ruostumattoman teräksen jakeluverkostoista maailman laajuisesti mukaan luettuna maat, joissa ainoastaan joko Outokummulla tai Inoxumilla on toimintaa, kuten Espanja, Meksiko, Turkki ja Argentiina. Yhdistynyt konserni pystyisi tarjoamaan tämän maailmanlaajuisen verkoston kautta asiakkaille toisiaan täydentävän, laajemman tuotevalikoiman, koska Outokummun ja Inoxumin tuotevalikoimat täydentävät toisiaan. Lisäksi Yhdistyneellä konsernilla olisi maailmanlaajuinen erikoismetalliseostuotteiden jakeluverkosto, joka muodostuisi kolmesta varasto- ja palvelukeskuksesta, 14 tytäryhtiöstä, neljästä edustus- ja myyntikonttorista ja myyntiagenteista, jotka toimivat yli 40 maassa, mukaan lukien myyntiagentit kasvavilla markkinoilla, kuten Kiinassa, Intiassa, Lähi-idässä ja Venäjällä. 

Yhdistyneellä konsernilla olisi myös vahvat tutkimus- ja kehitysvalmiudet asiakkaidensa tarpeiden täyttämiseksi Suomessa, Saksassa, Italiassa ja Ruotsissa sekä tutkimus- ja kehittämistiimi, jolla on vahvaa osaamista ruostumattomaan teräkseen ja erikoismetalleihin liittyvien tuotteiden, laatujen ja sovellusten kehittämisestä. 

Laajempi maantieteellinen ulottuvuus antaa hyvän aseman hyödyntää strategisia mahdollisuuksia Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ja Aasiassa 

Yhdistyneen konsernin Calvertin integroitu tuotantolaitos Yhdysvalloissa mahdollistaisi Yhdistyneen konsernin myynnin kasvattamisen Yhdysvalloissa erityisesti autoteollisuudessa. Outokumpu odottaa, että valmistuessaan Calvertin integroitu tuotantolaitos tarjoaisi yhdessä Meksikossa sijaitsevan kylmävalssaamon kanssa Yhdistyneelle konsernille pohjan myynnin laajentamiselle Latinalaisessa Amerikassa. Yhdistyneen konsernin Pohjois- ja Etelä-Amerikan myynti- ja jakeluverkoston, johon kuuluisi palvelukeskus Argentiinassa, odotetaan tarjoavan Yhdistyneelle konsernille suotuisan aseman kasvattaa myyntiä Latinalaisen Amerikan markkinoilla. 

Inoxum-transaktio ja Inoxumin integrointi Outokummun nykyiseen ruostumattomaan teräkseen keskittyvään liiketoimintaan vahvistaisi Outokummun strategista painotusta APAC:iin. Yhdistyneellä konsernilla olisi SPS:n kanssa käytössään yhteisyrityksenä toimiva kylmävalssaamo Kiinassa, palvelukeskukset Australiassa ja Kiinassa sekä myyntikonttorit Kiinassa, Vietnamissa ja Thaimaassa. Outokumpu odottaa, että Yhdistyneen konsernin Aasian toiminnot tarjoaisivat pohjan hyödyntää ennustettua kasvua tietyillä Aasian markkinoilla, erityisesti Kiinassa, missä SMR:n ennusteen mukaan ruostumattoman teräksen kulutus kasvaa vuosien 2011 ja 2015 välillä keskimäärin 5,6 prosenttia (CAGR) vuodessa. 

Nykyisten toimintojen kasvumahdollisuudet eri maantieteellisillä alueilla 

Yhdistynyt konserni olisi hyvässä asemassa hyödyntääkseen nykyisten toimintojensa ja maantieteellisen ulottuvuutensa tarjoamia useita kasvumahdollisuuksia, joita Outokummun ja Inoxumin meneillään olevat investointiohjelmat tarjoavat. Meneillään olevat investointiohjelmat ovat:

- Outokummun meneillään oleva 440 miljoonan euron investointiohjelma (137 miljoonaa euroa käytetty 31.12.2011 mennessä) Tornio Worksin ferrokromin tuotantolaitoksen tuotantokapasiteetin kaksinkertaistamiseksi 530 000 tonniin sekä Kemin kromiittikaivoksen tuotantokapasiteetin vastaava lisäys. Investoinnin tuottaman lisäkapasiteetin on aikataulun mukaan tarkoitus valmistua vuonna 2013 ja saavuttaa täysi tuotantokapasiteetti vuonna 2015. Yhdistyneen konsernin odotetaan käyttävän itse merkittävän osan ferrokromin tuotantomäärien lisäyksestä, minkä odotetaan pienentävän laajempaan ulkoiseen myyntiin liittyviä myyntikuluja ja riskejä sekä sallivan, että Tornio Worksin integroitu tuotantolaitos jatkossakin hyötyy pienemmistä energia- ja kuljetuskustannuksista oman integroidun ferrokromituotantonsa seurauksena. Lisäksi odotetaan, että Yhdistynyt konserni jatkaa ylimääräisen ferrokromivolyymin myyntiä maailmanmarkkinoilla. Perustuen investoinnin päätöksentekohetken (kesäkuu 2010) ferrokromin hintaan, Yhdysvaltain dollarin ja euron vaihtokurssiin ja sähkön hintaan, Outokumpu arvioi, että sen investointi vuotuisen ferrokromituotannon kaksinkertaistamiseksi parantaisi sen liikevoittoa noin 150 miljoonaa euroa, kun täysi tuotantokapasiteetti on saavutettu. 

- Inoxumin meneillään oleva 1,2 miljardin euron investointi (801 miljoonaa euroa käytetty 31.12.2011mennessä) Calvertin integroituun tuotantolaitokseen Yhdysvalloissa. Outokumpu odottaa, että valmistuessaan Calvertin integroitu tuotantolaitos tarjoaisi yhdessä Meksikossa sijaitsevan kylmävalssaamon kanssa Yhdistyneelle konsernille pohjan myynnin laajentamiselle Latinalaisessa Amerikassa. 

- Inoxumin meneillään oleva noin 244 miljoonan euron investointiohjelma (2 miljoonaa euroa käytetty 31.12.2011 mennessä) Krefeldin kylmävalssaamoon. Investointiohjelman, jonka on aikataulun mukaan tarkoitus valmistua vuoteen 2015 mennessä, odotetaan kasvattavan Krefeldin tuotantolaitoksen yhteenlaskettua ferriittisten tuotteiden kylmävalssauskapasiteettia siirtämällä Saksassa sijaitsevan Düsseldorf-Benrathin kylmävalssaamon kylmävalssauslaitteet Krefeldin tuotantolaitokseen sekä uusimalla tai vaihtamalla tiettyjä kylmävalssausprosessissa käytettyjä laitteita. Tällä nvestointiohjelmalla on potentiaalia vahvistaa Yhdistyneen konsernin vakiintunutta asemaa Euroopan ferriittisen ruostumattoman teräksen markkinoilla.  

- Inoxumin meneillään oleva noin 93 miljoonan euron investointiohjelma (ei investointeja 31.12.2011 mennessä) erikoismetalliseosten tuotantoon Saksassa. Inoxum laajentaa parhaillaan erikoismetalliseostankojensa tuotantokapasiteettia ja aikoo parantaa erikoismetalliseoslevyjen tuotantolaitteensa kyetäkseen tarjoamaan lisää tuotteita ja suurempia toimitusmääriä voimalaitoksiin ja avatakseen itselleen uusia markkinoita polysilikonisovelluksissa esimerkiksi aurinkoenergiaan liittyen. Lisäksi Inoxum suunnittelee toisen elektronisädeuunin asentamista Essenin erikoismetalliseosten tuotantolaitokseensa Saksassa titaanin tuotantokapasiteetin kasvattamiseksi. 

- Outokummun meneillään oleva 104 miljoonan euron investointiohjelma (noin 40 miljoonaa euroa käytetty 31.12.2011 mennessä) kvarttolevytuotantokapasiteetin ja -valmiuksien laajennukseen Degerforsin kvarttolevyjen tuotantolaitoksessa Ruotsissa. Tämän investointiohjelman odotetaan laajentavan Yhdistyneen konsernin tuotevalikoimaa korkeakatteisissa erikoislaaduissa. Degerforsin tuotantolaitoksen vuotuisen kvarttolevytuotantokapasiteetin odotetaan kasvavan 150 000 tonniin vuonna 2014 ja nostavan Outokummun vuotuisen kvarttolevyn kokonaistuotantokapasiteetin 220 000 tonniin, mukaan lukien New Castlen tuotantolaitos Yhdysvalloissa. 

Vahvistunut taloudellinen asema  

Inoxum-transaktion odotetaan vahvistavan Yhdistyneen konsernin taloudellista asemaa. Kustannussynergiaetujen arvioidun vaikutuksen käyttökatteeseen yhdessä Outokummussa ja Inoxumissa meneillään olevien uudelleenjärjestely- ja investointiohjelmien tuottamien hyötyjen sekä Osakeannin että Suunnatun osakeannin kanssa odotetaan parantavan Yhdistyneen konsernin tulevaa velkaantumisastetta Outokumpuun verrattuna, sekä parantavan ja mahdollisesti helpottavan Yhdistyneen konsernin mahdollisuuksia saada rahoitusta pääomamarkkinoilta. Outokummun arvion mukaan Yhdistyneen konsernin pro forma -velkaantumisaste 31.12.2011 olisi ollut 59,2 prosenttia (verrattuna Outokummun 82,5 prosentin velkaantumisasteeseen), mikä on alle Outokummun 75 prosentin maksimivelkaantumisastetavoitteen. 

