CENCORP OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS TAMMI – SYYSKUU 2012


Cencorp Oyj          Osavuosikatsaus       13.11.2012 klo 09.00

   

CENCORP OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS TAMMI – SYYSKUU 2012

 

Cencorp Oyj:n (”Cencorp”) jatkuvien toimintojen liikevaihto katsauskaudella tammi-syyskuu 2012 oli 12,1 miljoonaa euroa (16,5 miljoonaa euroa vuonna 2011). Jatkuvien toimintojen liiketulos oli -2,4 miljoonaa euroa (-2,9), kauden tulos -2,9 miljoonaa euroa (-3,7), osakekohtainen tulos oli -0,008 euroa (-0,011) ja käyttökate oli -0,8 miljoonaa euroa (-1,2).

 

YLEISTÄ

Cencorp on osa suomalaista Savcor Group Oy –konsernia (”Savcor”). Savcor -yhtiöt omistivat 30.9.2012 Cencorpista yhteensä 78,9 %.
 

Katsauskauden tapahtumista löytyy enemmän tietoa pörssitiedotteista, jotka on julkaistu Cencorpin internet-sivuilla www.cencorp.com.

Osavuosikatsaus on laadittu noudattaen IAS 34 osavuosikatsaukset –standardia. Cencorp on soveltanut osavuosikatsauksen laatimisessa samoja laskentaperiaatteita kuin vuositilinpäätöksessä 2011. Osavuosikatsaus on tilintarkastamaton.

 

TALOUDELLINEN KEHITYS
 

Cencorp raportoi erikseen kahden eri liiketoimintasegmentin tuloksen. Liiketoimintasegmentit ovat Laser- ja automaatiosovellukset sekä Erikoiskomponentit. Laser- ja automaatiosovellukset –segmentti muodostuu Cencorpin Face (Telecom) –yritysjärjestelyä  edeltäneestä liiketoiminnasta ja Erikoiskomponentit-segmentti Face (Telecom) -yritysjärjestelyn kautta vuonna 2010 hankitusta liiketoiminnasta. Toukokuussa tiedotetun Guangzhoun tehtaan sulkemisen jälkeen Erikoiskomponentit-segmentin liiketoiminta koostuu ainoastaan Pekingin tehtaan erikoiskomponenttituotannosta.

Suluissa on vertailuluku vastaavalta ajanjaksolta vuonna 2011, jollei toisin  mainita. Cencorp ilmoitti 29.5.2012 luopuvansa tappiollisesta dekoraatioliiketoiminnasta ja sulkevansa dekoraatiosovelluksia valmistavan tehtaansa Guangzhoussa Kiinassa. Guangzhoun tehtaan ja dekoraatioliiketoiminnan lopettamisen myötä Cencorp raportoi vastaisuudessa Guagzhoun dekoraatioliiketoimintaan liittyvät taloudelliset tunnusluvut lopetettujen toimintojen yhteydessä. Cencorpin tulosraportoinnissa on siten lopetettujen toimintojen tulos esitetty yhdellä rivillä erillään jatkuvista toiminnoista, jolloin tuloslaskelman muut kuin Lopetetut toiminnot erä koskevat vain jatkuvia liiketoimintoja.

 

Heinä - Syyskuu 2012 (Jatkuvat liiketoiminnot)

  • Cencorp-konsernin liikevaihto pieneni 43,1 prosenttia 3,0 miljoonaan euroon (5,4 miljoonaa euroa).
  • Käyttökate oli -0,8 miljoonaa euroa (-0,1 miljoonaa euroa).
  • Liiketulos oli -1,3 miljoonaa euroa (-0,5 miljoonaa euroa).
  • Konsernin tulos ennen veroja oli -1,6 miljoonaa euroa (-0,3 miljoonaa euroa).
  • Kauden tulos oli -1,6 miljoona euroa (-0,3 miljoona euroa).
  • Osakekohtainen tulos oli -0,005 euroa (-0,001 euroa) ja laimennettu osakekohtainen tulos -0,005 euroa (-0,001 euroa).
  • Laser- ja automaatiosovellukset -segmentin liikevaihto pieneni 54,5 prosenttia 1,6 miljoonaan euroon (3,6 miljoonaa euroa) ja liiketulos oli -0,7 miljoonaa euroa (-0,2 miljoonaa euroa). Segmentin käyttökate oli -0,5 miljoonaa euroa    (-0,0 miljoonaa euroa).
  • Erikoiskomponentit-segmentin liikevaihto pieneni 19,7 prosenttia 1,4 miljoonaan euroon (1,7 miljoonaa euroa) ja liiketulos oli -0,6 miljoonaa euroa (-0,3 miljoonaa euroa). Segmentin käyttökate oli -0,3 miljoonaa euroa (-0,0 miljoonaa euroa).  

 

Tammi-syyskuu 2012 (Jatkuvat liiketoiminnot)
 

  • Cencorp-konsernin liikevaihto pieneni 26,6 prosenttia 12,1 miljoonaan euroon (16,5 miljoonaa euroa).
  • Tilauskanta syyskuun lopussa oli noin 2,2 miljoonaa euroa (2,5 miljoonaa euroa).
  • Käyttökate oli -0,8 miljoonaa euroa (-1,2 miljoonaa euroa).
  • Liiketulos oli -2,4 miljoonaa euroa (-2,9 miljoonaa euroa).
  • Käyttökate ja liiketulos sisältävät 1,2 miljoonan euron kertaluontoisen myyntivoiton tehdaskiinteistön myynnistä.
  • Konsernin tulos ennen veroja oli -2,9 miljoonaa euroa (-3,6 miljoonaa euroa).
  • Kauden tulos oli -2,9 miljoonaa euroa (-3,7 miljoonaa euroa).
  • Osakekohtainen tulos oli -0,008 euroa ( -0,011 euroa) ja laimennettu osakekohtainen tulos -0,008 euroa (-0,011 euroa).
  • Omavaraisuusaste syyskuun lopussa oli 27,3 prosenttia (54,2 %). Omavaraisuusasteen jyrkkä heikkeneminen johtuuu mm. Guangzhoun tehtaan sulkemisesta johtuvasta noin 5,7 miljoonan euron alaskirjauksesta.
  • Laser- ja automaatiosovellukset -segmentin liikevaihto pieneni 40,1 prosenttia 7,4 miljoonaan euroon (12,4 miljoonaa euroa) ja liiketulos oli -2,1 miljoonaa euroa (-1,2 miljoonaa euroa). Yksikön osuus konsernin liikevaihdosta oli 61,0 prosenttia. Segmentin käyttökate oli -1,6 miljoonaa euroa (-0,4) miljoonaa euroa.
  • Erikoiskomponentit-segmentin liikevaihto kasvoi 12,6 prosenttia 4,7 miljoonaan euroon (4,2 miljoonaa euroa) ja liiketulos oli -0,3 miljoonaa euroa (-1,6 miljoonaa euroa). Yksikön osuus konsernin liikevaihdosta oli 39,0 prosenttia. Segmentin käyttökate oli 0,9 miljoonaa euroa (-0,7 miljoonaa euroa).
  • Erikoiskomponentit-segmentin liiketulos sisältää 1,2 miljoonan euron kertaluontoisen myyntivoiton, joka realisoitui yhtiön myytyä maaliskuussa Pekingissä sijaitsevan tehdaskiinteistönsä. Yhtiö jatkaa toimintaansa samassa kiinteistössä vuokralaisena.

 

TULEVAISUUDENNÄKYMÄT

Cencorp päivitti näkymiään 21.8.2012. Tuolloin Cencorp tiedotti tehneensä yhdysvaltalaisen Avery Dennison Corporation (”Avery Dennison”) kanssa aiesopimuksen, jonka mukaan Cencorp ostaa Avery Dennisonin aurinkosähkömoduulien joustavien virranjohtimien –liiketoiminnan ja siihen liittyvät immateriaalioikeudet. Aiesopimus ei ole sen osapuolia sitova.

