Lakimuutokset sähkönjakelun varmentamisesta lisäävät maakaapeleiden tarvetta


Neo Industrial Oyj                LEHDISTÖTIEDOTE              18.6.2012

Työ- ja elinkeinoministeriön tavoitteena on saada tarvittavat lakialoitteet sähkömarkkinalain ja maantielain muuttamiseksi eduskunnan käsittelyyn vielä ennen kesälomia. Muutosten on suunniteltu astuvan voimaan jo vuoden 2013 alusta. Toteutusajaksi tavoitellaan välittömästi seuraavia 15 vuotta niin, että puolet jakeluverkon haltijoista täyttäisi uudet toimitusvarmuusrajat vuoden 2019 lopussa ja 75 % vuonna 2023. Kokonaistavoitteessa oltaisiin vuoden 2027 loppuun mennessä.

-Valtiovallan käynnistämät toimenpiteet sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi merkitsevät maakaapeloinnin huomattavaa lisäämistä seuraavien 15 vuoden aikana, toteaa Neo Industrial Oyj:n toimitusjohtaja Markku E. Rentto.  

Keskeisenä toimenpiteenä sähkönjakelun toimitusvarmuuden parantamisessa on verkon kaapelointiasteen merkittävä nostaminen. Toimenpiteiden ohjaaminen tähän suuntaan tulee tapahtumaan sähkömarkkinalakiin tehtävillä lisäyksillä katkosaikojen enimmäisrajoista. Maakaapelointityön edistämiseen tähdätään mm. helpottamalla kaapeleiden sijoittamista maantiealueille. Tähän päästään muuttamalla maantielakia ja Liikenneviraston teknistä ohjeistusta.

Suomessa on kaapeloimatonta pienjänniteilmajohtoverkkoa yli 190 000 km ja kaapeloimatonta keskijänniteilmajohtoverkkoa yli 100 000 km. Nämä sijoittuvat pääosin taajamien ulkopuolelle. Ministeriön esityksessä esitetään keskijänniteverkon kaapeloimista kokonaan ja pienjännitejakeluverkonkin osalta yli 50 %. Myös Energiateollisuus ry on todennut, että tavoitteisiin pääseminen tarkoittaa sekä keski- että pienjänniteverkkojen kaapeloinnin lisäämistä merkittävästi. Energiamarkkinaviraston mukaan keskijänniteverkon kaapelointiasteen nostaminen nykyisestä tasostaan 60 - 80%:iin tarkoittaa hinnaltaan noin 3,5 - 4,5 miljardia euroa ja pienjänniteverkon osalta noin 1,5 - 2,2 miljardia euroa. Kaapelit muodostavat näissä olennaisen tekijän. Lisäksi yhteiskunnan viestintäverkkojen sähkönsyötön varmistaminen - olennainen tekijä poikkeustilanteissa kuten myrskyt - edellyttää vastaavia toimia.

Reka Kaapeli Oy on ollut aktiivinen tuotekehittäjä ja osallistunut muutenkin tiiviisti sähkönjakelun varmuuden parantamiseen maakaapeloinnin mahdollisuuksilla. Lakimuutokset lisäävät maakaapeleiden käyttöä ja parantavat niiden kustannustehokkaampaa asentamista.

Energiateollisuus ry saa kesän aikana valmiiksi maakaapeloinnin suunnittelua ja toteutusta koskevan valtakunnallisen ohjeen, joka on tarkoitettu verkonrakentajille ja urakoitsijoille. Reka Kaapeli Oy on ollut valmistelussa aktiivinen asiantuntija.

Lisätietoja:
Markku  E. Rentto, toimitusjohtaja Neo Industrial Oyj, puh +358 207 209 191 
Mika Mutru, tuotekehityspäällikkö, Reka Kaapeli Oy, puh. +358 207 200 294

www.neoindustrial.fi

Neo Industrial Oyj:n strategiana on investoida pääasiassa teollista liiketoimintaa harjoittaviin ja keskenään synergiaetuja tarjoaviin yrityksiin. Yhtiön tavoitteena on kehittää ostettuja yrityksiä aktiivisella omistajuudella ja luoda niihin lisää arvoa. Tuottoa sijoitukselle syntyy osinkona ja arvonnousuna. Neo Industrialin B-osake noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä päämarkkinalla. Neo Industrialin toimialat ovat Kaapeli, Viskoosikuidut ja  Pientaloteollisuus.