Kallelse til årsstämma i RusForest AB


Stockholm, 2013-04-16 08:05 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --



Aktieägarna i

RusForest AB (publ)

kallas härmed till årsstämma den 15 maj 2013 klockan 15.00

hos 7A Konferens på Strandvägen 7A, Stockholm

 

Anmälan m m

För att äga rätt att deltaga vid årsstämman ska aktieägare

dels   vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken den 8 maj 2013,

dels   senast den 8 maj 2013 anmäla sig hos bolaget för deltagande på årsstämman till adress RusForest AB, att: Mia O’Connor, Hovslagargatan 5, 111 48 Stockholm, per fax +46 8 545 015 54 eller via e-post agm@rusforest.com. Vid anmälan ska uppges namn, person-/organisationsnummer, aktieinnehav, adress och telefonnummer dagtid och uppgift om eventuella biträden, samt i förekommande fall uppgift om ställföreträdare. Till anmälan ska därtill i förekommande fall bifogas fullständiga behörighetshandlingar såsom fullmakter, registreringsbevis eller motsvarande.

Förvaltarregistrerade aktier

Aktieägare, som låtit förvaltarregistrera sina aktier genom bank eller värdepappersinstitut, måste, för att äga rätt att delta i stämman, genom förvaltarens försorg tillfälligt låta inregistrera sina aktier i eget namn hos Euroclear Sweden AB. Sådan registrering ska vara verkställd den 8 maj 2013, och bör därför begäras hos förvaltaren i god tid före nämnda dag.

Ombud m m

Aktieägare som avser att låta sig företrädas genom ombud ska utfärda dagtecknad fullmakt för ombudet. Om fullmakten utfärdas av juridisk person ska bestyrkt kopia av registreringsbevis eller motsvarande för den juridiska personen bifogas. Fullmakten är giltig högst ett år från utfärdandet, eller under den längre giltighetstid som anges i fullmakten, dock längst fem år från utfärdandet. Eventuellt registreringsbevis får inte vara äldre än ett år. Fullmakten i original samt eventuellt registreringsbevis bör i god tid före stämman insändas per brev till bolaget på ovan angiven adress. Blankett för fullmakt finns att hämta på www.rusforest.com.

Rätt att begära upplysningar

Aktieägare erinras om sin rätt att begära upplysningar enligt 7 kap 32 § aktiebolagslagen.

Antal aktier och röster

Per dagen för denna kallelse finns totalt 13.203.388.100 registrerade aktier och röster i bolaget. Antalet aktier och röster i bolaget väntas ha minskat till 132.033.881 vid tidpunkten för årsstämman som ett resultat av den sammanläggning som tidigare har kommunicerats av bolaget.

Förslag till dagordning

  1. Stämmans öppnande;
  2. Val av ordförande vid stämman;
  3. Upprättande och godkännande av röstlängd;
  4. Godkännande av dagordningen;
  5. Val av en eller två justeringspersoner att underteckna protokollet;
  6. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad;
  7. Framläggande av årsredovisning och revisionsberättelse samt koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse;
  8. Beslut om fastställande av resultaträkning och balansräkning samt koncernresultaträkning och koncernbalansräkning;
  9. Beslut om dispositioner beträffande bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen (se nedan);
  10. Beslut om ansvarsfrihet åt styrelseledamöter och verkställande direktören;
  11. Beslut om bolaget ska fortsätta sin verksamhet eller träda i likvidation (se nedan);
  12. Fastställande av antalet styrelseledamöter och styrelsesuppleanter samt revisorer och revisorssuppleanter (se nedan);
  13. Fastställande av styrelsearvode och revisorsarvode (se nedan);
  14. Val av styrelseledamöter och styrelseordförande (se nedan);
  15. Förslag till beslut om antagande av personaloptionsprogram 2013/2016 samt emission av teckningsoptioner respektive godkännande av förfogande över teckningsoptionerna inom ramen för personaloptionsprogrammet (se nedan);
  16. Stämmans avslutande.

Styrelsens förslag till beslut

Beslut om dispositioner beträffande bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen (ärende 9)

Styrelsen föreslår att årets resultat balanseras i ny räkning.

Beslut om bolaget ska fortsätta sin verksamhet eller träda i likvidation (Ärende 11)

I enlighet med 13 § i RusForests bolagsordning, ska årsstämman 2013 besluta om bolaget ska fortsätta sin verksamhet eller om bolaget ska träda i likvidation.

Bakgrunden till bolagsordningsbestämmelsen är att bolagets bolagsrättsliga struktur, när det började bedriva verksamhet under firman Varyag Resources AB, var avsedd att efterlikna den legala strukturen hos en tidsbegränsad investeringsfond. Eftersom bolagets affärsidé och strategi har utvecklats från en investeringsfond till ett skogsbolag föreslår styrelsen att stämman beslutar att bolaget fortsätter sin verksamhet.