Lokakuun 1. päivänä 2012 Cencorp tiedotti tehneensä hollantilaisen Sunweb Solar Energy Holding B.V:n(”Sunweb Solar”) kanssa aiesopimuksen, jonka mukaan Cencorp ostaa Sunweb Solarin  aurinkosähkömoduuli -liiketoiminnan, siihen liittyvän tuotantolinjakokonaisuuden, Sunweb -tuotemerkin sekä liiketoimintaan liittyvät patentit ja muut immateriaalioikeudet. Aiesopimus ei ole sen osapuolia sitova.

Marraskuun 5. päivänä 2012 Cencorp tiedotti allekirjoittaneensa aiesopimuksen CBS (Conductive Backsheet) virranjohdekomponenttien toimittamisesta yhdelle johtavista kiinalaisista  aurinkosähkömodulien (PV eli photovoltaic) valmistajista. Aiesopimuksen arvon odotetaan olevan vähintään 20 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Aiesopimus ei ole sen osapuolia sitova.

Edellä mainittujen aiesopimusten arvioidaan muuttuvan sitoviksi sopimuksiksi vuoden 2012 loppuun mennessä. Aurinkosähkömoduulien toimitussopimusta kiinalaiselle valmistajalle koskevan aiesopimuksen osalta on kuitenkin huomioitava, että sopimuksen arvioitu vähintään 20 miljoonan euron arvo seuraavan kolmen vuoden aikana säilynee vain osapuolia sitomattomana arviona myös siinä vaiheessa, mikäli aiesopimus muuttuu sitovaksi toimitussopimukseksi. Toimialalla asiakkaat eivät anna sitovia tilausarvioita.

Cencorp on aiemmin strategiassaan korostanut uusien Cleantech -sovellusten ja ennen kaikkea uusien energiamuotojen sovellusten olevan yhtiön tulevaisuuden kasvun moottori. Toteutuessaan Avery Dennison ja Sunweb Solar -yritysjärjestelyt tulevat merkittävästi muuttamaan yhtiön kustannusrakennetta ja lähivuosien tavoitteita. Uuden strategian toteuttamisen välttämättä edellyttämässä voimakkaassa murrosvaiheessa ei yhtiö voi arvioida Avery Dennison ja Sunweb Solar -yritysjärjestelyjen toteutumisen ja liiketoiminnan painopisteen muuttumisen vaikutuksia yhtiön markkinaohjeistukseen, mistä johtuen yhtiö on 21.8.2012 tiedotetun mukaisesti päättänyt lopettaa toistaiseksi markkinaohjeistuksen antamisen kokonaan.

Cencorpin tulevaisuuden näkymät tulevat olemaan jatkossa merkittävästi riippuvaisia yhtiön kyvystä saavuttaa tavoiteltu markkina-asema globaaleilla aurinkosähkömoduulien markkinoilla sekä yhtiön lyhyen ja pitkän aikavälin rahoituksesta. Yhtiö on asettanut tavoitteekseen saavuttaa vahvan aseman korkealaatuisten paikallisesti valmistettujen moduulien toimittajana.

 

PITKÄN AIKAVÄLIN TAVOITTEET TOIMITUSJOHTAJALLE

Cencorpin hallitus julkisti pitkän aikavälin taloudelliset ja muut tavoitteet toimitusjohtajalle 21.8.2012 seuraavasti:

Tammikuussa 2012 Cencorp ilmoitti tehneensä merkittävän raamisopimuksen joustavien virtapiirien toimittamisesta uusiutuvan energian sovelluksiin Avery Dennisonille. Yhtiö arvioi tuolloin sopimuksen arvon saattavan nousta yli 50 miljoonaan euroon kolmen vuoden aikana. Perustuen tähän arvioon, keväällä 2012 julkistettuun uuteen strategiaan ja siihen, että Avery Dennison yrityskauppa, mikäli se toteutuu mahdollistaa Cencorpille huomattavasti laajemman ja arvoltaan moninkertaisen arvotarjoaman aurinkosähkömoduuleissa ja muissa uusiutuvan energian sovelluksissa on Cencorpin hallitus asettanut yhtiön toimitusjohtajalle Cencorpin pitkän aikavälin tavoitteet seuraavasti:

  • Murrosvaiheen huolellinen, mutta nopea läpivienti Cencorpin muuttamiseksi pelkästään tuotantoautomaatiolaitteita ja erikoiskomponentteja valmistavasta yhtiöstä puhtaan teknologian sovelluksia (”Cleantech”) kehittäväksi ja tarjoavaksi yhtiöksi, jolla on vahva asema korkealaatuisten, automaatiota ja lasertekniikkaa hyväksikäyttäen paikallisesti eri markkina-alueilla valmistettujen moduulien toimittajana.
  • Cencorpin tavoitteena on omistaja-arvon lisääminen kasvun ja kannattavuuden avulla. Cencorp keskittyy kasvuun Cleantech liiketoiminnassa, jossa sillä on hyvät mahdollisuudet saavuttaa vahva globaali asema ja kasvaa nopeasti.
  • Laser- ja automaatioliiketoiminnassa keskitytään laitteiden elinkaarihallintaan ja siinä tavoitellaan vahvaa palveluliiketoiminnan kasvua.
  • Cencorp tavoittelee pitkällä aikavälillä merkittävää liikevaihdon kasvua siten, että sen tavoitteena on yli 200 miljoonan euron liikevaihto vuodelle 2016, edellyttäen, että riittävä pääoma on yhtiöllä käytettävissä kasvun tullessa pääasiallisesti Cleantech liiketoiminnasta ja erityisesti aurinkosähkö- sekä polttokennoihin liittyvistä sovellutuksista.

Sunweb Solarin kanssa tehty aiesopimus ja aiesopimus CBS virranjohdekomponenttien toimittamisesta yhdelle johtavista kiinalaisista aurinkosähkömodulien valmistajista on allekirjoitettu hallituksen toimitusjohtajalle asettamien tavoitteiden julkistamisen jälkeen.

Toimitusjohtajalle asetettuihin pitkän aikavälin tavoitteisiin liittyy riskejä eikä pitkänaikavälin tavoite ole yhtiön markkinaohjeistus. Vaikka tavoitteet perustuvat markkinatuntemukseen ja teknisiin selvityksiin riskit ovat merkittävät eikä ole varmuutta saavuttaako toimitusjohtaja hänelle asetetut tavoitteet kokonaan tai osittain.

 

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS

Tilikauden kolmas vuosineljännes alkoi vaikeissa olosuhteissa. Yhtiö oli juuri aloittanut yhteistoimintaneuvottelujen tuloksena päätettyjen säästötoimenpiteiden toteuttamisen. Markkinoiden toisella neljänneksellä alkanut hiljentyminen paheni heinäkuussa ja uuskonemyynti hiipui lähes kokonaan. Elo-syyskuun aikana on kuitenkin tapahtunut vilkastumista ja tilausten saapuminen on alkanut lähennellä normaalia tasoa. 

Cencorp panosti kolmannella neljänneksellä voimakkaasti strategiansa mukaisesti cleantech-teknologiaan ja onkin alkanut enenevässä määrin profiloitua PV (photovoltaic) -aurinkosähkömodulien teknologiatoimittajana perinteisen elektroniikka-automaation sijaan. Konkreettisena saavutuksena voidaan pitää yhtiön 21.8.2012 tiedottamaa aiesopimusta amerikkalaisen Avery Dennisonin CBS (Conductive Back Sheet) -virranjohdeliiketoiminnan ostamisesta. Katsauskauden jälkeen Cencorp on vahvistanut asemiaan solmimalla 1.10.2012 tiedotetun mukaisesti aiesopimuksen hollantilaisen Sunweb Solar Energy Holding B.V:n PV-modulien tuotantolinjakokonaisuuden sekä niiden valmistusteknologiaan liittyvän immateriaalioikeuksien ostamiseksi.

