Lommetyve går oftere forgæves

Det er blevet sværere for tyveknægte at liste punge og smartphones op af danskernes lommer. Siden 2009 er antallet af anmeldelser om lommetyverier til forsikringsselskabet Topdanmark faldet med 12 %. Trods faldet sker der stadig mange lommetyverier, og oktober er lommetyvenes mest aktive måned.


Tendensen er tydelig: Lommetyvene har fået sværere ved at liste folks punge og smarthpones op af tasker, frakker og bukselommer. De sidste tre år har Topdanmark modtaget 12 % færre anmeldelser om de trælse tyverier, viser en opgørelse fra forsikringsselskabets skadeafdeling.

Det kan umiddelbart undre, fordi de populære smartphones er en favorit blandt lommetyvene.

”Alle har i dag en smartphone, og mange har endda de sidste nye modeller, som traditionelt er meget eftertragtede for lommetyvene. Men der er altså tegn på, at vi er blevet bedre til at passe på vores smartphones. Måske hænger det sammen med, at smartphones i dag benyttes til meget andet end samtaler, så vi derfor passer ekstra på dem,” siger skadechef i Topdanmark Susanne Møllegaard.

”En anden mulig forklaring på faldet i anmeldelser kan være, at lommetyvene er blevet lidt påpasselige med at stjæle smartphones, fordi der findes apps, som kan hjælpe ejeren og politiet med at opspore dem,” siger Susanne Møllegaard. 

Lommetyvene elsker oktober
Selvom der er sket et fald i anmeldte lommetyverier er oktober lommetyvenes foretrukne måned, hvis man ser på anmeldelserne. Topdanmark vurderer derfor, at lommetyvene vil have særligt travlt i efterårsferien.

”Det er en rigtig god idé at holde ekstra godt øje med dine værdier i denne måned. Hvert år ved denne tid kan vi se, at vi får flere anmeldelser på lommetyverier end resten af året. Antallet af lommetyverier stiger markant både i juli og oktober, hvor folk typisk holder sommerferie og efterårsferie. Så vrimler byerne med mennesker – både i Danmark og i udlandet, og så er risikoen for at møde lommetyve forhøjet,” siger Susanne Møllegaard.

Udnytter folks hjælpsomhed
Lommetyvene opererer typisk i offentlige transportmidler og på gågader og pladser, hvor der er mange mennesker.

”Et af de eksempler på lommetyveri, som vi ofte hører om, er, at lommetyven står med et stort kort og beder om hjælp til at finde vej. Mens offeret kigger på kortet, kan lommetyven liste pungen ud af rygsækken eller jakkelommen i løbet af et øjeblik,” siger Susanne Møllegaard.

For yderligere information
Kontakt skadechef Susanne Møllegaard på tlf.nr. 44 74 30 61 eller mobilnr. 51 39 01 72.

Fakta: Gode råd til at forebygge lommetyvetyverier

  • Vær ekstra opmærksom i situationer med mange mennesker
  • Gem pung og nøgler i en lukket lomme og ikke i baglommen
  • Undgå at have mange penge i din taske eller pung
  • Tag kun de hævekort med, du skal bruge
  • Hold altid hånden for, når du indtaster din kode til Dankort
  • Gå med din taske over skulderen i stedet for i hånden.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Oktober er stadig højsæson for langfingrede tyveknægte, selvom antallet af anmeldelser om lommetyverier er faldet. Foto: Colourbox