2012. aasta III kvartali ja 9 kuu auditeerimata majandustulemused

Jalatsikaubandus 0,0 0,0 - -0,3 -0,4 -22,2%
Kinnisvara 2,2 1,7 27,1% 4,8 5,1 -5,4%
Puhaskasum kokku 7,1 7,7 -7,3% 12,7 12,8 -1,3%

Tallinna Kaubamaja kontserni 2012. aasta esimese üheksa kuu konsolideeritud auditeerimata müügitulu oli 340,4 miljonit eurot, kasvades võrreldes 2011. aasta üheksa kuu tulemusega 7,6%. Kolmandas kvartalis oli kontserni müügitulu 115,5 miljonit eurot, ületades sellega aasta varasemat müügitulu 4,7%. Kontserni 2012. aasta 9 kuu konsolideeritud auditeerimata puhaskasum oli 12,7 miljonit eurot, mis on 1,3% vähem kui eelmise aasta sama perioodi puhaskasum, mis oli 12,8 miljonit eurot. Kontserni kolmanda kvartali puhaskasum oli 7,1 miljonit eurot, mis vähenes 7,3% võrreldes 2011. aasta tulemusega, mil vastav näitaja oli 7,7 miljonit eurot. Maksueelne kasum oli üheksal kuul 16,4 miljonit eurot, kasvades aastaga 3,5%. 9 kuu puhaskasumit mõjutas kasutusväärtuse kaotanud tarkvara mahakandmine 0,9 miljoni euro ulatuses, mis kajastub põhivara kulumis.

Tänavu on Tallinna Kaubamaja kontsern kavandanud ning osaliselt juba ka ellu viinud mitmeid uuendusi ja kaubanduspindade laiendusi. Märtsis avas Kaubamaja suuremahuliselt renoveeritud Naistemaailma ning Lastemaailma Tallinnas, mais lansseeriti uuenenud Partnerkaardi lojaalsusprogramm ja avati Saku Selver. Juulis taasavati ABC Kinga kauplus Pärnus, augustis avati uus I.L.U. kauplus Tartus ning septembris avas Selver uue gurmeetoodete kaupluse Tallinna kesklinnas. Aasta lõppu on kavandatud veel mitmete Selverite ja jalatsikaupluste avamisi. Kolmanda kvartali suuremaks sisemiseks ümberkorralduseks kontsernis oli Kaubamajade, keskusköögi ning turvategevuse jagunemine uutesse tütarühingutesse eesmärgiga muuta kontserni juhtimisstruktuuri selgemaks ja konkurentsivõimelisemaks. Jagunemise kiitis heaks 21. augustil 2012 toimunud aktsionäride erakorraline üldkoosolek ning jagunemine viidi lõpule 1. oktoobril 2012. Arendustegevused on toonud endaga kaasa investeeringute ning ühekordsete tegevuskulude kasvu, mis omakorda on mõjutanud kontserni kolmanda kvartali tulemust. Klientide poolt hea vastuvõtu leidnud lojaalsusprogrammi uuendus annab klientidele Partnerkaardi ostudelt lisasoodustuse boonuspunktide näol 1% ulatuses ostusummast. Selliste boonuspunktide kogumise perioodil vähendavad need samas ulatuses kontserni käivet ja marginaali. Oodatud positiivne mõju kontserni majandustulemusele ilmneb boonuspunktide kasutamisel. Partnerkaardi populaarsuse kasv lubab programmi positiivse mõju realiseerumist kasvava käibe näol ning parim aeg selleks on arvatavasti aasta lõpus.

Selverid

Supermarketite ärisegmendi 2012. aasta 9 kuu konsolideeritud müügitulu ning müügitulu Eestis oli 243,1 miljonit eurot, kasvades aasta varasema perioodiga 3,5%. III kvartali konsolideeritud müügitulu, samuti müügitulu Eestis oli 81,8 miljonit eurot, kasvades aasta varasema perioodiga võrrelduna 0,2%. 2012. aasta 9 kuu supermarketite segmendi konsolideeritud maksueelne kasum oli 8,4 miljonit eurot, kahanedes võrreldava perioodi suhtes 13,2%. Puhaskasum oli 5,6 miljonit eurot, kahanedes võrreldava perioodi suhtes 15,8%. Konsolideeritud III kvartali maksueelne kasum ja puhaskasum oli 3,8 miljonit eurot, kahanedes mõlemas vaates aasta varasema perioodiga võrrelduna 25,0%. Eestis teenitud maksueelne kasum oli 9 kuuga 10,1 miljonit eurot, millest 4,4 miljonit eurot teeniti III kvartalis. Kasumite hälbed, võrrelduna aasta varasema perioodiga olid vastavalt -11,1% ja -22,3%. Supermarketite segmendi Eestis teenitud puhaskasum oli 9 kuuga 7,3 miljonit eurot, kahanedes võrreldava baasperioodi suhtes 12,4%, III kvartali puhaskasum oli 4,4 miljonit eurot, mis moodustas 77,7% aasta varasemast kasumist. Lätis teenitud maksueelne kahjum ja puhaskahjum olid 9 kuuga 1,8 miljonit eurot, millest III kvartali osa oli 0,6 miljonit eurot. Kahjum püsis aasta varasemal tasemel, muutudes vastavalt +0,3% ja +2,1%. Äritegevus Lätis on külmutatud.

