Honkarakenne: Harri Koskinen suunnitteli hirsitaloja suurkaupungin pientontille


Täysin uudentyyppiset omakotitalot esiteltiin Japanissa

Harri Koskinen suunnitteli hirsitaloja suurkaupungin pientontille

Muotoilija Harri Koskinen on suunnitellut Honkarakenteelle kaksi pienelle tontille sopivaa omakotitalomallia, jotka on esitelty Japanin markkinoille. Vähäeleiset ja kompaktit hirsitalot Suoja ja Kanta ovat moderneja kaupunkikoteja urbaaniin ympäristöön.

Japanissa rakennusmaa on kallista ja tontit siksi hyvin pieniä, jopa vain 100 m2 kokoisia. Omakotitalot on usein rakennettu aivan vieri viereen. Yleinen katualue alkaa tavallisesti heti talon julkisivusta. Nämä seikat ohjasivat Harri Koskisen uusien hirsitalojen suunnittelua. Kaksikerroksisten talojen taakse jää oleskeluun pyhitetty pieni piha-alue, jonka suuntaan suurimmat ikkunat antavat. Parveke toisessa kerroksessa on suojassa katseilta. Japanilaiseen tyyliin talon yksi huone on varattu tatamille, joka kattaa huoneen lattian. Tatamihuoneeseen kokoonnutaan yhteen perheen ja ystävien kanssa viettämään tee- ja juhlahetkiä. Se toimii myös vierashuoneena, jossa nukutaan perinteisillä futon-patjoilla.

Skandinaavinen muotoilu, ekologinen ja terveyttä edistävä rakennusmateriaali ja kestävyys kiehtovat Japanissa

Harri Koskinen on tunnettu teollisena muotoilija ympäri maailman. Honkarakenteen tehdaspaikkakunnalta Keski-Suomen Karstulasta kotoisin olevalla Koskisella on lämmin suhde suomalaiseen puuhun materiaalina. Tätä taustaa vasten hirsitalojen suunnittelu maailman johtavalle hirsitalojen valmistajalle oli mieluinen tehtävä.

”Suoja ja Kanta yhdistävät skandinaavisen muotoilun, suomalaisen puun rakennusmateriaalina ja japanilaisuuden kompaktiksi japanilaisen perheen omakotitaloksi, kodiksi, jossa suurkaupungin hektisyys suljetaan paksujen hirsiseinien ulkopuolelle”, toteaa Koskinen.

Suoja on yksilöllisyyttä arvostavan perheen moderni kaupunkiomakotitalo. Takkavaraus on ylellisyyttä Japanissa. Tatamille on varattu oma tila pääsisäänkäynnin yläpuolelta toisesta kerroksesta. Ratkaisu toimii samalla katoksena. Suunnittelija Koskisen niukka muotokieli symboloi kotia suojaavana saarekkeena. Yläkerran yksityiset tilat jatkuvat japanilaisittain huomattavan suurikokoiselle, lähes 20-neliöiselle suojaisalle parvekkeelle. Kaksikerroksisen modernin hirsitalon pinta-ala on 144 m2.

Kanta on kaksikerroksinen kuutionmuotoinen omakotitalo. Se on suunniteltu pienelle tontille. Kanta todistaa, että pieneen tilaan on mahdollista sovittaa kaikki lapsiperheen kodille oleellinen. Talon pelkistetty pohjaratkaisu on käytännöllinen. Tilat sijoittuvat kahteen kerrokseen, jotka molemmat ovat pinta-alaltaan reilut 42 m2. Yläkertaan johtava portaikko on sijoitettu avaran alakerran keskelle osaksi sisustusta. Koko talon pinta-ala on 84,4 m2 ja parvekkeen 8,5 m2.

”Puurakentaminen on erittäin arvostettua Japanissa sen ekologisuuden ja terveyttä edistävien ominaisuuksien vuoksi. Suomalaisessa metsässä kasvanut mänty on puhdas luonnontuote, josta jalostettu massiivihirsi täyttää ekologisesti kestävän rakentamisen kriteerit uusiutuvana luonnonvarana”, toteaa Hongan myynnistä Japanissa vastaava Marko Saarelainen. Hirsirakennuksessa massiivipuun luonnolliset omaisuudet lämpöä ja kosteutta tasaavana rakenteena edistävät sisäilman hyvää laatua. Maanjäristyskestävyys on yksi tärkeimmistä seikoista, jotka puhuvat hirsirakentamisen puolesta maanjäristysherkällä alueella.

Honka Japanissa

Honkarakenne on toimittanut Japaniin reilut 5 000 hirsitaloa. Suomalaisten Honka-hirsitalojen myynti ja markkinointi Japanissa alkoi yli 40 vuotta sitten. Japanin toiminnoista vastaa Honkarakenteen vuonna 1991 perustama tytäryhtiö Honka Japan Co, jonka toimitusjohtaja on Marko Saarelainen. Honkarakenne avasi toukokuussa Honka Japanin uuden toimisto- ja myyntinäyttelytilan Tokiossa. Hongan jälleenmyyjäverkosto Japanissa on maanlaajuinen.

 

Lisätietoja: Honkarakenne Oyj, viestintäpäällikkö Johanna Kaunisto, puh. 040 773 3023, johanna.kaunisto@honka.com

Painokelpoisia kuvia ladattavissa: www.honka.com->Media->Company releases->Select language->Finnish->Valitse tämä tiedote

Kuvapyynnöt myös: Eila Pelkonen, puh. 0400 777 923, eila.pelkonen@honka.com

 

Honkarakenne-konserni on Honka®-tuotemerkillään maailman johtava aitoja massiivi­puutaloja valmistava ja markkinoiva yritys. Honka-tuotevalikoimaan, jossa korostuvat asumisen hyvinvointi, innovatiiviset rakenneratkaisut ja energiatehokkuus, kuuluvat omakoti- ja vapaa-ajan talot sekä suuret projektikohteet kuten hotellit, ravintolat ja lomakylät. Yhtiön tuotteita on vuodesta 1958 alkaen myyty yli 50 maahan lähes 80 000 kappaletta. Tuotanto tapahtuu yhtiön tehtailla Suomessa pääkonttorin sijaitessa Tuusulassa. Vuonna 2011 Honkarakenne-konsernin liikevaihto oli 55 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli 56 %. Tytäryhtiöt sijaitsevat Saksassa, Ranskassa ja Japanissa. Honkarakenne Oyj:n B-osake noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. www.honka.com