Finnair ja Flybe solmivat sitovan sopimuksen Finnairin Embraer-liikenteen siirtymisestä Flyben operoitavaksi


 

Finnair Oyj  Pörssitiedote  12.10.2012 klo 9.00

 Finnair ja Flybe ovat allekirjoittaneet sitovan sopimuksen Finnairin Embraer 190 ‑koneiden siirtymisestä Flybe Finland Oy:n operoitavaksi 28.10.2012 alkaen. Aiesopimus yhteistyöstä allekirjoitettiin 22.5.2012. Yhteistyö Flyben kanssa on osa Finnairin toimia yhtiön Euroopan liikenteen kannattavuuden parantamiseksi, ja se mahdollistaa yli 25 prosentin säästöjen saamisen sopimuksen vaikutuspiirissä olevista kuluista, kun säästöjen aikaansaamiseksi vaadittavat toimenpiteet on täysin toteutettu.  

Sopimuksen mukaan Finnair siirtää liikkeenluovutuksena 12 sadan matkustajapaikan Embraer 190-lentokonetta Flyben operoitaviksi. Flybe operoi näitä koneita Finnairin puolesta 28.10.2012 alkaen. Kyseessä on ns. sopimuslentäminen, jossa reittien kaupallinen kontrolli ja riski säilyvät Finnairilla. Asiakkaan näkökulmasta muutos on lähes huomaamaton, sillä Finnair vastaa lentojen myynnistä, markkinoinnista sekä asiakastuesta. Yhteistyöllä ei odoteta olevan vaikutusta Finnairin liikevaihtoon tai taseeseen, mutta sen kautta haetaan merkittäviä kustannussäästöjä Flyben tehokkaamman toimintamallin kautta.

“Sopimus kattaa noin kolmanneksen Euroopan-lennoistamme. Flybe tarjoaa meille kustannustehokkaan tuotantoalustan sadan matkustajapaikan koneilla lennettävälle liikenteelle, mikä mahdollistaa nykyisen laajan reittiverkostomme ja tiheiden yhteyksien säilyttämisen niin suomalaisille kuin Aasian-liikenteemme asiakkaille”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen.

"Olemme tyytyväisiä, että saimme sitovan sopimuksen allekirjoitettua, ja uskomme sen olevan osoitus paitsi toimintamme laadusta ja tehokkuudesta, myös Flyben ja Finnairin välisestä vahvasta yhteistyöstä", sanoo Flybe Europen toimitusjohtaja Mike Rutter.

Finnair ja sen lentäjäyhdistys ovat sopineet, että Embraer-koneiden lentäjät jäävät Finnairin palvelukseen liikkeenluovutuksen yhteydessä, ja he työskentelevät Flybe Finlandille voimassa olevin työehdoin. Flybe palkkaa Embraer-liikenteeseen uuden matkustamohenkilökunnan Finnairin matkustamohenkilökunnan luovuttua oikeudestaan siirtyä Flyben palvelukseen liikkeenluovutuksen yhteydessä.

Finnair jatkaa kartoitustyötä Flybe-kumppanuuden ulkopuolelle jäävän Euroopan liikenteen tehostamiseksi.

Finnair kertoi 5.8.2011 tavoittelevansa kulutasonsa pysyvää alentamista 140 miljoonalla eurolla vuoteen 2014 mennessä. Tähän liittyen Finnair on jo kertonut, että se: 

  • on solminut LSG Sky Chefs Groupin kanssa kumppanuussopimuksen, jonka perusteella vastuu inflight- ja catering-palveluja tarjoavan Finnair Catering Oy:n toiminnasta ja päätöksenteosta siirtyi LSG:lle elokuussa 2012,
  • on ulkoistanut moottori- ja laitehuollon SR Technicsille vuoden 2012 kolmannesta neljänneksestä alkaen,
  • optimoi kapearunkolaivastoaan irtautumalla neljän Airbus A320 -sarjan koneen leasing-sopimuksesta vuonna 2012 ja edelleenvuokraamalla viisi Embraer 170 -konetta,
  • on tehostanut verkostosuunnitteluaan ja parantanut lentokoneidensa käyttöastetta,
  • on siirtänyt matkalaukku- ja asematasopalvelut Swissportille joulukuussa 2011,
  • keventää hallintoa ja tehostaa markkinointi- ja jakeluaktiviteettejaan ja
  • on aloittanut ja aloittaa lukuisia, pienempiä säästötoimia yhtiön eri toiminnoissa.  

 

Lisätietoja:
Finnair Media Desk, puh. 09 818 4020, comms(at)finnair.com.

 

Jakelu:

NASDAQ OMX Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet

 

Flybe

Englantilainen Flybe on Euroopan suurin alueellinen lentoyhtiö. Finnair ja Flybe perustivat Flybe Nordic AB:n vuonna 2011, ja Flybe omistaa yhtiöstä 60 % ja Finnair 40 %. Flybe Finland Oy on Flybe Nordic AB:n sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. Flybe Finland Oy operoi 15 reittiä Finnairille sopimuslentämisenä jo ennen nyt julkistettua Embraer 190 -lentämistä. Yhtiö lentää myös useita muita reittejä omalla riskillään.