Inoxum-transaktion ja Inoxumin integroinnin Outokummun nykyiseen ruostumattomaan teräkseen keskittyvään liiketoimintaan arvioidaan tuottavan 225–250 miljoonan euron vuotuiset käteiskustannussynergiaedut vuonna 2017. Synergiaetujen odotetaan alkavan toteutua vuonna 2014, ja niistä noin 45 prosenttia arvioidaan saavutettavan vuonna 2014 ja noin 70 prosenttia vuonna 2015. Yhdistyneelle konsernille arvioidaan syntyvän niiden toteutuksesta enintään 160 miljoonan euron kertaluonteiset kumulatiiviset käteiskustannukset vuosina 2013–2017. Käteiskustannussynergiaetujen odotetaan syntyvän seuraavassa neljässä tehtävien toimenpiteiden pääkategoriassa:

- Tuotannon siirtäminen ja tuotantolaitosten sulkeminen Euroopassa. Arvion mukaan Yhdistyneellä konsernilla on merkittävä mahdollisuus parantaa kannattavuuttaan sulkemalla Bochumin ja Krefeldin sulatot sekä lopettamalla ThyssenKruppin kanssa solmittu Inoxumin kuumavalssaussopimus Bochumissa ja siirtämällä näiden kahden tuotantolaitoksen tuotanto Tornio Worksin ja Ternin integroituihin tuotantolaitoksiin. Outokumpu, ThyssenKrupp ja saksalaiset työntekijöiden edustajat ovat päässeet sopimukseen Saksan tuotantolaitoksista ja työpaikkojen säilyttämisestä. Sopimuksen mukaan Krefeldin sulatto suljetaan vuoden 2013 loppuun mennessä ja suunnitelmien mukaan Bochumin sulatto suljetaan vuoden 2016 loppuun mennessä. Lisätietoja Outokummun, ThyssenKruppin ja saksalaisten työntekijöiden edustajien välisistä sopimuksista on esitetty kohdassa ”Olennaiset sopimukset—Inoxum-transaktio—Saksalaiset työkehyssopimukset”. Lisäksi yhtenä vaihtoehtona selvitetään kylmävalssauskapasiteetin vähentämistä Ruotsissa ja tuotantomäärien uudelleensijoittamista Krefeldin ja Dillenburgin tuotantolaitoksiin. Arvion mukaan sulkemiset keventävät kustannuspohjaa Saksassa ja Ruotsissa. Tuotannon siirtämisestä ja tuotantolaitosten sulkemisesta Euroopassa saavutettavat mahdolliset kustannussäästöt ovat noin 40 prosenttia arvioitujen käteiskustannussynergiaetujen kokonaismäärästä. 

Maailmanlaajuisesti uudelleenjärjestelyiden odotetaan johtavan noin 1 500 työpaikan vähenemiseen vuosina 2013-2016, joista enimmillään 850 työpaikkaa olisi Saksassa. Inoxum-transaktion osana Outokumpu on sopinut Saksassa Inoxumin työntekijöitä edustavien ammattiliittojen kanssa, ettei irtisanomisia toteuteta Inoxumin Saksan tuotantolaitosten työntekijöiden keskuudessa ennen vuoden 2015 loppua. Välttämättömien uudelleenjärjestelyjen toteuttamisessa avustaakseen ThyssenKrupp on sitoutunut tarjoamaan vaihtoehtoista työpaikkaa ThyssenKruppissa enintään 600 Inoxumin nykyiselle työntekijälle Saksassa Bochumin ja Krefeldin sulattojen suunniteltujen sulkemisten yhteydessä, minkä odotetaan tarjoavan Yhdistyneelle konsernille mahdollisuuden toteuttaa työvoiman vähennyksiin liittyviä kustannussäästöjä ilman liitännäisiä kustannuksia ja vaikuttamatta negatiivisesti Yhdistyneen konsernin työntekijöihin Saksassa.

- Parempi kapasiteetin käyttöaste ja parempi tuotannon optimointi. Siirtämällä sulattotuotannon ja kuumavalssausvolyymin Bochumista ja Krefeldistä Yhdistetyn konsernin odotetaan voivan kasvattaa kapasiteetin käyttöasteita kahdella integroidulla ruostumattoman teräksen tuotantolaitoksellaan, joiden yksikkötuotantokustannukset kuuluvat Euroopan matalimpien joukkoon: Tornio Worksin integroidulla tuotantolaitoksella Suomessa sekä Ternin integroidulla tuotantolaitoksella Italiassa.Viime aikoina näiden kummankin integroidun tuotantolaitoksen kapasiteetin käyttöaste on ollut optimaalista alhaisempi. Sulatuskapasiteetin ja kuumavalssausvolyymin siirtämisen Tornio Worksin ja Ternin tuotantolaitoksiin odotetaan tuottavan kustannussäästöjä johtuen näiden suhteellisesti tehokkaampien tuotantolaitosten alhaisemmista yksikkötuotantokustannuksista ja korkeammista kapasiteetin käyttöasteista, alentaen yksikkökustannuksia edelleen nykytasosta. 

Tornio Worksin ja Ternin integroitujen tuotantolaitosten kapasiteetin käyttöasteen nousun lisäksi eräiden ruostumattomien standarditeräslaatujen tuotannon siirtämisen ja tuotevastuiden optimoinnin Tornio Worksin, Ternin ja Yhdistyneen konsernin Euroopassa sijaitsevien muiden tuotantolaitosten välillä arvioidaan alentavan entisestään yksikkökustannuksia Tornio Worksin ja Ternin integroiduissa tuotantolaitoksissa johtuen tuotannon tehokkuuden paranemisesta, kun tuotantoasetuksia tarvitsee muuttaa vähemmän ja eräkoot kasvavat. Esimerkiksi eräiden ferriittisten ruostumattomien teräslaatujen tuotantoa odotetaan siirrettävän Tornio Worksin integroidusta tuotantolaitoksesta Ternin integroituun tuotantolaitokseen, joka enenevässä määrin erikoistuu ferriittisiin ruostumattomiin teräslaatuihin. Sitä vastoin Ternin ja muiden Yhdistyneen konsernin Euroopassa sijaitsevien tuotantolaitosten eräiden austeniittisten ruostumattomien teräslaatujen tuotantoa odotetaan siirrettävän Tornio Worksin integroituun tuotantolaitokseen, joka on pääasiassa suunniteltu tuottamaan austeniittisia ruostumattomia teräslaatuja. Lisäksi odotetaan, että Tornio Worksin ja Ternin integroiduissa tuotantolaitoksissa tuotettua mustaa kuumanauhaa toimitettaisiin Yhdistyneen konsernin tuotantolaitoksiin Saksassa jatkojalostettavaksi kylmävalssattujen lopputuotteiden tuotantoon, mikä edelleen optimoi kapasiteetin käyttöastetta Tornio Worksin ja Ternin integroiduissa tuotantolaitoksissa sekä pienentää tuotannon yksikkökustannuksia. Kapasiteetin käyttöasteen parantamisesta ja tuotannon optimoimisesta saavutettavat arvioidut mahdolliset kustannussäästöt edustavat noin 20 prosenttia arvioitujen käteiskustannussynergiaetujen kokonaismäärästä. 

Näiden tuotannon siirrosta ja kapasiteetin käytön kasvamisesta syntyvien mahdollisten säästöjen odotetaan alkavan toteutua vuonna 2014, kun Krefeldin sulatto on suunnitelman mukaan suljettu vuoden 2013 loppuun mennessä, ja kasvavan odotetulle tasolle Bochumin sulaton suunnitellun sulkemisen jälkeen vuoden 2016 loppuun mennessä. Tällä hetkellä Yhdistyneen konsernin Euroopan sulattojen odotetaan toimittavan raaka-aineita Calvertin integroituun tuotantolaitokseen siihen saakka, kunnes Calvertin integroitu tuotantolaitos on kokonaan käytettävissä, minkä odotetaan toteutuvan vuonna 2014. 

- Myynti- ja palvelukeskusverkoston optimointi Euroopassa. Yhdistyneellä konsernilla olisi 31.12.2011 ollut Euroopassa 19 toimipaikkaa käsittävä myynti- ja palvelukeskusverkosto.Yhdistyneen konsernin Euroopan palvelukeskusten päällekkäisten toimintojen karsimisen ja myyntiyhtiöiden hankintojen optimoinnin on arvioitu tuottavan käteiskustannussäästöjä. Lisäksi Outokummun ja Inoxumin toisiaan täydentävien tuotevalikoimien yhdistämisen myötä Yhdistynyt konserni voisi tarjota palvelukeskus- ja myyntiverkostonsa kautta laajemman tuotevalikoiman, mikä arvion mukaan tuottaisi lisää liikevaihtosynergioita, joiden määrää ei ole laskettu ja jotka muodostavat ylimääräisiä hyötyjä, jotka seuraavat Inoxum-transaktiosta. Arvioidut Euroopan palvelukeskusverkoston ja myyntiyhtiöiden optimoinnista saavutettavat mahdolliset kustannussäästöt edustavat noin 10 prosenttia arvioitujen käteiskustannussynergiaetujen kokonaismäärästä. Lisäksi Yhdistyneen konsernin laajan tuotevalikoiman ansiosta Yhdistyneen konsernin odotetaan hyötyvän myös ristiinmyyntimahdollisuuksista maailmanlaajuisessa myynti- ja palvelukeskusverkostossaan. 

- Hankintatoimintojen, raaka-aineiden hankinnan ja yleisten hallintokulujen optimointi. Arvion mukaan Yhdistynyt konserni hyötyisi volyymialennuksista hankkiessaan tiettyjä raaka-aineita. Lisäksi arvioidaan, että hankintatarpeiden vertailu, toimituslogistiikan yksinkertaistaminen, tuotantolaitosten määrän väheneminen sekä kyky tehdä suuria ostoja tuottaisivat lisää kustannussäästöjä. On arvioitu, että IT-kulujen pienentäminen poistamalla päällekkäisyyttä ja hyödyntämällä volyymialennuksia yhteisissä sovelluksissa tuottaisi myös kustannussäästöjä. Lisäksi on arvioitu, että potentiaalisia kustannussäästöjä syntyisi yhtenäistetyn organisaatiomallin toteutuksen, toimintojen yhdistämisen ja pääkonttorin kustannussäästöjen myötä. Arvioidut hankintatoimintojen, raaka-aineiden hankinnan ja yleisten hallintokulujen optimoinnista saavutettavat mahdolliset käteiskustannussäästöt edustavat noin 30 prosenttia arvioitujen käteiskustannussynergiaetujen kokonaismäärästä. 

