Arco Vara restruktureeris Bulgaaria laenud ja jätkab korterite müüki


Arco Investeeringute AS-i (100% Arco Vara AS tütarettevõte) Bulgaaria tütarettevõte Arco Invest EOOD ja Piraeus Bank sõlmisid pärast kolmekuulist läbirääkimisprotsessi Madridi Boulevardi ja Manastirski arenduste laenulepingutes muudatused.

Lepingumuudatustega:

1) alaneb laenude intressimäär ca 1,5% võrra ja kontserni aasta intressikulud rohkem kui 200 000 eurot;

2) väheneb pangale iga müüdud korteri pealt tagastatav laenu põhisumma. Sellega laheneb kriitiline probleem ja jätkub rohkem kui kolmekümnele eellepingu sõlminud kliendile korteriomandite üleandmine ning laenude põhiosa tagastamine.

Kuni laenude restruktureerimiseni oleks Arco Invest EOOD poolt klientidele korteri omandiõiguse üleandmisel pangale tagastatav põhisumma olnud suurem, kui klientidelt üleandmise hetkel laekuv ostuhinna lõppmakse. Kuivõrd kontsern ei pidanud võimalikuks nimetatud vahet katta, oli üleandmine kuni laenulepingute muutmiseni peatunud. Sellest omakorda peatus ka kontserni laenukoormuse vähenemine, kuna toodete müügist raha ei laekunud.

3) langeb kontserni laenukoormus sõltuvalt klientide maksedistsipliinist tõenäoliselt enam kui 2 mln euro võrra, kuna 2013. aasta 1. kvartalis klientidele eeldatavasti üleantavate korterite kogupind ületab 4 000m2;

4) võttis kontsern panga ees kohustuse tagastada 2014. aasta jooksul 1,8 mln eurot, mistõttu sõltuvalt toodete müügi tulemustest ja muudest asjaoludest võib laenude restruktureerimise vajadus tulevikus taas tekkida.

Restruktureerimise tulemusena on Bulgaaria arendustegevus jätkusuutlik, teenindab finantskohustusi üürituludest ning lakkab laenulepingute ülesütlemise oht seoses kontserni poolt kohustuste mittetäitmisega. Jätkub valmistoodete müük Madridi ja Manastirski projektides.

Lisainfot mõlema projekti kohta leiab aadressilt: http://www.arcoinvest.bg/.

 

Egert Paulberg
Finantskontroller
Arco Vara AS
Tel: +372 614 4503
egert.paulberg@arcovara.ee
http://www.arcorealestate.com