Selveri kasumi kujunemisele Eestis on positiivselt mõjunud kuluefektiivne tegutsemine. Samuti oli dividendidelt makstav tulumaks käesoleval aastal 7,6% madalam aasta varasemast. Käesoleva aasta esimese 9 kuu kasumi kujunemisele, võrrelduna aasta varasemaga, on avaldanud mõju suurenenud amortisatsioonikulu ning tegevuskulud mis on tingitud eelmise aasta vältel teostatud nelja kaupluse renoveerimisest; Eestis uudse SelveEkspressi ostusüsteemi juurutamisest neljas kaupluses eelmisel ja käesoleval aastal; käesoleva aasta esimeses kvartalis lõpule jõudnud Selveri Pagarite kontseptsiooni loomisest; Saku Selveri ja Selver Gurmeekaupluste avamisest. Tulenevalt eeltoodust on 2011. ja 2012. aastal olnud varasematest aastatest kõrgem investeeringute ning tegevuskulude maht. Käesoleva aasta juunis otsustati välja vahetada kaubandustarkvara, mille tulemusena kanti maha tarkvarainvesteeringuid summas 0,9 milj eurot.

2011. aasta juulis sulges Selver kaupluse Narvas. Käesoleva aasta maikuus avas Selver ühe uue supermarketi tüüpi kaupluse Sakus ning septembris uue gurmeetoodete kaupluse Tallinna kesklinnas. Käesoleva aasta lõpus avab Selver veel neli uut kauplust – supermarketid Raplas ja Tartus Vahi kvartalis, kontserni esimene lähikaupluste nišis tegutsema asuv Koduselver Tallinnas Pääskülas ning teine gurmeekauplus Solarise Keskuses. Sõlmitud on üürilepingud, millede kohaselt avab Selver veel vähemalt 3 supermarketit. Selveri ketti kuulub 2012. aasta septembri lõpu seisuga 36 kauplust, müügipinnaga 71,2 tuh m².

Kaubamajad

Kaubamajade ärisegmendi 2012. aasta 9 kuu müügitulu oli 60,3 miljonit eurot, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 9,1%. Sellest kolmandas kvartalis oli müügitulu 20,2 miljonit eurot, mis oli 2011. aasta III kvartali tuludest kõrgem 6,8%. Kaubamajade kasum 2012. aasta esimesel üheksal kuul oli 1,0 miljonit eurot, olles aasta tagusest tulemusest parem 0,5 miljonit eurot. Kolmandas kvartalis oli kasum 0,5 miljonit eurot, mis oli 2011. aasta kasumist kõrgem 7,7%. Kolmandas kvartalis mõjus Kaubamaja tulemusele ebasoodsalt suvine Tallinna linna liikluskorralduse ajutine muudatus Tallinna müügimaja äärsel tänaval. Müügitulu mõjutasid kolmandas kvartalis renoveerimistööd Tartu müügimajas, kus augustis avati endise Spordimaailma pinnal Naiste Kingamaailm ja septembrikuu jooksul toimus laiendus Ilu- ja Naistemaailmas. 9 kuu müügitulemust mõjutasid negatiivselt jaanuari keskpaigast kuni märtsini toimunud ulatuslikud renoveerimistööd Tallinna Kaubamaja Naiste- ja Lastemaailmas.

I.L.U. kosmeetikakauplusi opereeriva OÜ TKM Beauty Eesti 9 kuu müügitulu oli 2,7 miljonit eurot, kasvades möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 33,3%. Sellest III kvartalis oli müügitulu 1,0 miljonit eurot, mis oli 2011. aasta vastavast perioodist kõrgem 23,9%. I.L.U. keti puhaskahjum esimesel üheksal kuul oli 0,4 miljonit eurot, mis on 0,05 miljonit eurot väiksem kui möödunud aasta samal perioodil. Kolmandas kvartalis oli kahjum 0,5 miljonit eurot, mis oli 2011. aasta kahjumist väiksem 9 tuhande euro võrra.