Trots detta har styrelsen, i enlighet med 25 kap 3 § aktiebolagslagen, upprättat följande uttalande som beskriver de formella följderna och åtgärderna som uppkommer om årsstämman beslutar att bolaget skall träda i likvidation.

Bolaget skulle träda i likvidation omgående efter beslutet, om inte årsstämman beslutar om ett annat datum. Beslutet att träda i likvidation skulle anmälas till Bolagsverket, som skulle utse en likvidator. Likvidatorn, som skulle ersätta styrelsen och verkställande direktören under likvidationen, skulle ansvara för avvecklingen av bolagets verksamhet. Likvidatorn skulle via Bolagsverket kalla på bolagets okända borgenärer. Kallelsetiden för detta skulle vara sex månader.

När bolaget har trätt i likvidation och en likvidator har utsetts, skulle styrelsen och verkställande direktören omgående avfatta en rapport över sin förvaltning av bolagets verksamhet för den tid för vilken redovisningshandlingar inte lagts fram på en bolagsstämma. Denna rapport skulle revideras och läggas fram för aktieägarna på en bolagsstämma. Normalt sett avyttras bolagets tillgångar samt utförs betalning av bolagets skulder under kallelseperioden om sex månader. Emellertid kan den tid som krävs för detta vara längre beroende på omständigheterna i det enskilda fallet. Efter kallelsetidens utgång samt när alla kända skulder har betalats, ska de återstående tillgångarna skiftas ut till aktieägarna, med undantag för belopp motsvararande tvistiga fordringar och skulder. Efter att ha avslutat sitt uppdrag skulle likvidatorn lämna en slutredovisning och slutredovisningen skulle granskas av bolagets revisor och läggas fram vid en bolagsstämma. Bolagsstämman skulle besluta om ansvarsfrihet för likvidatorn. När likvidatorn har lämnat sin slutredovisning är bolaget upplöst.

Att beräkna storleken på en eventuell skifteslikvid är förenat med stor osäkerhet. Styrelsen uppskattar att en eventuell skifteslikvid skulle kunna komma att uppgå till cirka 182 miljoner kronor baserat på den likvidationsrapport som togs fram på uppdrag av obligationsinnehavarnas agent i januari 2013 i samband med omstruktureringen av bolagets obligation. Aktieägarna bör notera att styrelsens uppskattning är förenad med stor osäkerhet på grund av att bolagets viktigaste tillgångar är skogsarrenden i Ryssland (och därtill hörande byggnader, maskiner och utrustning). Det är troligt att de medel som faktiskt återvinns i en likvidationssituation skulle komma att avvika från styrelsens uppskattning.

Den totala tidsåtgången för att slutföra en likvidationsprocess i Ryssland beräknas till flera år på grund av den relativt illikvida marknaden för bolagets tillgångar.

Styrelsens förslag till beslut om antagande av RusForest AB:s personaloptionsprogram 2013/2016 samt emission av teckningsoptioner respektive godkännande av förfogande över teckningsoptionerna inom ramen för personaloptionsprogrammet (ärende 15)

Styrelsen föreslår att årsstämman fattar beslut om antagande av RusForest AB:s personaloptionsprogram 2013/2016.

Antal personaloptioner och lösenkurs

Inom ramen för personaloptionsprogrammet ska kunna utges personaloptioner med rätt att förvärva högst sammanlagt 2.400.000 aktier i RusForest (efter den pågående sammanläggningen). Varje personaloption ska kunna utnyttjas för förvärv av en aktie i bolaget mot betalning av ett lösenbelopp motsvarande 110 procent av genomsnittet av den för varje handelsdag noterade volymviktade betalkursen enligt NASDAQ OMX First Norths officiella kurslista för aktier i RusForest under perioden 26 april 2013 till och med 13 maj 2013. Den sålunda fastställda lösenkursen ska avrundas till närmaste helt öre, varvid 0,5 öre ska avrundas nedåt. Lösenpriset och antalet aktier som varje personaloption berättigar till köp av ska omräknas i händelse av split, sammanläggning, nyemission av aktier m.m. i enlighet med marknadspraxis.

