2012.gadā VN koncerns prognozē 11% apgrozījuma pieaugumu


Runājot uzņēmuma biznesa stratēģijas prezentācijā, AS „Ventspils nafta” (VN) valdes priekšsēdētājs Saimons Bodijs (Simon Boddy) uzsvēra trīs būtiskākos VN koncerna sasniegumus – panākta uzņēmējdarbības stabilitāte un ienesīgums; pēdējo divu laikā uzlabota sabiedrības uzņēmējdarbības prakse, panākot ievērojami lielāku caurspīdīgumu, un sabiedrība kļuvusi par ievērojamu Latvijas ekonomikas veicinātāju.

VN koncernā ietilpst mātes sabiedrība AS „Ventspils nafta” un trīs meitas sabiedrības – SIA „LatRosTrans” (LRT), SIA „Ventspils nafta termināls” (VNT) un AS „Latvijas kuģniecība” (LK). saskaņā ar NASDAQ OMX Riga biržas datiem, VN un LK kopējā kapitalizācija veido 33% no Latvijas akciju tirgus (Rīgas saraksts). VN ir vairāk nekā 23 000 akcionāru.

 „Mūsu koncerns nesen kādā biznesa žurnālā nosaukts par septīto vērtīgāko uzņēmumu Latvijā. Protams, tas ir glaimojoši un mūsu finanšu rezultāti katru gadu uzlabojas, lai pamatotu to,” uzsvēra Saimons Bodijs.

2012.gada 9 mēnešu finanšu rezultāti parāda, ka VN koncerna apgrozījums palielinājies par 22%, sasniedzot 104,4 milj. LVL. Prognoze visam gadam parāda augšupejošu tendenci, apgrozījumam pastāvīgi un vienmērīgi augot un 2012.gada beigās tas saniegs 131,5 milj. LVL, kas nozīmēs 11% pieaugumu pēdējā gada laikā (118,2 milj. LVL).

VN koncerna EBITDA (peļņa pirms procentiem, nodokļiem, norakstījumiem un amortizācijas) šā gada 9 mēnešos ir 27,6 milj. LVL, kamēr 2011.gada 9 mēnešos tā bija 21,2 milj. LVL. Arī EBITDA prognoze visam 2012.gadam parāda ievērojamu 50% pieaugumu, šī gada beigās sasniedzot 37,8 milj. LVL.

VN koncerna neto peļņa – atskaitot tādus ārkārtas izdevumus kā flotes vērtības samazināšanās – arī parāda ievērojamu uzlabojumu. 2011.gada 9.mēnešos tie bija negatīvi (-2,5 milj. LVL), taču šā gada neto ienākumi  (pirms ārkārtas izdevumiem) beidzot ir pozitīvi, pirmajos 9 mēnešos sastādot 4,4 milj. LVL. „Tas ir pateicoties LRT un VNT, kas ievērojami uzlabojuši savu operacionālo peļņu, tādējādi kompensējot AS „Latvijas kuģniecība” zaudējumus,” paskaidroja Saimons Bodijs.

 „Es esmu ļoti priecīgs, ka VN koncerns kļuvis par nozīmīgu Latvijas ekonomikas veicinātāju – pagājušajā gadā mēs nodokļos esam samaksājuši kopumā 6,5 milj. LVL. 99% no mūsu ienākumiem tiek gūti no ārvalstu klientiem – pēc būtības mēs esam lieli eksportētāji, taču vēl labākas ziņas ir tas, ka 95% no VNT un LRT ārpakalpojumu izdevumiem nonāk pie vietējiem piegādātājiem un pakalpojumu sniedzējiem. Tas padara mūs par nozīmīgiem Latvijas ekonomikas veicinātājiem,” uzsvēra Saimons Bodijs.

Apspriežot  devumu Latvijas ekonomikai, Bodijs pieminēja, ka „VN ir arī izglītības programmas „Iespējamā misija” sudraba sponsors, jo mēs uzskatām, ka izglītībai ir liela nozīme, lai palīdzētu padarīt šo valsti par labāku un pievilcīgāku vietu, kur dzīvot un strādāt”.

Runājot par VN koncerna nākotnes perspektīvām, Bodija kungs uzsvēra, ka „attiecībā uz SIA „LatRosTrans” piederošo veco naftas cauruļvadu ir aizraujošas jaunas iespējas – tai skaitā, cerams, tās pārveidošana par gāzes cauruļvadu. Taču to vēl nepieciešams tehniski pārbaudīt”.

VN koncerna valdes priekšsēdētājs norādīja uz ļoti būtisku  lietu, ar ko saskaras SIA „LatRosTrans” – tas ir pašreizējais statuss Latvijas valsts 1994.gadā veiktajam pastāvīgo zemes lietošanas tiesību ieguldījumam LRT kapitālā, kas novērtēts par 49 milj. LVL. Viņš atzina: „ja Finanšu ministrija izlems, ka šāds ieguldījums nav veikts, citiem akcionāriem var rasties ļoti nopietni jautājumi.”

 

Par AS „Ventspils nafta”

AS „Ventspils nafta” ir viena no lielākajām uzņēmumu grupām Latvijā un darbojas naftas produktu transportēšanas, pārkraušanas, uzglabāšanas un kuģošanas jomā. AS „Ventspils nafta” ir koncerna mātes sabiedrība, kas pārvalda ieguldījumus grupas uzņēmumos, veicinot koncerna kopējās vērtības un katra atsevišķā uzņēmuma vērtības pieaugumu.

AS „Ventspils nafta” pieder 51% SIA „Ventspils nafta termināls”, kas ir lielākais naftas un naftas produktu termināls Baltijā; 66% SIA „LatRosTrans”, kas ir Latvijas-Krievijas lielākais kopuzņēmums Baltijā; 49,94% AS „Latvijas kuģniecība”, kas ir starp lielākajiem kuģu īpašniekiem vidēja izmēra un handy tankkuģu segmentos pasaulē.

AS „Ventspils nafta” (NASDAQ OMX RIGA: VNF1R) akcijas kopš 1998.gada 20.oktobra tiek kotētas biržas NASDAQ OMX Riga Baltijas Oficiālajā sarakstā.

 

         Ilze Nagla
         Sabiedrisko attiecību vadītāja
         AS “Ventspils nafta”
         Tel.: 29267454, 67715914
         E-pasts: ilze.nagla@vnafta.lv


Attachments

VN Business Update_Nov 28 2012.pdf VN_Consolidated_3Q_2012_LAT.pdf