NEO INDUSTRIAL OYJ:N JOHDON OSAVUOTINEN SELVITYS AJALTA 1.1. - 8.5.2013


NEO INDUSTRIAL OYJ    JOHDON OSAVUOTINEN SELVITYS              8.5.2013 klo 17.10

 

Neo Industrialin liikevaihto ajalla 1.1. – 31.3.2013 oli 20,9 miljoonaa euroa (24,3 miljoonaa euroa 1.1. - 31.3.2012). Liiketulos oli -0,8 miljoonaa euroa (-0,1). Vertailuluvut on päivitetty vastaamaan vuoden 2013 raportointia huomioiden vuoden 2012 tilinpäätöksessä  lopetettu viskoosikuidut-toimiala. Kaapelitoimiala on Neo Industrialin ainoa toimiala.

Viskoosikuidut-toimialan Avilon Fibres Oy ja Carbatec Oy hakeutuivat konkurssiin 6. maaliskuuta.  Muuttuneista olosuhteista johtuen Neo Industrial Oyj:n hallitus päätti, että Neo Industrialin suunniteltua jakautumista ei panna täytäntöön.

Kaapelitoimialan Venäjän kaapelinvalmistusyhtiöiden, OAO Expokabelin ja ZAO Reka Kabelin,  myynnistä allekirjoitettiin osakekauppasopimus 3. huhtikuuta.

Neo Industrialin maksuvalmiustilanne jatkui haastavana. 

KAAPELITOIMIALA

Kaapelitoimialan tulos alkuvuoden osalta on tyypillisesti matala, koska liikevaihto on kausiluonteisesti alhainen suhteessa toimintakuluihin. Kaapelitoimialan sesonki ajoittuu keväästä loppusyksyyn. Myöhäinen kevään tulo sekä Suomessa että Ruotsissa vaikutti negatiivisesti maakaapeloinnin aloituksiin vielä huhtikuun aikana, mutta touko-kesäkuussa uskotaan merkittävään maakaapeleiden volyymikasvuun.

Kaapelitoimialan liikevaihto ajalla 1.1. – 31.3.2013 oli 20,9 miljoonaa euroa (24,3). Liiketulos oli negatiivinen ollen -0,4 miljoonaa euroa (0,1).

Katsauskaudella (1.1. – 8.5.2013) Reka Kaapeli Oy:n päämarkkina-alueella Pohjoismaissa kaapelimarkkinoiden kysyntä oli heikompaa kuin vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona. Baltian ja Venäjän myyntivolyymit olivat odotusten mukaisia.

Raaka-ainemetallien, kuparin ja alumiinin, hinnat olivat katsauskaudella laskussa. Muovien hinnat nousivat lievästi.

Reka Kaapeli solmi käyttöpääoman rahoittamista varten helmikuussa kahden miljoonan euron lyhytaikaisen rahoitussopimuksen, joka loi paremmat edellytykset nostaa toimituskykyä kevään sesonkia varten. Kaapelitoimialan maksuvalmiustilanne oli kuitenkin haastava koko katsauskauden.

Keski- ja suurjännitekaapeleiden menekki oli odotusten mukainen katsauskaudella. Maa- ja asennuskaapeleiden menekki oli edellisvuotta alhaisempi johtuen kevään viivästymisestä ja sähkötukkumarkkinan edellisvuotta alhaisemmasta tasosta.

Reka Kaapelin Keuruun tehtaalla 2011 sattuneesta konerikosta vakuutusyhtiö korvasi maaliskuun lopussa 0,2 miljoonaa euroa. Vakuutuskorvauksen lopullinen suuruudesta on osapuolilla edelleen erilainen näkemys. Reka Kaapeli on arvioinut vahingon 0,8 miljoonan euron suuruiseksi. Asian käsittelyä jatketaan vakuutusyhtiön kanssa. 