Arvioidut toteutuskustannukset ja kertaluonteiset kumulatiiviset enintään 160 miljoonan euron käteiskustannukset, jotka aiheutuisivat Yhdistyneelle konsernille vuosina 2013–2017, käsittävät pääasiassa tuotantolaitosten lopettamiseen liittyviä irtisanomis- ja ympäristökustannuksia, Euroopan myynti- ja palvelukeskusverkoston optimointiin liittyviä kustannuksia, eräiden toimintojen (kuten IT ja pääkonttori) uudelleenjärjestelyyn liittyviä kuluja sekä yleisiä satunnaisia toteutuskustannuksia. Kyseiset kustannusarviot sisältävät alhaisemmat työntekijöiden irtisanomiskustannukset johtuen ThyssenKruppin Inoxumin työntekijöille antamasta sitoumuksesta tarjota vaihtoehtoista työpaikkaa ThyssenKruppissa enintään 600 Inoxumin nykyiselle työntekijälle Saksassa Bochumin ja Krefeldin sulattojen suunniteltujen sulkemisten yhteydessä, minkä ansiosta Yhdistyneen konsernin odotetaan voivan toteuttaa työvoiman vähennyksiin liittyviä kustannussäästöjä siten, että lievennetään vähennysten vaikutusta Yhdistyneen konsernin työntekijöihin Saksassa.

Arviot kustannusten vähentämisestä ja muista eduista, joiden odotetaan syntyvän Inoxum-transaktiosta ja Inoxumin integroinnista Outokummun nykyiseen ruostumattomaan teräkseen keskittyvään liiketoimintaan, sekä näiden toimenpiteiden toteuttamiseen liittyvistä kustannuksista perustuvat erilaisiin olettamuksiin, jotka on tehty luottaen Outokummun käytettävissä oleviin tietoihin sekä johdon niiden pohjalta muodostamiin arvioihin. Tällaiset arviot tuovat esiin Inoxum-transaktion ja Inoxumin integroinnin Outokummun nykyiseen ruostumattomaan teräkseen keskittyvään liiketoimintaan odotetun tulevan vaikutuksen Yhdistyneen konsernin liiketoimintaan, taloudelliseen asemaan ja liiketoiminnan tulokseen. Olettamukset näistä arvioiduista synergiaeduista ovat kuitenkin luonteeltaan epävarmoja, ja niihin liittyy paljon erilaisia liiketoimintaan, talouteen ja kilpailuun liittyviä riskejä ja epävarmuustekijöitä, joiden seurauksena todelliset tulokset voivat poiketa olennaisesti synergiaetuja koskevista arvioista.

Edellä esitetyt lausumat koskien synergiaetuja ja niihin liittyviä kuluja voivat olla tulevaisuutta koskevia lausumia. Mahdollisten sijoittajien ei pitäisi aiheettomasti luottaa näihin tulevaisuutta koskeviin lausumiin. Lukuisat tekijät saattavat aiheuttaa sen, että todelliset tulokset, realisoituneet tuotot ja toiminta eroavat olennaisesti tuloksista, tuotoista ja toiminnasta, jotka on ilmaistu tai joihin on viitattu tulevaisuutta koskevissa lausumissa.


Pro forma –taloudelliset tiedot

Seuraavissa taulukoissa esitetään tilintarkastamattomia pro forma -tietoja Inoxum-transaktiosta ikään kuin Inoxum-transaktio olisi toteutettu (i) tilintarkastamattoman pro forma -tuloslaskelman ja laajan tuloslaskelman kannalta 1.1.2011, ja (ii) tilintarkastamattoman pro forma -taseen kannalta 31.12.2011. Tilintarkastamattomat pro forma –taloudelliset tiedot on laadittu EU:n hyväksymien kansainvälisten
tilinpäätösstandardien mukaisesti (International Financial Reporting Standards, IFRS) ja ne perustuvat (a) taloudellisiin tietoihin, jotka on johdettu Outokummun 31.12.2011 päättyneeltä tilikaudelta laaditusta tilintarkastetusta konsernitilinpäätöksestä; (b) taloudellisiin tietoihin, jotka on johdettu Inoxumin 30.9.2011 päättyneeltä tilikaudelta laaditusta tilintarkastetusta yhdistellystä tilinpäätöksestä, ja (c) taloudellisiin tietoihin, jotka on johdettu Inoxumin 31.12.2011 ja 31.12.2010 päättyneiltä kolmen kuukauden kausilta laadituista tilintarkastamattomista yhdistellyistä osavuositiedoista.

Tilintarkastamaton pro forma -tuloslaskelma ja laaja tuloslaskelma, tilintarkastamaton pro forma -tase sekä pro forma tunnusluvut on laadittu Outokummun tilikauden 2011 tilintarkastetun konsernitilinpäätöksen laatimisperiaatteiden mukaisesti, lukuun ottamatta työsuhteen päättymisen jälkeisten järjestelyjen (eläkkeiden) kirjanpitokäsittelyä. Outokumpu soveltaa eläkejärjestelyistä syntyvien vakuutusmatemaattisten voittojen ja tappioiden kirjaamiseen putkimenetelmää, kun taas Inoxum kirjaa tällaiset voitot ja tappiot muihin laajan tuloksen eriin. Inoxum luokittelee eläkejärjestelyihin liittyvät korkokulut rahoituskuluiksi ja eläkejärjestelyihin kuuluvien varojen odotettavissa olevan tuoton rahoitustuotoiksi. Outokumpu käsittelee nämä korkokulut sekä järjestelyihin kuuluvien varojen odotetun tuoton kirjanpidossaan osana työsuhdeetuuksista syntyviä kuluja. 

Tilintarkastamattomat pro forma -oikaisut kuvaavat myös tapahtumia, jotka liittyvät välittömästi hankintaan ja sen ehdotettuun rahoittamiseen. Tilintarkastamattomassa pro forma -taseessa hankinta esitetään IFRS 3:n Liiketoimintojen yhdistäminen mukaisesti käyttäen hankintamenetelmää. Hankintamenetelmää sovellettaessa varat ja velat kirjataan niiden käypiin arvoihin hankinta-ajankohtana ja hankintameno kohdistetaan hankituille aineellisille sekä aineettomille varoille että vastattaviksi otetuille veloille ja ehdollisille veloille. Hankinnan toteuttaminen edellyttää tiettyjen ehtojen täyttymistä tai niistä luopumista, kuten viranomaislupien saamista, ja siten hankintaan liittyvät esitetyt pro forma -oikaisut ovat tässä vaiheessa hypoteettisia. Inoxum-transaktio arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2012 loppuun mennessä. Tilintarkastamaton pro forma -tuloslaskelma ja laaja tuloslaskelma sekä tilintarkastamaton pro forma –tase perustuvat tilinpäätöstietoihin 31.12.2011, ja siten lopullinen hankintahinnan kohdistuslaskelma voi erota merkittävästi tässä tilintarkastamattomassa pro forma -informaatiossa esitetystä hypoteettisesta kohdistuslaskelmasta. 

Tilintarkastamaton pro forma -tuloslaskelma ja laaja tuloslaskelma, tilintarkastamaton pro forma -tase sekä pro forma tunnusluvut on laadittu havainnollistamistarkoituksessa, ja luonteensa vuoksi ne kuvaavat hypoteettista tilannetta eivätkä siten kuvaa Outokummun todellista taloudellista asemaa tai tuloksia. Tilintarkastamaton pro forma –taloudellinen informaatio ei pyri kuvaamaan sitä, mikä Outokummun taloudellinen asema ja tulos olisivat olleet, jos hankinta olisi saatettu päätökseen esitettyinä ajankohtina, tai mikä Outokummun tulos olisi jollakin tulevalla kaudella, tai mikä Outokummun tai yhdistetyn konsernin taloudellinen asema olisi jonakin tulevana ajankohtana. Tilintarkastamaton pro forma –taloudellinen informaatio ei kuvaa odotettujen synergioiden vaikutusta, eikä Inoxumin hankintaan liittyviä toiminnan tehostamisen seurauksia. 

Outokumpu kirjaa hankinta-ajankohtana hankitut yksilöitävissä olevat varat ja vastattaviksi otetut velat. Hankinta-ajankohtana kirjattuja alustavia määriä, jotka perustuvat hankintahinnan kohdistuslaskelmaan (mukaan lukien käypien arvojen määrittäminen), voidaan oikaista hankinta-ajankohtaa seuraavien 12 kuukauden kuluessa, sellaisen uuden informaation huomioon ottamiseksi, joka koskee hankinta-ajankohtana vallinneita tosiseikkoja ja olosuhteita. 
 

Tilintarkastamaton pro forma -tuloslaskelma            
                   
                   
Miljoonaa euroa Outokumpu, 1.1. - 31.12.
2011
(tilin-
tarkastettu)
 Inoxum, 31.12.2011 päättynyt 12 kuukauden kausi
(tilin-tarkastamaton) 
Tilin-päätöksen laatimis-periaatteiden erot Tilin-päätöksen esittämis-tapojen erot Hankinta-hinnan kohdistus-laskelman oikaisut Laina-instrumentin vaikutus Inoxumin ja ThyssenKruppin välisten sisäisten erien oikaisu Yhdistynyt konserni
  Liitetieto  [1]   [2]  [3] [4] [5] [7] [8]  
                   
Liikevaihto 5 009 6 572   -17       11 564
Hankinnan ja valmistukset kulut -4 882 -6 275 2 10 1     -11 144
Bruttokate 127 297 2 -7 1              -                       -   420
                   
Liiketoiminnan muut tuotot 47 23   83 295     448
Myynnin ja markkinoinnin kulut -147 -208 4 -26       -377
Hallinnon kulut -153 -163 3   1     -312
Tutkimus- ja kehitystoiminnan kulut -21     -14       -35
Liiketoiminnan muut kulut -113 -337   -61 -37     -548
Liikevoitto / -tappio -260 -388 9 -25 260              -                       -   -404
                   
Osuus osakkuusyhtiöiden tuloksista -5 1           -4
                   
Rahoitustuotot ja -kulut                
  Korkotuotot 13 34 21       -31 37
  Korkokulut -77 -84 -21   -3 -43 66 -162
  Markkinahintoihin liittyvät voitot ja tappiot -120             -120
  Muut rahoitustuotot 248             248
  Muut rahoituskulut -52 -23           -75
Rahoitustuotot ja -kulut yhteensä 12 -73 0                -   -3 -43 35 -72
                   
