Delårsrapport januari-september 2012


 

  • Omsättningen för perioden uppgick till 158 (135) MSEK och omsättningen för det tredje kvartalet uppgick till 47 (36) MSEK.
  • Bruttomarginalen för perioden uppgick till 73% (71) och bruttomarginalen för det tredje kvartalet uppgick till 76% (77). Bruttoresultatet för perioden uppgick till 115 (95) och bruttoresultatet för det tredje kvartalet uppgick till 36 (28) MSEK.
  • Resultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) för perioden uppgick till -7 (-1) MSEK. EBITDA för det tredje kvartalet uppgick till -6 (-1) MSEK.
  • Resultat efter skatt för perioden uppgick till -21 (-243) MSEK och resultatet efter skatt för det tredje kvartalet uppgick till -11 (-234) MSEK.
  • Resultatet per aktie före och efter utspädning under perioden uppgick till -0,16 (-1,89) SEK och för det tredje kvartalet -0,08 (-1,79) SEK.
  • Kassaflödet för perioden blev -13 (-50) MSEK och kassaflödet för det tredje kvartalet uppgick till -3 (-21) MSEK.


Kommentarer från VD

FRÅN HÅRDVARA TILL LÖSNINGAR

Den svaga försäljningen inom verksamhetsområdena Business Solutions och Education fortsatte under det tredje kvartalet. Den totala försäljningen inom koncernen uppgick till 47 MSEK jämfört med 54 MSEK för det andra kvartalet. Nettoomsättningen inkluderar intäkter på 12,7 MSEK (1,5 MEUR) från undertecknandet av ett exklusivitetsavtal med en ledande global partner inom ett nytt segment för tillämpningar inom offentliga sektorn. Avtalet hade en positiv inverkan på bruttomarginalen vilken hamnade på 76% jämfört med 69% i det föregående kvartalet. Nettoförlusten i kvartalet blev 11 MSEK och kassaflödet -3 MSEK.

Vi fortsätter diskussionerna med våra partners för att ta bort friktion i värdekedjan och förbättra erbjudandet av lösningar för datainsamling genom att kombinera våra partners programvaror med Anotos hårdvara och kärnteknologi. LIVE PDF är det första steget i syfte att förbättra distribution inklusive grundläggande funktionalitet. Nästa steg blir att integrera vår teknik med våra ledande partners mjukvaruplattformar. I en del fall anser vi att detta bäst uppnås genom förvärv (såsom med Ubisys och Destiny Wireless i Storbritannien) och har därför pågående diskussioner om sammanslagning med flera andra partners. För att kunna tillgodose förväntningarna från våra partners så har vi gradvis sänkt priserna på hårdvaran samtidigt som vi arbetar med att integrera programvaran så att den fungerar tillsammans med de vanligaste gränssnitten inom olika affärssegment. Detta påverkar intäkterna negativt på kort sikt till dess att vi kan kompensera bortfallet med intäkter från fler programvaror och tjänster.

Inom verksamhetsområdet Education upplevde vi ett svagt kvartal till följd av begränsad aktivitet från OEM-partners med verksamhet inom interaktiva whiteboards. TStudy fortsätter att utvidga sin verksamhet inom lösningar för interaktiva klassrum till offentliga skolor i Korea och i syfte att fortsätta expansionen i Kina man har nu öppnat två kontor i landet.

Under det tredje kvartalet ingicks ett mycket spännande partnerskap med ett globalt företag som arbetar med tillämpningar inom offentliga sektorn. På grund av produktplanering och sekretess är vi fram tills under nästa år förhindrade att lämna ut ytterligare information kring samarbetet. Avtalet inkluderar en betalning under innevarande år på 3 MEUR (25,5 MSEK), varav 1,5 MEUR (12,7 MSEK) redovisas som intäkt under det tredje kvartalet och 1,5 MEUR (12,7 MSEK) som sannolikt kommer att intäktsföras såsom ersättning för tekniska tjänster och produkter under 2013.

Efter utgången av det tredje kvartalet har vi levererat den kommunicerade ordern om 3 200 pennor till ett globalt verksamt försäkringsbolag. Detta är den andra stora order som levererats till försäkringsbranschen under innevarande år. Dessutom meddelade en av världens ledande leverantörer av tjänster till försäkringsbranschen, Mphasis som är ett bolag inom HP, nyligen att man integrerat Anotos digitala pennteknik i syfte att underlätta för försäkringsombud att samla in uppgifter digitalt.

 

Utsikter

I Storbritannien meddelade premiärministern och hälsoministern planer på att investera 140 MGBP inom NHS (National Health Service) med syfte att ge sjuksköterskor och barnmorskor mer tid med patienter. I förslaget meddelades att 100 MGBP kommer erbjudas för investeringar i ny teknik och begreppet ”Digital pens” användes uttryckligen som ett exempel på ny teknik. Så trots ett svagt kvartal är vi fortsatt optimistiska inför framtiden och förväntar oss en ökad tillväxt under kommande kvartal, såväl avseende nya kunder som ökade intäkter per kund som en effekt av sammanslagningar och erbjudandet av lösningar.

Stein Revelsby, VD Anoto Group       

 

För fullständig rapport, vänligen se bifogad PDF.

Informationen är sådan som Anoto Group AB (publ.) ska offentliggöra enligt lagen om börs- och clearingverksamhet eller lagen om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades för offentliggörande den 2 november 2012 kl. 08:30.

En videopresentation av kvartalsrapporten kommer att finnas tillgänglig från kl. 09.00 den 2 november och en webkonferens kommer att hållas kl. 11.00 samma dag. För mer information se www.anoto.com/investors.

 

För ytterligare information vänligen kontakta:

Stein Revelsby, VD
Tel. +46 (0)733 45 12 05


eller

Dan Wahrenberg, CFO
Tel. +46 (0)733 45 10 19

 

Anoto Group AB (publ.) org. nr. 556532-3929
Box 4106

SE-227 22 Lund
Tel.: +46 46 540 12 00

www.anoto.com

 

 

 

 

 

 

 


Attachments

Anoto_SE_Q3 2012.pdf