Tilldelning

Personaloptionerna kan tilldelas personer i Sverige och utomlands, som vid tiden för tilldelningen är tillsvidareanställda av ett bolag inom RusForest-koncernen, och som vid nämnda tidpunkt inte har sagt upp sig eller blivit uppsagda från sin anställning. Vad gäller anställda i andra länder än Sverige förutsätts därvid dels att tilldelning av personaloptioner lagligen kan ske, dels att det enligt styrelsens bedömning kan ske med rimliga administrativa och ekonomiska insatser. Tilldelning av personaloptioner ska även kunna ske till personer som efter den initiala tilldelningen erhåller sådan anställning som avses ovan. Tilldelning av personaloptioner ska beslutas av styrelsen och ska ske inom två kategorier. Kategori 1 omfattar verkställande direktören med tilldelning upp till 1.200.000 personaloptioner. Kategori 2 omfattar ledande befattningshavare utöver verkställande direktören med tilldelning av upp till 300.000 personaloptioner per person.

Vid tilldelning ska bland annat den anställdes prestation, ställning inom och insats för RusForest beaktas.

Ingen anställd garanteras tilldelning av personaloptioner. Tilldelning av personaloptioner ska bestämmas av styrelsen inom ramen för ovanstående.

Begränsning i rätten att överlåta och utnyttja personaloptionerna

Utfärdade personaloptioner ska inte utgöra värdepapper och ska inte kunna överlåtas till tredje man.

Rätten att förvärva nya aktier enligt personaloptionerna ska för respektive innehavare, intjänas med 1/3 av hela antalet tilldelade personaloptioner från och med det datum som infaller ett år efter datumet för ursprunglig tilldelning (vilket beräknas ske i maj 2013) (”årsdatum”) och med ytterligare 1/3 vid vart och ett av de två därpå följande årsdatumen, allt under förutsättning att vederbörande vid respektive ovan angiven tidpunkt fortfarande är anställd i RusForest-koncernen. Personaloptioner som har intjänats kan utnyttjas för teckning av aktier under perioden 1 juli 2016 till och med 31 december 2016. För personaloptioner som kan utnyttjas enligt ovan ska lösenperioden vid anställningens upphörande istället vara tre (3) månader räknat från uppsägningen varefter samtliga optioner ska förfalla.

Styrelsen äger rätt att fastställa ytterligare villkor för intjäning.

Intjäning enligt ovan ska kunna accelereras endast om någon aktieägare med närstående uppnår mer än två tredjedelar av aktier eller röster i bolaget eller enligt särskilt beslut av bolagsstämma.

Vederlag, värde m m

Personaloptionerna ska utfärdas vederlagsfritt, vilket för mottagarna innebär att beskattning sker vid utnyttjande i inkomstslaget tjänst avseende mottagare skatterättsligt hemmahörande i Sverige motsvarande skillnaden mellan RusForest akties marknadsvärde vid utnyttjandet av personaloptionen och personaloptions lösenkurs. Huvuddelen av dem som kan tilldelas personaloptioner är bosatta och skattskyldiga i Ryssland, där enligt vad bolaget erfar sociala avgifter inte utgår.

Något marknadsvärde på personaloptionerna finns inte. Ett beräknat värde kan emellertid tas fram enligt vedertagen modell för optioner. Vid beräkningen har hänsyn tagits till bland annat begränsningarna i rätten att överlåta respektive utnyttja personaloptionerna samt att personaloptioner förfaller om innehavarens anställning upphör. Optionsvärdet för personaloptionerna under föreliggande personaloptionsprogram är, enligt en värdering som utförts av bolaget, omkring 0,76 kronor per personaloption, vid en lösenkurs om 3,30 kronor per aktie och baserat på stängningskursen den 15 april 2013 för RusForests aktie om 3 kronor (justerat för sammanläggningen av aktier som kommer vara verkställd före dagen för årsstämman). Bolaget har använt Black & Scholes modell för optionsvärdering, med antagande om en riskfri ränta om 1,64 procent och en volatilitet om 40 procent och en löptid på 1.080 dagar.

Säkring av personaloptionsprogrammet

För att säkerställa att bolaget kan fullgöra sina åtaganden gentemot personaloptionsinnehavare, inklusive att erlägga på förmånen belöpande kostnader för sociala avgifter (arbetsgivaravgifter), vid utnyttjande av personaloptioner föreslås årsstämman även besluta att till det helägda dotterbolaget RusForest Ltd emittera högst 2.640.000 teckningsoptioner. Av dessa teckningsoptioner avses högst 240.000 teckningsoptioner användas för att erlägga på förmånen belöpande kostnader, inklusive eventuella sociala avgifter (arbetsgivaravgifter) vid utnyttjande av personaloptioner. Alla överskjutande teckningsoptioner som inte behövs för att erlägga sådana kostnader ska makuleras.