Venäjän tehtaiden liiketulos oli odotuksia parempi mutta tappiollinen. Laajennusinvestointi palonkestävien erikoiskaapelien valmistuskapasiteetin lisäämiseksi eteni suunnitelmien mukaisesti. 

Venäjän yhtiöiden yrityskaupalla ei ole vaikutusta Reka Kaapeli Oy:n toimintaan. Reka Kaapeli Oy jatkaa edelleen Suomessa valmistettujen kaapeleiden myyntiä ja markkinointia Venäjällä ja CIS-maissa Venäjällä sijaitsevan tytäryhtiönsä kautta.

Toimialan osakkuusyhtiön Nestor Cables Oy:n liikevaihto ajalla 1.1. – 31.3.2013 oli 3,3 miljoonaa euroa (5,0). Liiketulos oli tappiollinen.

RISKIT JA LIIKETOIMINNAN EPÄVARMUUSTEKIJÄT

Neo Industrialin rahoitusriskejä ovat valuutta-, korko-, hyödyke-, maksuvalmius-, luotto- ja sijoitustoiminnan markkinariskit. Rahoitusriskejä ja niiden suojaustoimenpiteitä on kuvattu tarkemmin viimeisimmän tilinpäätöksen liitetiedoissa. Yhtiön tulevaisuuden riskitekijät liittyvät sen toimialayhtiöiden liiketoiminnan kehitykseen.                    

Konsernin maksuvalmiustilanne on heikko. Raaka-aineiden ja valuuttojen hintavaihtelut sekä markkinatilanteiden kausivaihtelut tuovat haasteensa käyttöpääoman hallintaan.

Kuitu Finland Oy:n konkurssipesä laittoi 9. huhtikuuta vireille kanteen Neo Industrialia vastaan liittyen Neo Industrialin Avilon Fibres Oy:n tehdaskiinteistön kauppaan. Sopimuksen mukaan takauksen kohteena oleva velka erääntyy maksettavaksi 25 vuoden aikana. Kanteessa Neo Industrialia vaaditaan maksamaan takauksen perusteella kertaluonteisena korvauksena kauppakirjaan perustuva jäljellä olevan pääoma, viisi miljoonaa euroa, lisättynä rakennuskustannusindeksillä, määrältään 309 tuhatta euroa, viivästyskorkoineen ja oikeudenkäyntikuluineen. Neo Industrial pitää vaatimusta oikeudettomana ja pyrkii ratkaisuun Kuitu Finland Oy:n konkurssipesän kanssa. Neuvottelut Kuitu Finland Oy:n konkurssipesän kanssa asian ratkaisemiseksi sovintoteitse ovat meneillään. Vuoden 2012 konsernitilinpäätöksessä (IFRS) on huomioitu varauksena teollisuuskiinteistön kauppaan liittyvien maksuerien diskontattu tasearvo maksamattomalle kauppahinnalle, määrältään 2,7 miljoonaa euroa. Emoyhtiön FAS-tilinpäätöksessä teollisuuskiinteistön maksueriä ei ole diskontattu ja siten varauksena on huomioitu 5,0 miljoonaa euroa. Mikäli kanne vastoin Neo Industrialin käsitystä menestyisi, Neo Industrial joutuisi maksamaan vaaditun määrän  kertaluonteisena korvauksena kauppasopimuksessa sovitun 25 vuoden maksuohjelmaan perustuvan takauksen sijaan. 

Kaapelitoimialan toiminnan jatkuvuus edellyttää, että konserni kykenee vuoden 2013 aikana hankkimaan rahoitusta korvaamaan vuonna 2013 erääntyvät lainat, neuvottelemaan muutoksia maksuehtoihin tai muulla tavalla realisoimaan pääomia toiminnastaan. Toimenpiteet rahoituksen varmistamiseksi ovat käynnissä.

