CENCORP OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS TAMMIKUU – KESÄKUU 2013


Cencorp Oyj           Osavuosikatsaus       21.8.2013 klo 14.00

 

CENCORP OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS TAMMIKUU – KESÄKUU 2013

 

Cencorp Oyj:n (”Cencorp”) jatkuvien toimintojen liikevaihto katsauskaudella tammi-kesäkuu 2013 oli 5,9 miljoonaa euroa (9,1 miljoonaa euroa vuonna 2012). Jatkuvien toimintojen liiketulos oli -1,8 miljoonaa euroa (-1,1), kauden tulos -2,3 miljoonaa euroa (-1,3), osakekohtainen tulos oli -0,007 euroa (-0,004) ja käyttökate oli -0,8 miljoonaa euroa (0,01).

 

YLEISTÄ

 

Cencorp on osa suomalaista Savcor Group Oy –konsernia (”Savcor”). Savcor -yhtiöt omistivat 30.6.2013 Cencorpista yhteensä 78,9 %.
 

Katsauskauden tapahtumista löytyy enemmän tietoa pörssitiedotteista, jotka on julkaistu Cencorpin internet-sivuilla www.cencorp.com.

 

Osavuosikatsaus on laadittu noudattaen IAS 34 osavuosikatsaukset –standardia. Cencorp on soveltanut osavuosikatsauksen laatimisessa samoja laskentaperiaatteita kuin vuositilinpäätöksessä 2012. Osavuosikatsaus on tilintarkastamaton.

 

TALOUDELLINEN KEHITYS
 

Cencorp ilmoitti 14.5.2013 muuttavansa raportointirakennetta uuden liiketoimintastrategiansa mukaiseksi siten, että 1.1.2013 alkaen raporteissa esitetään kolme liiketoimintasegmenttiä. Liiketoimintasegmentit ovat: Laser- ja automaatiosovellukset (”LAS”), Laser- ja automaatiosovellusten elinkaaren hallinta (”LCM”) ja Puhtaan energian sovellukset (sisältää myös vanhan Erikoiskomponentit segmentin)(”CES”). Vuoden 2012 vertailutiedot esitetään vain liikevaihdon osalta. Muilta osin ne eivät ole vertailukelpoisesti ja riittävän luotettavasti saatavilla. Konsernin esittämä uusi segmentti-informaatio perustuu johdon sisäiseen raportointiin ja yhtiön organisaatiorakenteeseen.

 

Suluissa on vertailuluku vastaavalta ajanjaksolta vuonna 2012, jollei toisin  mainita. Cencorp ilmoitti 29.5.2012 luopuvansa tappiollisesta dekoraatioliiketoiminnasta ja sulkevansa dekoraatiosovelluksia valmistavan tehtaansa Guangzhoussa Kiinassa. Guangzhoun tehtaan ja dekoraatioliiketoiminnan lopettamisen myötä Cencorp raportoi Guagzhoun dekoraatioliiketoimintaan liittyvät taloudelliset tunnusluvut lopetettujen toimintojen yhteydessä. Cencorpin tulosraportoinnissa on siten lopetettujen toimintojen tulos esitetty yhdellä rivillä erillään jatkuvista toiminnoista, jolloin tuloslaskelman muut kuin lopetetut toiminnot erä koskevat vain jatkuvia liiketoimintoja.

 

 

Huhti - kesäkuu 2013 (Jatkuvat liiketoiminnot)

   -Cencorp-konsernin liikevaihto pieneni 27,9 prosenttia 3,4 miljoonaan euroon (4,7 miljoonaa euroa).

-Käyttökate oli -0,6 miljoonaa euroa (-1,0 miljoonaa euroa).
-Liiketulos oli -1,1 miljoonaa euroa (-1,5 miljoonaa euroa).

-Konsernin tulos ennen veroja oli -1,6 miljoonaa euroa (-1,3 miljoonaa euroa).

-Kauden tulos oli -1,6 miljoona euroa (-1,3 miljoonaa euroa).
-Osakekohtainen tulos oli -0,005 e
uroa (-0,004 euroa) ja laimennettu osakekohtainen tulos -0,005 euroa (-0,004 euroa).

-Laser- ja automaatiosovellukset –segmentin (”LAS”) liikevaihto pieneni 23,0 prosenttia 1,8 miljoonaan euroon (2,3 miljoonaa euroa) ja liiketulos oli -0,3 miljoonaa euroa. Segmentin käyttökate oli -0,2 miljoonaa euroa.

-Laser- ja automaatiosovellusten elinkaaren hallinta-segmentin (”LCM”) liikevaihto pieneni 20,1 prosenttia 0,7 miljoonaan euroon (0,9 miljoonaa euroa) ja liiketulos oli 0,0 miljoonaa euroa. Segmentin käyttökate oli 0,04 miljoonaa euroa. 

- Puhtaan energian sovellukset –segmentin (CES) liikevaihto pieneni 37,1 prosenttia 0,9 miljoonaan euroon (1,5 miljoonaa euroa) ja liiketulos oli -0,8 miljoonaa euroa. Segmentin käyttökate oli -0,5 miljoonaa euroa.

 

 

   Tammi - kesäkuu 2013 (Jatkuvat liiketoiminnot)

   -Cencorp-konsernin liikevaihto pieneni 35,3 prosenttia 5,9 miljoonaan euroon (9,1 miljoonaa euroa).

-Käyttökate oli -0,8 miljoonaa euroa (0,01 miljoonaa euroa).
-Liiketulos oli -1,8 miljoonaa euroa (-1,1 miljoonaa euroa).

-Konsernin tulos ennen veroja oli -2,3 miljoonaa euroa (-1,3 miljoonaa euroa).

-Kauden tulos oli -2,3 miljoona euroa (-1,3 miljoonaa euroa).
-Osakekohtainen tulos oli -0,007 e
uroa (-0,004 euroa) ja laimennettu osakekohtainen tulos -0,007 euroa (-0,004 euroa).

-Laser- ja automaatiosovellukset –segmentin (”LAS”) liikevaihto pieneni 32,4 prosenttia 2,6 miljoonaan euroon (3,8 miljoonaa euroa) ja liiketulos oli -0,9 miljoonaa euroa. Segmentin käyttökate oli -0,6 miljoonaa euroa.

-Laser- ja automaatiosovellusten elinkaaren hallinta-segmentin (”LCM”) liikevaihto pieneni 18,3 prosenttia 1,6 miljoonaan euroon (2,0 miljoonaa euroa) ja liiketulos oli 0,1 miljoonaa euroa. Segmentin käyttökate oli 0,2 miljoonaa euroa.  

- Puhtaan energian sovellukset –segmentin (CES) liikevaihto pieneni 45,4 prosenttia 1,8 miljoonaan euroon (3,3 miljoonaa euroa) ja liiketulos oli -1,0 miljoonaa euroa. Segmentin käyttökate oli -0,3 miljoonaa euroa.

 

 

TOIMITUSJOHTAJA IIKKA SAVISALON KATSAUS

 

Aiemmin tiedotetun mukaisesti tilikausi 2013 alkoi perinteisen teollisuusautomaation uusmyynnin (LAS Segmentin) osalta erittäin heikosti. Vaikka asiakasaktiviteettia olikin merkittävästi enemmän vuoden 2012 loppuun verrattuna alkoivat uudet tilaukset toteutua vasta toisen vuosineljänneksen alussa. Tilauskanta kasvoikin merkittävästi toisen vuosineljänneksen aikana kohoten parhaimmillaan noin 3,4 miljoonaan euroon. Toisen vuosineljänneksen käyttökate jäi kuitenkin vielä 0,6 miljoonaa euroa negatiiviseksi useiden toimitusten jatkuessa komannelle neljännekselle. Cencorpin liiketoiminta on kuitenkin merkittävästi tehostunut vuoden 2012 vastaavasta ajankohdasta. Tämän voi päätellä esimerkiksi siitä, että vaikka liikevaihto ensimmäisen puolenvuoden aikana laskikin  noin 35,3%, oli toisen neljänneksen käyttökate kuitenkin selvästi edellistä vuotta parempi. En edelleenkään ole tyytyväinen yhtiön tuloskehitykseen. Segmenttien osalta erityisen suuri pettymys oli LAS–segmentti, joka ensimmäisen vuosipuoliskon huonosta liikevaihdosta johtuen päätyi käyttökatteeltaan 0,6 miljoonaa euroa negatiiviseksi. LCM -segmentti jäi niinikään matalan liikevaihdon johdosta sille asetetusta 15 % käyttökatetavoitteesta tehden kuitenkin 0,17 miljoonan euron positiivisen tuloksen. Uuden CES-segmentin viimevuotisesta laskenut liikevaihto johtuu pitkälti vanhojen RFID- ja matkapuhelinkomponenttien laskeneesta myynnistä. -0,34 miljoonan euron käyttökate oli kuitenkin odotuksiin nähden kohtalaisen hyvä saavutus huomioiden aurinkosähköliiketoimintaan liittyvät merkittävät panostukset.

