KVARTALSRAPPORT, 1 JANUARI – 31 MARS 2012


Januari ‐ Mars

  • Nettoomsättningen i koncernen uppgick till 19 164 TSEK (11 594 TSEK)
  • Resultat i koncernen före av‐ och nedskrivningar (EBITDA) uppgick till – 982 TSEK (277 TSEK)
  • Rörelseresultatet (EBIT) i koncernen uppgick till – 5 127 TSEK (‐848 TSEK)
  • Likvida medel i koncernen uppgick per balansdagen till 2 006 TSEK (6 420 TSEK)
  • Den extra bolagsstämman som hölls 18 januari 2012 godkände styrelsens villkorade beslut att emittera 3 142 857 aktier genom kvittning av skuld om 11 MSEK till Cantus Invest.
  • Den samägda och samproducerade tyska filmen YOKO har biopremiär i Tyskland och Österrike.
  • Viktiga händelser för Forestlight Studios dotterbolag Noble Entertainment:
    • Noble når en tredje plats under kvartalet på hyrmarknaden för DVD.
    • Noble köper de svenska rättigheterna till den finska filmen Iron Sky.
  • Viktiga händelser för Forestlight Studios dotterbolag Fido:
    • Uppdraget i det norska filmprojektet ”Kon‐Tiki” utökades.
    • Framgångsrik lansering av försäljningsfilial i Tyskland.

 

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång

  • Styrelsen har kallat till en extra bolagsstämma den 23:e maj 2012 för att fatta beslut om en nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare om cirka 74 300 TSEK, samt en möjlighet att vid överteckning emittera aktier som tillför bolaget ytterligare ca 34 000 TSEK i likvida medel. Företrädesemissionen är till mer än 100 % säkerställd genom teckningsförbindelser och emissionsgarantier från Forestlights huvudägare och externa investerare.
  • I företrädesemissionen kvittar Cantus Invest 30 000 TSEK i fordran på bolaget mot aktier, varför emissionen förväntas tillföra bolaget likvida medel överstigande 40 000 TSEK efter garanti och emissionskostnader.
  • För att synliggöra de förändringar som skett och förbereda för fortsatt expansion har styrelsen föreslagit att den extra bolagsstämman ändrar Bolagets firma till ”Forestlight Entertainment AB (publ)”.

 

Kommentar från VD, Peter Levin
 

Året har fått den start som vi önskat!
Som koncern har verksamheten under kvartal 1 nått sin budget avseende både omsättning och operativt resultat med avvikelser på bolagsnivå. Perioden är samtidigt säsongsmässigt svag och resultatet är därför enligt plan negativt.

Forestlight Studio deltog på Cartoon Forum i Lyon, 7‐9 mars. Tillsammans med Iain McCaig presenterade vi, i kategorin ”In Concept”, vårt gemensamma filmprojekt ”Book of Secrets”. Under mars valde vi att avsluta vårt tvååriga samarbete med producenten och konsulten Peter Lewis och vi är på väg att etablera en ny samarbetsstruktur i Forestlight Studio. Fokus ligger nu på att säkerställa finansiering av våra två helanimerade filmprojekt, ”Chinchillas” och ”Astrid Silverlock”. Studion består idag av tre personer; Creative‐ och Art Director samt en animationsartist. Dock redovisas även koncernledningens (VD, VD‐assistent, CFO och COO) kostnader under Forestlight Studio.
 

Fido levererade ”Underworld: Awakening” som gick upp på biografer världen över med mycket goda resultat. Vi etablerade en säljfilial för Fido i Tyskland och resultatet lät inte vänta på sig. Vi har redan tecknat order för motsvarande ca 5 000 TSEK, lika med all time high, från den tyska marknaden för Fidos del. Efter perioden, i april, slutlevererades vår insats i den norska storfilmen ”Kon‐Tiki” med mycket gott resultat.
 

Noble Entertainment har haft en serie biografpremiärer under perioden. Dramakomedin ”50/50” med Joseph Gordon‐Levitt och Seth Rogen, prisade ”This Must be the Place” med Sean Penn och Roman Polanskis stjärnfyllda ”Carnage” med bland andra Jodie Foster och Kate Winslett och ”Friends with Kids” med stora delar av ensemblen från succén ”Bridesmaides”. Den mest spektakulära, science fiction komedin ”Iron Sky”, hade premiär den 18 april. Rättigheterna till denna film förvärvades så sent som på mässan i Berlin i februari och har per idag haft drygt 28 000 biobesökare i Sverige. Noble Entertainment har nu etablerat sig som nr 3 på hyrmarknaden i Sverige med en marknadsandel överstigande 10% under första kvartalet. Omsättningen under perioden överträffade föregående år med ca 20% och EBITDA var 2 876 TSEK, vilket var 25% bättre än förra året.
 

Tri Art, där Forestlight äger 30,4%, har varit mycket aktiva på marknaden och i mars tecknades ett för verksamheten mycket viktigt avtal med Telia digital TV där Tri Arts filmer görs tillgängliga på Telias plattform.
 

Ftrack, Asset management mjukvaran som utvecklats av Fido’s CTO Fredrik Limsäters team, förbereds för en internationell lansering under Q3. Redan idag arbetar 5 europeiska VFX studios med Ftrack’s beta version.
 

Det är stor aktivitet i dotter‐ samt intressebolag och med fokus på att koncernen skall nå lönsamhet under 2012.
 

Bästa hälsningar
PETER LEVIN, VD


Attachments