Anhöriga till unga vuxna med ADHD vittnar om stora stödbehov



Pressmeddelande

Riksförbundet Attention har genomfört en enkätundersökning riktad till anhöriga till unga vuxna med ADHD. Enkäten ger en tydlig bild av att det behövs ökade satsningar för stöd i vardagen för både unga vuxna med ADHD och deras närstående.

Resultatet visar att många anhöriga gör stora insatser för att stötta unga vuxna med ADHD i vardagen. 59% anser att den unga vuxna behöver hjälp av anhöriga i vardagen. Hela 35% av de anhöriga anser att den unga vuxna är i behov av omfattande stöd och hjälp.

66% av de anhöriga säger att de ofta känner oro över den ungas situation.

- Oron gäller personens ekonomiska situation eller svårigheter att söka eller behålla ett arbete, men många berättar också om psykisk ohälsa och nedstämdhet, säger Malena Ranch projektledare i Riksförbundets Attentions Unga vuxna-projekt.

Som ett resultat av enkätundersökningen kräver Riksförbundet Attention nu satsningar inom en rad olika områden.

- Framför allt behövs det satsningar för ökade kunskaper bland myndighetspersonal som ska stödja unga vuxna med ADHD så att de kan ge ett professionellt och verksamt stöd. Anhöriga måste också erbjudas stöd och information för att hitta fungerande strategier och möjlighet att hantera oro och konflikter så att de orkar vara stödjande vuxna, säger Malena Ranch.

Rapporten ”Man känner sig alltid bekymrad” finns att läsa på www.attention-riks.se

 

För mer information kontakta:

Malena Ranch, projektledare Unga vuxna-projektet

Tfn 070-287 46 86

 

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionshinder. Vi är 12 000 medlemmar och arbetar för att de barn, ungdomar och vuxna som finns bakom diagnoserna ska få det stöd som de behöver och bli bemötta med respekt. Unga vuxna-projektet drivs med stöd från Allmänna Arvsfonden.

Kansli: Förmansvägen 2, 117 43 Stockholm Tfn 08-709 22 60. E-post kansliet@attention-riks.se, webbplats www.attention-riks.se