Vinteren leder bilister på kollisionskurs

Print
| Source: Topdanmark A/S

Næsten dobbelt så mange biler kører galt i de første måneder af en hård vinter end i gennemsnittet resten af året, ligesom antallet af opkald om starthjælp eksploderer i vinterperioden. Det oplyser Topdanmark, som anbefaler, at man gør bilen vinterklar og skifter til vinterdæk, før vinteren for alvor bider sig fast.

Det kan koste dyrt for bilejere at spare ved at skære ned på vinterforberedelserne. I den hårde vinter 2010-2011 eksploderede antallet af anmeldelser fra bilister, der kolliderede med fx andre bilister eller træer. Topdanmark registrerede ca. dobbelt så mange kollisioner alene i december måned sammenlignet med en gennemsnitsdag. Når sneen falder, og kulden sætter ind, stiger risikoen for trafikskader.

På med vinterdækkene i snevejret
Kører du stadig rundt på sommerdæk, er det en god idé at skifte dem ud med nogle mere skridsikre af slagsen. Vinterdæk står med deres blødere gummi og dybe brede mønster bedre fast på is og sne end almindelige sommerdæk.

”En længere bremselængde vil ofte øge risikoen for alvorlige ulykker. Derfor anbefaler vi alle, der har brug for bilen hele vinteren at skifte til vinterdæk, som står bedre fast i sne og frostvejr,” siger taksatorchef Helle Dahl fra Topdanmark.  

Nødvendige på skituren
I Danmark er det op til den enkelte bilejer at vurdere, om kørselsbehovet om vinteren kræver et dækskifte. Flere steder i udlandet er det dog lovpligtigt.

”Mange lande har deres egne særregler på området. Tager man bilen gennem Tyskland til skiferien i Alperne, eller vil man et smut til Sverige, skal man skifte til vinterdæk. Hvis der er is, sne, slud eller frost på vejbanen, er det nemlig forbudt at køre på sommerdæk,” siger Helle Dahl.

Giv hele bilen et vintertjek
Vinterdæk er dog ikke det eneste, du bør tænke på, når vejret skifter. Det er værd at give hele bilen et eftersyn og overveje, om det måske er en god idé at købe sig til noget vejhjælp.

”Mange biler kan have svært ved at starte i kulden. Antallet af opkald om starthjælp til vores vejhjælpstjeneste mere end fordobles i vinterperioden sammenlignet med resten året. Så det kan være en god idé med en forsikring, der også dækker vejhjælp. Men du kan også selv gøre lidt for at komme startproblemerne i forkøbet – fx ved at kontrollere batteriet for væske,” siger Helle Dahl.

Topdanmark kører for tiden en kampagne med ét års gratis vejhjælp, hvis man køber sin bilforsikring med kasko hos dem.

For yderligere information
Kontakt taksatorchef i Topdanmark, Helle Dahl, på tlf.nr. 23 38 29 54.

Fakta: Gode råd om vinterkørsel

  • Skift til vinterdæk.
  • Kontrollér batteriet for væske, så du kan starte i frostgrader.
  • Sprøjt silikone på gummilisterne i dørene, så de også kan åbne, når kulden sætter ind.
  • Sørg for at fylde kølervæske på bilen, så motoren ikke frostsprænges.
  • Vask bilen ofte, så rusten får sværere ved at bide sig fast
  • Afis altid dine ruder, før du kører – også lygter og spejle.
  • Hold bedre afstand til bilen foran.
  • Medbring en sneskovl, varme tæpper og en termokande i vinterføret.

Kilde: www.topdanmark.dk