Delårsrapport January - Juni 2013



Perioden i korthet

Mkr Mkr Q2
2013
Q2
2012
Jan-Jun 2013 Jan-Jun
2012
Omsättning 12,4 11,9 39,3 18,1
Bruttovinst 5,5 4,6 17,5 7,3
Bruttomarginal (%) 44,7 38,8 44,4 40,3
EBITDA -4,9 -5,0 -1,9 -11,8
Rörelseresultat -6,4 -6,0 -4,8 -13,9
Periodens resultat -6,8 -6,4 -5,9 -15,0
Periodens resultat per aktie (kr) -0,18 -0,18 -0,15 -0,44

Leveranserna av den i höstas erhållna rekordordern på 32 Mkr
slutlevererades framgångsrikt under kvartalet.  

  • Mottagen order om 4,7 Mkr från NATO Support Agency gällande ett antal enheter av kommunikationssystemen INVISIO V60 och X50.
  • Mottagen order om 1,3 Mkr från det finska försvaret gällande ett antal enheter av ett kommunikationssystem från INVISIO.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten var för första halvåret 1,7 Mkr jämfört med -12,2 Mkr samma period föregående år.
  • Utgående orderbok är 11,7 Mkr.
  • INVISIOs ledning och styrelse har köpt totalt 227 530 aktier i Bolaget, olika fördelat på åtta personer.

Händelser efter periodens utgång

  • Mottagen order om 8,0 Mkr från Kanadas försvar gällande olika headset och kommunikationslösningar.
  • Mottagen order om 7,1 Mkr från U.S. Army gällande ett antal enheter av kommunikationssystemet INVISIO V60.
  • ISO 9001:2008 certifiering har erhållits efter oberoende granskning av bolagets kvalitetsledningssystem av det tyska certifieringsorganet TÜV NORD CERT GmbH.
  • Utökning av kreditfacilitet med 7,5 Mkr från en ledande svensk affärsbank. 

Kommentar från VD

Under det första halvåret mer än fördubblades försäljningen jämfört med samma period föregående år. Som diagrammet nedan visar har vi redan nu uppnått nästan hela 2012 års försäljning, 39,3 Mkr jämfört med 43 Mkr.

Det är också glädjande att vi efter kvartalets utgång mottog två större ordrar, dels en order om 8,0 Mkr från Kanadas försvar gällande olika headset och kommunikationslösningar och dels en order om 7,1 Mkr från U.S. Army gällande ett antal enheter av kommunikationssystemet INVISIO V60. Detta visar på våra tillväxtmöjligheter och att våra världsledande produkter nu är väletablerade på ett antal marknader.  

Utifrån detta och de åtskilliga kundtester och offerter om betydande belopp som är uteliggande förväntar vi oss fortfarande en väsentlig försäljningstillväxt under året. Vi står fast vid att det finns förutsättningar för en vinstgivande verksamhet för helåret 2013 och kommande år, men det är för tidigt ännu att uttala sig om det förväntade utfallet för 2013.

Detta överensstämmer med vad som tidigare kommunicerats, att det är svårt att avgöra exakt i vilka kvartal dessa affärer kan inträffa. Försäljningen kan därför, som exempelvis i detta kvartal, variera mellan kvartalen på grund av långa ledtider från första kontakt med kund, till förfrågan, till kundtester, till offert, slutlig order och leverans. Försäljningen under det andra kvartalet var något lägre än våra interna mål men var högre än försäljningen samma kvartal föregående år, 12,4 Mkr jämfört med 11,9 Mkr.

positivt kassaflöde

Det är även glädjande att kassaflödet från den löpande verksamheten under det första halvåret var positivt och uppgick till 1,7 Mkr, vilket kan jämföras med -12,2 Mkr under samma period 2012.

ytterligare viktig NATO-order

Under kvartalet slutlevererade vi framgångsrikt rekordordern från ett NATO-lands armé


som vi mottog i höstas. Den avancerade kommunikationslösningen INVISIO V60 används nu ute på fältet och hjälper användarna att kommunicera bättre och tydligare än någonsin, samtidigt som deras hörsel skyddas.

Under kvartalet mottog vi också en ny viktig NATO-order. Ordern var på 4,7 Mkr från NATO Support Agency, och gällde för ett antal enheter av kommunikationssystemet INVISIO V60 samt INVISIO X50. Ordern bygger på våra tidigare leveranser inom NATO och är fortsatt bevis på våra produkters höga kvalitet och att kommunikationslösningarna som vi erbjuder de mest krävande användarna i världen är enastående. Det är glädjande att våra produkter används allt mer av NATO-medlemmar och denna order är extra viktig då vi kommit in i NATOs inköpssystem – NATO Support Agency är organisationen som supporterar samtliga 28 NATO-länder.

Under kvartalet mottog vi även en order från det finska försvaret om 1,3 Mkr och som gällde ett av våra kommunikationssystem. Vi har även mottagit ett antal ytterligare mindre ordrar som understiger 1 Mkr och som därför inte kommuniceras separat.