 

Cencorpin tärkein tehtävä on parantaa kannattavuutta perinteisillä LAS- ja LCM-segmenteillä sekä avata markkinat Puhtaan energian sovellukset -segmentissä. Vaikka markkina perinteisissä segmenteissä näyttääkin kohtuullisen lupaavalta, on yhtiön jatkettava ponnistuksiaan toiminnan tehostamisessa. Puhtaan energian sovellukset -segmentissä Cencorp jatkaa voimakasta panostustaan aiemmin ilmoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

 

Suomessa talousuutiset ovat viimeaikoina olleet negatiivissävyisiä. Cencorpin perinteisen teollisuusautomaatio -segmenttien merkittävimmät markkinaalueet ovat kuitenkin Pohjois-Amerikassa (sisältäen Meksikon) sekä Euroopassa, missä on nähtävissä selvästi positiivisia merkkejä. Tarjousaktiviteetti on pysynyt viime vuoden vastaavaan aikaan nähden kohtuullisella tasolla yhtiön neuvotellessa useista uusista asiakkuuksista. Mikäli neuvotteluissa edetään toivotulla tavalla on Cencorpilla erinomainen mahdollisuus kääntää liikevaihto takaisin kasvu–uralle. Yrityksen jatkuvasti tehostaessa toimintojaan on liiketoiminnan kääntyminen käyttökatetasolla positiiviseksi lähellä.  Yhtiö tulee toisen vuosipuoliskon aikana lanseeraamaan uuden erikoiskomponenttien(Odd Form) ladontaratkaisun, jolle odotetaan markkinoita ennen kaikkea Euroopasta. Edellisen sukupolven ladontaratkaisu on laajalti käytössä etenkin saksalaisissa suuryhtiöissä, joista odotetaan merkittävää asiakaskuntaa myös uudelle sovellukselle. Ensimmäinen sovellus on jo myyty ja se toimitetaan saksalaiselle asiakkaalle vuoden 2014 alussa.

 

CES toimintaympäristö on alkanut pikku hiljaa selkeytyä vuoden 2012 romahduksen jäljiltä. EU on ainakin toistaiseksi sopinut kauppakiistansa Kiinan kanssa ja kaupankäynti alkaa vähitellen normalisoitua. Maailman suurimmat PV (Photovoltaic)-aurinkosähkömodulien valmistajat ovat edelleen erittäin sitoutuneita H-tyypin aurinkosähkömoduleihin sekä käsin tehtävään valmistusprosessiin. Ainoastaan muutama toimija on aktiivisesti kehittämässä MWT (Metallized Wrap Trough) sekä muita takakontaktiin (CBS; Conductive Back Sheet) perustuvia moduulitekniikoita. Cencorp on solminut aiemin ilmoitetun mukaisesti aiesopimuksen yhden kiinalaisen modulivalmistajan kanssa CBS-virranjohteiden toimittamisesta. Projekti on edennyt toivottua hitaammin asiakkaan valmistellessa tuotantolaitostaan massatuotantoa varten. Cencorpin CBS-komponentti on läpäissyt sisäiset testit ja on nyt asiakkaan evaluaatiotesteissä. Cencorp on varautunut aloittamaan toimitukset heti asiakkaan käynnistettyä massatuotannon.

 

Maailman suurimpien PV-modulivalmistajien epäröidessä seuraavan sukupolven johdinteknologiaan siirtymisessä on Cencorp saanut valmiiksi ensimmäisen massatuotantokelpoisen MWT PV -modulin. Yhtiön sisäisten testien mukaan moduli on teknisesti erittäin onnistunut. Tästä on osoituksena hyvin nopeassa aikataulussa syntynyt jakelusopimus hollantilaisen ProxEnergyn kanssa. Yhtiön tietojen mukaan Cencorpin MWT-moduli on ensimmäinen markkinoilla oleva tuotteistettu puhdasverinen MWT-moduli, jota pystytään valmistamaan kaupalliseen käyttöön. MWT-moduli on hyötysuhteeltaan(Cell to Module) ylivertainen perinteiseen H-tyypin moduliin verrattuna. Moduli on myöskin automaattisen valmistustapansa takia merkittävästi perinteistä H-tyyppiä tasalaatuisempi. Koetuotantoerissä Cencorp on saavuttanut erittäin korkean onnistumisasteeen (Yield) moduleiden ollessa sähköisesti hyvin lähellä toisiaan.

 

Maailmalla ja ennen kaikkea kehittyvissä maissa on menossa monia uusia hankkeita uusien aurinsähkökomodulilinjojen rakentamiseksi paikallisesti. Cencorpin arvio siitä, että tuotannon keskittyminen Kiinaan ei tule enää merkittävästi lisääntymään on osoittautumassa oikeaksi. Potentiaalisten asiakkaiden kanssa tähän mennessä käytyjen keskustelujen perusteella voidaan todeta, että Cencorp on saavuttanut markinoilla aseman, jossa se on jo nyt varteenotettava tuotantoautomaation tarjoaja aina silloin, kun asiakas on kiinostunut uuden sukupolven CBS-teknologiaan perustuvasta ratkaisusta. Yhtiö on aloittanut keskustelut tuotantolaitosten toimittamisesta paikallista tuotantoa suunnitteleville asiakkaille.

 

Suurin osa kehitysmaista sijaitsee olosuhteissa, joissa aurinkoenergia on kannattavaa ilman minkäänlaista yhteiskunnallista tukea (Grid Parity). Juuri näillä alueilla Cencorp tulee tarjoamaan voimalaitosratkaisuja, joiden investoinnin takaisinmaksuaika on alle viisi vuotta. Yhtiöllä on keskusteluja useiden erikokoisten voimalaitosten toimittamisesta asiakkaille. Pidän toimtaympäristöä erittäin otollisena ja uskon uusia asiakassopimuksia syntyvän vielä tämän vuoden aikana.

  

 

 

TOIMINTAYMPÄRISTÖ

 

Cencorp toimii elektroniikkateollisuuden ja puhtaan teknologian sovellusaloilla.

 

Cencorp -konsernin toimintaympäristö on maailmanlaajuinen. Yhtälailla yhtiön perinteiset elektroniikkaa valmistavat asiakkaat kuin uudet CES-asiakkaatkin ovat yhtiöitä, jotka toimittavat tuotteitaan maailmanlaajuisesti. Cencorp konsernin tuotteista ja palveluista 91,9 % toimitetaan Suomesta ulkomaanvientinä tai ne tuotetaan Cencorpin toimipisteissä Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

 

    

TULEVAISUUDENNÄKYMÄT

 

Lyhyen aikavälin näkymät LAS- ja LCM-segmenteissä ovat edelleen kohtuulliset.  Tarjousaktiviteetti on pysynyt vilkkaana ja mahdollisuudet myynnin paranemiseen ovat olemassa.

 

LAS -segmentiltä odotetaan pitkällä aikavälillä vähintään 5 % käyttökatetasoa. Tavoitteen saavuttaminen vaatii kuitenkin toiminnan tehostamisen lisäksi onnistuneita tuotekehitysprojekteja. Lyhyen aikavälin merkittävin uusi tuote, seuraavan sukupolven erikoiskomponenttien ladontakone voikin saada aikaan kannattavuuden parantumiseen tarvittavan kasvun. Vaikkakin tuotteen ennakkotiedot lupaavat hyvää, nähdään uuden ladontaratkaisun menestys selvemmin sen ensiesittelyn jälkeen marraskuussa 2013.  

 

LCM-palveluiden kysyntä on  säilynyt kohtuullisena ja yhtiön organisaatio ja tuotteet ovat valmiita vastaamaan kysyntään. Toiminnan tehostamista jatketaan edelleen.

 

CES-liiketoiminnan osalta odotukset ovat aurinkosähkömoduleissa, niiden komponenteissa ja tuotantoteknologiassa. Elektroniikkakomponentti- toimitusten uskotaan näyttelevän pienenevää osuutta tässä segmentissä.

Vaikkakin CBS-toimituksista keskustellaan useiden johtavien PV-modulien valmistajien kanssa, on käynyt ilmeiseksi, että useiden asiakkaiden tuotekehityssyklit tukevat seuraavaan moduligeneraatioon sirtymistä toivottua hitaammin. Cencorpin CBS vaikuttaa kuitenkin erittäin kilpailukykyiseltä vaihtoehdolta massatuotannon alkaessa eikä yhtiö ole alentanut tuotteeseen kohdistuvia sisäisiä odotuksiaan. Tiivis yhteistyö monien PV-modulivalmistajien kanssa on kuitenkin tuonut Cencopille uusia mahdollisuuksia hyödyntää innovaatiokykyään ja tuoda asiakkaille merkittävää lisäarvoa.