Motiv

Anledningen till införande av RusForests personaloptionsprogram 2013/2016 och skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt vid emissionen av teckningsoptioner är att styrelsen anser det vara av mycket stor vikt att kunna rekrytera, motivera och behålla kompetent personal i koncernen genom att anställda i koncernen bereds tillfälle att bli delägare i bolaget. Styrelsen bedömer att detta stärker bolagets verksamhet och att lojaliteten till bolaget under kommande år stimuleras. Eftersom personaloptions-programmet avses vara ett incitament för anställda inom RusForest-koncernen, bedöms det positivt påverka koncernens fortsatta utveckling och därmed vara till nytta för aktieägare. Med anledning av förslaget om nytt personaloptionsprogram har det även beslutats att dra tillbaka de två personaloptionsprogram som är utestående sedan tidigare. Det har inte allokerats några personaloptioner under de tidigare programmen.

Utspädning av befintliga aktier och röster

För säkring av de personaloptioner som tilldelas inom ramen för det föreslagna personal­optionsprogrammet föreslås att högst 2.640.000 teckningsoptioner ska emitteras.

Baserat på antal aktier respektive röster blir utspädningen till följd av det föreslagna personaloptionsprogrammet, med antagande av att samtliga personaloptioner utnyttjas och säkringen utnyttjas till fullo, högst cirka 2 procent av aktier och röster.

Majoritetskrav

Beslut enligt styrelsens förslag omfattas av 16 kap. aktiebolagslagen om vissa riktade emissioner m.m. och fordrar biträde av aktieägare med minst nio tiondelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda vid årsstämman.

Valberedningens förslag till beslut

Förslag till beslut om antalet styrelseledamöter och styrelsesuppleanter samt revisorer och revisorssuppleanter, arvode åt styrelsen och revisorerna, val av styrelseledamöter och styrelseordförande (ärende 12, 13 och 14)

Valberedningen bestående av Anders Börjesson, Vostok Nafta (ordförande), Björn Lindström, Alpcot Capital, och Temo Jorbenadze, Nova Capital, har avgivit följande förslag till beslut:

  • Antalet styrelseledamöter ska vara fem (5) utan suppleanter (ärende 12).
  • Antalet revisorer ska vara ett (1) registrerat revisionsbolag (ärende 12).
  • Arvode till envar av de styrelseledamöter som ej uppbär lön av bolaget ska utgå med 150.000 kronor. Arvode till styrelsens ordförande ska dock utgå med 300.000 kronor. Ytterligare arvode till de av styrelsen inrättade revisionsutskottet och operativa utskottet, bestående av upp till tre styrelseledamöter vardera, ska utgå med 100.000 kronor till utskottsordföranden och med 75.000 kronor vardera till övriga utskottsmedlemmar (ärende 13).
  • Arvode till revisorerna föreslås utgå enligt av styrelsen godkänd löpande räkning (ärende 13).
  • Omval av Per Brilioth, Paul Putz, Alexander Rudik och Camilla Öberg som styrelseledamöter samt nyval av Peter Nilsson som styrelseledamot. Peter Nilsson presenteras vidare här nedanför. Paul Putz föreslås som styrelsens ordförande. Till revisionsutskottet föreslås Camilla Öberg (ordförande), Per Brilioth och Paul Putz. Till operativa utskottet föreslås Peter Nilsson (ordförande) och Alexander Rudik. Utskottens sammansättning ska kunna ändras efter styrelsens beslut (ärende 14).

Peter Nilsson har 30 års erfarenhet från skogsindustrin. Han arbetade mellan oktober 2012 och mars 2013 som operativ chef och försäljningschef på RusForest. Innan han började på RusForest var Peter Nilsson VD för Södra Timber AB, ett svenskt sågverksbolag med nio sågverk och en årlig produktion på mer än 1,7 miljoner kubikmeter sågade trävaror. Tidigare var Peter Nilsson VD för Geijer & Söner AB och har även haft olika befattningar inom SCA Timber AB, bland annat som VD för dess brittiska verksamhet. Peter Nilsson har även suttit i flera styrelser i bolag verksamma inom sågverks- och byggnadsindustrierna.

Mandattiden för bolagets revisor, KPMG AB, med Carl Lindgren som huvudansvarig revisor, löper ut vid slutet av årsstämman 2014.

_____________

Redovisningshandlingar och revisionsberättelse samt förslagen enligt punkterna 11-15 ovan kommer från och med den 24 april 2013 att hållas tillgängligt hos bolaget, Hovslagargatan 5, 111 48 Stockholm och på bolagets hemsida www.rusforest.com samt tillsändas de aktieägare som så begär och uppger sin postadress. Förslaget enligt punkt 15 kommer även att sändas kostnadsfritt till de aktieägare som anmält sig till stämman.

_____________

Stockholm i april 2013

RusForest AB (publ)

Styrelsen


Attachments

AGM_2013_Kallelse_(sve).pdf