Cencorpin tavoitteena on hyödyntää globaalin aurinkoenergiateollisuuden teknologiamurrosta ja 
valmistautua tuomaan jatkuvasti kasvaville markkinoille viimeisintä PV-teknologiaa hyödyntäviä 
tuotekokonaisuuksia. Ensimmäisenä uutena aurinkosähkötuotteena Cencorp tulee tuomaan markkinoille
uuden sukupolven aurinkosähkömoduleissa käytettävän CBS-virranjohteen. Cencorp onkin 5.11.2012 
julkaissut aiesopimuksen johtavan kiinalaisen aurinkosähkömoduli valmistajan kanssa 
CBS-virranjohteiden toimittamisesta. Toimitusten ja niihin liittyvän kassavirran uskotaan 
alkavan vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä.  

Cencorpin cleantech-strategian mukaisesti kasvun moottorina tulevat tulevaisuudessa toimimaan aurinkoenergiateollisuudelle valmistetut virtapiirit sekä polttokennoissa käytettävät komponentit.

 

TOIMINTAYMPÄRISTÖ

Cencorp toimii elektroniikkateollisuuden ja puhtaan teknologian sovellusaloilla.

Maantieteellisiä päämarkkina-alueita ovat Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka ja Aasia. Cencorpin laser- ja automaatiosovellusten avainasiakkaat toimivat maailmanlaajuisesti ja edellyttävät palvelua paikallisesti. Suurin osa maailman elektroniikkateollisuudesta, mukaan lukien matkapuhelinten valmistus, on keskittynyt Cencorpin erikoiskomponenttien valmistuksen kotimarkkina-alueelle Aasiaan.

 

Erikoiskomponenttiliiketoiminta

Cencorpin erikoiskomponentti liiketoiminnan painopiste tulee lähitulevaisuudessa niin ikään nojaamaan uuden sukupolven PV-aurinkosähkömodulien komponenttien valmistukseen. Pekingin tuotantolaitos on saanut loppusuoralle investointinsa suurien rullalta rullalle tuotettavien CBS-virranjohteiden massavalmistamiseksi. Tuotantolaitos on lajissaan yksi maailman kilpailukykyisimmistä. Tästä osoituksena toimii 5.11.2012 julkaistu aiesopimus yhden merkittävimmän PV-modulivalmistajan kanssa.

Vaikka tulevaisuuden kasvuodotukset ovatkin merkittävästi aurinkosähkömodulien komponenteissa, toimittaa Cencorp edelleen kymmeniä miljoonia NFC-, RFID-, WIFI- sekä muita matkaviestimissä käytettäviä antennivirtapiirejä. Cencorp uskookin saavuttaneensa johtavan markkina-aseman NFC(Near field communication) -antennien valmistajana. NFC-antennien lisääntyessä matkapuhelimissa uskoo Cencorp myös oman antennivalmistuksensa kääntyvän kasvuun.

 

Laser- ja automaatioliiketoiminta

Tilikauden toisella neljänneksellä alkanut automaatiolaitteiden kysynnän hidastuminen jatkui kolmannelle neljännekselle pudottaen tilauskannan alle kestävän tason. Automaatiolaitetoimituksiin liittyvän syklisyyden vähentämiseksi liiketoiminnan kehityksen painopistettä siirretään asteittain laitteiden elinkaaripalvelun suuntaan ja Cencorp on nykyisellä organisaatiollaan paremmin varautunut kysynnän vaihteluihin kuin aiemmin. Elinkaaripalveluiden kysyntä jatkuikin kohtuullisen hyvänä läpi vuoden kolmannen neljänneksen. 

Kolmannen neljänneksen lopulla on kysyntä alkanut selvästi elpyä ja tilauskannan uskotaan korjaantuvan hyväksyttävälle tasolle lähiaikoina. Cencorpin laser- ja automaatiotuotteet ovat nyt saatettu ajanmukaisiksi eikä esteitä kysynnän kasvulle ainakaan tuoteportfolion osalta ole.

Cencorp on perinteisten piirikortin jyrsinten, lasermerkkaussolujen sekä erikoiskomponenttien ladontalaitteiden lisäksi aloittanut aurinkosähkömodulien kokoonpanossa käytettävien laitteiden suunnittelun kehitystyön. Yhtiö uskookin, että aurinkosähkömoduli markkinoilla tullaan siellä tapahtuvan teknologiamurroksen johdosta näkemään merkittävä automaatiolaitteiden kysynnän kasvu. Yhtiö uskoo ensimmäisten uusien PV-modulien kokoonpanoon liittyvien automaatioratkaisujen alkavan tuottaa kassavirtaa jo tilikaudella 2013.

 

RAHOITUS

Liiketoiminnan rahavirta ennen investointeja oli tammi-syyskuussa 0,95 miljoonaa euroa (-2,5 miljoonaa euroa). Myyntisaamiset olivat katsauskauden lopussa 2,2 miljoonaa euroa (5,4 miljoonaa euroa). Yhtiön nettorahoituskulut olivat -0,5 miljoonaa euroa (-0,8 miljoonaa euroa).

Omavaraisuusaste oli syyskuun lopussa 27,3 prosenttia (54,2 %) ja osakekohtainen oma pääoma oli 0,02 euroa (0,06 euroa). Katsauskauden päättyessä konsernin rahavarat olivat 0,3 miljoonaa euroa (1,3 miljoonaa euroa) ja käyttämättömien vientilimiittiluoton ja pankkitakauslimiitin määrä oli 1,6 miljoonaa euroa (0,7 miljoonaa euroa). Omavaraisuusasteen jyrkkä heikkeneminen johtuuu mm. Guangzhoun tehtaan sulkemisesta johtuvasta noin 5,7 miljoonan euron alaskirjauksesta.

Cencorpin rahoitusasema on aiemmin ilmoitetun mukaisesti ollut tiukka. Toisen vuosineljänneksen lopulla tapahtunut laitemyynnin hidastuminen ja sen aiheuttama tilauskannan lasku yhdenaikaisesti voimakkaiden aurinkosähkö moduuleihin liittyvän kehitystyön kanssa on kiristänyt kassatilannetta huomattavasti. Kassatilanteen stabiloimiseksi Cencorp ilmoitti 21.8.2012 laskevansa liikkeelle valikoiduille sijoittajille suunnatun vaihtovelkakirjalainan, jonka enimmäismäärä on 1,5 miljoonaa euroa. Vaihtovelkakirjalainan toteutuminen on kuitenkin viivästynyt mikä on omalta osaltaan vaikuttanut negatiivisesti yhtiön likviditeettiin. Vaihtovelkakirjan merkintäaikaa on pidennetty 30.11.2012 asti.  

 

Cencorp on aloittanut myös osakeannin valmistelun. Osakeannin tavoitteena on kerätä pääomaa aurinkosähkömoduleihin suuntautuvan liiketoimintasuunnitelman toteuttamiseksi. Osakeanti on tarkoitus toteuttaa kuluvan vuoden loppuun mennessä. Yhtiö tiedottaa erikseen osakeannin ehdoista ja aikataulusta.

 

Cencorp sopi rahoittajiensa kanssa rahoitussopimusten jatkamisesta ja tiedotti 1.10.2012, että:

  • Sampo Pankki Oyj:n kanssa yhteismäärältään neljän miljoonaan euron rahoitussopimuksia jatkettiin 30.11.2012 asti;
  • Savcor Group Oy:ltä saadun 1,2 miljoonan oman pääoman ehtoista vaihtovelkakirjalainaa jatkettiin 30.11.2012 asti; ja
  • Savcor Invest BV:ltä (ent. AC Invest BV), joka on Savcor Group Oy:n tytäryhtiö, saadun miljoonan euron lainaa jatkettiin 30.11.2012 asti ja lisäksi Savcor Group Oy uusi sitoumuksensa jatkaa laina-aikaa huhtikuulle 2013 Cencorpin rahoitusaseman niin edellyttäessä.
     

Näillä toimenpiteillä yhtiö uskoo varmistavansa käyttöpääomansa riittävyyden seuraavan 12 kk ajaksi.

 

TUOTEKEHITYS

Konsernin tuotekehityskulut olivat tammi-syyskuussa 1,0 miljoonaa euroa (1,0 miljoonaa euroa) eli 8,1 (6,0) prosenttia liikevaihdosta.