Voitto ennen veroja -253 -460 9 -25 257 -43 35 -480
                   
Tuloverot 67 20 -2 8 -38 11 -11 55
                   
                   
Kauden voitto / tappio -186 -440 7 -17 219 -32 24 -425

 

Tilintarkastamaton pro forma -laaja tuloslaskelma          
             
             
Miljoonaa euroa Outokumpu, 1.1. - 31.12.
2011
(tilin-
tarkastettu)
 Inoxum, 31.12.2011 päättynyt 12 kuukauden kausi
(tilintarkasta-maton) 
Tilinpäätöksen laatimis-periaatteiden erot Muut
pro forma -oikaisut
tuloslaskelmaan
Yhdistynyt konserni
  Liitetieto  [1]   [2]  [3] [4]-[8]  
             
Kauden voitto / tappio -186 -440 7 194 -425
             
Muut laajan tuloksen erät          
Muuntoerot 12 -5     7
             
Myytävissä olevat sijoitukset          
  Myytävissä olevien sijoitusten arvonmuutokset -23       -23
  Luokittelun muutoksesta johtuva siirtäminen laajasta tuloksesta tulosvaikutteiseksi eräksi -65       -65
  Myytävissä oleviin sijoituksiin liittyvät verot 11       11
             
Vakuutusmatemaattiset voitot ja (tappiot) etuuspohjaisista eläkejärjestelyistä          
  Vakuutusmatemaattisten voittojen / (tappioiden) muutos, netto   -1 -5   -6
  Vakuutusmatemaattisiin voittoihin / (tappioihin) liittyvät verot   1 2   3
             
Rahavirran suojaukset          
  Rahavirran suojauksien arvonmuutokset -4 -14     -18
  Luokittelun muutoksesta johtuva siirtäminen laajasta tuloksesta tulosvaikutteiseksi eräksi 1 3     4
  Rahavirran suojauksiin liittyvät verot 1 7     8
             
Osakkuusyhtiöiden laajan tuloksen erät -2       -2
             
Muut laajan tulokset erät, verojen jälkeen -69 -9 -3                               -81
             
Kauden laaja tulos -255 -449 4 194 -506

 

 

Tilintarkastamaton pro forma -tase                    
                       
                       
Miljoonaa euroa   Outokumpu, 31.12.2011 (tilin-tarkastettu)  Inoxum, 31.12.2011
(tilin-tarkastamaton) 
Tilin-päätöksen laatimis-periaatteiden erot Tilin-päätöksen esittämis-tapojen
erot
Hankinta-hinnan kohdistus-laskelman oikaisut Osake-annin vaikutus Laina-
instrumentin vaikutus
Inoxumin ja Thyssen-Kruppin
välisten sisäisten erien oikaisu
Suunnattu anti Thyssen-Kruppille Yhdistynyt konserni
  Liitetieto [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]  
VARAT                      
                       
Pitkäaikaiset varat                    
Aineettomat hyödykkeet 554 70     -35         589
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 2 005 2 329     17         4 351
Sijoituskiinteistöt   12     3         15
                       
Osuudet osakkuusyhtiöissä 39 16               55
Myytävissä olevat sijoitukset 16 2               18
Johdannaisinstrumentit 12                 12
Lainasaamiset, korolliset   163                 163
Lainasaamiset ja muut korolliset saamiset 230 18                        -                        -                        -                      -                      -                             -                             -   248
                       
Muut saamiset 61 2 -38             25
Laskennalliset verosaamiset 63 144 4   -144         67
Pitkäaikaiset varat yhteensä 2 913 2 576 -34                      -   -159                    -                      -                             -                             -   5 295
                       
Lyhytaikaiset varat                    
Vaihto-omaisuus 1 264 1 892               3 156
                       
Myytävissä olevat sijoitukset 7                 7
Käypään arvoon tulosvaikutteiseksi arvostettavat sijoitukset 105                 105
Johdannaisinstrumentit 26 58               84
Myyntisaamiset, korolliset 2                 2
Lainasaamiset     1 421           -1 310   111
Lainasaamiset ja muut korolliset erät 140 1 479                        -                        -                        -                      -                      -   -1 310                           -   309
                       
Myyntisaamiset ja muut saamiset 761 740               1 501
Rahavarat   168 71       -25       214
Lyhytaikaiset varat yhteensä 2 333 4 182                        -                        -                        -   -25                    -   -1 310                           -   5 180
                       
VARAT YHTEENSÄ 5 247 6 756 -34                      -   -159 -25                    -   -1 310                           -   10 477
                       
                       
                       
Miljoonaa euroa Outokumpu, 31.12.2011 (tilin-tarkastettu) Inoxum, 31.12.2011 päättynyt 12 kuukauden kausi
(tilin-tarkastamaton)
Tilin-päätöksen laatimis-periaatteiden erot Tilin-päätöksen esittämis-tapojen
erot
Hankinta-hinnan kohdistus-laskelman oikaisut Osake-annin vaikutus Laina-
instrumentin vaikutus
Inoxumin ja Thyssen-Kruppin
välisten sisäisten erien oikaisu
Suunnattu anti Thyssen-Kruppille Yhdistynyt konserni
  Liitetieto [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]  
                       
OMA PÄÄOMA JA VELAT                    
                       
Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma                    
Osakepääoma 311                 311
Ylikurssirahasto 714                 714
Osakeanti             975     823 1 798
Muut rahastot   26                 26
Edellisten tilikausien voitto / tappio 1 200   -33             1 167
Tilikauden voitto / tappio -181                 -181
Inoxumin oma pääoma   466     -171         295
Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma yhteensä 2 070 466 -33                      -   -171 975                    -                             -   823 4 130
Määräysvallattomien omistajien osuus 14 17               31
Oma pääoma yhteensä 2 084 483 -33                      -   -171 975                    -                             -   823 4 161
                       
Pitkäaikaiset velat                    
Korolliset velat 1 161 359     62   656 -305   1 933
Johdannaisinstrumentit 35                 35
Pitkäaikaiset korolliset velat 1 197 359                                                -                      62                    -   656 -305                           -   1 969
                       
Laskennalliset verovelat 38 117 -12   3         146
Eläkevelvoitteet 62 281 11             354
Varaukset   22 104     6         132
Ostovelat ja muut velat 45                 45
Pitkäaikaiset velat yhteensä 1 364 861 -1                         71                       656 -305                           -   2 646
                       
Lyhytaikaiset velat                    
Korolliset velat 998 3 690     1     -3 565   1 124
Johdannaisinstrumentit 46 55               101
Ostovelat ja muut velat, korolliset   17 -     23         40
Lyhytaikaiset korolliset velat   1 061 3 745                        -                        -   24                    -                      -   -3 565                           -   1 265
                       
Varaukset   42 59   -23           78
Tuloverovelat   1 18               19
Ostovelat, korottomat   694 1 589   23           2 306
Lyhytaikaiset velat yhteensä 1 799 5 411                        -   0 24                    -                      -   -3 565                              3 669
                       
OMA PÄÄOMA JA VELAT YHTEENSÄ 5 247 6 756 -34 0 -76 975 656 -3 870 823 10 477


Liitetiedot

[1] Tämä sarake kuvaa Outokummun tilintarkastettua konsernituloslaskelmaa ja tilintarkastettua laajaa tuloslaskelmaa 31.12.2011 päättyneeltä tilikaudelta sekä tilintarkastettua konsernitasetta 31.12.2011. Outokummun tilikausi on kalenterivuosi. 

[2] Tämä sarake kuvaa Inoxumin tilintarkastamatonta yhdisteltyä tuloslaskelmaa ja laajaa tuloslaskelmaa 31.12.2011 päättyneeltä 12 kuukaudelta. Koska Inoxumin tilikausi päättyy 30.9., tilintarkastamattoman pro forma –taloudellisen informaation esittämiseksi vertailukelpoisilta kausilta Inoxumin yhdisteltyä tilintarkastettua tuloslaskelmaa ja laajaa tuloslaskelmaa tilikaudelta 1.10.2010 – 30.9.2011 on oikaistu i) lisäämällä tilintarkastamattoman yhdistellyn tuloslaskelman ja laajan tuloslaskelman tuotto- ja kuluerät 31.12.2011 päättyneeltä kolmen kuukauden kaudelta sekä ii) vähentämällä tilintarkastamattoman yhdistellyn tuloslaskelman ja laajan tuloslaskelman tuotto- ja kuluerät 31.12.2010 päättyneeltä kolmen kuukauden kaudelta. Inoxumin tilintarkastamaton yhdistelty tuloslaskelma ja laaja tuloslaskelma on johdettu seuraavasti:
 

Miljoonaa euroa  Inoxum
1.10.2010 - 30.9.2011
(tilin-tarkastettu) 
 Inoxum
31.12.2010 päättynyt 3 kuukauden kausi
(tilin-tarkastamaton)
 Inoxum
31.12.2011 päättynyt 3 kuukauden kausi
(tilin-tarkastamaton)
 Inoxum, 31.12.2011 päättynyt 12 kuukauden kausi
(tilin-tarkastamaton) 
           
Liikevaihto 6 739 1 605 1 438 6 572
Hankinnan ja valmistukset kulut -6 363 -1 517 -1 429 -6 275
Bruttokate 376 88 9 297
           
Liiketoiminnan muut tuotot 22 3 4 23
Myynnin kulut -206 -48 -50 -208
Hallinnon kulut -155 -39 -47 -163
Liiketoiminnan muut kulut -325 -7 -19 -337
Liiketoimintojen voitto/(tappio) -288 -3 -103 -388
           
Osuus osakkuusyhtiöiden tuloksesta 3 2 0 1
           
  Korkotuotot 27 2 9 34
  Korkokulut -59 -13 -38 -84
  Muut rahoituskulut, netto -25 -6 -4 -23
Rahoituskulut, netto   -54 -15 -33 -72
           
Tappio ennen veroja -342 -18 -136 -460
           
Tuloverot 2 5 23 20
           
           
Tilikauden tappio -340 -13 -113 -440
           
Muut laajan tuloksen erät        
Ulkomaan rahan määräisten erien muuntamisesta johtuvat oikaisut        
  Realisoitumattomien voittojen/(tappioiden) muutos, netto -1 13 9 -5
           
Vakuutusmatemaattiset voitot ja (tappiot) eläkkeistä ja vastaavanlaisista järjestelyistä        
  Vakuutusmatemaattisten voittojen/(tappioiden) muutos, netto 28 21 -8 -1
  Verovaikutus -9 -7 3 1
           
Johdannaisinstrumenttien realisoitumattomat (tappiot)/voitot        
  Realisoitumattomien voittojen/(tappioiden) muutos, netto -27 -1 12 -14
  Realisoituneet (voitot)/tappiot, netto 5 2 0 3
  Verovaikutus 7 0 0 7
           
Muut laajan tulokset erät   3 28 16 -9
           
Tilikauden laaja tulos -337 15 -97 -449


Inoxum kirjasi yhdistellyn tuloslaskelman muihin liiketoiminnan kuluihin 290 miljoonan euron arvonalentumistappion liikearvosta tilikaudella 1.10.2010 – 30.9.2011. 