 

Cencorp on noin vuoden ajan kehittänyt täysautomaattista CBS-aurinkosähkömodulien tuotantoteknologiaa. Teknologiaa on esitelty lähes kaikille merkittäville aurinkomodulivalmistajille ja siihen liittyen on aloitettu prosessit useiden keksintöjen patentoimiseksi. Markkinoilla on toistaiseksi ainoastaan rajallinen määrä kilpailijoita ja asiakaspalaute Cencorpin tuotantoteknologiasta on ollut positiivista. Cencorpin tuotantoteknologian erityispiirre on sen erittäin korkea automaatioaste, helppokäyttöisyys ja pieni koko. Tuotantoteknologian käyttöönotto toimijalle, joka haluaa aloittaa aurinkomodulien tuotannon nollatilanteesta vaatii ainoastaan 10 – 15 miljoonan euron alkuinvestoinnin infrastruktuurin tasosta ja kapasiteettitarpeesta riippuen. Cencorp käy keskusteluja useiden nykyisten valmistajien sekä paikallista modulituotantoa suunittelevien yhteistyökumppaneiden kanssa. Ensimmäinen Cencorpin omaan suunnitteluun perustuva, näytetehtaaksi rakennettava täysimittainen tuotantolaitos avautuu Mikkelissä suunnitelmien mukaisesti 2014 alkupuolella, mikäli yhtiöllä on käytettävissään hankeeseen tarvittava pääoma.

 

Kolmas tuoteperhe Cencorpin aurinkomodulistrategiassa on sen itse kehittämä CBS-takakontaktiin perustuva aurinkosähkömoduliperhe. Ensimmäiset valmiit tuotteet on tarkoitus toimittaa vuoden 2013 aikana. Cencorp käy parhaillaan keskusteluja useiden perinteisten energiantuottajien sekä aurinkoenergiaa tuottavien globaalien toimijoiden kanssa moduliperheen käyttöönotosta ja installaatioista.

 

Perinteisten elektroniikkakomponenttien tuotannossa Cencorp jatkaa lähinnä NFC- ja erilaisten RFID-antennien toimittajana.

 

Toteutuessaan yhtiön Cleantech –strategia tulee merkittävästi muuttamaan yhtiön kustannusrakennetta ja lähivuosien tavoitteita. Uuden strategian toteuttamisen välttämättä edellyttämässä voimakkaassa murrosvaiheessa ei yhtiö voi arvioida liiketoiminnan painopisteen muuttumisen vaikutuksia yhtiön markkinaohjeistukseen, mistä johtuen yhtiö on 21.8.2012 tiedotetun mukaisesti päättänyt lopettaa toistaiseksi markkinaohjeistuksen antamisen kokonaan. Murrosvaiheen ollessa vielä kesken Cencorp ei anna markkinaohjeistusta myöskään loppuvuodelle 2013.

 

Cencorpin tulevaisuuden näkymät tulevat olemaan jatkossa merkittävästi riippuvaisia yhtiön kyvystä saavuttaa tavoiteltu markkina-asema globaaleilla aurinkosähkömodulien markkinoilla sekä yhtiön lyhyen ja pitkän aikavälin rahoituksesta. Yhtiö on asettanut tavoitteekseen saavuttaa vahvan aseman korkealaatuisten paikallisesti valmistettujen modulien toimittajana. Riskejä on käsitelty tarkemmin tämän osavuosikatsauksen kohdassa ”Riskienhallinta, riskit ja epävarmuustekijät.”

 

 

PITKÄN AIKAVÄLIN TAVOITTEET TOIMITUSJOHTAJALLE

 

Cencorpin hallitus julkisti pitkän aikavälin taloudelliset ja muut tavoitteet toimitusjohtajalle 21.8.2012 seuraavasti:

 

- Murrosvaiheen huolellinen, mutta nopea läpivienti Cencorpin muuttamiseksi pelkästään tuotantoautomaatiolaitteita ja erikoiskomponentteja valmistavasta yhtiöstä puhtaan teknologian sovelluksia (”Cleantech”) kehittäväksi ja tarjoavaksi yhtiöksi, jolla on vahva asema korkealaatuisten, automaatiota ja lasertekniikkaa hyväksikäyttäen paikallisesti eri markkina-alueilla valmistettujen modulien toimittajana.

- Cencorpin tavoitteena on omistaja-arvon lisääminen kasvun ja kannattavuuden avulla. Cencorp keskittyy kasvuun Cleantech -liiketoiminnassa, jossa sillä on hyvät mahdollisuudet saavuttaa vahva globaaliasema ja kasvaa nopeasti.

- Laser- ja automaatioliiketoiminnassa keskitytään laitteiden elinkaarihallintaan ja siinä tavoitellaan vahvaa palveluliiketoiminnan kasvua.

- Cencorp tavoittelee pitkällä aikavälillä merkittävää liikevaihdon kasvua siten, että sen tavoitteena on yli 200 miljoonan euron liikevaihto vuodelle 2016, edellyttäen, että riittävä pääoma on yhtiöllä käytettävissä kasvun tullessa pääasiallisesti Cleantech -liiketoiminnasta ja erityisesti aurinkosähkö- sekä polttokennoihin liittyvistä sovellutuksista.

 

Toimitusjohtajalle asetettuihin pitkän aikavälin tavoitteisiin liittyy riskejä eikä pitkänaikavälin tavoite ole yhtiön markkinaohjeistus. Vaikka tavoitteet perustuvat markkinatuntemukseen ja teknisiin selvityksiin riskit ovat merkittävät, eikä ole varmuutta saavuttaako, toimitusjohtaja hänelle asetetut tavoitteet kokonaan tai osittain.

 

 

RAHOITUS

 

Liiketoiminnan rahavirta ennen investointeja oli tammi-kesäkuussa -1,7 miljoonaa euroa (1,1 miljoonaa euroa). Myyntisaamiset olivat katsauskauden lopussa 2,0 miljoonaa euroa (3,5 miljoonaa euroa). Yhtiön nettorahoituskulut olivat 0,5 miljoonaa euroa (0,2 miljoonaa euroa).

 

Omavaraisuusaste oli kesäkuun lopussa 16,8 prosenttia (33,2 %) ja osakekohtainen oma pääoma oli 0,01 euroa (0,02 euroa). Katsauskauden päättyessä konsernin rahavarat olivat 0,2 miljoonaa euroa (0,4 miljoonaa euroa) ja käyttämättömien vientilimiittiluoton ja pankkitakauslimiitin määrä oli 1,5 miljoonaa euroa (1,5 miljoonaa euroa).

 

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera ja Oy Ingman Finance Ab merkitsivät kokonaisuudessaan Cencorpin 17.5.2013 liikkeelle laskeman 2,1 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan I/2013.

 

Cencorpin rahoitusasema on aiemmin ilmoitetun mukaisesti ollut tiukka ja siihen liittyy riskejä.  Tekesin kanssa joulukuussa 2012 sovittu n. 3 miljoonan euron lainajärjestely sekä joulukuussa 2012 toteutunut 1,5 miljoonan euron vaihtovelkakirjalaina ja toukokuussa 2013 toteutunut 2,1 miljoonan euron vaihtovelkakirjalaina ovat parantaneet yhtiön maksuvalmiutta. Investointien yhä jatkuessa ja yhtiön varautuessa merkittävään liikevaihdon kasvuun käyttöpääomatilanne pysynee kireänä kunnes toiminta kääntyy käyttökatteeltaan positiiviseksi.

Aiemmin tiedotetun mukaisesti Cencorp on aloittanut osakeannin valmistelun. Osakeannin tavoitteena on kerätä pääomaa aurinkosähkömoduleihin suuntautuvan liiketoimintasuunnitelman toteuttamiseksi. Yhtiö tiedottaa erikseen osakeannin ehdoista ja aikataulusta.