 

INVESTOINNIT

Katsauskauden bruttoinvestoinnit olivat tammi-syyskuussa 1,2 miljoonaa euroa (1,0 miljoonaa euroa). Suurimmat investoinnit kohdistuivat kehittämismenoihin 0,7 miljoonaa euroa.

 

HENKILÖSTÖ

Konsernin palveluksessa oli syyskuun lopussa 177 (332) henkilöä, joista 59 henkilöä työskenteli Suomessa, 107 henkilöä Kiinassa sekä yhteensä 11 henkilöä muissa maissa. Katsauskaudella palkka- ja palkkiokulut olivat yhteensä 3,9 miljoonaa euroa (3,9 miljoonaa euroa).

 

OSAKKEET JA OMISTAJAT

Cencorpin osakepääoma on 3 425 059,10 euroa. Osakemäärä on 342 161 270 osaketta. Yhtiöllä on yksi osakesarja, jonka osakkeet tuottavat yhtäläiset oikeudet yhtiössä. Cencorpin hallussa ei ollut tilikauden päättyessä yhtiön omia osakkeita.

Yhtiöllä oli syyskuun lopussa yhteensä 4491 osakkeenomistajaa, ja osakkeista 0,8 prosenttia oli ulkomaalaisomistuksessa. Kymmenen suurimman osakkeenomistajan hallussa oli 30.9.2012 yhteensä 89,7 prosenttia yhtiön osakkeista ja äänistä.

 

Suurimmat omistajat 30.9.2012

  Osakkeita Ääniä
1. SAVCOR GROUP LIMITED 133 333 333 39,0
2. SAVCOR GROUP OY 119 235 078 34,8
3. SAVCOR INVEST BV 17 499 999 5,1
4. KESKINÄINEN ELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ETERA 16 389 735 4,8
5. GASELLI CAPITAL OY 11 000 000 3,2
6. PAASILA MATTI 2 660 578 0,8
7. GASELLI CAPITAL PARTNERS OY 2 050 000 0,6
8. JOKELA MARKKU 1 987 519 0,6
9. PARPOLA VILLE 1 478 759 0,4
10. FT CAPITAL OY 1 428 570 0,4
MUUT 35 097 699 10,3
YHTEENSÄ 342 161 270 100,0

 

Savcor Group Oy ilmoitti 20.4.2012 ostaneensa AC Capitalilta AC Invest B.V. –yhtiön (nykyisin Savcor Invest B.V.), jonka omistuksessa oli noin 5,1 prosenttia Cencorpin osakkeista, minkä myötä Savcor Group Oy-konsernin omistusosuus Cencorpista on noussut 78,9 prosenttiin.

Hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja määräysvaltayhteisöineen omistivat 30.9.2012 yhteensä 270 068 410 osaketta, mikä oli noin 78,9 prosenttia yhtiön osake- ja äänimäärästä. Yhtiön toimitusjohtaja Iikka Savisalo määräysvaltayhteisöineen omisti kauden lopussa 270 068 410 yhtiön osaketta.

Cencorpin osakkeen kurssi vaihteli tammi-syyskuussa 0,05 euron ja 0,12 euron välillä. Keskikurssi oli 0,09 euroa ja päätöskurssi syyskuun lopussa 0,05 euroa. Cencorpin osakkeen vaihto oli tammi-syyskuussa 1,1 miljoonaa euroa ja 13,3 miljoonaa osaketta. Osakkeiden markkina-arvo syyskuun lopussa oli 17,1 miljoonaa euroa.

Yhtiön johdolle ei myönnetty kauden aikana osakeoptioita. Yhtiöllä oli 30.9.2012 vaihtovelkakirjalaina I/2010:een liittyviä optioita 8 931 000 kappaletta, joiden merkintäaika päättyy 25.5.2015. Vaihtovelkakirjalaina I/2010:aan liittyvät optiot ovat Savcor Group Oy:n hallussa. Vuoden 2006C-sarjan optioita ei ole jaettu, vaan ne ovat edelleen jakamattomina Cencorp–konsernin hallussa.

 

VOIMASSAOLEVAT OSAKEANTIVALTUUTUKSET

Cencorpin varsinaisen yhtiökokouksen 28.4.2009 antamaa osakeantivaltuutusta
10 000 000 Cencorpin uuteen osakkeeseen on jäljellä 1 069 000 osaketta.

Cencorpin 30.1.2012 pidetty ylimääräinen yhtiökokous päätti antaa hallitukselle antivaltuutuksen 100 000 000 uuteen osakkeeseen.

 

AVERY DENNISONIN KANSSA ALLEKIRJOITETUN AIESOPIMUKSEN PÄÄASIALLISET EHDOT

Cencorp tiedotti 21.8.2012 tehneensä yhdysvaltalaisen Avery Dennisonn kanssa aiesopimuksen, jonka mukaan Cencorp ostaa Avery Dennisonin aurinkosähkömoduulien joustavien virranjohtimien –liiketoiminnan ja siihen liittyvät immateriaalioikeudet. Aiesopimus ei ole sen osapuolia sitova. Aiesopimuksen mukainen kauppahinta on 6.711.409 Cencorpin osaketta ja USD 500.000, joka maksetaan käteisellä. Avery Dennison sitoutuu olemaan myymättä vastikkeena saamiaan Cencorpin osakkeita 12 kuukauden aikana kauppakirjan allekirjoittamisesta lukien. Ostettavan liiketoiminnan avainhenkilöt siirtyvät Cencorpin palvelukseen erillisillä sopimuksilla. Kaupan on arvioitu tapahtuvan vuoden 2012 loppuun mennessä. Avery Dennisonin kanssa allekirjoitettuun sitomattomaan aiesopimukseen liittyviä riskejä on käsitelty tämän osavuosikatsauksen kohdassa ”Riskienhallinta, riskit ja epävarmuustekijät”.

 

SUNWEB SOLARIN KANSSA ALLEKIRJOITETUN AIESOPIMUKSEN PÄÄASIALLISET EHDOT

Cencorp tiedotti 1.10.2012 tehneensä hollantilaisen Sunweb Solarin kanssa aiesopimuksen, jonka mukaan Cencorp ostaa Sunweb Solarin  aurinkosähkömoduuli -liiketoiminnan, siihen liittyvän tuotantolinjakokonaisuuden, Sunweb –tuotemerkin sekä liiketoimintaan liittyvät patentit ja muut immateriaalioikeudet. Aiesopimus ei ole sen osapuolia sitova.  Aiesopimuksen mukainen kauppahinta on noin miljoona euroa, joka maksetaan osittain käteisellä ja osittain Cencorpin osakkeilla. Osakevastikkeen määrä on 4.000.000 Cencorpin osaketta, joiden arvoksi on kauppahinnan osana sovittu 0,12 euroa per osake. Käteisellä maksettava kauppahinnan osuus on 450.000 euroa. Sunweb Solar sitoutuu olemaan myymättä vastikkeena saamiaan Cencorpin osakkeita 12 kuukauden aikana vastikeosakkeiden antamisesta lukien. Kaupan on arvioitu tapahtuvan vuoden 2012 loppuun mennessä. Sunweb Solarin kanssa allekirjoitettuun sitomattomaan aiesopimukseen liittyviä riskejä on käsitelty tämän osavuosikatsauksen kohdassa ”Riskienhallinta, riskit ja epävarmuustekijät”.