[3] Tämä sarake kuvaa Outokummun ja Inoxumin aiemman taloudellisen informaation laatimisessa käytettyjen tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden yhdenmukaistamisen vaikutuksia. Tämän sarakkeen oikaisut on tehty vertailukelpoisten lukujen tuottamiseksi. 

Työsuhteen päättymisen jälkeisiä etuuksia koskevat järjestelyt (eläkkeet) 

Outokumpu soveltaa putkimenetelmää eläke-etuusjärjestelyistä syntyvien vakuutusmatemaattisten voittojen ja tappioiden kirjaamiseen, kun taas Inoxum kirjaa tällaiset vakuutusmatemaattiset voitot ja tappiot muihin laajan tuloksen eriin. Pro forma -informaatiota laadittaessa on sovellettu Inoxumin tilinpäätöksen laatimisperiaatetta, sillä se vastaa 1.1.2013 voimaantulevaa IAS 19:n Työsuhde-etuudet periaatteita. Tämä on tehty IAS 19:n tulevan vaatimuksen vaikutusten havainnollistamiseksi. Tämä muutos vähensi Outokummun muita saamisia 38 miljoonaa euroa, lisäsi eläkevelvoitteita 11 miljoonaa euroa ja vähensi kertyneitä voittovaroja -49 miljoonaa euroa. Laskennallisten verojen vaikutukset huomioiden, laskennallisten verovelkojen vähennys on 12 miljoonaa euroa ja laskennallisten verosaamisten lisäys on neljä miljoonaa euroa. Siten nettovaikutus omaan pääomaan on -33 miljoonaa euroa.  

Vakuutusmatemaattisten voittojen ja tappioiden kirjaamisella muihin laajan tuloksen eriin putkimenetelmän soveltamisen sijaan on 9 miljoonan euron positiivinen vaikutus tuloslaskelmaan. Muutoksen vaikutus hankinnan ja valmistuksen kuluihin on kaksi miljoonaa euroa, myynnin ja markkinoinnin kuluihin neljä miljoonaa euroa sekä hallinnon kuluihin kolme miljoonaa euroa. Vaikutus tuloveroihin on kaksi miljoonaa euroa. Positiivinen vaikutus tuloslaskelmaan johtuu pääasiassa tietyistä järjestelyjen supistamisista. Kirjattaessa vakuutusmatemaattiset voitot ja tappiot muihin laajan tuloksen eriin näitä voittoja ja tappioita ei siirretä tulosvaikutteisiksi enää myöhemmillä kausilla. Tilikauden 2011 aikana tehtyjen eläkejärjestelyjen supistamisten osana kirjattujen vakuutusmatemaattisten tappioiden peruuttamisen vaikutus oli 8 miljoonaa euroa. Korkokulut sekä järjestelyyn kuuluvien varojen odotetut tuotot, molemmat 21 miljoonaa euroa, on siirretty operatiivisista toiminnoista korkokuluihin ja vastaavasti korkotuottoihin, noudattaen sovellettua esittämisperiaatetta, jonka mukaan nämä korkokulut ja järjestelyyn kuuluvien varojen odotettu tuotto esitetään rahoituserissä. 

Muihin laajan tuloksen eriin kirjatut vakuutusmatemaattiset tappiot olivat viisi miljoonaa euroa ja näihin liittyvä verovaikutus kaksi miljoonaa euroa. 

[4] Tämä sarake kuvaa eroja tilinpäätöserien esittämistavassa. Oikaisut on tehty Inoxumin lukujen esittämiseksi Outokummun esittämistavan mukaisesti. Tämä sarake kuvaa myös toiminimen käyttömaksun siirtämistä Inoxumin omasta pääomasta tuloslaskelmaan. 

Oikaisut pro forma -tuloslaskelmaan kaudelta 1.1. – 31.12.2011 

Tilintarkastamattoman pro forma -tuloslaskelman rivien uudelleenluokittelut koostuvat seuraavista merkittävimmistä eristä: 

- Käypien arvojen muutokset niistä johdannaisista, joihin ei sovelleta suojauslaskentaa: Inoxum kirjaa nämä liikevaihtoon sekä hankinnan ja valmistuksen kuluihin, joihin ne liittyvät, kun taas Outokumpu käsittelee ne kirjanpidossaan muiden liiketoiminnan tuottojen sekä muiden liiketoiminnan kulujen oikaisuina. Suojauslaskennan ulkopuolella olevien johdannaisten käypien arvojen muutosten uudelleenluokittelun vaikutus liikevaihtoon on -17 miljoonaa euroa, hankinnan ja valmistuksen kuluihin 10 miljoonaa euroa, liiketoiminnan muihin tuottoihin 83 miljoonaa euroa sekä liiketoiminnan muihin kuluihin -75 miljoonaa euroa. 

- ThyssenKruppin toiminimen käyttöä koskeva veloitus: Inoxum käsitteli tämän erän kirjanpidossaan omaa pääomaa koskevana liiketoimena ThyssenKruppin kanssa. Tilintarkastamattomassa pro forma -tuloslaskelmassa ThyssenKruppin toiminimen käyttöä koskeva veloitus on esitetty Outokummun tilinpäätöksen laatimisperiaatteen mukaan, eli kirjattu kuluksi. Tästä johtuva vaikutus tilintarkastamattoman pro forma -tuloslaskelman myynnin ja markkinoinnin kuluihin on -26 miljoonaa euroa. Tähän liittyvä verovaikutus on 8 miljoonaa euroa. 

- Tutkimus- ja kehitystoiminnan kulut: Inoxum kirjaa nämä erät muihin liiketoiminnan kuluihin, kun taas Outokumpu esittää kyseiset kulut erillisenä eränä tuloslaskelmassa. Nämä kulut, 14 miljoonaa euroa, on siirretty liiketoiminnan muista kuluista esitettäväksi osana tutkimus- ja kehitystoiminnan kuluja. 

Oikaisut pro forma -taseeseen 31.12.2011 

Tilintarkastamattoman pro forma -taseen rivien uudelleenluokittelut koostuvat seuraavista: 

- Tietyt työsuhde-etuuksiin liittyvät velvoitteet: nämä erät, määrältään 23 miljoonaa euroa, on kirjattu muina varauksina Inoxumin taseeseen 31.12.2011. Nämä velvoitteet on uudelleenluokiteltu muihin velkoihin Outokummun tilinpäätöksen laatimisperiaatteen mukaisesti. 

[5] Tämä sarake kuvaa havainnollistamistarkoituksessa Inoxumin hankintaa ja alustavaa hankintahinnan kohdistuslaskelmaa perustuen tilintarkastamattomaan pro forma -taseeseen 31.12.2011. Lopullinen hankintahinnan kohdistuslaskelma voi erota merkittävästi alla havainnollistamistarkoituksessa esitetystä hypoteettisesta kohdistuslaskelmasta. 

Inoxumista luovutettava vastike ja vastattaviksi otettavat velat

Inoxumista luovutettava kokonaisvastike sekä vastattaviksi otettavat velat koostuvat seuraavista eristä (miljoonaa euroa):

Luovutettava vastike  
  Käteisvastike 1 000
  Suunnatut osakkeet ThyssenKruppille(1) 823
  ThyssenKruppin lainainstrumentti(2) 656
Vastattaviksi otettavat velat  
  Inoxumin eläkevelvoitteet 281
  Inoxumin nettomääräiset ulkoiset rahoitusvelat 109
   
Kokonaisvastike ja vastattaviksi otettavat velat 2 869


(1) Perustuu Outokummun osakkeen hintaan 5,07 euroa osakkeelta 1.3.2012. 

(2) Laina-instrumentin pääoma voi muuttua, ja tämä riippuu lähinnä Inoxumin rahavirran muutoksista sekä investoinneista ennen Inoxum-transaktion toteuttamista. Vastiketta oikaistaan myös (Lainainstrumentin pääomaa vähentämällä) (i) Inoxumin tietyistä lainoista ThyssenKruppille maksamilla koroilla ja (ii) mahdollisilla omaisuuserien myynneillä, jotka ovat
  välttämättömiä viranomaishyväksyntien saamiseksi.


Inoxum-transaktion kokonaisvastike sekä vastattaviksi otettavat velat ovat yhteensä 2 869 miljoonaa euroa ja se koostuu 1,0 miljardin käteisvastikkeesta, Suunnatuista osakkeista ThyssenKruppille, 823 miljoonaa euroa (1.3.2012 kurssin mukaisesti), Lainainstrumentista, 656 miljoonaa euroa, sekä siitä, että Outokumpu ottaa vastattavakseen sekä Inoxumin eläkevelvoitteet, 281 miljoonaa euroa että Inoxumin nettomääräiset ulkoiset rahoitusvelat, 109 miljoonaa euroa. Outokumpu ostaa ThyssenKruppin Inoxumilta olevat saamiset (i) 1,0 miljardin euron käteismaksulla ja (ii) etuoikeudettomalla Lainainstrumentilla. Katso tarkemmat tiedot Lainainstrumentista liitetiedosta [7]. 

Inoxum-transaktion loppuun saattamisen jälkeen ThyssenKrupp omistaa 29,9 prosenttia Outokummun liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista Osakkeista. Suunnattujen osakkeiden arvo, 823 miljoonaa euroa, on laskettu tässä alustavassa hankintahinnan kohdistuslaskelmassa perustuen Outokummun osakkeen hintaan 1.3.2012 (5,07 euroa osakkeelta). Katso tarkemmat tiedot liiketoimintojen yhdistämissopimuksesta kohdasta ”Olennaiset sopimukset—Inoxum-transaktio—Liiketoimintojen yhdistämissopimus”. 

