AS „Reverta” atklāta vēstule par hipotekārā kredīta parādnieku prettiesiskām darbībām


 AS „Reverta” atklāta vēstule 

LR Ministru prezidentam V.Dombrovska kungam,

LR Tieslietu ministram J.Bordāna kungam,

LR Finanšu ministram A.Vilka kungam,

LR Ekonomikas ministram D.Pavļuta kungam,

LR Iekšlietu ministram R.Kozlovska kungam,

LR Tiesībsargam J.Jansona kungam,

LR Prokuratūras ģenerālprokuroram Ē.Kalnmeiera kungam,

LR Valsts policijas priekšniekam I.Ķuža kungam,

Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšniekam, LR Valsts policijas priekšnieka vietniekam U.Araka kungam,

LR Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ziemeļu iecirkņa priekšniekam A.Vanaga kungam,

Rīgas Bāriņtiesas priekšsēdētājam A.Krasnogolova kungam,

LR Saeimas priekšsēdētājai S.Āboltiņas kundzei,

LR Saeimas deputātam D.Stalta kungam,

LR Saeimas frakcijas VL-TB/LNNK priekšsēdētājam E.Cilinska kungam,

VAS „Privatizācijas aģentūra” priekšsēdētajai I.Zalpēteres kundzei,

Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas juristei G.Vīksnas kundzei

Plašsaziņas līdzekļiem

 
Arvien biežāk AS „Reverta” nākas saskarties ar parādniekiem, kuri paši vai citu personu mudināti izvēlas nepildīt savas saistības un aktīvi īsteno prettiesiskas darbības, lai izvairītos no īpašuma atsavināšanas. Šādu un līdzīgu gadījumu rezultātā naudas līdzekļus, kam būtu jānonāk valsts budžetā, piesavinās negodprātīgu personu grupas. Esam atvērti sadarbībai ar ikvienu grūtībās nonākušu klientu, kas godprātīgi cenšas tās pārvarēt. Tajā pašā laikā aicinām valsts iestādes sakārtot likumdošanu, lai novērstu pretlikumīgu darbību iespējamību un veicinātu maksimālu līdzekļu atgūšanu, ko valsts savulaik ieguldījusi AS „Parex banka”.

 Jau pirms pusgada AS „Reverta” ar Latvijas Komercbanku asociācijas starpniecību ir informējusi LR Tieslietu ministriju un lūgusi risināt jautājumus, kas būtiski skar hipotekāro kreditoru intereses parādnieku prettiesisku darbību rezultātā. Tāpat uzņēmums lūdzis nākt klajā ar likumdošanas iniciatīvu, kas novērstu normatīvo aktu nepilnības. Šīs nepilnības atsevišķām personu grupām ļauj ar prettiesiskām metodēm, tai skaitā dokumentu viltošanu, fiktīvu līgumu uzrādīšanu, apmelošanas kampaņu organizēšanu, graut īpašuma tiesību institūta jēgu, skarot gan banku sektoru kopumā, gan jebkuras personas tiesiskās intereses, kura īpašumu savtīgos nolūkos ļaunprātīgi izmanto citas personas.

 Viens no visbiežāk sastopamajiem prettiesiskās darbības veidiem ir piespiedu ceļā atsavinātu nekustamo īpašumu apgrūtināšana ar līgumiem, tai skaitā īres vai nomas līgumiem, kuru aizsegā minēto nekustamo īpašumu konkrētas personas izmanto peļņas gūšanai ar komercdarbību vai izīrējot to atkārtoti personām, kuras maksā par īpašuma lietošanu augstāk minētajiem darboņiem.  Dažkārt šādi līgumi tiek slēgti ar mērķi pēc iespējas ilgāk saglabāt iespēju parādniekam un ar to saistītām personām bez maksas izmantot citai personai piederošu īpašumu un liegt īpašnieku likumiskās tiesības lietot un rīkoties ar savu īpašumu. Šādas krāpšanas shēmas ir iespējamas pārlieku ilgo tiesvedības procesu dēļ un nepilnīga normatīvā regulējuma rezultātā.
 