 

MERKITTÄVÄN KIINALAISEN AURINKOSÄHKÖMODUULI VALMISTAJAN KANSSA ALLEKIRJOITETUN VIRRANJOHDEKOMPONENTTIEN TOIMITTAMISTA KOSKEVAN AIESOPIMUKSEN PÄÄASIALLISET EHDOT

Cencorp tiedotti 5.11.2012 allekirjoittaneensa aiesopimuksen CBS  virranjohdekomponenttien toimittamisesta yhdelle johtavista kiinalaisista  aurinkosähkömodulien (PV eli photovoltaic) valmistajista. Aiesopimuksen arvon odotetaan olevan vähintään 20 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Aiesopimus ei ole sen osapuolia sitova. Asiakkaan vakuututtua evaluointiprosessissa Cencorpin teknologiasta ja tuotantokyvystä ovat yhtiöt allekirjoittaneet aiesopimuksen, jolla määritetään alustavasti yhtiöiden välisen yhteistyön pääasialliset kaupalliset ehdot seuraavan kolmen vuoden ajaksi. Yhtiöt ovat sopineet aiesopimuksessa mm. seuraavaa:

  • Cencorp varautuu kasvattamaan kapasiteettiaan vastaamaan asiakkaan kysyntään.
  • Asiakas sitoutuu ostamaan yhteisesti sovitun kapasiteetin. Asiakkaan tämänhetkinen kapasiteetin tarve Cencorpilta vastaa n. 20 miljoonan euron toimituksia seuraavan kolmen vuoden aikana.
  • Asiakas sitoutuu hankkimaan CBS-virtajohteen tarvitsemat hyväksynnät.
  • Cencorp sitoutuu kehittämään tuotetta ja parantamaan edelleen sen kilpailukykyä.
  • Toimittajasuhteen lisäksi osapuolet sitoutuvat tekemään yhteistyötä tuotteen markkinoinnissa, tuotekehityksessä sekä uusissa innovaatioissa,joilla parannetaan osapuolten kilpailukykyä aurinkomoduuleissa ja niihin liittyvissä tuotantoteknologioissa.

Aiesopimusten mukaisten toimitusten ja niistä tulevan kassavirran uskotaan alkavan vuoden 2013 ensimmäisen neljänneksen aikana. Toimitussopimusta koskevien neuvotteluiden saattamisen päätökseen on arvioitu tapahtuvan vuoden 2012 loppuun mennessä. Kiinalaisen aurinkosähkömoduulivalmistajan kanssa allekirjoitettuun sitomattomaan aiesopimukseen liittyviä riskejä on käsitelty tämän osavuosikatsauksen kohdassa ”Riskienhallinta, riskit ja epävarmuustekijät”.

 

VAIHTOVELKAKIRJALAINAN PÄÄASIALLISET EHDOT

Cencorp tiedotti 21.8.2012, että yhtiön pääomarakenteen vahvistamiseksi tarvittavan rahoituksen saamiseksi yhtiö laskee liikkeelle enintään 1.500.000 euron suuruisen vaihtovelkakirjalainan ja antaa sitä vastaan samanaikaisesti maksutta enintään 21.428.571 kappaletta optio-oikeuksia. Optio-oikeuksia annetaan yksi (1) kappale kutakin merkittyä 0,07 euron lainapääomaa vastaan. Vaihtovelkakirjalaina tarjotaan osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poiketen niiden Cencorpin osakkeenomistajien merkittäväksi, jotka täsmäytyspäivänä 31.7.2012 omistavat suoraan vähintään yksi miljoonaa (1.000.000) kappaletta yhtiön osaketta tai hallituksen erikseen hyväksymille muille tahoille. Vaihtovelkakirjalainaa voi merkitä myös Cencorpilta vaihtovelkakirjalainan täsmäytyspäivänä olevaa riidatonta lainasaatavaa vastaan muuttamalla lainan pääoma- tai korkosaatava vaihtovelkakirjalainan ehtojen mukaiseksi vaihtovelkakirjalainaksi. Laina-aika alkaa vaihtovelkakirjalainan maksamisesta yhtiölle ja päättyy 7.9.2014, jolloin vaihtovelkakirjalaina erääntyy lainaehtojen mukaisesti kokonaisuudessaan takaisinmaksettavaksi.  Osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poiketaan, koska optio-oikeudet annetaan yhtiön pääomarakenteen vahvistamiseksi tarvittavan rahoituksen saamiseksi rahoituksen koko huomioon ottaen kustannustehokkaalla tavalla, joten optio-oikeuksien antamiselle on siten yhtiön kannalta painava taloudellinen syy.

Vaihtovelkakirjalainan pääomalle maksetaan vaihtovelkakirjalainan nostopäivästä lukien kahdeksan (8) prosentin vuotuinen korko. Velkakirjan haltijalla on oikeus osallistua vähintään silloista Cencorpin osakeomistustaan vastaavalla prosentuaalisella osuudella yhtiön mahdollisesti tulevaisuudessa järjestämiin sellaisiin osakeanteihin, joissa osakeannin merkintäaika päättyy viimeistään 7.9.2014 mennessä, 10 prosenttia kyseisissä osakeanneissa tarjottujen osakkeiden merkintähintaa alemmalla merkintähinnalla. Velkakirjan haltijalla on oikeus vaihtaa velkakirja yhtiön osakkeisiin. Velkakirjan mukainen yksi (1) optio-oikeus oikeuttaa velkakirjan haltijan merkitsemään yhden (1) uuden yhtiön osakkeen. Optio-oikeuksien perusteella tehtävien osakemerkintöjen seurauksena yhtiö antaa enintään 21.428.571 yhtiön uutta osaketta. Yhtiöllä on yksi (1) osakelaji.

 

RISKIENHALLINTA, RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT

Vastuu kirjanpidosta ja varainhoidon valvonnasta kuuluu Cencorpin hallitukselle. Hallitus vastaa sisäisestä valvonnasta, ja toimitusjohtaja huolehtii valvonnan käytännön järjestämisestä ja valvonnan toimivuuden seurannasta. Liiketoiminnan ohjaus ja valvonta tapahtuvat koko konsernin kattavan raportointi- ja ennustejärjestelmän avulla.

Riskienhallinnan avulla pyritään varmistamaan, että liiketoimintaan vaikuttavat olennaiset riskit tunnistetaan ja että niitä seurataan tarkoituksenmukaisesti. Yhtiön liiketoiminta- ja rahoitusriskejä hallinnoidaan keskitetysti konsernin talousosastolla, ja riskeistä raportoidaan tarvittaessa konsernin hallitukselle.

Yhtiön ja sen liiketoiminnan pienen koon vuoksi Cencorpilla ei ole sisäisen tarkastuksen organisaatiota eikä tarkastusvaliokuntaa.

Yhtiön rahoitukseen ja käyttöpääoman riittävyyteen sisältyy riskejä, joita on käsitelty tarkemmin tämän osavuosikatsauksen kohdassa ”Rahoitus”. 21.8.2012 tiedotetun vaihtovelkakirjalainan ja osakeannin onnistumisiin liittyy riskejä. Ei ole varmuutta onnistuuko yhtiö keräämään vaihtovelkakirjalainalla 1,5 miljoonaa euroa pääomarakenteensa vahvistamiseksi tai osakeannilla pääomaa aurinkosähkömoduuleihin suuntautuvan liiketoimintasuunnitelman toteuttamiseksi. Mikäli vaihtovelkakirjalaina ja osakeanti eivät onnistu suunnitellusti on olemassa riski, että Cencorpin Cleantech –strategia viivästyy tai epäonnistuu kokonaan, koska Avery Dennison ja Sunweb Solar –liiketoimintakauppoja ei pystytä toteuttamaan ilman edellä mainittua rahoitusta.

Toimialan suhdanteista riippuvan, vaikean ennustettavuuden vuoksi suurimmat liiketoimintaan liittyvät riskit liittyvät tuotteiden kysyntävaihteluihin ja toimintojen sopeuttamiseen kysynnän mukaisesti.

Kannattavuuden kannalta olennaisimmat riskit liittyvät riittävän laskutusvolyymin toteutumiseen molemmissa liiketoimintasegmenteissä ja Cencorpin edelleen käynnissä olevien kannattavuuden parantamiseen tähtäävien ohjelmien, kuten tuotannon ulkoistuksen avulla saavutettavan tuottavuuden parantumisen ja liiketoimintajoustojen onnistumiseen.

Toiminnan kannalta suurimmat riskit liittyvät oman laitevalmistuksen ulkoistamiseen sopimusvalmistajille, erityisesti siihen toteutuvatko siirtoon liittyvät tuotantoketjun tehokkuustavoitteet suunnitellusti.