Outokummun osakkeen kurssi sekä Lainainstrumentin oikaisut vaikuttavat vastikkeen lopulliseen määrään, katso osakkeen kurssin vaikutuksesta vastikkeen määrään liitetieto [9]. Lainainstrumenttia oikaistaan Inoxumin ja ThyssenKruppin korollisen nettovelan muutoksen perusteella 30.9.2011 ja Inoxum-transaktion toteuttamispäivän välisellä jaksolla. Siten luovutettavan vastikkeen muutokset vaikuttavat lopulliseen hankintahinnan kohdistuslaskelmaan ja täten negatiivisen liikearvon määrään. Koska Inoxum-transaktiosta arvioidaan muodostuvan edullisesta kaupasta syntyvä voitto, eli negatiivinen liikearvo, vastikkeen muutokset vaikuttavat pro forma -taloudellisessa informaatiossa esitettyihin liiketoiminnan muihin tuottoihin. 

Alustava hankintahinnan kohdistuslaskelma 

Alustava hankintahinnan kohdistuslaskelma 31.12.2011 on hypoteettinen, koska Inoxum-transaktio ei ole vielä toteutunut. Lopullinen hankintahinnan kohdistuslaskelma laaditaan perustuen Inoxumin yksilöitävissä olevien varojen, velkojen sekä ehdollisten velkojen käypiin arvoihin hankinta-ajankohtana, kun Outokumpu saa määräysvallan Inoxumissa. Siten kokonaisvastikkeen määrä sekä lopullinen hankintahinnan kohdistuslaskelma hankinta-ajankohtana voivat erota merkittävästi hypoteettisesta kohdistuslaskelmasta, joka on esitetty tässä tilintarkastamattomassa pro forma - taloudellisessa informaatiossa. 

Hypoteettinen hankintahinnan kohdistuslaskelma on laadittu perustuen mahdollisten aineettomien hyödykkeiden ylätason arviointiin, käyttäen taloudellisia tietoja per 31.12.2011 sekä pro forma - taloudellisen informaation laatimisen yhteydessä saatavilla ollutta materiaalia. Ylätason arvioinnin perusteella yksilöitiin asiakkaisiin, markkinointiin sekä sopimuksiin liittyviä aineettomia hyödykkeitä. Näiden yksilöityjen aineettomien hyödykkeiden käyvän arvon arvioidaan olevan 8 miljoonaa euroa. Kirjattujen aineettomien hyödykkeiden jäljellä oleva taloudellinen vaikutusaika ylätasolla on arvioitu olevan kaksi vuotta. 

Inoxum-transaktiosta arvioidaan muodostuvan edullisesta kaupasta syntyvä voitto, eli negatiivinen liikearvo. Tällä hetkellä se on esitetty pro forma – taloudellisessa informaatiossa osana liiketoiminnan muita tuottoja. Outokummun osakkeen hinta sekä Lainainstrumentin oikaisut vaikuttavat vastikkeen lopulliseen määrään ja lopullinen hankintahinnan kohdistuslaskelma laaditaan perustuen Inoxumin yksilöitävissä olevien varojen, velkojen sekä ehdollisten velkojen käypiin arvoihin hankinta-ajankohtana, kun Outokumpu saa määräysvallan Inoxumissa. Siten syntyvä negatiivinen liikearvo on alustava ja sekä vastike että syntyvä jäännöserä hankinta-ajankohtana voivat erota merkittävästi tässä tilintarkastamattomassa pro forma -taloudellisessa informaatiossa esitettyyn verrattuna.  

Inoxumista luovutettava vastike koostuu seuraavista eristä (miljoonaa euroa, 31.12.2011, IFRS 3 -standardin mukaan):

 

Käteisvastike 1000
Suunnatut osakkeet ThyssenKruppille(3)  823
ThyssenKruppin lainainstrumentti(4)  656
   
Luovutettava vastike yhteensä  2 479
   

(3) Perustuu Outokummun osakekurssiin 5,07 euroa osakkeelta 1.3.2012 

(4) Laina-instrumentin pääoma voi muuttua, ja tämä riippuu lähinnä Inoxumin rahavirran muutoksista sekä investoinneista ennen Inoxum-transaktion toteuttamista. Vastiketta oikaistaan myös (Lainainstrumentin pääomaa vähentämällä) (i) Inoxumin tietyistä lainoista ThyssenKruppille maksamilla koroilla ja (ii) mahdollisilla omaisuuserien myynneillä, jotka ovat älttämättömiä viranomaishyväksyntien saamiseksi.

 

Inoxumin yksilöitävissä olevien varojen sekä vastattaviksi otettavien velkojen suuntaa antavat käyvät arvot 

Inoxumin yksilöitävissä olevien varojen sekä vastattaviksi otettavien velkojen suuntaa antavat käyvät arvot (miljoonaa euroa, 31.12.2011):  

Aineettomat hyödykkeet                                                                                      35

Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet                                                           2 346

Sijoituskiinteistöt                                                                                                  15

Osuudet osakkuusyhtiöissä                                                                                 16

Myytävissä olevat rahoitusvarat                                                                           2

Muut pitkäaikaiset saamiset                                                                                   2

Laskennalliset verosaamiset                                                                                 0

Johdannaisinstrumentit                                                                                        58

Vaihto-omaisuus                                                                                             1 892

Lainasaamiset                                                                                                    111

Myyntisaamiset ja muut saamiset                                                                      740

Rahavarat                                                                                                            71

Määräysvallattomien omistajien osuus                                                              –17

Pitkäaikaiset velat                                                                                            –116

Laskennalliset verovelat                                                                                   –120

Eläkevelvoitteet                                                                                                –281

Varaukset (pitkäaikaiset)                                                                                 –104

Ehdolliset velat                                                                                                    –6

Lyhytaikaiset rahoitusvelat                                                                              –126

Johdannaisinstrumentit                                                                                     –55

Ostovelat ja muut velat (korolliset)                                                                    –23

Varaukset (lyhytaikaiset)                                                                                   –59

Kauden verotettavaan tuloon perustuvat verovelat                                           –18

Ostovelat (korottomat)                                                                                  –1 589

Yksilöitävissä olevat nettovarat                                                                  2 774

Edullisesta kaupasta syntyvä voitto (negatiivinen liikearvo)                              295

Yhteensä                                                                                                        2 479


Oikaisut pro forma -taseeseen 31.12.2011 

Tilintarkastamatonta pro forma -tasetta 31.12.2011 koskevat merkittävimmät oikaisut sisältävät seuraavat: 

- Aineettomat hyödykkeet: Inoxumin taseeseen sisältynyt liikearvo, 45 miljoonaa euroa, kirjataan pois taseesta hankinnan yhteydessä. Hypoteettisessa alustavassa hankintahinnan kohdistuslaskelmassa aineettomista hyödykkeistä on kirjattu 12 miljoonan euron arvonalentuminen. Lisäksi hankinnassa on yksilöity asiakkaisiin, markkinointiin sekä sopimuksiin liittyviä aineettomia hyödykkeitä, joiden käyvän arvon arvioidaan olevan kahdeksan miljoonaa euroa. Kyseisten aineettomien hyödykkeiden taloudellinen vaikutusaika on arvioitu kahdeksi vuodeksi. Hankinnan yhteydessä siirtyy myös sopimukseen perustuva käyttöoikeus, joka on kirjattu taseeseen aineettomana hyödykkeenä, määrältään 14 miljoonaa euroa. Tätä vastaava velka on esitetty osana ostovelkoja ja muita velkoja. Näiden edellä käsiteltyjen oikaisujen nettovaikutus aineettomiin hyödykkeisiin on -35 miljoonaa euroa. 


- Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet: Hypoteettisessa alustavassa hankintahinnan kohdistuslaskelmassa aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden tasearvoja on alennettu 55 miljoonan euron verran. Tämä arvonalentuminen liittyy Inoxumin tiettyihin Euroopan toimintoihin. Hypoteettista alustavaa hankintahinnan kohdistuslaskelmaa laadittaessa ei ollut käytettävissä riittävästi informaatiota aineellisista käyttöomaisuushyödykkeistä arvonmäärityksen tekemiseksi. Siten aineellisten  käyttöomaisuushyödykkeiden käyvän arvon oikaisu hankintahinnan kohdistuslaskelmassa hankinta-ajankohtana voi muuttua merkittävästi verrattuna tässä tilintarkastamattomassa pro forma -taloudellisessa informaatiossa esitettyyn hypoteettiseen kohdistuslaskelmaan. Hankinnan yhteydessä siirtyy myös lähinnä kiinteistöihin liittyviä aineellisia käyttöomaisuushyödykkeitä, määrältään 9 miljoonaa euroa. Tätä vastaava velka on esitetty osana ostovelkoja ja muita velkoja. Hankinnan yhteydessä siirtyy lisäksi tiettyjä omaisuuseriä, lähinnä maa-alueita ja rakennuksia, jotka käsitellään kirjanpidossa rahoitusleasingsopimuksilla hankittuina varoina olettaen, että Outokumpu käyttää oikeutensa solmia kyseiset vuokrasopimukset. Näistä johtuva aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden lisäys on 63 miljoonaa euroa. Duisburgin kuumavalssaamon toimintaan liittyen on tehty muun muassa iiketoimintapalvelusopimuksen esisopimus. Katso lisätietoja tästä kohdasta ”Olennaiset sopimukset—Inoxum-transaktio—Inoxumin eriyttäminen—Duisburg—Esisopimus”. 

- Laskennalliset verosaamiset ja laskennalliset verovelat: Inoxumin laskennalliset verosaamiset, 144 miljoonaa euroa, kirjataan pois taseesta hankintahinnan kohdistuslaskelmassa johtuen Outokummun ja Inoxumin yhdistymisen jälkeen tehtävistä vero- ja rahoitusstrategioiden tarkastelusta ja arvioinneista. Laskennallisten verosaamisten määrä arvioidaan Inoxum-transaktion toteuttamisen jälkeen perustuen verotettavan tulon ennusteisiin ennakoitavissa olevassa tulevaisuudessa ja yhtiön sisäiseen rahoitusstrategiaan. Hankittujen varojen sekä vastattaviksi otettujen velkojen ja ehdollisten velkojen verotuksellisten arvojen sekä käypien arvojen välisistä eroista kirjataan laskennallinen verovelka, 3 miljoonaa euroa (netto). Laskennallisten verosaamisten kirjanpitokäsittely voi muuttua merkittävästi, kun lopullinen hankintahinnan kohdistuslaskelma laaditaan. 

