Pressrelease Online Brands Nordic AB (publ)


Dalsjöfors, 2012-03-09 13:49 CET (GLOBE NEWSWIRE) --  

Styrelsen ser en fortsatt stark tillväxt under 2012 för hedbergsguld.se. Koncernen koncentrerar därför all verksamhet till Dalsjöfors utanför Borås. Ny VD för Online Brands/Hedbergs Guld kommer att rekryteras, då Monika Dagberg väljer att inte följa med till Dalsjöfors. Under 2011 visade hedbergsguld.se 100 % tillväxt – E-handel är nu koncernens största intäktskälla.

 

Bakgrund

1947 grundades Hedbergs Guld & Silver i Dalsjöfors. Bolaget hade då egen smyckesproduktion och var underleverantör till flera stora guldsmedsaktörer i Sverige.

Under 80-talet öppnades dörrarna upp för konsumenter som kunde komma in på kontoret och handla utgående produkter till låga priser.  Försäljningen tog överhanden över den egna tillverkningen och man bestämde sig för att öppna upp en riktig butik. Via Hedbergs Guld & Silver blev Dalsjöfors känt som ”guldets Ullared”. Bussresor från hela landet styrde kosan mot Dalsjöfors och det krävdes dörrvakter för att styra upp köerna utanför den 400 kvadratmeter stora guldsmedsbutiken. Samtidigt byggdes en omfattande postorderverksamhet upp. Hedbergs Guld & Silver köpte in guld- och silversmycken direkt från producenter, utan mellanhänder, och kunde därför hålla låga priser på sina produkter.

Hedbergs Guld sålde gjorde sig känt för att utmana branschen med så låga priser att leverantörerna hotade med leveransvägran och en tvist i Marknadsdomstolen var inte långt borta. Hedbergs Guld vann. Bolaget växte starkt, men de låga priserna tog hårt på likviditeten och företaget gick i slutet av 1990-talet i konkurs. Verksamheten startades upp igen i ny regi och levde en stabil men anonym tillvaro, med fokus på att sälja guld- och silverprodukter till konsumenter via sin butik i Dalsjöfors, postorder och e-handel.

 

E-handel blir huvudaffären

2010 köptes Hedbergs Guld & Silver av Online Brands, dåvarande Önskefoto, med ambitionen att med Dalsjöfors-verksamheten som nav bygga upp Sveriges största e-handelsbutik för smycken.

Redan samma höst lanserades en helt ny webshop, med Sveriges största utbud av smycken. Under året som följer stöps bolaget om och är nu ett modernt e-handelsbolag i stark tillväxt.

E-handeln växte under 2011 med 100 % och är nu bolagets största intäktskälla. Butiken i Dalsjöfors finns kvar och är ett populärt resmål för den som vill hitta fynd inom guld och silver. Under 2011 introducerades också ”Guldbytarpaketet” ett enkelt sätt för Bolagets kunder att sälja begagnat guld till bra villkor.

 

Koncentration av verksamheten

Online Brands har under 2011 haft sitt huvudkontor i Malmö. Då nu verksamheten i Dalsjöfors är Bolagets enda rörelsedrivande enhet kommer hela verksamheten att flytta hit. Flytten sker under våren 2012. Bolaget räknar med kostnadsbesparingar på helåret motsvarande ca 2 mkr. Personal från huvudkontoret erbjuds vidare anställning i koncernen. Bolagets VD, Monika Dagberg, väljer av personliga skäl att inte följa med i flytten, utan lämnar VD-posten under våren.

  • Att flytta ihop verksamheten är ett naturligt steg för bolaget, säger Monika Dagberg. Utvecklingstakten kommer att kunna öka ytterligare när allt finns under samma tak. Det har varit en spännande resa att driva utvecklingen så här långt, men av hänsyn till min skånebaserade familj väljer jag nu att kliva åt sidan.
  • Detta är den sista fasen i ett konsolideringsarbete som Monika drivit under en längre tidsperiod, säger Göran Nordlund, styrelseordförande i Online Brands. Hedbergs Guld & Silver har utvecklats från att vara en butik i Dalsjöfors med postorderverksamhet till att vara ett framgångsrikt e-handelsbolag i stark tillväxt. Flytten till Dalsjöfors kommer att få positiva konsekvenser för bolaget i form av synergier inom personalen och kostnadsminskningar. Det är tråkigt att Monika väljer att inte följa med framåt men vi ser inga problem i att hitta en kompetent och driven VD och ser fram emot att samarbeta med Monika även i framtiden.

 

För mer information ring:

Monika Dagberg, VD Online Brands Nordic AB (publ), 0706 16 24 00
Göran Nordlund, Styrelseordförande Online Brands Nordic AB (publ), 0704 33 13 20

 

Mer om Online Brands Nordic AB (publ)

Online Brands, www.onlinebrands.se, är en koncern som driver ledande e-butiker på den nordiska marknaden inom Guld och Silver. Koncernen består idag av moderbolaget Online Brands Nordic AB samt det helägda dotterbolaget Hedbergs Guld & Silver AB. Hedbergs Guld & Silver, säljer guld, silver och övriga smycken via e-handelsbutiken www.hedbergsguld.se och sin butik i anslutning till lagret i Dalsjöfors utanför Borås. Bolaget har sedan 1947 sålt smycken av högsta kvalitet till mycket konkurrenskraftiga priser. Under det senaste året har bolaget fokuserat på att befästa och förstärka sin position som ledande smyckebutik på nätet både genom organisk tillväxt samt förvärv av verksamheter med internet som främsta säljkanal. Den tidigare ägda foto-och bildverksamheten i Önskefoto AB såldes i sin helhet under första kvartalet 2011 till Albumprinter SA i Holland. Online Brands har nu sitt huvudkontor i Malmö, vilket under 2012 kommer att flyttas till befintliga lokaler i Dalsjöfors. Online Brands omsatte under 2011 38,7 miljoner kronor med en vinst före skatt på 4,3 miljoner kronor. Aktien handlas på First North under tickerkoden OBAB. Bolagets Certified Adviser är Thenberg & Kinde Fondkommission.


Attachments