Avery Dennisonin kanssa allekirjoitetun sitomattoman aiesopimuksen toteutumiseen liittyy riskejä. Osapuolten väliset neuvottelut yritysjärjestelystä, mukaan lukien järjestelyn yksityiskohtaiset ehdot, ovat vielä selvitysvaiheessa eikä järjestelyn toteutumisesta siten ole vielä varmuutta. Järjestelyn toteutuminen riippuu lisäksi useiden ehtojen täyttymisestä kuten due diligence-tarkastuksen  suorittamisesta ja erityisesti ostettavan liiketoiminnan edellyttämästä Cencorpin lyhyen- ja pitkänaikavälin rahoituksesta. Cencorp ei sen vuoksi voi vielä tässä vaiheessa arvioida järjestelyn mahdollista toteutumista, toteutumisajankohtaa, yritysjärjestelyn vaikutuksia yhtiöön tai siihen liittyviä riskejä. Cencorp julkistaa lisätietoja asiasta heti kun asiaa koskevat neuvottelut on saatu päätökseen, minkä on arvioitu tapahtuvan vuoden 2012 loppuun mennessä.

 

Sunweb Solarin kanssa allekirjoitetun sitomattoman aiesopimuksen toteutumiseen liittyy riskejä. Osapuolten väliset neuvottelut yritysjärjestelystä, mukaan lukien järjestelyn yksityiskohtaiset ehdot, ovat vielä selvitysvaiheessa eikä järjestelyn toteutumisesta siten ole vielä varmuutta. Järjestelyn toteutuminen riippuu lisäksi useiden ehtojen täyttymisestä kuten due diligence-tarkastuksen suorittamisesta ja erityisesti ostettavan liiketoiminnan edellyttämästä Cencorpin lyhyen- ja pitkänaikavälin rahoituksesta. Cencorp ei sen vuoksi voi vielä tässä vaiheessa arvioida järjestelyn mahdollista toteutumista, toteutumisajankohtaa, yritysjärjestelyn vaikutuksia yhtiöön tai siihen liittyviä riskejä. Cencorp julkistaa lisätietoja asiasta heti kun asiaa koskevat neuvottelut on saatu päätökseen, minkä on arvioitu tapahtuvan vuoden 2012 loppuun mennessä.

Kiinalaisen aurinkosähkömoduulivalmistajan kanssa allekirjoitettuun sitomattomaan aiesopimukseen toteutumiseen liittyy riskejä. Osapuolten väliset neuvottelut toimituksista, mukaan lukien sopimuksen yksityiskohtaiset ehdot, ovat vielä selvitysvaiheessa eikä sopimuksen toteutumisesta siten ole vielä varmuutta. Sopimuksen toteutuminen riippuu lisäksi Cencorpin lyhyen- ja pitkänaikavälin rahoituksesta, jota koskevat neuvottelut ovat vielä kesken. Cencorp ei sen vuoksi voi vielä tässä vaiheessa arvioida sopimuksen mahdollista toteutumista, toteutumisajankohtaa, sopimuksen vaikutuksia yhtiöön tai siihen liittyviä riskejä. Cencorp julkistaa lisätietoja asiasta heti, kun asiaa koskevat neuvottelut on saatu päätökseen, minkä on arvioitu tapahtuvan vuoden 2012 loppuun mennessä. Aurinkosähkömoduulien toimitussopimusta kiinalaiselle valmistajalle koskevan aiesopimuksen osalta on kuitenkin huomioitava, että sopimuksen arvioitu vähintään 20 miljoonan euron arvo seuraavan kolmen vuoden aikana säilynee vain osapuolia sitomattomana arviona myös siinä vaiheessa, mikäli aiesopimus muuttuu sitovaksi toimitussopimukseksi. Toimialalla asiakkaat eivät anna sitovia tilausarvioita.

Toimitusjohtajalle asetettuihin pitkän aikavälin tavoitteisiin liittyy riskejä eikä pitkänaikavälin tavoite ole yhtiön markkinaohjeistus. Vaikka tavoitteet perustuvat markkinatuntemukseen ja teknisiin selvityksiin riskit ovat merkittävät eikä ole varmuutta saavuttaako toimitusjohtaja hänelle asetetut tavoitteet kokonaan tai osittain.

Cencorpiin liittyvistä muista riskeistä on kerrottu tarkemmin vuoden 2011 vuosikertomuksessa ja 25.10.2010 julkaistussa perusesitteessä ja sen liitteissä.

 

Mikkelissä, 13.11.2012

 

Cencorp Oyj

 

HALLITUS

 

 

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS      
(tilintarkastamaton)          
             
             
1 000 EUR   7-9/2012 7-9/2011 1-9/2012 1-9/2011 1-12/2011
Jatkuvat toiminnot          
Liikevaihto   3 045 5 351 12 129 16 517 21 608
Myytyjen suoritteiden hankintameno -2 994 -4 594 -11 396 -14 985 -19 859
Bruttokate   52 757 733 1 532 1 748
             
Liiketoiminnan muut tuotot 49 10 1 358 60 130
Tuotekehityskulut -306 -248 -988 -998 -1 288
Myynnin ja markkinoinnin kulut -487 -448 -1 452 -1 361 -1 987
Hallinnon kulut -614 -595 -2 007 -2 093 -2 717
Liiketoiminnan muut kulut -7 -15 -56 -20 -157
             
Liikevoitto   -1 314 -539 -2 412 -2 880 -4 271
             
Rahoitustuotot 309 227 1 255 769 1 012
Rahoituskulut -605 -26 -1 747 -1 528 -1 583
             
Tulos ennen veroja jatkuvista toiminnoista -1 610 -339 -2 905 -3 639 -4 843
             
Tuloverot   1 6 27 -43 -6
             
Kauden tulos jatkuvista toiminnoista -1 609 -333 -2 877 -3 682 -4 848
             
Lopetetut toiminnot          
Tulos verojen jälkeen lopetetuista toiminnoista -255 -481 -9 079 -1 945 -2 667
             
Kauden tulos -1 864 -814 -11 956 -5 627 -7 516
             
Kauden tuloksen jakautuminen          
Emoyrityksen omistajille -1 864 -814 -11 956 -5 627 -7 516
             
Tulos/osake (laimennettu), eur -0,01 -0,002 -0,03 -0,02 -0,02
Tulos/osake (laimentamaton), eur -0,01 -0,002 -0,03 -0,02 -0,02
             
Jatkuvista toiminnoista:          
Tulos/osake (laimennettu), eur -0,005 -0,001 -0,008 -0,011 -0,014
Tulos/osake (laimentamaton), eur -0,005 -0,001 -0,008 -0,011 -0,014
             
             
Muut laajan tuloksen erät          
             
Muuntoerot   -5 814 59 231 794
Muut laajan tuloksen erät 0 0 0 0 0
             
Kauden laaja tulos yhteensä -1 870 1 -11 897 -5 396 -6 721
             
Kauden laajan tuloksen jakautuminen          
Emoryityksen omistajille -1 870 1 -11 897 -5 396 -6 721
             
             

 

 

Konsernitase, IFRS      
(tilintarkastamaton)      
         
         
1 000 EUR   30.9.2012 30.9.2011 31.12.2011
         
VARAT        
         
Pitkäaikaiset varat        
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 7 000 16 248 16 305
Liikearvo   2 967 2 967 2 967
Muut aineettomat hyödykkeet 3 049 3 338 3 337
Myytävissä olevat sijoitukset 10 10 10
Laskennalliset verosaamiset 9 0 10
Pitkäaikaiset varat yhteensä 13 035 22 562 22 629
         
Lyhytaikaiset varat        
Vaihto-omaisuus   3 293 4 830 4 184
Myyntisaamiset ja muut korottomat saamiset 3 083 6 525 7 402
Rahavarat   300 1 261 317
Lyhytaikaiset varat yhteensä 6 676 12 616 11 903
         
