Kommuniké från årsstämma och extra bolagsstämma i PledPharma AB


Stockholm, 2013-04-19 08:30 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

Årsstämma

Årsstämma i PledPharma AB (publ) har avhållits den 18 april 2013 varvid stämman beslutade i enlighet med styrelsens framlagda förslag. De fullständiga beslutsförslagen framgår av kallelsen till stämman.

Under sitt anförande på årsstämman konstaterade VD Jacques Näsström att det mycket intensiva arbetet med PLIANT-studien under 2012 resulterat i att den första patienten kunnat behandlas på Akademiska sjukhuset i Uppsala (UAS) under inledningen av 2013.  Jacques räknade också med att kunna inkludera resterande 8-11 patienter i den initiala dosökningsfasen av studien under de kommande månaderna och att därefter kunna börja inkludera patienter till övriga kliniker i den efterföljande randomiserade delen av studien under mitten av 2013.

Jacques konstaterade vidare att styrelsen föreslår en företrädesemission av aktier som kan komma att tillföra bolaget upp till 18,6 miljoner SEK där förslaget kommer att läggas fram på den extra bolagsstämma som hålls i omedelbar anslutning till årsstämman. Nyemissionen görs för att utöka PLIANT studien med fler studiecentra globalt för att säkerställa genomförandet, samt också för att uppnå en ökad flexibilitet och tid att genomföra bästa möjliga utlicensieringsaffär av PledPharmas läkemedelskandidat PledOx®.

Vid årsstämman fattades bland annat följande beslut:

Årsstämman beslutade att fastställa resultaträkning och balansräkning för verksamhetsåret 2012. Årets förlust om 33 856 908 kr avräknas mot överkursfonden och kvarvarande överkursfond balanseras i ny räkning

Årsstämman beslutade att bevilja styrelsen och VD ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2012.

Årsstämman beslutade att styrelsen ska bestå av sex ledamöter utan suppleanter. Till ledamöter av styrelsen omvaldes Håkan Åström, Rolf Andersson, Andreas Bunge, Eva Redhe Ridderstad och Jan Sandström samt nyvaldes Sten Nilsson. Peter Buhl Jensen har meddelat att han inte står till förfogande för omval. Sten Nilsson är medicine doktor och professor i onkologi vid Karolinska Institutet i Stockholm. Årsstämman beslutade att styrelsearvode skall utgå med sammanlagt 900 000 kronor, varav 300 000 kronor ska utgå till styrelsens ordförande, 200 000 kronor till styrelseledamoten Eva Redhe Ridderstad och 100 000 kronor till övriga styrelseledamöter.

Ersättning till revisor skall utgå enligt löpande räkning.

Vidare beslutades att styrelseledamot skall, om skattemässiga förutsättningar finns för fakturering samt under förutsättning att det är kostnadsneutralt för PledPharma, ges möjlighet att fakturera styrelsearvodet via bolag. Om styrelseledamot fakturerar styrelsearvode via bolag skall arvodet justeras för sociala avgifter och mervärdesskatt enligt lag så att kostnadsneutralitet uppnås för PledPharma.

Slutligen beslutades i enlighet med valberedningens förslag att årsstämman uppdrar åt styrelsens ordförande att ta kontakt med de tre största aktieägarna eller ägargrupperna per den 30 september 2013 för att utse tre ledamöter i valberedningen för tiden intill dess att ny valberedning utsetts enligt mandat från nästa årsstämma.

Extra bolagsstämma

Extra bolagsstämma i PledPharma AB (publ) har avhållits den 18 april 2013 varvid stämman beslutade i enlighet med styrelsens framlagda förslag. De fullständiga beslutsförslagen framgår av kallelsen till stämman.

Under sitt anförande på stämman konstaterade VD Jacques Näsström att orsaken till behovet av ytterligare kapital är en försening i rekryteringen av patienter till del 1, dosökningsdelen i PLIANT-studien. Den föreslagna företrädesemission av aktier som kan komma att tillföra bolaget upp till 18,6 miljoner SEK görs för att utöka PLIANT studien med fler studiecentra globalt för att säkerställa genomförandet, samt också för att uppnå en ökad flexibilitet och tid att genomföra bästa möjliga utlicensieringsaffär av bolagets läkemedelskandidat PledOx®.

Vid stämman fattades bland annat följande beslut:

Stämman beslutade att genom nyemission öka bolagets aktiekapital med högst cirka 88 806 kronor genom nyemission av högst 1 687 314 aktier. Rätt att teckna nya aktier skall med företrädesrätt tillkomma de som på avstämningsdagen för nyemissionen är registrerade som aktieägare i bolaget, varvid skall gälla att varje sådan aktieägare skall ha företrädesrätt att teckna en ny aktie för varje tolv befintliga aktier. För det fall inte samtliga nya aktier tecknas med företrädesrätt skall styrelsen, inom ramen för emissionens högsta belopp, besluta om fördelning av aktier som inte tecknats med företrädesrätt. Avstämningsdag för deltagande i nyemissionen skall vara den 29 april 2013. Teckning av aktier med företrädesrätt skall ske genom kontant betalning under tiden från och med den 6 maj 2013 till och med den 20 maj 2013. Teckning av aktier utan företrädesrätt skall ske genom teckning på teckningslista under tiden från och med den 6 maj 2013 till och med den 20 maj 2013. De nya aktierna emitteras till en kurs av 11 kronor per aktie.


För ytterligare information vänligen kontakta:

Jacques Näsström, VD

+46 737 13 09 79

jacques.nasstrom@pledpharma.se

Om PledPharma

PledPharma är ett svenskt specialistläkemedelsbolag som utvecklar PledOx®, i syfte att förebygga biverkningar vid cellgiftsbehandling av cancer. Biverkningarna är ofta så svåra att behandlingen inte kan genomföras som planerat. Den nuvarande marknaden för stödjande cancerbehandling är på cirka 72 miljarder kronor. PledOx är en läkemedelskandidat inom den patentskyddade substansklassen PLED, som skyddar kroppens normala celler mot oxidativ stress.  PledOx är ett lowMEM (low Molecular Enzyme Mimetic) som härmar det kroppsegna enzymet Mangan SuperOxid Dismutas (MnSOD) som är vårt viktigaste skydd mot oxidativ stress. Oxidativ stress uppstår vid överproduktion av skadliga syre/kväve molekyler, t ex som ett resultat av cellgiftsbehandling. PledPharma utvärderar också möjligheterna att använda PLED-substanser vid andra sjukdomar. PledPharma (STO:PLED) är listat på NASDAQ OMX First North. Erik Penser Bankaktiebolag är Certified Adviser. För mer information, se www.pledpharma.se


Attachments

Pressrelease AGM  EGM 2013 sv.pdf