Autokaubandus

Autokaubandussegmendi 2012. aasta esimese üheksa kuu müügitulu ilma segmentide vaheliste tehinguteta oli 24,5 miljonit eurot, ületades 72,1% eelmise aasta sama perioodi tulusid. Kolmanda kvartali 9,0 miljoni euro suurune müügitulu ületas aasta varasema müügitulu 70,5%-ga. Segment jõudis 9 kuuga 1,5 miljoni euro suurusesse kasumisse, 0,6 miljonit sellest teeniti kolmandas kvartalis. 2011. aasta vastavad kasuminäitajad olid 1,0 miljonit eurot ja 0,4 miljonit eurot. Käibekasvu taga on KIA uute mudelite, nagu ceed, Rio ja Optima edukas müük, samuti jätkuvalt tugev linnamaasturi KIA Sportage nõudlus. KIA müügikasv Baltikumis on olnud muljetavaldav, kasvades aastaga Eestis rohkem kui 120%, Lätis 90% ja Leedus 53%, saavutades sellega teiste brändide seas kindla esikoha. Kokku müüdi autosegmendis 2012. aasta esimesel üheksal kuul 1386 sõidukit ehk 628 autot rohkem, kui aasta varem samal perioodil. IV kvartalis peaks kasvule lisa andma ka uue Sorento saabumine. Lisaks sai Tallinna Kaubamaja autosegment täiendust käesoleva aasta juuli algul omandatud Viking Motors AS'i poolt müüdavate Opel ja Cadillac mudelite müügi näol, mida III kvartalis müüdi 34 tükki. Vähetähtis ei ole ka Viking Motors AS'i varuosamüügi ja teenuste maht Tallinna ning Harjumaa turul. Lisaks avanes meil Viking Motorsi ostuga võimalus teha ise varem allhanke korras teostatud KIA autode keretööd. Samuti kasvas kasutatud KIA sõiduautode müük tänu Tammsaare tee 51 aadressil paiknevale kaasaaegsele kasutatud autode müügisaalile. Viking Motorsi müügitulu käesoleva aasta III kvartalis oli 1,2 miljonit eurot.

Jalatsikaubandus

Jalatsikaubanduse segmendi 2012. aasta 9 kuu käive oli 10,4 miljonit eurot, kasvades aastaga 3,3%. III kvartalis oli käive 3,8 miljonit eurot, vähenedes võrreldes 2011. aasta sama perioodiga 0,1%. Müügitulu vähenemine III kvartalis oli tingitud kaupuste arvu vähenemisest – võrreldes 2011. aasta III kvartaliga oli käesoleva aasta III kvartalis peatatud äritegevus Lätis ning sealsed 3 kauplust suletud. Võrreldavate kaupluste käibekasv oli 9 kuu lõikes 10% ja III kvartalis 3%. Esimese üheksa kuu kahjumiks kujunes 0,3 miljonit eurot, mis on võrreldes eelmise aruandeaasta sama perioodiga vähenenud ligikaudu 0,1 miljoni euro võrra. III kvartalis, nii nagu ka 2011. aasta III kvartalis, jäi jalatsisegment tegevusega nulli. 5. juulil taasavati ABC Kinga kauplus Pärnu Kaubamajakas. Viljandi Shu ja teise Pärnu Shu avamine on planeeritud 2012. aasta novembrisse, ABC Kinga uue kaupluse avamine Tartu Lõunakeskuses on planeeritud detsembrisse.

Kinnisvarad

Kinnisvarade ärisegmendi 2012. aasta 9 kuu kontserniväline müügitulu oli 2,1 miljonit eurot, suurenedes eelmise aasta sama perioodiga 4,0%. Kinnisvarade ärisegmendi 2012. aasta III kvartali kontserniväline müügitulu oli 0,7 miljonit eurot, suurenedes eelmise aasta sama perioodiga 1,7%. Tõus tuleneb peamiselt Tartu Kaubamaja Kinnisvara OÜ üürnike ja üüripindade ümberkorraldusest 2012. aasta esimeses pooles.

Kinnisvara segmendi esimese üheksa kuu maksueelseks kasumiks kujunes 5,8 miljonit eurot ja III kvartali maksueelseks kasumiks 2,2 miljonit eurot. See oli eelmise aasta esimese üheksa kuu maksueelsest kasumist 0,7 miljoni euro ja III kvartali maksueelsest kasumist 0,5 miljoni euro võrra parem tulemus, mis tugineb müügitulude kasvule. Segmendi üheksa kuu puhaskasum oli 4,8 miljonit eurot, mis oli dividendide tulumaksust tingituna 0,3 miljoni euro võrra aasta varasemast madalam tulemus. III kvartali puhaskasum oli 2,2 miljonit eurot, mis on 2011. aasta III kvartali puhaskasumist 0,5 miljoni euro võrra parem tulemus.

KONSOLIDEERITUD FINANTSSEISUNDI ARUANNE

III kvartal 2012 III kvartal 2011 9 kuud 2012 9 kuud 2011

Müügitulu 115 497 110 287 340 364 316 467
Muud äritulud 383 162 633 282