 

Cencorp sopi rahoittajiensa kanssa rahoitussopimusten jatkamisesta ja tiedotti 1.7.2013, että:

   - Danske Bank Oyj:n kanssa yhteismäärältään neljän miljoonaan euron rahoitussopimuksia jatkettiin syyskuun 2013 loppuun asti;

- Savcor Group Oy:ltä saadun 1,2 miljoonan oman pääoman ehtoista vaihtovelkakirjalainaa jatkettiin syyskuun 2013 loppuun asti; ja

- Savcor Invest BV:ltä (ent. AC Invest BV), joka on Savcor Group Oy:n tytäryhtiö, saadun miljoonan euron lainaa jatkettiin syyskuun 2013 loppuun asti
 

Yhtiön rahoitusasema tulee käytettävissä olevien ennusteiden valossa olemaan edelleen tiukka. Cencorpin johdolla olevan käsityksen mukaan Cencorpin käyttöpääoma seuraavan kahdentoista (12) kuukauden aikana ei ole riittävä viemään läpi yhtiössä käynnissä olevaa strategian mukaista investointisuunnitelmaa.  Yhtiön kannalta yksi merkittävimmistä riskeistä on käyttöpääoman riittävyys. Cencorpilla on seuraavan kahdentoista (12) kuukauden aikana erääntyviä lainoja, joiden uudelleenjärjestelyt tai niiden epäonnistuminen vaikuttaa yhtiön toimintaedellytyksiin ratkaisevasti.  Yhtiö onkin edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi aloittanut keskustelut merkittävimpien rahoittajiensa ja omistajiensa kanssa toimenpiteistä rahoitustilanteen vahvistamiseksi siihen asti, kunnes yhtiön kassavirran odotetaan kääntyvän positiiviseksi. Cencorp uskoo näillä toimenpiteillä varmistavansa käyttöpääoman riittävyyden seuraavan kahdentoista (12) kuukauden ajaksi ja strategiansa mukaisten investointien loppuunviemisen.

 

 

TUOTEKEHITYS

 

Konsernin tuotekehityskulut olivat tammi-kesäkuussa 0,9 miljoonaa euroa (0,7 miljoonaa euroa) eli 16,0 (7,5) prosenttia liikevaihdosta.

 

 

INVESTOINNIT

 

Katsauskauden bruttoinvestoinnit olivat tammi-kesäkuussa 2,4 miljoonaa euroa (0,9 miljoonaa euroa). Suurimmat investoinnit kohdistuivat kehittämismenoihin 2,0 miljoonaa euroa.

 

 

HENKILÖSTÖ

 

Konsernin palveluksessa oli kesäkuun lopussa 152 (193) henkilöä, joista 49 henkilöä työskenteli Suomessa, 92 henkilöä Kiinassa sekä yhteensä 11 henkilöä muissa maissa. Katsauskaudella palkka- ja palkkiokulut olivat yhteensä 2,1 miljoonaa euroa (2,9 miljoonaa euroa).

 

 

OSAKKEET JA OMISTAJAT

 

Cencorpin osakepääoma on 3 425 059,10 euroa. Osakemäärä on 342 161 270 osaketta. Yhtiöllä on yksi osakesarja, jonka osakkeet tuottavat yhtäläiset oikeudet yhtiössä. Cencorpin hallussa ei ollut tilikauden päättyessä yhtiön omia osakkeita.

 

Yhtiöllä oli kesäkuun 2013 lopussa yhteensä 4827 osakkeenomistajaa, ja osakkeista 0,8 prosenttia oli ulkomaalaisomistuksessa. Kymmenen suurimman osakkeenomistajan hallussa oli 30.6.2013 yhteensä 89,0 prosenttia yhtiön osakkeista ja äänistä.

 

Suurimmat omistajat 30.6.2013

  Osakkeita Ääniä
1. SAVCOR GROUP LIMITED 133 333 333 39,0
2. SAVCOR GROUP OY 119 235 078 34,8
3. SAVCOR INVEST BV  17 499 999 5,1
4. KESKINÄINEN ELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ETERA  16 394 735 4,8
5. GASELLI CAPITAL OY  11 000 000 3,2
6. GASELLI CAPITAL PARTNERS OY   2 050 000 0,6
7. JOKELA MARKKU   1 804 728 0,5
8. PARPOLA VILLE   1 478 759 0,4
9. PAASILA MATTI     854 041 0,25
10. OY TROBE     800 000 0,25
MUUT  37 710 597 11,0
YHTEENSÄ 342 161 270 100,0

 

 

Hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja määräysvaltayhteisöineen omistivat 30.6.2013 yhteensä 270 068 410 osaketta, mikä oli noin 78,9 prosenttia yhtiön osake- ja äänimäärästä. Yhtiön toimitusjohtaja Iikka Savisalo määräysvaltayhteisöineen omisti kauden lopussa 270 068 410 yhtiön osaketta, 8 931 000 vaihtovelkakirjalaina I/2010 liittyvää optio-oikeutta ja 21 428 571 vaihtovelkakirjalaina I/2012 liittyvää optio-oikeutta.

 

Cencorpin osakkeen kurssi vaihteli tammi-kesäkuussa 0,06 euron ja 0,10 euron välillä. Keskikurssi oli 0,08 euroa ja päätöskurssi kesäkuun lopussa 0,09 euroa. Cencorpin osakkeen vaihto oli tammi-kesäkuussa 1,2 miljoonaa euroa ja 14,6 miljoonaa osaketta. Osakkeiden markkina-arvo kesäkuun lopussa oli 30,8 miljoonaa euroa.

 

Yhtiön johdolle ei myönnetty kauden aikana osakeoptioita. Yhtiöllä oli 30.6.2013 vaihtovelkakirjalaina I/2010:een liittyviä optioita 8 931 000 kappaletta, joiden merkintäaika päättyy 25.5.2015. Vaihtovelkakirjalaina I/2010:aan liittyvät optiot ovat Savcor Group Oy:n hallussa. Yhtiöllä oli 30.6.2013 vaihtovelkakirjalaina I/2012:een liittyviä optiota 21.428.571 kappaletta, joiden merkintäaika päättyy 7.9.2014. Vaihtovelkakirjalaina I/2012:aan liittyvät optiot ovat SCI Invest Oy:n ja Savcor Group Oy:n hallussa. Yhtiöllä oli 30.6.2013 vaihtovelkakirjalaina I/2013:een liittyviä optiota 30.000.000 kappaletta, joiden merkintäaika päättyy 2.6.2015. Vaihtovelkakirjalaina I/2013:aan liittyvät optiot ovat Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Eteran ja Oy Ingman Finance Ab:een hallussa.

 

 

VOIMASSAOLEVAT OSAKEANTIVALTUUTUKSET

 

Cencorpin varsinaisen yhtiökokouksen 28.4.2009 antamaa osakeantivaltuutusta 10 000 000 Cencorpin uuteen osakkeeseen on jäljellä 1 069 000 osaketta.

 

Cencorpin 30.1.2012 pidetty ylimääräinen yhtiökokous päätti antaa hallitukselle antivaltuutuksen 100 000 000 uuteen osakkeeseen. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa ei ollut muita päätettäviä asioita. Valtuutusta on jäljellä 48.571.429 osaketta. Valtuutuksesta tullaan toisen vuosipuoliskon aikana käyttämään 4.000.000 osaketta Sunweb Solarille suunnattavaan osakeantiin, jolla maksetaan osa tammikuussa toteutetun liiketoimintakaupan kauppahinnasta.

 

 

VARSINAISEN YHTIÖKOKOUKSEN PÄÄTÖKSET

 

Cencorpin varsinainen yhtiökokous pidettiin 29.4.2013 Mikkelissä. Yhtiökokous vahvisti tilikauden 2012 tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden yhtiön hallituksessa tilikauden 2012 aikana toimineille henkilöille ja toimitusjohtajille. Hallituksen ehdotuksen mukaisesti päätettiin, että tilikaudelta 1.1.-31.12.2012 ei jaeta osinkoa. Niin ikään päätettiin, että 31.12.2012 päättyneen tilikauden tappio kirjataan kertyneet voittovarat -tilille.

 

Hallitukseen valittiin uutena jäsenenä KM Marjukka Karttunen (s. 1967). Karttunen työskentelee yhteiskuntasuhteisiin ja vaikuttajaviestintään erikoistuneena  yrittäjänä. Aiemmin hän on toiminut 8 vuotta Kokoomuksen kansanedustajana eduskunnassa sekä Suomen Yrittäjänaiset Ry:n toimitusjohtajana. Marjukka Karttunen on Turun Satama Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja TVT Asunnot Oy:n hallituksen jäsen.Teollisuusneuvos Hannu Savisalo ja Iikka Savisalo jatkavat hallituksessa vanhoina jäseninä.

 

Yhtiökokouksen jälkeen pidetyssä hallituksen järjestäytymiskokouksessa hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Hannu Savisalo ja varapuheenjohtajaksi Marjukka Karttunen. Hallitus päätti, ettei yhtiön liiketoiminnan laajuus huomioiden ole tarkoituksenmukaista perustaa hallitukselle erillisiä valiokuntia.

 

Yhtiökokous päätti, että hallituksen puheenjohtajalle sekä varapuheenjohtajalle maksetaan molemmille palkkiona 40 000 euroa vuodessa ja hallituksen jäsenille maksetaan 30 000 euroa vuodessa. 

 

Yhtiön tilintarkastajana jatkaa Ernst & Young Oy, päävastuullisena tilintarkastajanaan KHT Mikko Rytilahti.