Myytävänä olevat omisuuserät 1 284 0 0
         
Varat yhteensä   20 996 35 178 34 532
         
         
OMA PÄÄOMA JA VELAT      
         
Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma      
         
Osakepääoma   3 425 3 425 3 425
Muut rahastot   43 344 43 344 43 344
Muuntoerot   643 21 584
Kertyneet voittovarat -41 692 -27 845 -29 735
Oma pääoma yhteensä 5 721 18 945 17 618
         
Pitkäaikaiset velat        
Pitkäaikaiset lainat 519 2 900 0
Laskennalliset verovelat 22 54 34
Pitkäaikaiset velat yhteensä 542 2 954 34
         
Lyhytaikaiset velat        
Lyhytaikaiset korolliset velat 4 824 6 737 8 475
Ostovelat ja muut velat 7 426 6 409 8 196
Lyhytaikaiset varaukset 269 133 209
Lyhytaikaiset velat yhteensä 12 519 13 279 16 880
         
Myytävänä oleviin omaisuuseriin liittyvät velat 2 214 0 0
         
Velat yhteensä   15 275 16 233 16 914
         
Oma pääoma ja velat yhteensä 20 996 35 178 34 532
         

 

 

 

Konsernin rahavirtalaskelma, IFRS      
(tilintarkastamaton)        
           
           
1 000 EUR   1-9/2012 1-9/2011 1-12/2011
           
Liiketoiminnan rahavirta        
Tuloslaskelman voitto/tappio  ennen veroja jatkuvista toiminnoista   -2 905 -3 639 -4 843
Tuloslaskelman voitto/tappio ennen veroja lopetetuista toiminnoista   -9 079 -1 945 -2 667
Tuloslaskelman voitto/tappio ennen veroja   -11 984 -5 584 -7 510
Oikaistaan ei-rahamääräiset, selkeät erät tuloslaskelmasta      
  Poistot ja arvonalentumiset  + 7 977 2 633 3 949
  Myyntivoitot/-tappiot pysyvistä vastaavista  +/- -1 166 0 88
  Realisoitumattomat kurssivoitot (-) ja -tappiot (+)  +/- 57 -91 -507
  Muut tuotot ja kulut, joihin ei liity maksua  +/- 0 0 62
  Rahoitustuotot ja -kulut  + 545 742 1 003
  Korkotuotot   - 0 0 0
  Verot   - 0 0 0
Yhteensä rahavirta ennen käyttöpääoman muutosta   -4 570 -2 300 -2 915
           
Käyttöpääoman muutos        
  Vaihto-omaisuuden lisäys (-) / vähennys (+)   298 144 520
  Myynti- ja muiden saamisten lisäys (-) / vähennys (+)   4 230 2 407 1 957
  Osto- ja muiden velkojen lisäys (+) / vähennys (-)   1 285 -2 000 -524
Käyttöpääoman muutos   5 814 551 1 953
           
Rahoituserien ja verojen oikaisu maksuperusteiseksi        
  Maksetut korot  - -182 -339 -429
  Saadut korot  + 8 3 14
  Muut rahoituserät  - -135 -302 -397
  Maksetut verot  - 15 -128 -120
Rahoituserät ja verot   -294 -766 -932
LIIKETOIMINNAN NETTORAHAVIRTA   950 -2 515 -1 894
           
           
Investointien rahavirta        
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin  - -1 240 -1 276 -1 424
Luovutustulot aineellisista ja aineettomista hyödykkeistä  + 3 677 0 70
Myönnetyt lainat  - 0 0 0
Lainasaamisten takaisinmaksut  + 0 1 468 1 468
INVESTOINTIEN NETTORAHAVIRTA   2 437 192 114
           
           
Rahoituksen rahavirta        
Osakeannista saadut maksut  + 0 862 862
Lyhytaaikaisten lainojen nostot  + 4 572 8 360 10 083
Lyhytaaikaisten lainojen takaisinmaksut  - -7 728 -7 177 -10 244
Maksetut osingot  - 0 -4 -4
RAHOITUKSEN NETTORAHAVIRTA   -3 155 2 041 697
           
           
RAHAVAROJEN LISÄYS (+) TAI VÄHENNYS (-)   231 -282 -1 083
                 

 

Oman pääoman muutoslaskelma      
(tilintarkastamaton)            
             
             
1 000 EUR Osakepääoma Muut rahastot Muuntoero Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto Kertyneet voittovarat Yhteensä
31.12.2011 3 425 4 908 584 38 436 -29 735 17 618
Suunnattu anti           0
Muuntoero, laaja tulos     59     59
Kauden voitto/tappio         -11 956 -11 956
30.9.2012 3 425 4 908 643 38 436 -41 692 5 721
             
             
             
             
             
1 000 EUR Osakepääoma Muut rahastot Muuntoero Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto Kertyneet voittovarat Yhteensä
31.12.2010 3 425 4 908 -210 35 104 -22 082 21 145
Suunnattu anti       3 332   3 332
Osakeannin vähennykset         -136 -136
Muuntoero, laaja tulos     231     231
Kauden voitto/tappio         -5 627 -5 627
30.9.2011 3 425 4 908 21 38 436 -27 845 18 945
             
             
             

 

Segmentti-informaatio      
(tilintarkastamaton)        
           
Segmentti-informaation sisältää vain jatkuvat toiminnot tulostietojen ja taseen 30.9.2012 osalta. Lopetettuja toimintoja koskeva informaation on annettu liitetiedoissa 'Lopetetut liiketoiminnot'.
           
Konsernilla on kaksi raportoitavaa segmenttiä, jotka ovat Laser- ja automaatiosovellukset ja Erikoiskomponentit. Laser- ja automaatiosovellukset -segmentti muodostuu Cencorpin aikaisemmasta liiketoiminnasta ja Erikoiskomponentit -segmentti Face- yritysjärjestelyn kautta 2010 hankitutsta liiketoiminnasta. Konsernin esittämä segmentti-informaatio perustuu johdon sisäiseen raportointiin ja organisaatiorakenteeseen.
1 000 EUR   1-9/2012 1-9/2011 1-12/2011
Liikevaihto        
  Laser- ja automaatiosovellukset   7 400 12 365 15 079
  Erikoiskomponentit   4 735 4 206 6 581
  Eliminoinnit   -5 -54 -53
  Yhteensä   12 129 16 517 21 608
Liikevoitto        
  Laser- ja automaatiosovellukset   -2 143 -1 236 -2 517
  Erikoiskomponentit   -270 -1 595 -1 706
  Eliminoinnit   0 -49 -49
  Yhteensä   -2 412 -2 880 -4 271
Käyttökate        
  Laser- ja automaatiosovellukset   -1 636 -439 -1 283
  Erikoiskomponentit   851 -740 -387
  Eliminoinnit   0 -49 -49
  Yhteensä   -785 -1 228 -1 718
Kauden tulos        
  Laser- ja automaatiosovellukset   -2 375 -1 771 -2 969
  Erikoiskomponentit   -465 -2 030 -1 978
  Eliminoinnit   -38 119 99
  Yhteensä   -2 877 -3 682 -4 848
Varat        
  Laser- ja automaatiosovellukset   28 530 30 308 30 611
  Erikoiskomponentit   11 378 24 738 25 962
  Myytävänä olevat omaisuuserät   1 284 - -
  Eliminoinnit   -20 196 -19 868 -22 040
  Yhteensä   20 996 35 178 34 532
Velat        
  Laser- ja automaatiosovellukset   11 025 9 340 8 965
  Erikoiskomponentit   7 755 13 961 15 174
  Myytävänä oleviin omaisuuseriin liittyvät velat 2 214 - -
  Eliminoinnit   -5 719 -7 068 -7 225
  Yhteensä   15 275 16 233 16 914
Investoinnit        
  Laser- ja automaatiosovellukset   412 605 729
  Erikoiskomponentit   736 423 463
  Myytävänä olevat omaisuuserät   4 - -
  Yhteensä   1 152 1 028 1 191
Poistot        
  Laser- ja automaatiosovellukset   507 787 977
  Erikoiskomponentit   1 121 855 1 214
  Yhteensä   1 627 1 642 2 192
Arvonalentumiset        
  Laser- ja automaatiosovellukset   0 10 257
  Erikoiskomponentit   0 0 105
  Yhteensä   0 10 361

 

 

Lopetetut liiketoiminnot        
(tilintarkastamaton)        
           
Cencorp ilmoitti 29.5.2012 luopuvansa tappiollisesta dekoraatioliiketoiminnasta ja sulkevansa dekoraatiosovelluksia valmistavan tehtaansa Guangzhoussa Kiinassa. Guanzhoun tehtaan ja dekoraatioliiketoiminnan lopettamisen myötä Cencorp raportoi vastaisuudessa Guangzhoun dekoraatioliiketoimintaan liittyvät taloudelliset tunnusluvut lopetettujen toimintojen yhteydessä. 
           
