Tidningen Affärsvärlden ber Oasmia om ursäkt

Julian Aleksov, vd för Oasmia och Bo Cederstrand, tidigare ordförande i samma bolag får full upprättelse när tidningen Affärsvärlden nu ber om ursäkt och drar tillbaka sina anklagelser mot de båda. Detta sker sedan de båda stämt Affärsvärlden för grovt förtal. Affärsvärlden har efter att ha gjort en djupare faktagenomgång kommit fram till att det inte finns något stöd för de slutsatser man dragit, och för detta ber man om ursäkt.


Uppsala, 2012-04-02 09:40 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

-Vi är mycket lättade över att Affärsvärlden nu går ut och tar tillbaka dessa grundlösa anklagelser, samtidigt som man ber om ursäkt och att vi därmed fått upprättelse. Dock är det inte lätt att acceptera en ursäkt eftersom det aldrig går att kompensera de affärsmässiga och personliga skador som denna publicitet har förorsakat, säger Bo Cederstrand.

Bakgrunden är den artikel i Affärsvärlden den 2 februari 2011 där tidningens chefredaktör Jon Åsberg i en ledare hävdar att Oasmias ledning antingen har matat marknaden med osanningar i åratal eller, ”troligare och värre, så har de snuvat en död forskares arvingar på 200 miljoner”. Anklagelserna förstärks både på tidningens framsida och i en längre artikel signerad journalisten Calle Froste. Affärsvärlden har efter att ha gjort en djupare faktagenomgång kommit fram till att det inte finns något stöd för de slutsatser man dragit. För detta ber Affärsvärlden och chefredaktör Jon Åsberg om ursäkt.

DN:s tidigare chefredaktör Arne Ruth som anlitats som expert säger dessutom i ett utlåtande att: ”Med tanke på väl etablerad praxis hos PO och PON om faktakontroll, partsredovisning och oskuldspresumtion råder det för mig ingen tvekan om att Affärsvärldens beskyllningar mot Julian Aleksov och Bo Cederstrand skulle ha blivit fällda om de prövats av någon av dessa instanser.”

         Bo Cederstrand/Julian Aleksov, Oasmia Tel: 018-50 54 40 Advokat Percy Bratt (ombud för Aleksov och Cederstrand) Tel: 070 - 767 40 06


Attachments