UPM ja ympäristöministeriö sopivat merkittävästä suoluonnon suojelusta Keski-Suomessa

Ympäristöministeriö, Keski-Suomen ELY-keskus ja UPM tiedottavat


(UPM, Helsinki, 11.05.2012 klo 13) – UPM, ympäristöministeriö ja Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ovat sopineet erittäin merkittävästä luonnonsuojelualueiden kaupasta ja yksityismaan suojelualueiden perustamisesta Keski-Suomeen. Kohteet sijaitsevat Kyyjärvellä, Karstulassa, Pihtiputaalla ja Kinnulassa. Sopimuksen mukaisesti valtio ostaa UPM:ltä 795 hehtaaria alueita luonnonsuojelutarkoituksiin. Tämän lisäksi UPM:n alueelle perustetaan Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen päätöksellä yhteensä 323 hehtaaria yksityismaan luonnonsuojelualueita.

Suojeltavat alueet kuuluvat pääosin Natura 2000 -verkostoon. Suojeltavasta pinta-alasta 485 hehtaaria sisältyy EU:n LIFE- rahaston tukemaan Suoverkosto-LIFE-hankkeeseen.

Ympäristöministeri Ville Niinistö on hyvillään sopimuksen syntymisestä. ”Olemme ottaneet yhden askeleen suomalaisen suoluonnon suojelussa. Alueet ovat erittäin tervetullut lisä suojeltujen luonnontilaisten soiden verkostoon. Soilla on paitsi runsaasti luontoarvoja myös keskeinen rooli omassa kulttuuriperinnössämme.”

”Olemme tyytyväisiä tehtyyn sopimukseen soidensuojelualueiden perustamisesta Keski-Suomeen”, toteaa UPM:n maankäytöstä ja kiinteistöistä vastaava johtaja Jorma Saarimaa. ”Vastaavantyyppiset sopimukset olemme tehneet aiemmin Kainuussa ja Etelä-Karjalassa yhtiön mailla sijaitsevista Natura-ohjelmaan kuuluvista alueista. Tehdyt sopimukset mahdollistavat Suomen luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisen ohjelman periaatteiden mukaisesti.

”Kohteiden suojelu on erittäin merkittävää uhanalaisten suoluontotyyppien ja taantuneen kosteikkolinnuston suojelulle. Luonnontilaiset suot myös ylläpitävät erilaisia ekosysteemipalveluita: ne hillitsevät ilmastonmuutosta toimimalla hiilen nieluina, tasaavat tulvia ja toimivat virkistyskäyttökohteina”, kertoo luonnonsuojelupäällikkö Päivi Halinen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Merkittävin kohteista on Kyyjärvellä sijaitseva 481 hehtaarin kokoinen Peuralamminneva. Kyseessä on laaja luonnontilaisena säilynyt aapasuokokonaisuus, jonka arvoa lisää alueen monipuolinen kasvilajisto. Osa lajeista on uhanalaisia. Lisäksi suojellaan isoon suokokonaisuuteen kuuluva Hirvilammensuo, joka on melko karu, paikoin kitukasvuista mäntyä kasvava avosuo. Karstulassa sijaitsevat Leppäsuo ja Laihistenneva ovat säilyneet pääosin luonnontilaisina, ja niillä pesii monipuolinen suolinnusto.

Pihtiputaan ja Kinnulan suojelukohteet kuuluvat Seläntauksen soiden ja Suojärviensuo-Niittosuon Natura 2000 -kohteisiin. Seläntauksen soiden aapasuokokonaisuus on Keski-Suomen laajimpia, ja nyt suojeltava alue on osa kokonaisuuteen kuuluvaa Väljännevaa. Väljännevalla on sekä märkää rimpistä aapasuota että karumpia osia. Suolla kasvaa monia uhanalaisia kasvilajeja.

Osalla kohteista on ojitusten muuttamia alueita, joita ennallistetaan Suoverkosto-LIFE-hankkeen rahoituksen turvin. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Metsähallitus, Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus ja Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos. Hankkeen tavoitteena on vuosien 2010-2014 aikana palauttaa luonnontilaan yli 4200 hehtaaria erilaisia soita.

Lue lisää: Suoverkosto –LIFE-hanke: www.metsa.fi/suoverkostolife
Tiedotteen liitteenä kuva: Suolampi Karstulan Laihistennevalla. Kuva: Saija Silén.

Lisätietoja antavat:
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: ylitarkastaja Risto Kujala, puh. 040 588 9721, suunnittelija Veera Tähtö, puh. 040 767 0274, luonnonsuojelupäällikkö Päivi Halinen, puh. 0400 211 288
UPM, ympäristöasiantuntija Eero Väisänen, puh. 0400 253 036


UPM, Viestintä
Media Desk, puh. 040 588 3284
media@upm.com

 

UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista tulevaisuutta. Tuotteemme valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista ja ovat kierrätettäviä. Yhtiön liiketoiminta jakaantuu kolmeen ryhmään: Energia ja sellu, Paperi sekä Tekniset materiaalit. UPM:n palveluksessa on noin 24 000 henkilöä ja yhtiöllä on tuotantolaitoksia 16 maassa. Vuosittainen liikevaihto on yli 10 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Helsingin pörssissä. UPM – The Biofore Company – www.upm.fi

 


Attachments