Kaapelitoimialan liiketoiminnan merkittävimmät riskit liittyvät markkinatilanteen kehittymiseen, raaka-aineiden ja valuuttojen hintavaihteluihin sekä käyttöpääoman hallintaan eri tilanteissa. Suurten kausivaihteluiden aikana tavarantoimittajien maksuehdot vaikuttavat olennaisesti kykyyn rakentaa riittävät varmuusvarastot kilpailukykyisten toimitusaikojen varmistamiseksi.

LÄHIAJAN NÄKYMÄT

Maailmantalouteen liittyy tällä hetkellä epävarmuutta, joka saattaa vaikuttaa Neo Industrialin liiketoimintaan. Vaikka alkuvuosi jäi hieman tavoitteista, uskotaan kaapelitoimialan operatiivisen liiketuloksen ensimmäisellä vuosipuoliskolla olevan viime vuoden  tasolla.

Kaapelitoimialan Venäjän kaapelinvalmistusyhtiöiden, OAO Expokabelin ja ZAO Reka Kabelin, myynti etenee suunnitelman mukaisesti ja 3.4.2013 allekirjoitetun yrityskaupan odotetaan toteutuvan toukokuun aikana.

Tiedot ovat tilintarkastamattomia.

Neo Industrial on siirtynyt julkaisemaan kolmen ja yhdeksän ensimmäisen kuukauden osalta arvopaperimarkkinalain 2 luvun 5c §:n mukaiset johdon osavuotiset selvitykset osavuosikatsausten sijaan.

Helsingissä 8.5.2013

Neo Industrial Oyj
Hallitus

Lisätietoja:
Jari Salo, toimitusjohtaja, puh. 020 720 9196

Sari Tulander, talousjohtaja, puh. 020 720 9192

Tämän katsauksen kannanotot, jotka eivät koske jo toteutuneita tosiasioita, ovat tulevaisuutta koskevia arvioita. Tällaisia arvioita ovat esimerkiksi odotukset, jotka koskevat markkinoiden kehittymistä, kasvua ja kannattavuutta koskevat odotukset sekä lausumat, joissa esiintyy sana ”uskoa”, ”olettaa”, ”tulevat” tai muu vastaava ilmaisu. Koska nämä arviot perustuvat tämänhetkisiin suunnitelmiin ja arvioihin, ne sisältävät riskejä ja epävarmuustekijöitä, jotka saattavat johtaa siihen, että todelliset tulokset poikkeavat olennaisesti niitä koskevista kannanotoista.

Tällaisia tekijöitä ovat mm. 1) toimintaedellytykset, kuten esim. tuotannon jatkuva onnistuminen ja siitä saatava tehokkuushyöty, tuotantopanosten saatavuus ja kustannukset, uusien tuotteiden kysyntä, edellytysten muuttuminen koskien pääoman saantia hyväksyttävillä ehdoilla; 2) alan olosuhteet, kuten esim. tuotteiden kysynnän voimakkuus, kilpailutilanne, konsernin tuotteiden vallitsevat ja tulevat markkinahinnat ja niitä koskevat hinnoittelupaineet, konsernin asiakkaiden ja kilpailijoiden taloudellinen tilanne, kilpailijoiden mahdolliset uudet kilpailevat tuotteet ja 3) yleinen taloudellinen tilanne, kuten esim. konsernin maantieteellisten päämarkkina-alueiden taloudellinen kasvu tai valuuttakurssien ja korkotason muutokset.

www.neoindustrial.fi

Neo Industrial Oyj:n strategiana on investoida pääasiassa teollista liiketoimintaa harjoittaviin ja keskenään synergiaetuja tarjoaviin yrityksiin. Yhtiön tavoitteena on kehittää ostettuja yrityksiä aktiivisella omistajuudella ja luoda niihin lisää arvoa. Tuottoa sijoitukselle syntyy osinkona ja arvonnousuna. Neo Industrialin B-osake noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä päämarkkinalla. Neo Industrialin toimiala on Kaapeliteollisuus.