 

 

NEUVOTTELUT AVERY DENNISONIN KANSSA OVAT PÄÄTTYNEET

 

Cencorp tiedotti 21.8.2012 tehneensä yhdysvaltalaisen Avery Dennisonin kanssa aiesopimuksen, jonka mukaan Cencorp ostaa Avery Dennisonin aurinkosähkömodulien joustavien virranjohtimien –liiketoiminnan ja siihen liittyvät immateriaalioikeudet. Aiesopimus ei ollut sen osapuolia sitova. Neuvottelut Avery Dennisonin ja Cencorpin välillä ovat tällä erää päättyneet.  

 

 

MERKITTÄVÄN KIINALAISEN AURINKOSÄHKÖMODULI VALMISTAJAN KANSSA ALLEKIRJOITETUN VIRRANJOHDEKOMPONENTTIEN TOIMITTAMISTA KOSKEVAN AIESOPIMUKSEN PÄÄASIALLISET EHDOT

 

Cencorp tiedotti 5.11.2012 allekirjoittaneensa aiesopimuksen CBS (”Conductive Backsheet”) virranjohdekomponenttien toimittamisesta yhdelle johtavista kiinalaisista  PV-aurinkosähkömodulien valmistajista. Aiesopimus ei ole sen osapuolia sitova. Asiakkaalta tammikuun 2013 lopussa saadun kirjallisen ennusteen mukaan virranjohdekomponenttien massatuotannon piti alkaa vuoden 2013 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Massatuotannon aloittamisen edellyttämä asiakkaan sisäinen CBS-komponenttien hyväksyntäprosessi jatkuu kuitenkin edelleen, eikä asiakas ole vielä aloittanut massatuotantoa. CBS-komponentit ovat kuitenkin jo läpäisseet Cencorpin sisäiset testit.

 

Kiinalaisen aurinkosähkömodulivalmistajan kanssa allekirjoitettuun sitomattomaan aiesopimukseen liittyviä riskejä on käsitelty tämän osavuosikatsauksen kohdassa ”Riskienhallinta, riskit ja epävarmuustekijät”.

 

 

VAIHTOVELKAKIRJALAINA I/2013 PÄÄASIALLISET EHDOT JA TEKESIN LAINAN EHTOJEN TÄYTTYMINEN

 

Cencorp vastaanotti 27.5.2013 merkintäilmoitukset ja merkintähinnat Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Eteralta ja Oy Ingman Finance Ab:lta liittyen Cencorpin vaihtovelkakirjalaina I/2013.

 

Cencorpin hallitus hyväksyi tehdyt merkinnät. Etera merkitsi vaihtovelkakirjalainaa 1,5 miljoonalla eurolla ja Ingman 0,6 miljoonalla eurolla. Merkintöjen kokonaismäärä vastasi vaihtovelkakirjalainan enimmäismäärää eli 2,1 miljoonaa euroa. Tehtyjä merkintöjä vastaan yhtiö antoi maksutta yhteensä 30.000.000 kappaletta optio-oikeuksia. Optio-oikeuksia annetaan yksi (1) kappale kutakin merkittyä 0,07 euron lainapääomaa vastaan.

 

Cencorp ilmoitti 20.12.2012, että Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus -Tekes rahoittaa Cencorpin liiketoiminta- ja tuotantomallia liittyen kustannustehokkaiden aurinkosähkömodulien suunnitteluun, valmistukseen sekä modulien komponenttien kehitykseen n. 3 miljoonan euron lainalla. Tekesin lainan ehtona olleet vähintään 3 miljoonan euron omanpääomanehtoiset sijoitukset Cencorpiin aikavälillä 20.9.2012 - 30.6.2013 on täytetty Cencorpin kerättyä 3,6 miljoonaa euroa omanpääomanehtoista rahoitusta kahdella vaihtovelkakirjalainalla aikavälillä 3.12.2012 - 25.5.2013.

 

    

RISKIENHALLINTA, RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT

 

Vastuu kirjanpidosta ja varainhoidon valvonnasta kuuluu Cencorpin hallitukselle. Hallitus vastaa sisäisestä valvonnasta ja toimitusjohtaja huolehtii valvonnan käytännön järjestämisestä ja valvonnan toimivuuden seurannasta. Liiketoiminnan ohjaus ja valvonta tapahtuvat koko konsernin kattavan raportointi- ja ennustejärjestelmän avulla.

 

Riskienhallinnan avulla pyritään varmistamaan, että liiketoimintaan vaikuttavat olennaiset riskit tunnistetaan ja että niitä seurataan tarkoituksenmukaisesti. Yhtiön liiketoiminta- ja rahoitusriskejä hallinnoidaan keskitetysti konsernin talousosastolla, ja riskeistä raportoidaan tarvittaessa konsernin hallitukselle.

 

Yhtiön ja sen liiketoiminnan pienen koon vuoksi Cencorpilla ei ole sisäisen tarkastuksen organisaatiota eikä tarkastusvaliokuntaa.

 

Yhtiön rahoitukseen ja käyttöpääoman riittävyyteen sisältyy riskejä, joita on käsitelty tarkemmin tämän osavuosikatsauksen kohdassa ”Rahoitus”. Yhtiön rahoitusasema tulee käytettävissä olevien ennusteiden valossa olemaan edelleen tiukka. Cencorpin johdolla olevan käsityksen mukaan Cencorpin käyttöpääoma seuraavan kahdentoista (12) kuukauden aikana ei ole riittävä viemään läpi yhtiössä käynnissä olevaa strategian mukaista investointisuunnitelmaa.  Yhtiön kannalta yksi merkittävimmistä riskeistä on käyttöpääoman riittävyys. Cencorpilla on seuraavan kahdentoista (12) kuukauden aikana erääntyviä lainoja, joiden uudelleenjärjestelyt tai niiden epäonnistuminen vaikuttaa yhtiön toimintaedellytyksiin ratkaisevasti.  Yhtiö onkin edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi aloittanut keskustelut merkittävimpien rahoittajiensa ja omistajiensa kanssa toimenpiteistä rahoitustilanteen vahvistamiseksi siihen asti, kunnes yhtiön kassavirran odotetaan kääntyvän positiiviseksi. Cencorp uskoo näillä toimenpiteillä varmistavansa käyttöpääoman riittävyyden seuraavan kahdentoista (12) kuukauden ajaksi ja strategiansa mukaisten investointien loppuunviemisen.

 

21.8.2012 tiedotetun osakeannin onnistumiseen liittyy riskejä. Ei ole varmuutta onnistuuko yhtiö keräämään osakeannilla pääomaa aurinkosähkömoduleihin suuntautuvan liiketoimintasuunnitelman toteuttamiseksi. Mikäli osakeanti ei onnistu suunnitellusti on olemassa riski, että Cencorpin Cleantech –strategia viivästyy tai epäonnistuu osittain tai kokonaan.

 

Toimialan suhdanteista riippuvan, vaikean ennustettavuuden vuoksi suurimmat liiketoimintaan liittyvät riskit liittyvät tuotteiden kysyntävaihteluihin ja toimintojen sopeuttamiseen kysynnän mukaisesti.

 

Kannattavuuden kannalta olennaisimmat riskit liittyvät riittävän laskutusvolyymin toteutumiseen kaikissa kolmessa liiketoimintasegmentissä ja Cencorpin edelleen käynnissä olevien kannattavuuden parantamiseen tähtäävien ohjelmien, kuten tuotannon ulkoistuksen avulla saavutettavan tuottavuuden parantumisen ja liiketoimintajoustojen onnistumiseen.

 

Toiminnan kannalta suurimmat riskit liittyvät oman laitevalmistuksen ulkoistamiseen sopimusvalmistajille, erityisesti siihen toteutuvatko siirtoon liittyvät tuotantoketjun tehokkuustavoitteet suunnitellusti.

 

Cencorp on ilmoittanut tavoitteekseen muuttua pelkästään tuotantoautomaatiolaitteita ja erikoiskomponentteja valmistavasta yhtiöstä cleantech -sovelluksia kehittäväksi ja tarjoavaksi yhtiöksi. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa vahva asema korkealaatuisten, automaatiota ja lasertekniikkaa hyväksikäyttäen paikallisesti eri markkina-alueilla valmistettujen modulien toimittajana. Näiden tavoitteiden saavuttamiseen ja yhtiön muutoksen onnistumiseen liittyy kuitenkin riskejä. Vaikka yhtiön strategia ja tavoitteet perustuvat markkinatuntemukseen ja teknisiin selvityksiin riskit ovat merkittävät eikä ole varmuutta, saavuttaako Cencorp asetetut tavoitteet kokonaan tai osittain.  Cencorpin tulevaisuuden näkymät tulevat olemaan jatkossa merkittävästi riippuvaisia yhtiön kyvystä saavuttaa tavoiteltu markkina-asema globaaleilla aurinkosähkömodulien markkinoilla sekä yhtiön pitkän aikavälin rahoituksesta.