Ökad potential inom militära program

Vi har tidigare lyft fram potentialen inom de större militära moderniseringsprogram som pågår i ett antal länder världen över.  Detta är vad vi
kallar volymmarknaden som innefattar tusentals användare. Det är mycket glädjande att det fortsätter komma in nya förfrågningar inom militära program. Det pågår tester av kommunikations-lösningen INVISIO V60 av ett antal potentiella militära kunder i olika länder och det har under kvartalet kommit in nya förfrågningar om tester. En trend i detta som passar oss väl är kravet på att det ska vara hörselskydd i kommunikations-lösningarna, då vi har världsledande teknik och lösningar inom området.

Vi ser goda möjligheter till fortsatt försäljning till denna typ av program, men det är som sagt svårt för oss att både avgöra eller påverka när själva upphandlingen sker.

Styrelse och ledning köper aktier

INVISIOs ledning och styrelse köpte under kvartalet totalt 227 530 aktier i Bolaget, olika fördelat på åtta personer. Detta visar vår gemensamma starka tro på bolaget och  möjligheterna till framgång.

Lars Højgård Hansen
verkställande direktör

Omsättning och resultat april – juni 2013

Omsättningen under andra kvartalet ökade jämfört med motsvarande period 2012 och uppgick till 12,4 Mkr (11,9).

Bruttovinsten uppgick till 5,5 Mkr (4,6) och bruttomarginalen till 44,7 procent (38,8).

Kännetecknande är att bruttomarginalen kan variera mellan kvartalen beroende på produktmixen samt andelen direktförsäljning till slutkund med högre marginaler jämfört med andelen försäljning via återförsäljare.

Orderboken uppgick till 11,7 Mkr (5,2) vid kvartalets utgång.

Rörelsens kostnader för andra kvartalet var 12,0 Mkr (10,6).

Rörelseresultatet för andra kvartalet uppgick därmed till -6,4 Mkr (-6,0).

Finansnettot för andra kvartalet uppgick till -0,4 Mkr (-0,4).

Periodens resultat för andra kvartalet uppgick till -6,8 Mkr (-6,4).

Resultatet per aktie för andra kvartalet uppgick till -0,18 Kr (-0,18).

Omsättning och resultat januari – juni 2013

Omsättningen under första halvåret ökade jämfört med motsvarande period 2012 och uppgick till 39,3 Mkr (18,1).

Bruttovinsten uppgick till 17,5 Mkr (7,3) och bruttomarginalen till 44,4 procent (40,3).

Rörelsens kostnader för första halvåret var 22,3 Mkr (21,2).

Rörelseresultatet för första halvåret uppgick därmed till -4,8 Mkr (-13,9).

Finansnettot för första halvåret uppgick till -1,0 Mkr (-1,1).

Periodens resultat för första halvåret uppgick till -5,9 Mkr (-15,0).

Resultatet per aktie för första halvåret uppgick till -0,15 Kr (-0,44).

Investeringar,  kassaflöde och likviditet, finansiering samt eget kapital

Investeringar

Under det första halvåret uppgick investeringarna till -2,5 Mkr (-3,4), varav -2,5 Mkr (-3,3) var aktiverade utvecklingskostnader.

Kassaflöde och likviditet

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick under det första halvåret till 1,7 Mkr (-12,2). Kassaflödet från investeringsverksamheten uppgick till -2,5 Mkr (-3,4). Kassaflödet från finansieringsverksamheten uppgick till -2,1 Mkr (0,6), varav nyemission 0 Mkr (7,6). Periodens kassaflöde uppgick därmed till -2,9 Mkr (-15,0).

Vid utgången av perioden uppgick koncernens likvida medel till 1,3 Mkr (2,4). Av företagets totala upplåning om 29,2 Mkr per den sista juni, avser 7,2 Mkr fakturabelåning. Resterande 22 Mkr avser treåriga lån med amorteringsfrihet under 2013. Ledningen och styrelsen arbetar aktivt och kontinuerligt med Bolagets styrning och kontroll inklusive resultat, likviditet och finansiell ställning. Styrelsen prövar löpande att förutsättningarna för fortsatt drift föreligger. Det kan inte uteslutas att Bolaget kan komma att behöva ytterligare kapitaltillskott fram till dess att verksamheten genererar ett positivt kassaflöde. Ledningens och styrelsens bedömning är densamma som tidigare, nämligen att erforderlig likviditet och finansiering kommer att genereras och tillföras verksamheten genom löpande intäkter, upplåning och emissionsbemyndigande från årsstämma eller dylikt.

Finansiering

INVISIO erhöll under det första kvartalet ett lån om 15 Mkr hos en ledande svensk affärsbank. Lånet har använts för att lösa ett tidigare lån hos Alecta om 10 Mkr och ett lån hos Erik Penser Bankaktiebolag om 5 Mkr. Lånet hos banken är amorteringsfritt under 2013 och amorteras sedan med 6 Mkr under 2014 och med 9 Mkr under 2015. För lånet hos denna bank  har Yggdrasil ställt borgen med 15 Mkr. INVISIO har mot Yggdrasil pantförskrivit de säkerheter som tidigare innehades av tjänstepensionsbolaget Alecta och Erik Penser Bankaktiebolag. Till Yggdrasil betalar INVISIO en årlig borgensprovision om 3,5 procent. INVISIOs styrelse bedömer att avtalet med Yggdrasil är träffat på marknadsmässiga villkor.