- Varaukset: Varauksia on oikaistu kirjaamalla ehdollisia velkoja kuudella miljoonalla eurolla.

- Korolliset velat: rahoitusleasingveloista, jotka liittyvät hankinnan yhteydessä siirtyviin omaisuuseriin (aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet), 62 miljoonaa euroa on pitkäaikaista ja yksi miljoonaa euroa on lyhytaikaista. 

- Inoxumin ja ThyssenKruppin sisäiseen rahoitukseen liittyvät erät: Merkittävimmät ThyssenKruppiin liittyvät oikaisut koskevat Inoxumin ja ThyssenKruppin välisiä sisäisiä rahoituseriä. Oikaisut on tehty, jotta jäljelle jäävä velkamäärä vastaa Inoxum-transaktiossa siirtyväksi sovittua velkamäärää, katso liitetieto [8]. 

Viimeisimpien saatavilla olevien tietojen perusteella Outokummun tiedossa ei ole ympäristövelvoitteita, joista ei olisi tehty asianmukaista varausta. Toimipaikkojen sulkemisiin liittyvistä menoista ei voida tehdä luotettavaa arviota tällä hetkellä. 

Oikaisut pro forma -tuloslaskelmaan kaudelta 1.1. – 31.12.2011 

Tilintarkastamatonta pro forma -tulolaskelmaa kaudelta 1.1. – 31.12.2011 koskevat merkittävimmät oikaisut ovat seuraavat: 

- Liiketoiminnan muut tuotot: Inoxum-transaktiosta arvioidaan muodostuvan edullisesta kaupasta syntyvä voitto, eli negatiivinen liikearvo, määrältään 295 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä se on esitetty osana liiketoiminnan muita tuottoja. 

- Hankintaan liittyvät menot: Arvioidut hankintaan liittyvät menot ovat 21 miljoonaa euroa ja ne on esitetty osana liiketoiminnan muita kuluja. Liiketoiminnan muihin kuluihin sisältyy myös muita hankinnasta aiheutuneita kuluja 16 miljoonaa euroa. Yhteensä nämä ovat 37 miljoonaa euroa. 

- Poistot: vaikutus, joka syntyy aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden tasearvoihin tehtävistä käypien arvojen oikaisuista, hankinnassa siirtyvistä aineellisista käyttöomaisuushyödykkeistä, sekä aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden arvonalentumisista on yhteensä 1 miljoonaa euroa (netto). Suurin yksittäinen erä, -4 miljoonaa euroa, syntyy hankinnan yhteydessä yksilöityjen aineettomien hyödykkeiden poistoista. Tiettyjen vuokrasopimusten käsittely kirjanpidossa rahoitusleasingsopimuksina vähentää hankinnan ja valmistuksen kuluja kaksi miljoonaa euroa sekä vähentää hallinnon kuluja yhdellä miljoonalla eurolla. Näiden kaikkien oikaisujen nettovaikutus hankinnan ja valmistuksen kuluihin on yhteensä yksi miljoonaa euroa. 

- Korkokulut: korkokulut rahoitusleasingveloista, jotka liittyvät hankinnan yhteydessä siirtyviin omaisuuseriin, ovat 3 miljoonaa euroa.

-
Laskennalliset verot: Inoxumin laskennalliset verosaamiset, 144 miljoonaa euroa, kirjataan pois taseesta hankinnan yhteydessä johtuen Outokummun ja Inoxumin yhdistymisen jälkeen tehtävistä vero- ja rahoitusstrategioiden tarkastelusta ja arvioinneista. Tästä johtuva vaikutus tilintarkastamattoman pro forma -tuloslaskelman tuloveroihin on -38 miljoonaa euroa, jolla on peruutettu 12 kuukauden jakson aikana tuloslaskelmaan kirjattu laskennallisten verosaamisten lisäys. 

[6] Tämä sarake kuvaa Osakeannin vaikutusta Inoxum-transaktion osittaiseksi rahoittamiseksi. Outokumpu aikoo maksaa hankinnan osittain osakeannista saaduilla nettotuotoilla, joiden arvioidaan olevan 975 miljoonaa euroa arvioitujen osakeantikulujen, 31 miljoonaa euroa, jälkeen. Loput vastikkeesta aiotaan rahoittaa Lainainstrumentilla, katso liitetieto [7], sekä suunnatulla osakeannilla ThyssenKruppille, katso liitetieto [9]. 

Osakeannin maksuista johtuva oikaisu käteisvaroihin on laskettu seuraavasti (miljoonaa euroa):

Osakeannin maksut (brutto)                                                                         1 006
Osakeantiin liittyvät transaktiomenot                                                               –31
Osakeannin nettotuotot                                                                                975
Maksettava ThyssenKruppille                                                                 –1 000
Oikaisu käteisvaroihin                                                                                      –25

 

[7] Tämä sarake kuvaa Lainainstrumentin vaikutusta. Lainainstrumentti on osa Inoxum-transaktion vastiketta. Outokumpu ostaa ThyssenKrupp-konsernilta Inoxumilta olevat saatavat (i) 1,0 miljardin euron käteismaksulla ja (ii) Lainainstrumentilla, jonka pääoma vastaa sitä määrää, jolla ThyssenKruppin saatavat Inoxumilta ja Inoxumin saatavat ThyssenKruppilta Inoxum-transaktion toteuttamishetkellä ylittävät 1,0 miljardin euron käteiskorvauksen. Lainainstrumentin pääoma voi muuttua, ja tämä riippuu lähinnä Inoxumin rahavirran muutoksista sekä investoinneista ennen Inoxum-transaktion toteuttamista. Yleisesti, jos Inoxumin liiketoiminnan rahavirta on negatiivinen ja se edellyttää rahoitusta ThyssenKruppilta, tämä lisää Lainainstrumentin pääomaa. Esimerkkinä, Lainainstrumentin pääoma oli 235 miljoonaa euroa 30.9.2011 ja 656 miljoonaa euroa 31.12.2011. Lainainstrumentin lopullinen pääoman määrä ei ole tiedossa ennen Inoxum-transaktion toteuttamista. Vastiketta oikaistaan myös (Lainainstrumentin pääomaa vähentämällä) (i) Inoxumin tietyistä lainoista ThyssenKruppille maksamilla koroilla ja (ii) mahdollisilla omaisuuserien myynneillä, jotka ovat välttämättömiä Viranomaishyväksyntien saamiseksi (määritelty jäljempänä kohdassa ”—Viranomaishyväksynnät”). Lisätietoja tästä on kohdassa ”—Viranomaishyväksynnät”. 

Liiketoimintojen yhdistämissopimuksen mukaisesti, osapuolet neuvottelevat Lainainstrumentista sovittujen pääehtojen perusteella. Lainainstrumentin pääomalle kertyvä korko on kolmen kuukauden euribor lisättynä marginaalilla (joka on 4,0–9,5 prosenttia vuodessa), joka nousee määrättyinä ajankohtina lainainstrumentin juoksuajan kuluessa. Korko maksetaan kolmen kuukauden välein. Ensimmäisen 24 kuukauden aikana Outokumpu voi lisätä pääomaan enintään 100 prosenttia koroista. Tätä seuraavalla 25–36 kuukauden jaksolla Outokumpu voi lisätä pääomaan enintään 50 prosenttia koroista. Outokumpu ei enää voi pääomittaa korkoja 36 kuukauden jakson jälkeen. Lainainstrumentilla on huonompi etuoikeusasema kuin määrätyillä Outokummun nykyisillä ja tulevilla veloilla. Lainainstrumentti erääntyy yhdeksän vuoden kuluttua Inoxum-transaktion toteuttamisesta. Katso lisätietoja Lainainstrumentin ehdoista kohdassa ”Olennaiset sopimukset—Inoxum-transaktio— Lainainstrumentin pääehdot”. 

Korkokuluihin tehty oikaisu, -43 miljoonaa euroa, on määritetty perustuen siihen lainamäärään, joka on esitetty kohdassa ”Olennaiset sopimukset—Inoxum-transaktio—Lainainstrumentin pääehdot”. Tästä johtuva verovaikutus on 11 miljoonaa euroa.

[8] Tämä sarake kuvaa Inoxumin ja ThyssenKruppin välisten konsernin sisäisten rahoitusjärjestelyjen loppumista, sillä nämä rahoitusvarat ja -velat, nettona, eivät siirry Inoxum-transaktiossa Yhdistyneeseen konserniin. 

Oikaisut pro forma -taseeseen 31.12.2011 

Tässä pro forma -taloudellisessa informaatiossa pitkäaikaiset rahoitusvarat (saamiset) ThyssenKruppilta, 1 310 miljoonaa euroa, on vähennetty varoista. Inoxumin lyhytaikaiset rahoitusvelat, 3 690 miljoonaa euroa, koostuvat ThyssenKruppilta saadusta 3 565 miljoonan euron konsernin sisäisestä rahoituksesta, joka on vähennetty rahoitusveloista, sekä rahoituslaitoslainoista että rahoitusleasingveloista, yhteensä 125 miljoonaa euroa. Inoxumin pitkäaikaiset rahoitusvelat, yhteensä 359 miljoonaa euroa, koostuvat ThyssenKruppilta saadusta konsernin sisäisestä rahoituksesta, 305 miljoonaa euroa, joka on vähennetty pitkäaikaisista rahoitusveloista, sekä rahoituslaitoslainoista että rahoitusleasingveloista, yhteensä 54 miljoonaa euroa. Täten hankinnan jälkeen Inoxumille jäävät vain ne velat, joista on nimenomaisesti sovittu osana Inoxum-transaktiota. 