 

 Kiinalaisen aurinkosähkömodulivalmistajan kanssa allekirjoitettuun sitomattomaan aiesopimukseen toteutumiseen liittyy riskejä. Osapuolten väliset neuvottelut toimituksista, mukaan lukien sopimuksen yksityiskohtaiset ehdot, ovat vielä selvitysvaiheessa eikä sopimuksen toteutumisesta siten ole vielä varmuutta. Sopimuksen toteutuminen riippuu lisäksi Cencorpin lyhyen- ja pitkänaikavälin rahoituksesta, jota koskevat neuvottelut ovat vielä kesken. Cencorp ei sen vuoksi voi vielä tässä vaiheessa arvioida sopimuksen mahdollista toteutumista, toteutumisajankohtaa, sopimuksen vaikutuksia yhtiöön tai siihen liittyviä lopullisia riskejä. Aurinkosähkömodulien toimitussopimusta kiinalaiselle valmistajalle koskevan aiesopimuksen osalta on kuitenkin huomioitava, että sopimuksen arvioitu vähintään 20 miljoonan euron arvo kolmen vuoden aikana massatuotannon aloittamisesta säilynee vain osapuolia sitomattomana arviona myös siinä vaiheessa, mikäli aiesopimus muuttuu sitovaksi toimitussopimukseksi. Toimialalla asiakkaat eivät anna sitovia tilausarvioita.

 

Toimitusjohtajalle asetettuihin pitkän aikavälin tavoitteisiin liittyy riskejä eikä pitkänaikavälin tavoite ole yhtiön markkinaohjeistus. Vaikka tavoitteet perustuvat markkinatuntemukseen ja teknisiin selvityksiin riskit ovat merkittävät eikä ole varmuutta saavuttaako toimitusjohtaja hänelle asetetut tavoitteet kokonaan tai osittain.

 

 

Cencorpiin liittyvistä muista riskeistä on kerrottu tarkemmin vuoden 2012 vuosikertomuksessa.

 

 

 

Mikkelissä, 21.8.2013

 

Cencorp Oyj

 

HALLITUS

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Iikka Savisalo, p. 040 521 6082, iikka.savisalo@cencorp.com

 

 

Jakelu:

NASDAQ OMX, Helsinki

Keskeiset tiedotusvälineet

www.cencorp.com

 

 

 

 

 

 

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS      
(tilintarkastamaton)          
             
             
1 000 EUR   4-6/2013 4-6/2012 1-6/2013 1-6/2012 1-12/2012
Jatkuvat toiminnot          
Liikevaihto   3 385 4 698 5 877 9 084 15 441
Myytyjen suoritteiden hankintameno -3 151 -4 517 -5 478 -8 403 -14 731
Bruttokate   234 181 398 681 710
             
Liiketoiminnan muut tuotot 189 82 891 1 309 1 791
Tuotekehityskulut -467 -329 -942 -682 -1 458
Myynnin ja markkinoinnin kulut -368 -553 -782 -965 -2 072
Hallinnon kulut -542 -867 -1 082 -1 394 -2 669
Liiketoiminnan muut kulut -133 -30 -255 -49 -235
             
Liikevoitto   -1 088 -1 516 -1 772 -1 099 -3 932
             
Rahoitustuotot 19 762 386 945 380
Rahoituskulut -578 -506 -932 -1 142 -1 224
             
Tulos ennen veroja jatkuvista toiminnoista -1 648 -1 260 -2 318 -1 296 -4 776
             
Tuloverot   -1 2 1 26 26
             
Kauden tulos jatkuvista toiminnoista -1 649 -1 258 -2 317 -1 270 -4 750
             
Lopetetut toiminnot          
Tulos verojen jälkeen lopetetuista toiminnoista 0 -7 858 -9 -8 822 -8 606
             
Kauden tulos -1 649 -9 116 -2 326 -10 092 -13 356
             
Kauden tuloksen jakautuminen          
Emoyrityksen omistajille -1 649 -9 116 -2 326 -10 092 -13 356
             
Tulos/osake (laimennettu), eur -0,005 -0,03 -0,007 -0,03 -0,04
Tulos/osake (laimentamaton), eur -0,005 -0,03 -0,007 -0,03 -0,04
             
Jatkuvista toiminnoista:          
Tulos/osake (laimennettu), eur -0,005 -0,004 -0,007 -0,004 -0,01
Tulos/osake (laimentamaton), eur -0,005 -0,004 -0,007 -0,004 -0,01
             
Kauden tulos -1 649 -9 116 -2 326 -10 092 -13 356
             
Muut laajan tuloksen erät          
Muuntoerot   48 325 72 65 93
Muut laajan tuloksen erät, jotka saatetaan          
myöhemmin siirtää tulosvaikutteisiksi 48 325 72 65 93
             
Kauden laaja tulos yhteensä -1 600 -8 791 -2 254 -10 028 -13 263
             
Kauden laajan tuloksen jakautuminen          
Emoryityksen omistajille -1 600 -8 791 -2 254 -10 028 -13 263
                   
    Konsernitase, IFRS      
(tilintarkastamaton)      
         
         
1 000 EUR   30.6.2013 30.6.2012 31.12.2012
         
VARAT        
         
Pitkäaikaiset varat        
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 6 511 7 469 6 688
Liikearvo   2 967 2 967 2 967
Muut aineettomat hyödykkeet 4 615 2 915 2 979
Myytävissä olevat sijoitukset 10 10 10
Laskennalliset verosaamiset 8 10 9
Pitkäaikaiset varat yhteensä 14 110 13 370 12 652
         
Lyhytaikaiset varat        
Vaihto-omaisuus   2 638 3 358 2 693
Myyntisaamiset ja muut korottomat saamiset 3 072 4 343 2 695
Rahavarat   205 412 583
Lyhytaikaiset varat yhteensä 5 916 8 113 5 971
         
Myytävänä olevat omaisuuserät 36 1 851 79
         
Varat yhteensä   20 063 23 334 18 702
         
         
OMA PÄÄOMA JA VELAT      
         
Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma      
         
Osakepääoma   3 425 3 425 3 425
Muut rahastot   44 123 43 344 43 691
Muuntoerot   749 649 677
Kertyneet voittovarat -44 937 -39 827 -43 091
Oma pääoma yhteensä 3 360 7 591 4 703
         
Pitkäaikaiset velat        
Pitkäaikaiset lainat 4 243 0 2 095
Laskennalliset verovelat 22 24 26
Pitkäaikaiset velat yhteensä 4 265 24 2 121
         
Lyhytaikaiset velat        
Lyhytaikaiset korolliset velat 4 986 4 827 4 731
Ostovelat ja muut velat 7 220 8 028 6 850
Lyhytaikaiset varaukset 231 287 257
Lyhytaikaiset velat yhteensä 12 437 13 142 11 839
         
Myytävänä oleviin omaisuuseriin liittyvät velat 1 2 578 40
         
Velat yhteensä   16 703 15 744 14 000
         
Oma pääoma ja velat yhteensä 20 063 23 334 18 702
         

 

 

Konsernin rahavirtalaskelma, IFRS        
(tilintarkastamaton)        
           
           
1 000 EUR   1-6/2013 1-6/2012 1-12/2012
           
Liiketoiminnan rahavirta        
Tuloslaskelman voitto/tappio  ennen veroja jatkuvista toiminnoista   -2 318 -1 296 -4 776
Tuloslaskelman voitto/tappio ennen veroja lopetetuista toiminnoista   -9 -8 822 -8 606
Tuloslaskelman voitto/tappio ennen veroja   -2 327 -10 118 -13 382
Oikaistaan ei-rahamääräiset, selkeät erät tuloslaskelmasta        
  Poistot ja arvonalentumiset  + 990 7 459 8 682
  Myyntivoitot/-tappiot pysyvistä vastaavista  +/- -28 -1 154 -655
  Realisoitumattomat kurssivoitot (-) ja -tappiot (+)  +/- -152 -187 108
  Muut tuotot ja kulut, joihin ei liity maksua  +/- 16 0 -1 181
  Rahoitustuotot ja -kulut  + 698 441 845
Yhteensä rahavirta ennen käyttöpääoman muutosta   -803 -3 558 -5 583
           
Käyttöpääoman muutos        
  Vaihto-omaisuuden lisäys (-) / vähennys (+)   229 249 827
  Myynti- ja muiden saamisten lisäys (-) / vähennys (+)   -340 2 310 4 863
  Osto- ja muiden velkojen lisäys (+) / vähennys (-)   -433 2 216 -210
  Varausten muutos   -26 178 48
Käyttöpääoman muutos   -570 4 953 5 529
           
