INVISIO Communications Bokslutskommuniké 2012


Stockholm, 15 februari 2013

 

INVISIO Communications (IVSO) har publicerat sin Bokslutskommuniké för helåret 2012. Huvudpunkterna följer nedan, och hela rapporten finns att ladda ner som pdf på hemsidan.

 

Lars Højgård Hansen, vd för INVISIO Communications, kommenterar:

”Under fjärde kvartalet mottog INVISIO den i särklass största ordern i bolagets historia – en order om 19 Mkr och en tilläggsorder om 13 Mkr från ett NATO-lands armé genom en ledande radioproducent. Den nya rekordordern är ett glädjande bevis på att INVISIOs kommunikationslösningar nu även kan skörda framgångar på den så kallade volymmarknaden med ordrar om tusentals enheter. En del av totalordern levererades under kvartalet och resterande produkter förväntas levereras under det första kvartalet 2013. Därför var orderboken vid årets utgång den största någonsin, 27,9 Mkr. Med nuvarande bruttomarginal och omkostnader behöver INVISIO en årsomsättning på knappt 100 Mkr för att visa vinst. INVISIO börjar år 2013 med en orderbok om närmare 30 Mkr och vi förväntar en väsentlig försäljningstillväxt för året. Åtskilliga kundtester och uteliggande offerter om betydande belopp föreligger, men det är mycket svårt att avgöra vilka kvartal dessa affärer eventuellt kommer in. Det finns således förutsättningar för en vinstgivande verksamhet för helåret 2013 och kommande år men det är för tidigt ännu att uttala sig om förväntat utfall för 2013.”

Oktober – december

  • Omsättningen ökade till 17,9 Mkr (9,5)
  • Omsättningen för affärsområdet Professionella produkter ökade med 89,3 procent till 17,9 Mkr jämfört med motsvarande period 2011 (9,5)
  • Bruttovinsten uppgick till 7,4 Mkr (4,1). För Professionella produkter 7,4 Mkr (4,1)
  • Bruttomarginalen uppgick till 41,1 procent (43,0)
  • Rörelseresultatet uppgick till -6,4 Mkr (-7,0)
  • Resultatet efter skatt uppgick till -7,8 Mkr (-8,9)
  • Resultatet per aktie uppgick till -0,22 Kr (-0,34)
  • Orderboken för affärsområdet Professionella produkter vid kvartalets utgång uppgick till 27,9 Mkr (3,7)

Januari – december

  • Omsättningen ökade till 43,0 Mkr (41,5)
  • Omsättningen för affärsområdet Professionella produkter ökade med 12,6 procent till 43,0 Mkr jämfört med motsvarande period 2011 (38,2)
  • Bruttovinsten uppgick till 18,1 Mkr (20,3). För Professionella produkter 18,1 Mkr (18,0)
  • Bruttomarginalen uppgick till 42,1 procent (49,0)
  • Rörelseresultatet uppgick till -25,8 Mkr (-24,2)
  • Resultatet efter skatt uppgick till -29,5 Mkr (-28,6)
  • Resultatet per aktie uppgick till -0,83 Kr (-1,10)

Väsentliga händelser oktober – december

  • INVISIO har mottagit den i särklass största ordern i bolagets historia, från ett NATO-lands armé genom en ledande radioproducent. Beställningen gällde ett stort antal av INVISIOs nya kommunikationssystem INVISIO V60 och ordervärdet uppgick till 19 Mkr.
  • INVISIO har mottagit en tilläggsorder om 13 Mkr från samma NATO-lands armé genom en ledande radioproducent enligt ovan. Tilläggsordern gällde även samma produkt, kommunikationssystemet INVISIO V60.
  • INVISIO lanserade ett nytt avancerat kommunikations- och hörselskyddssystem för moderna militära styrkor, INVISIO V60. Med det nya systemet får användaren ett mycket lätt, kompakt och flexibelt kommunikationssystem med inbyggt hörselskydd och genomhörning för 360 graders situationsmedvetenhet. Systemet ger kristallklar kommunikation även under mycket extrema och bullriga förhållanden. På grund av ökade försäljnings- och marknadsföringskostnader inklusive produkter till tester i samband med lanseringen av det nya kommunikationssystemet var kostnaderna under kvartalet tillfälligt högre än tidigare kvartal 2012.
  • Styrelsen för INVISIO Communications AB beslutade per den 30 november om en riktad nyemission till en mindre grupp investerare om totalt 2 272 724 aktier, motsvarande cirka 6,3 procent av det totala antalet utestående aktier i Bolaget. I och med emissionen ökades Bolagets aktiekapital med 2 272 724 SEK. Teckningskursen var 4,40 SEK per aktie och bedöms motsvara aktiens marknadsvärde. Nyemissionen tillförde Bolaget sammanlagt 10,0 Mkr före emissionskostnader. Bakgrunden till emissionen är att stärka Bolagets ekonomiska ställning och täcka Bolagets kortfristiga rörelsekapitalbehov i form av komponentinköp och tillverkning hänförlig till Bolagets nyligen kommunicerade rekordorder.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • INVISIO har erhållit ett lån om 15 Mkr hos en ledande svensk affärsbank. Lånet har använts för att lösa ett tidigare lån hos Alecta om 10 Mkr och ett lån hos Erik Penser Bankaktiebolag om 5 Mkr. Lånet hos banken är amorteringsfritt under 2013 och amorteras sedan med 6 Mkr under 2014 och med 9 Mkr under 2015. För lånet hos den ledande svenska affärsbanken har Yggdrasil ställt borgen med 15 Mkr. INVISIO har mot Yggdrasil pantförskrivit de säkerheter som tidigare innehades av tjänstepensionsbolaget Alecta och Erik Penser Bankaktiebolag. Till Yggdrasil betalar INVISIO en årlig borgensprovision om 3,5 procent. INVISIOs styrelse bedömer att avtalet med Yggdrasil är träffat på marknadsmässiga villkor.

 

För ytterligare information, kontakta:

Lars Højgård Hansen, vd INVISIO Communications  
Mobil: + 45 537 27722
E-post:
lars.hojgard@invisio.com

 

 

Om INVISIO Communications AB
INVISIO Communications AB är ett publikt företag som är noterat på NASDAQ OMX First North Premier Segment (IVSO), en alternativ aktiemarknad på NASDAQ OMX Stockholm. INVISIO är specialiserat inom röstkommunikation under svåra förhållanden. Företaget utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer kommunikationslösningar som avancerade headset, kontrollenheter och kringutrustning för användning med tvåvägsradio, framförallt av professionella användare som ofta verkar i krävande miljöer. Kunderna finns bland annat inom militär och militära specialstyrkor, polis och insatsstyrkor, räddningstjänst, säkerhetsbranschen och industrier världen över. Mer information finns på företagets hemsida www.invisio.com. Mangold Fondkommission AB är certifierad rådgivare för INVISIO Communications AB.


Attachments

INVISIO Communications AB (publ ) Bokslutskommuniké 2012.pdf