AS „Reverta”, saskaroties ar minētajām pretlikumīgajām darbībām, ir ieguvusi informāciju, kas atspoguļo konkrētu personu – E. Millera, O. Ņevicka, A. Poikas, V. Dzintares, N. Ņemilovas, G. Vīksnas u.c. – aktīvu un mērķtiecīgu darbību šo prettiesisko shēmu izplatīšanā un atbalstīšanā, izvēloties to kā savu peļņas avotu. Par minēto faktu liecina tas, ka pamatā šīs personas iesaistās dārgu nekustamo īpašumu atsavināšanas procesos (piemēram – privātmāja Cēres ielā, Rīgā, ekskluzīvi dzīvokļi Grēcinieku ielā, Rīgā, privātmājas ekskluzīvos rajonos Priedkalnē un Jūrmalā, u.c. top segmenta dzīvojamie īpašumi), uzrādot šo nekustamo īpašumu apgrūtinošus līgumus ar acīmredzamas kopējas izcelsmes pazīmēm, par ko liecina vienas un tās pašas iesaistītās personas, viens un tas pats stils, vienas un tās pašas gramatikas kļūdas.
 
AS „Reverta” vērš valsts iestāžu – LR Valsts policijas, LR Prokuratūras u.c., kuru kompetencē ir šo jautājumu nepastarpināta risināšana, uzmanību tam, ka problēma gan privātajā sektorā,  gan valsts līmenī ir daļēji apzināta un identificēta. Par to liecina LR Valsts ieņēmumu dienesta iniciatīva uzdot pienākumu zvērinātiem tiesu izpildītājiem, kuriem viņu darbību veikšanas laikā ir tapis zināms par tamlīdzīgiem „īres” vai „nomas” līgumiem, nekavējoties sniegt par tiem informāciju LR Valsts ieņēmumu dienestam, lai tiktu pārbaudīts attiecīgo nodokļu samaksas vai nesamaksāšanas fakts, kā arī šo līdzekļu izcelsmes likumība.

 Ar šo paziņojumu AS „Reverta”  publiski vēršas pie LR Tieslietu ministrijas, Tiesībsarga, kā arī atsevišķiem LR Saeimas deputātiem, kuri ir izrādījuši interesi par atsevišķiem parādnieku prettiesisku darbību gadījumiem, ar aicinājumu risināt šo jautājumu atbilstoši LR spēkā esošiem normatīviem aktiem un aktuālajai Augstākās tiesas Senāta judikatūrai, un paust viedokli, ņemot vērā objektīvus faktus, nevis vienas puses subjektīvu skatījumu. Tā, piemēram, atsevišķi LR Saeimas deputāti, publiski sniedzot komentārus saistībā ar klaji krāpniecisko gadījumu Ganu ielā 1 -11, acīmredzami bija iepazinušies tikai ar vienpusēju informāciju, pilnībā ignorējot dzīvokļa likumīgā īpašnieka – „Reverta” -  tiesības.
 
Papildus tam,  AS „Reverta” ir vērsusies ar iesniegumu Valsts policijā par konkrētu personu pretlikumīgām darbībām saistībā ar dokumentu viltojumiem un krāpšanu.  AS „Reverta” publiski aicina tiesībsargājošas iestādes uzsākt aktīvu darbību, pārbaudot personu grupas, kas izplata šīs krāpnieciskās shēmas un piedāvā savus pakalpojumus grūtībās nonākušiem parādniekiem, iedzīvojoties uz viņu rēķina, un pārbaudot šo personu darbību likumību un savstarpējo saistību prettiesiskos darījumos.
 
Lai novērstu valsts un sabiedrības interešu apdraudējumu, šādās situācijās AS „Reverta” izmanto un arī turpmāk izmantos visus tās rīcībā esošos leģitīmos līdzekļus parādu atgūšanai, tādējādi tiešā veidā sekmējot valsts ieguldījumu atgūšanu.   

  
Ar cieņu,

 
AS Reverta valdes priekšsēdētājs,
Kristofers Gvillams

 
AS Reverta valdes locekle
Solvita Deglava

 
AS Reverta valdes loceklis,
Jurijs Adamovičs


Papildu informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: Marita.Ozolina@reverta.lv