Rahoituserien ja verojen oikaisu maksuperusteiseksi        
  Maksetut korot  - -196 -133 -257
  Saadut korot  + 0 5 4
  Muut rahoituserät  - -93 -141 -258
  Maksetut verot  - -3 15 18
Rahoituserät ja verot   -292 -254 -492
LIIKETOIMINNAN NETTORAHAVIRTA   -1 665 1 140 -547
           
           
Investointien rahavirta        
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin  - -1 558 -910 -1 757
Luovutustulot aineellisista ja aineettomista hyödykkeistä  + 69 3 640 4 465
Luovutustulot muista sijoituksista  - 33 0 0
INVESTOINTIEN NETTORAHAVIRTA   -1 455 2 730 2 708
           
           
Rahoituksen rahavirta        
Pitkäaikaisten lainojen nostot  + 2 017 0 1 559
Pitkäaikaisten lainojen takaisinmaksut  - -5 0 0
Vaihtovelkakirjalainan optio-oikeudet  + 432 0 347
Lyhytaaikaisten lainojen nostot  + 2 148 3 005 5 404
Lyhytaaikaisten lainojen takaisinmaksut  - -1 893 -6 636 -9 174
RAHOITUKSEN NETTORAHAVIRTA   2 699 -3 631 -1 865
           
           
RAHAVAROJEN LISÄYS (+) TAI VÄHENNYS (-)   -421 239 296
           

 

 

Oman pääoman muutoslaskelma      
(tilintarkastamaton)            
             
             
1 000 EUR Osakepääoma Muut rahastot Muuntoero Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto Kertyneet voittovarat Yhteensä
31.12.2012 3 425 4 908 677 38 783 -43 091 4 703
Vaihtovelkakirjalainan optio-oikeudet       432   432
Osakeperusteiset maksut         480 480
Muuntoero, laaja tulos     72     72
Kauden voitto/tappio         -2 326 -2 326
30.6.2013 3 425 4 908 749 39 215 -44 937 3 360
             
             
             
             
             
1 000 EUR Osakepääoma Muut rahastot Muuntoero Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto Kertyneet voittovarat Yhteensä
31.12.2011 3 425 4 908 584 38 436 -29 735 17 618
Muuntoero, laaja tulos     65     65
Kauden voitto/tappio         -10 092 -10 092
30.6.2012 3 425 4 908 649 38 436 -39 828 7 591
             
             
             

 

Segmentti-informaatio      
(tilintarkastamaton)        
           
Cencorp ilmoitti 14.5. muuttavansa raportointirakennettaan uuden Cleantech -liiketoimintastrategiansa mukaisesti siten, että 1.1.2013 alkaen raporteissa esitetään kolme liiketoimintasegmenttiä. Liiketoimintasegmentit ovat Laser- ja automaatiosovellukset, Laser- ja automaatiosovellusten elinkaaren hallinta  ja Puhtaan energian sovellukset (sisältää myös vanhan Erikoiskomponentit segmentin). Vuoden 2012 vertailutiedot esitetään vain liikevaihdon osalta, sillä muilta osin ne eivät ole vertailukelpoisesti ja riittävän luotettavasti saatavilla. Konsernin esittämä uusi segmentti-informaatio perustuu johdon sisäiseen raportointiin ja yhtiön organisaatiorakenteeseen.
           
Segmentti-informaation sisältää vain jatkuvat toiminnot. Lopetettuja toimintoja koskeva informaation on annettu liitetiedoissa 'Lopetetut liiketoiminnot'.
1 000 EUR   1-6/2013 1-6/2012 1-12/2012
Liikevaihto        
  Laser- ja automaatiosovellukset   2 550 3 771 5 909
  Laser- ja automaatiosovellusten elinkaaren hallinta 1 621 1 983 3 708
  Puhtaan energian sovellukset   1 821 3 335 5 865
  Eliminoinnit   -115 -5 -41
  Yhteensä   5 877 9 084 15 441
Liikevoitto        
  Laser- ja automaatiosovellukset   -884 - -
  Laser- ja automaatiosovellusten elinkaaren hallinta 83 - -
  Puhtaan energian sovellukset   -972 - -
  Eliminoinnit   1 - -
  Yhteensä   -1 772 - -
Käyttökate        
  Laser- ja automaatiosovellukset   -605 - -
  Laser- ja automaatiosovellusten elinkaaren hallinta 166 - -
  Puhtaan energian sovellukset   -343 - -
  Eliminoinnit   1 - -
  Yhteensä   -782 - -
Poistot        
  Laser- ja automaatiosovellukset   265 - -
  Laser- ja automaatiosovellusten elinkaaren hallinta 70 - -
  Puhtaan energian sovellukset   629 - -
  Yhteensä   964 - -
Arvonalentumiset        
  Laser- ja automaatiosovellukset   14 - -
  Laser- ja automaatiosovellusten elinkaaren hallinta 12 - -
  Puhtaan energian sovellukset   0 - -
  Yhteensä   26 - -
           
           
           
           

 

Segmentti-informaatio      
(tilintarkastamaton)        
           
Koska vertailutieto yhtiön strategian mukaiselle uudelle segmenttijaolle ei ole luotettettavasti selvitettävissa, esitetään segmentti-informaatio vielä myös 31.12.2012 saakka raportoidulla segmenttijaolla. Segmentti-informaatio sisältää vain jatkuvat toiminnot.
           
Konsernilla oli 31.12.2012 saakka kaksi raportoitavaa segmenttiä, jotka ovat Laser- ja automaatiosovellukset ja Erikoiskomponentit. Laser- ja automaatiosovellukset -segmentti muodostui Cencorpin aikaisemmasta liiketoiminnasta ja Erikoiskomponentit -segmentti Face- yritysjärjestelyn kautta 2010 hankitusta liiketoiminnasta.
1 000 EUR   1-6/2013 1-6/2012 1-12/2012
Liikevaihto        
  Laser- ja automaatiosovellukset   4 082 5 756 9 624
  Erikoiskomponentit   1 795 3 334 5 858
  Eliminoinnit   0 -5 -41
  Yhteensä   5 877 9 084 15 441
Liikevoitto        
  Laser- ja automaatiosovellukset   -898 -1 467 -3 221
  Erikoiskomponentit   -880 370 -712
  Eliminoinnit   6 -2 1
  Yhteensä   -1 772 -1 099 -3 932
Käyttökate        
  Laser- ja automaatiosovellukset   -524 -1 125 -2 401
  Erikoiskomponentit   -264 1 138 812
  Eliminoinnit   6 -2 1
  Yhteensä   -782 10 -1 588
Kauden tulos        
  Laser- ja automaatiosovellukset   -1 447 -1 580 -3 644
  Erikoiskomponentit   -846 295 -1 120
  Eliminoinnit   -25 15 14
  Yhteensä   -2 317 -1 270 -4 750
Varat        
  Laser- ja automaatiosovellukset   16 203 29 671 27 995
  Erikoiskomponentit   10 409 11 956 10 964
  Myytävänä olevat omaisuuserät   36 1 851 79
  Eliminoinnit   -6 585 -20 144 -20 336
  Yhteensä   20 063 23 334 18 702
Velat        
  Laser- ja automaatiosovellukset   14 500 11 356 11 873
  Erikoiskomponentit   8 740 7 516 8 003
  Myytävänä oleviin omaisuuseriin liittyvät velat 1 2 578 40
  Eliminoinnit   -6 539 -5 706 -5 917
  Yhteensä   16 703 15 744 14 000
Bruttoinvestoinnit        
  Laser- ja automaatiosovellukset   1 707 247 849
  Erikoiskomponentit   710 602 989
  Myytävänä olevat omaisuuserät   0 4 4
  Yhteensä   2 417 853 1 842
Poistot        
  Laser- ja automaatiosovellukset   348 342 675
  Erikoiskomponentit   616 767 1 434
  Yhteensä   964 1 109 2 109
Arvonalentumiset        
  Laser- ja automaatiosovellukset   26 0 145
  Erikoiskomponentit   0 0 90
  Yhteensä   26 0 235

 

 

Lopetetut liiketoiminnot      
(tilintarkastamaton)      
         
Cencorp ilmoitti 29.5.2012 luopuvansa tappiollisesta dekoraatioliiketoiminnasta ja sulkevansa dekoraatiosovelluksia valmistavan tehtaansa Guangzhoussa Kiinassa. Guanzhoun tehtaan ja dekoraatioliiketoiminnan lopettamisen myötä Cencorp raportoi vastaisuudessa Guangzhoun dekoraatioliiketoimintaan liittyvät taloudelliset tunnusluvut lopetettujen toimintojen yhteydessä. 
         
Lopetetuissa toiminnoissa raportoitavan, Savcor Face (Guangzhou) Technologies Co., Ltd:n,  omaisuuus alaskirjattiin käypään arvoon kaudella Q2/2012 ja varat myytiin kaudella Q4/2012.
         