Oikaisut pro forma -tuloslaskelmaan kaudelta 1.1. – 31.12.2011 

Rahoituseriin on tehty -35 miljoonan euron oikaisu (netto). Tämä liittyy Inoxumin ThyssenKruppilta saamaan konsernin sisäiseen rahoitukseen, velkoihin ja saamisiin. Sekä konsernin sisäisiä korkotuottoja koskeva oikaisu, -31 miljoonaa euroa, että konsernin sisäisiä korkokuluja koskeva oikaisu, 66 miljoonaa euroa, perustuvat oletukseen, että hankinnassa nämä saamiset ja velat selvitetään. Näistä johtuva verovaikutus on -11 miljoonaa euroa.  

[9] Tämä sarake kuvaa Outokummun uutta osakeantia ThyssenKruppille, jotka edustavat yhteensä 29,9 prosenttia sen liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista Osakkeista, laskettuna käyttäen Outokummun osakkeen hintaa 5,07 euroa osakkeelta 1.3.2012, yhteensä 823 miljoonaa euroa. Koska uuden osakeannin määrä riippuu Outokummun osakkeen hinnasta, se voi muuttua.

 

Suunnatut osakkeet ThyssenKruppille

Outokummun osakkeiden lukumäärä (kappaletta)                                     182 002 861

Osakkeen hinta (euroa osakkeelta)                                                                       5,07
 

Antia edeltävä markkina-arvo (miljoonaa euroa)                                         923
 

Outokummun osakkeenomistajien osuus Yhdistyneestä konsernista                   70,1 %

ThyssenKruppin osuus Yhdistyneestä konsernista                                               29,9 %

Annin jälkeinen markkina-arvo (miljoonaa euroa)                                                   2 752

  Antia edeltävä markkina-arvo (miljoonaa euroa)                                                      923

  Osakeanti (miljoonaa euroa)                                                                                 1 006

Suunnatut osakkeet ThyssenKruppille (miljoonaa euroa)                           823

——————

(5) Annin jälkeinen markkina-arvo, joka on laskettu jakamalla tämänhetkinen markkina-arvo, osakeannilla lisättynä, käyttäen jakajana 70,1 %:n prosenttiosuutta Outokummun tämänhetkisestä osakekannasta.

Siinä tapauksessa, että osakkeen kurssi olisi 4,70 euroa osakkeelta tai 7,00 euroa osakkeelta,ThyssenKruppille suunnattujen osakkeiden arvo olisi 794 miljoonaa euroa tai vastaavasti 973 miljoonaa euroa, ja edullisesta kaupasta syntyvä voitto (negatiivinen liikearvo) olisi 324 miljoonaa euroa tai vastaavasti 145 miljoonaa euroa.
                                         

[10] Yhdistyneen konsernin pro forma –tunnusluvut
 

(Miljoonaa euroa, ellei muuta todettu)                                                       Pro forma 2011

Yhdistyneen konsernin tunnusluvut

Sijoitettu pääoma 31.12                                                                                         6 623

Liikevoitto                                                                                                                -401

  suhteessa liikevaihtoon, prosenttia                                                                       -3,5

Velkaantumisaste                                                                                                    59,2

Voitto ennen veroja                                                                                                 -477

  suhteessa liikevaihtoon, prosenttia                                                                        -4,1

Tilikauden voitto                                                                                                      -422

  suhteessa liikevaihtoon, prosenttia                                                                        -3,6

Korollinen nettovelka                                                                                             2 462



Yhdistyneen konsernin tunnuslukujen laskentaperusteet 
 

Sijoitettu pääoma                                                Oma pääoma + korollinen nettovelka
 

Liikevoitto

  suhteessa liikevaihtoon, prosenttia                   Liikevoitto / Liikevaihto

 

Velkaantumisaste                                                Korollinen nettovelka(1)Oma pääoma

 

Voitto ennen veroja

  suhteessa liikevaihtoon, prosenttia                    Voitto ennen veroja / Liikevaihto

 

Tilikauden voitto

  suhteessa liikevaihtoon, prosenttia                   Tilikauden voitto / Liikevaihto

 

(1) = Korollinen nettovelka                                     Korolliset velat + johdannaisinstrumentit  

                                                                             (netto) + muut korolliset velat – osuudet   

                                                                             osakkuusyhtiöissä – myytävissä

                                                                             olevat sijoitukset – käypään arvoon  

                                                                             tulosvaikutteisesti arvostettavat sijoitukset    

                                                                             – muut korolliset saamiset – rahavarat


Lisätietoja antavat:

Kari Tuutti, johtaja – viestintä, sijoittajasuhteet ja markkinointi
puh. (09) 421 2432, matkapuh. 040 717 0830

Ingela Ulfves, johtaja – sijoittajasuhteet ja talousviestintä
puh. (09) 421 2438, matkapuh. 040 515 1531


OUTOKUMPU OYJ




Outokumpu on yksi maailman johtavista ruostumattoman teräksen tuottajista, jonka visiona on olla alan kiistaton ykkönen. Useilla eri aloilla toimivat asiakkaamme ympäri maailmaa käyttävät ruostumatonta terästämme ja palvelujamme. Ruostumaton teräs on sataprosenttisesti kierrätettävä, erittäin luja ja pitkäikäinen materiaali, joka on kestävän tulevaisuuden tärkeimpiä rakennusaineita. Outokummun palveluksessa on noin 8 000 henkilöä yli 30 maassa. Pääkonttori sijaitsee Espoossa. Outokumpu on listattuna NASDAQ OMX Helsingissä. www.outokumpu.com 


HUOMAUTUS

Tämän tiedotteen sisältämä tieto ei ole tarkoitettu julkistettavaksi tai levitettäväksi suoraan tai välillisesti Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Hong Kongissa, Etelä-Afrikassa tai Japanissa. Nämä kirjalliset materiaalit eivät ole tarjous arvopapereiden myymiseksi Yhdysvalloissa, eikä arvopapereita saa tarjota tai myydä Yhdysvalloissa, ellei niitä ole rekisteröity Yhdysvaltain vuoden 1933 arvopaperilain (muutoksineen) ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten mukaisesti tai ellei rekisteröintivelvollisuudesta ole poikkeusta. Mitään osaa arvopapereita koskevasta annista ei rekisteröidä Yhdysvalloissa, eikä arvopapereita tarjota yleisölle Yhdysvalloissa.

Arvopapereiden liikkeeseen laskemiselle, käyttämiselle tai myymiselle on asetettu erityisiä oikeudellisia tai lainsäädännöllisiä rajoituksia tietyissä valtioissa. Outokumpu ei ole vastuussa, jos tällaisia rajoituksia rikotaan.

Tätä tiedotetta ei tule tulkita tarjoukseksi myydä tai tarjouspyynnöksi ostaa tässä mainittuja arvopapereita, eikä arvopapereita myydä alueilla, joilla kyseisten arvopapereiden tarjoaminen, hankinta tai myynti olisi lainvastaista ennen niiden rekisteröintiä taikka rekisteröintivelvollisuutta koskevan poikkeuksen tai muun kyseisten alueiden arvopaperilakien mukaisen hyväksynnän saamista. Sijoittajien ei tule hyväksyä arvopapereita koskevaa tarjousta tai hankkia arvopapereita, joihin tämä dokumentti viittaa, elleivät he tee sitä Outokummun julkaisemaan tai levittämään soveltuvaan listalleottoesitteeseen sisältyviin tietoihin perustuen.

Outokumpu ei ole antanut valtuutusta arvopapereiden tarjoamiseen yleisölle missään muussa Euroopan talousalueen jäsenvaltiossa kuin Suomessa ja Ruotsissa. Missään Euroopan talousalueen jäsenvaltiossa, joka on pannut täytäntöön Esitedirektiivin, paitsi Suomessa ja Ruotsissa (jokainen ”Relevantti jäsenvaltio”) ei ole tehty eikä tulla tekemään mitään toimenpiteitä arvopapereiden tarjoamiseksi yleisölle siten, että se edellyttäisi esitteen julkistamista Relevantissa jäsenvaltiossa. Tämän seurauksena arvopapereita voidaan tarjota Relevanteissa jäsenvaltioissa (a) Esitedirektiivissä määritellyille kokeneiksi sijoittajiksi lukeutuville oikeushenkilöille tai (b) missä tahansa muussa Esitedirektiivin 3(2) artiklan mukaisessa tilanteessa. Tässä kappaleessa ilmaisu ”tarjota arvopapereita yleisölle” tarkoittaa viestimistä millä tahansa tavalla ja antamalla riittävästi tietoa tarjouksen ehdoista ja tarjottavista arvopapereista, jotta sijoittaja pystyy päättämään arvopapereiden käyttämisestä, ostamisesta tai merkitsemisestä, koska ilmaisu voi vaihdella jäsenvaltiossa tehtyjen täytäntöönpanotoimenpiteiden seurauksena. Tässä ilmaisu "Esitedirektiivi" tarkoittaa direktiiviä 2003/71/EY (muutoksineen, mukaan lukien 2010 Muutosdirektiivi, siltä osin kuin se on pantu täytäntöön Relevantissa jäsenvaltiossa), ja se sisältää kaikki relevantit täytäntöönpanotoimenpiteet Relevantissa jäsenvaltiossa, ja ilmaisu "2010 Muutosdirektiivi" tarkoittaa direktiiviä 2010/73/EU.

Tässä esitetyt tiedot on suunnattu ainoastaan (i) henkilöille, jotka ovat Ison-Britannian ulkopuolella tai (ii) henkilöille, joilla on ammattimaista kokemusta sijoittamisesta Ison-Britannian vuoden 2000 rahoituspalvelu- ja markkinalain (Financial Services and Markets Act) (Financial Promotion) vuoden 2005 määräyksen (“Määräys”) 19(5) artiklan tarkoittamalla tavalla ja (iii) Määräyksen 49(2) mukaisille korkean varallisuustason omaaville tahoille (high net worth entities) taikka muille henkilöille, joille asiakirja voidaan laillisesti tiedottaa (kaikki edellä mainitut henkilöt yhdessä, “relevantit henkilöt”). Kaikki tähän tiedotteeseen liittyvä sijoitustoiminta on ainoastaan relevanttien henkilöiden saatavilla ja siihen ryhdytään ainoastaan relevanttien henkilöiden kanssa. Kenenkään, joka ei ole relevantti henkilö, ei tule toimia tämän asiakirjan perusteella tai luottaa sen sisältöön. 


 

 


Attachments