Savcor Face (Guangzhou) Technolgies Co., Ltd:n tulos- ja tasetiedot:    
           
1 000 EUR   1-9/2012 1-9/2011 1-12/2011
           
Liikevaihto   1 876 3 395 4 857
Kulut   -5 484 -5 446 -7 608
Tappio omaisuuserien käypään arvoon arvostamisesta   -5 397 0 0
Liiketulos   -9 005 -2 051 -2 751
Rahoitustuotot ja -kulut   -74 106 84
Tulos ennen veroja   -9 079 -1 945 -2 667
Tuloverot   0 0 0
Tilikauden tulos lopetetuista liiketoiminnoista   -9 079 -1 945 -2 667
           
Varat        
Koneet ja kalusto   757 - -
Vaihto-omaisuus   184 - -
Myyntisaamiset ja muut saatavat   115 - -
Rahavarat   228 - -
Myytävänä olevat omisuuserät   1 284    
           
Velat        
Ostovelat ja muut velat   2 164 - -
Varaukset   50 - -
Myytävänä oleviin omaisuuseriin liittyvät velat   2 214    
Myytävänä olevat nettovarat   -930    
           
Kumulatiivinen muuntoero   -2 315    
           
           
Savcor Face (Guangzhou) Technolgies Co., Ltd:n nettorahavirta:      
           
1 000 EUR   1-9/2012 1-9/2011 1-12/2011
           
Liiketoiminnan rahavirta   204 153 -35
Investointien rahavirta   -20 -157 -179
Rahoituksen rahavirta   0 -232 -236
Nettorahavirta   184 -236 -450
           
Tulos/osake (laimentamaton) lopetetuista liiketoiminnoista -0,03    
Tulos/osake (laimennettu) lopetetuista liiketoiminnoista   -0,03    

 

 

Konsernin tunnusluvut          
(tilintarkastamaton)          
           
           
1 000 EUR 7-9/2012 7-9/2011 1-9/2012 1-9/2011 1-12/2011
           
Liikevaihto 3 045 5 351 12 129 16 517 21 608
Liiketulos -1 314 -539 -2 412 -2 880 -4 271
% liikevaihdosta -43,1 -10,1 -19,9 -17,4 -19,8
Käyttökate -796 -55 -785 -1 227 -1 718
% liikevaihdosta -26,1 -1,0 -6,5 -7,4 -8,0
Tulos ennen veroja -1 610 -339 -2 905 -3 639 -4 843
% liikevaihdosta -52,9 -6,3 -23,9 -22,0 -22,4
           
Taseen loppusumma 20 996 35 178 20 996 35 178 34 532
Omavaraisuusaste % 27,3 54,2 27,3 54,2 51,2
Nettovelkaantumisaste % 88,1 44,2 88,1 44,2 46,3
Bruttoinvestoinnit 298 212 1 152 1 028 1 191
% liikevaihdosta 9,8 4,0 9,5 6,2 5,5
Tutkimus- ja kehitysmenot 306 248 988 998 1 288
% liikevaihdosta 10,0 4,6 8,1 6,0 6,0
           
Tilauskanta 2 168 2 520 2 168 2 520 2 793
           
Henkilöstö, keskimäärin 182 334 264 345 343
Henkilöstö, kauden lopussa 177 332 177 332 328
           
Koroton vieras pääoma 7 426 6 409 7 426 6 409 8 196
Korollinen vieras pääoma 5 343 9 637 5 343 9 637 8 475
           
Osakekohtaiset tunnusluvut          
 Tulos/osake (laimennettu) -0,01 -0,002 -0,03 -0,02 -0,02
 Tulos/osake (laimentamaton) -0,01 -0,002 -0,03 -0,02 -0,02
 Tulos/osake (laimennettu) - jatkuvat toiminnot -0,005 -0,001 -0,008 -0,011 -0,014
 Tulos/osake (laimentamaton) - jatkuvat toiminnot -0,005 -0,001 -0,008 -0,011 -0,014
 Oma pääoma/osake 0,02 0,06 0,02 0,06 0,05
 Hinta/voitto-suhde (P/E) -9,18 -37,85 -1,43 -5,33 -4,02
 Ylin kurssi 0,06 0,13 0,12 0,20 0,20
 Alin kurssi 0,05 0,07 0,05 0,07 0,07
 Keskikurssi 0,05 0,09 0,09 0,13 0,12
 Osakkeen kurssi kauden lopussa 0,05 0,09 0,05 0,09 0,09
 Osakekannan markkina-arvo, kauden lopussa, MEUR 17,1 30,8 17,1 30,8 30,8
           
           
Tunnuslukujen laskentaperiaatteet          
           
           
           
Käyttökate (%) Tilikauden liikevoitto + poistot + arvonalentumiset
  Tilikauden liikevaihto    
           
Omavaraisuusaste (%): Oma pääoma yhteensä x 100    
  Taseen loppusumma - saadut ennakot  
           
Nettovelkaantumisaste (%): Korollinen vieras pääoma - rahat, pankkisaamiset 
  ja rahoitusomaisuusarvopaperit x 100  
  Oma pääoma + vähemmistöosuus   
           
Tulos/osake (EPS): Tilikauden tulos emo yrityksen omistajalle  
  Osakkeiden keskimääräinen osakeantioikaistu
  lukumäärä      
           
Oma pääoma/osake: Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma
  Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä  
  tilinpäätöspäivänä      

 

 

Aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden muutos  
(tilintarkastamaton)      
       
       
1 000 EUR 30.9.2012 30.9.2011 31.12.2011
       
Sisältää aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet, konserniliikearvon ja muut aineettomat hyödykkeet      
       
Kirjanpitoarvo kauden alussa 22 609 23 835 23 835
  Poistot ja arvonalentumiset -7 557 -2 633 -3 516
  Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin 1 152 1 028 1 191
  Vähennykset -2 507 0 -158
  Lopetetut toiminnot -757 - -
  Muuntoerot 76 322 1 256
Kirjanpitoarvo kauden lopussa 13 016 22 552 22 609
       
       
       

 

Vastuusitoumukset      
(tilintarkastamaton)      
       
       
1 000 EUR 30.9.2012 30.9.2011 31.12.2011
       
Rahalaitoslainat 1 195 5 791 5 206
 Annetut yrityskiinnitykset 12 691 12 691 12 691
 Annetut kiinteistökiinnitykset 0 5 123 5 413
 Talletukset 0 580 0
       
Käytetty factoringluotto ja vientilimiitti 1 235 1 418 833
 Myyntisaamiset vakuutena 841 1 414 833
 Annetut yrityskiinnitykset 12 691 12 691 12 691
       
Leasingvastuut      
 Seuraavana vuonna erääntyvät  51 45 60
 Myöhemmin erääntyvät 49 46 83
       
Vuokravastuut jatkuvat toiminnot      
 Seuraavana vuonna erääntyvät  897 172 206
 Myöhemmin erääntyvät 896 278 302
       
Vuokravastuut lopetetut toiminnot      
 Seuraavana vuonna erääntyvät  629 549 580
 Myöhemmin erääntyvät 3 348 3 901 4 017
       
       

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Iikka Savisalo, p. 040 521 6082, iikka.savisalo@cencorp.com

 

Cencorp Oyj:n tilinpäätöstiedote vuodelta 2012 julkaistaan 26.3.2013. 
Jakelu:
NASDAQ OMX, Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
www.cencorp.com