INVISIO erhöll under det första kvartalet ett treårigt lån på 4,2 Mkr från Almi Företagspartner AB. Lånet är amorteringsfritt under 2013. INVISIO har ställt säkerhet i form av pant i aktierna i dotterbolaget Nextlink IPR AB. Villkor för lånet är att soliditeten på koncernnivå uppgår till lägst 10 procent per sista juni 2013 och kvarstår så under lånets löptid. Almi har därefter medgivit ett avsteg från soliditetskravet. Efter periodens utgång har lånet hos den ledande affärsbanken ovan utökats med 7,5 Mkr fram till årsskiftet 2013/14. Yggdrasil har ställt borgen med samma villkor som ovan.

eget kapital

Koncernens eget kapital uppgick vid utgången av perioden till -7,4 Mkr (3,5), vilket medförde en negativ soliditet (9,6 procent).

Moderbolaget

Nettoomsättningen för moderbolaget under det första halvåret uppgick till 58 Tkr (30). Rörelseresultatet uppgick till -2,8 Mkr (-3,1). Periodens resultat uppgick till -3,5 Mkr (-19,0), varav aktieägartillskott till dotterföretag om 0 Mkr (15)

Vid utgången av det första halvåret uppgick moderbolagets likvida medel till 0 Mkr (0,3) och eget kapital till 59,2 Mkr (68,5), vilket medförde en soliditet om 71,0 procent (81,5). Antalet anställda i moderbolaget uppgick till 1 (1).

Redovisningsprinciper

Delårsrapporten för koncernen har upprättats i enlighet med IAS 34 och Årsredovisningslagen. Moderbolagets redovisning är upprättad i enlighet med RFR 2, Redovisning för juridiska personer samt Årsredovisningslagen. De redovisningsprinciper som redogörs för i Årsredovisning 2012 har tillämpats.

Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer

INVISIOs verksamhet och resultat påverkas av en rad yttre och inre faktorer. Det pågår en kontinuerlig process för att identifiera alla förekommande risker samt bedöma hur respektive risk skall hanteras.

Till de risker bolaget främst är exponerat för hör marknadsrelaterade risker (inklusive lagstiftning och politiska beslut, globala ekonomiska förhållanden, konkurrens, tekniska risker, marknadsacceptans av nyutvecklade produkter samt beroende av leverantörer), rörelserelaterade risker (inklusive förmåga att hantera tillväxt, kunder och samarbetsavtal, produktansvar, immateriella rättigheter, beroende av nyckelpersoner och medarbetare samt risker avseende den finansiella rapporteringen) samt finansiella risker (inklusive huvudsakligen ränterisk, valutarisk, finansieringsrisk och likviditetsrisk).

Bolaget bedömer att inga ytterligare väsentliga risker eller osäkerheter har tillkommit under året utöver de som redovisas i denna delårsrapport och på sidorna 42-44 och 57-58 i Årsredovisning 2012.

Som framgår under avsnittet ”Kassaflöde och likviditet” arbetar ledningen och styrelsen aktivt och kontinuerligt med bolagets styrning och kontroll inklusive resultat, likviditet och finansiell ställning. Styrelsen prövar löpande att förutsättningarna för fortsatt drift föreligger. Det kan inte uteslutas att Bolaget kan komma att behöva ytterligare kapitaltillskott fram till dess att verksamheten når break -even. Ledningens och styrelsens bedömning är densamma som tidigare, nämligen att
erforderlig likviditet och finansiering kommer att genereras och tillföras verksamheten genom löpande intäkter, upplåning och emissionsbemyndigande från årsstämma eller dylikt.

Närståendetransaktioner

Lage Jonason med närstående är en av bolagets största enskilda aktieägare. För del av åtagande gentemot leverantör, står Lage Jonason personlig borgen. Lage Jonason har rätt till 1,5 procents årlig ersättning avseende hans borgensåtagande.

Kommande rapporttillfällen

  • Delårsrapport juli – september: 7 november 2013
  • Bokslutskommuniké 2013: 19 februari 2014 

Denna delårsrapport är ej granskad av Bolagets revisor.

  Stockholm den 15 augusti 2013  
       
  Lars Højgård Hansen
Verkställande direktör
 
 
       

För ytterligare information, kontakta:

Lars Højgård Hansen, VD
+ 45 5372 7722
Lars.HojgaardHansen@invisio.com
 

Thomas Larsson, CFO
+45 5372 7735
                                                                                                                                                                                                              Thomas.Larsson@invisio.com

INVISIO Communications AB (publ.)
Box 49149
100 29 Stockholm
Sverige
Organisationsnummer: 556651-0987

 



 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 
 
 


Attachments

INVISIO_Communications_(publ_)_delårsrapport_januari-juni_2013.pdf