Savcor Face (Guangzhou) Technolgies Co., Ltd:n tulos- ja tasetiedot:    
         
1 000 EUR 1-6/2013 1-6/2012 1-12/2012
         
Liikevaihto 0 1 935 1 878
Kulut -9 -5 352 -5 620
Liiketoiminnan nuut tuotot 0 0 1 031
Tappio omaisuuserien käypään arvoon arvostamisesta 0 -5 412 -5 833
Liiketulos -9 -8 829 -8 544
Rahoitustuotot ja -kulut 0 7 -62
Tulos ennen veroja -9 -8 822 -8 606
Tuloverot 0   0
Tilikauden tulos lopetetuista liiketoiminnoista -9 -8 822 -8 606
         
Varat      
Koneet ja kalusto 0 839 0
Aineettomat hyödykkeet 0 0 0
Vaihto-omaisuus 0 199 0
Myyntisaamiset ja muut saatavat 36 786 39
Rahavarat 0 27 40
Myytävänä olevat omisuuserät 36 1 851 79
         
Velat      
Ostovelat ja muut velat 1 2 478 40
Varaukset 0 100 0
Myytävänä oleviin omaisuuseriin liittyvät velat 1 2 578 40
Myytävänä olevat nettovarat 36 -727 39
         
         
         
Savcor Face (Guangzhou) Technolgies Co., Ltd:n nettorahavirta:      
         
1 000 EUR 1-6/2013 1-6/2012 1-12/2012
         
Liiketoiminnan rahavirta 40 3 17
Investointien rahavirta 0 -20 -20
Rahoituksen rahavirta 0 0 0
Nettorahavirta 40 -17 -3
         
Tulos/osake (laimentamaton) lopetetuista liiketoiminnoista -0,00003 -0,03 -0,03
Tulos/osake (laimennettu) lopetetuista liiketoiminnoista -0,00003 -0,03 -0,03

 

 

Konsernin tunnusluvut          
(tilintarkastamaton)          
           
           
1 000 EUR 4-6/2013 4-6/2012 1-6/2013 1-6/2012 1-12/2012
           
Liikevaihto 3 385 4 698 5 877 9 084 15 441
Liiketulos -1 088 -1 516 -1 772 -1 099 -3 932
% liikevaihdosta -32,1 -32,3 -30,1 -12,1 -25,5
Käyttökate -594 -992 -782 10 -1 588
% liikevaihdosta -17,5 -21,1 -13,3 0,1 -10,3
Tulos ennen veroja -1 648 -1 260 -2 318 -1 296 -4 776
% liikevaihdosta -48,7 -26,8 -39,4 -14,3 -30,9
           
Taseen loppusumma 20 063 23 334 20 063 23 334 18 702
Omavaraisuusaste % 16,8 33,2 16,8 33,2 25,2
Nettovelkaantumisaste % 268,6 58,2 268,6 58,2 132,7
Bruttoinvestoinnit 646 407 2 417 853 1 842
% liikevaihdosta 19,1 8,7 41,1 9,4 11,9
Tutkimus- ja kehitysmenot 467 329 942 682 1 458
% liikevaihdosta 13,8 7,0 16,0 7,5 9,4
           
Tilauskanta 2 377 3 257 2 377 3 257 1 438
           
Henkilöstö, keskimäärin 152 276 159 305 241
Henkilöstö, kauden lopussa 152 193 152 193 168
           
Koroton vieras pääoma 7 220 8 028 7 220 8 028 6 850
Korollinen vieras pääoma 9 229 4 827 9 229 4 827 6 825
           
Osakekohtaiset tunnusluvut          
 Tulos/osake (laimennettu) -0,005 -0,03 -0,007 -0,03 -0,04
 Tulos/osake (laimentamaton) -0,005 -0,03 -0,007 -0,03 -0,04
 Tulos/osake (laimennettu) - jatkuvat toiminnot -0,005 -0,004 -0,007 -0,004 -0,01
 Tulos/osake (laimentamaton) - jatkuvat toiminnot -0,005 -0,004 -0,007 -0,004 -0,01
 Oma pääoma/osake 0,01 0,02 0,01 0,02 0,01
 Hinta/voitto-suhde (P/E) -18,68 -1,88 -13,24 -1,70 -1,54
 Ylin kurssi 0,09 0,08 0,10 0,12 0,12
 Alin kurssi 0,07 0,05 0,06 0,05 0,05
 Keskikurssi 0,08 0,06 0,08 0,09 0,08
 Osakkeen kurssi kauden lopussa 0,09 0,05 0,09 0,05 0,06
 Osakekannan markkina-arvo, kauden lopussa, MEUR 30,8 17,1 30,8 17,1 20,5
           
           
Tunnuslukujen laskentaperiaatteet          
           
           
           
Käyttökate (%) Tilikauden liikevoitto + poistot + arvonalentumiset        
  Tilikauden liikevaihto        
           
Omavaraisuusaste (%): Oma pääoma yhteensä x 100        
  Taseen loppusumma - saadut ennakot        
           
Nettovelkaantumisaste (%): Korollinen vieras pääoma - rahat, pankkisaamiset 
  ja rahoitusomaisuusarvopaperit x 100        
  Oma pääoma + vähemmistöosuus         
           
Tulos/osake (EPS): Tilikauden tulos emo yrityksen omistajalle        
  Osakkeiden keskimääräinen osakeantioikaistu        
  lukumäärä        
           
Oma pääoma/osake: Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma        
  Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä        
  tilinpäätöspäivänä      
           
P/E-luku Osakkeen kurssi kauden lopussa        
  Tulos/osake        
           

 

 

Lähipiiritapahtumat        
(tilintarkastamaton)            
               
               
Cencorp Oyj kuuluu Savcor Group Oy -konserniin. Konserni on ostanut tavaroita ja palveluita yhtiöiltä, joissa määräysvallan antava osake-enemmistö ja/tai päätösvalta on konsernin lähipiiriin kuuluvilla henkilöillä. Lähipiirin kanssa toteutuneet tavaroiden ja palveluiden myynnit perustuvat markkinahintaan.
               
Lähipiirin kanssa toteutuivat seuraavat liiketapahtumat:      
               
1 000 EUR         1-6/2013 1-6/2012 1-12/2012
               
Tavaroiden ja palvelujen myynnit          
Savcor -yhtiöt       80 69 120
               
Tavaroiden ja palveluiden ostot          
Savcor -yhtiöt       259 218 548
               
Korkotuotot            
Savcor -yhtiöt       0 0 1
               
Korkokulut ja muut rahoituskulut          
Savcor -yhtiöt       166 198 348
SCI Invest Oy       30 0 10
               
Lopetetut toiminnot            
Tavaroiden ja palvelujen myynnit          
Savcor -yhtiöt       0 22 143
               
Tavaroiden ja palveluiden ostot          
Savcor -yhtiöt       0 10 20
               
               
Pitkäaikaiset muut velat lähipiirille   519 0 519
Vaihdettava pääomalaina lähipiiriltä   2 499 1 230 2 400
Korkovelat lähipiirille       634 326 480
Lyhytaikaiset muut velat lähipiirille   1 000 1 000 1 000
Ostovelat ja muut korottomat velat lähipiirille   483 1 184 549
               
Myyntisaamiset lähipiiriltä     94 65 87
               
SCI Invest Oy on Cencorpin toimitusjohtaja Iikka Savisalon määräysvaltaan kuuluva yhtiö.
               
               
               
1 000 EUR         1-6/2013 1-6/2012 1-12/2012
               
Palkat ja palkkiot          
Johdon ja hallituksen palkat ja palkkiot   357 425 807
               

 

 

Käyvät arvot    
(tilintarkastamaton)    
     
  Kirjanpito arvo Käypä arvo
1 000 EUR 30.6.2013 30.6.2013
     
Rahoitusvarat    
Myytävissä olevat sijoitukset 10 10
Myyntisaamiset ja muut saamiset 3 072 3 072
Rahavarat 205 205
     
Myyntisaamisten ja muiden saamisten käypä arvo oletetaan vastaavan kirjanpitoarvoa niiden lyhyen maturiteetin johdosta.
     
     
Rahoitusvelat    
Tuotekehityslaina, pitkäaikainen 739 739
Muut lainat pitkäaikaiset 549 549
Lainat rahoituslaitoksilta, lyhytaikaiset 2 610 2 610
Muut lainat lyhytaikaiset 1 146 1 146
Ostovelat ja muut korottomat velat 6 863 6 863
     
Pitkäaikaisten lainojen käypä arvo oletetaan vastaavan kirjanpitoarvoa, koska lainat on nostettu vuoden 2012 loppupuolella ja vuoden 2013 alussa ja ne on arvostettu käypään arvoon alkuperäisen kirjaamisen yhteydessä.
     
     

 

Aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden muutos  
(tilintarkastamaton)      
       
       
1 000 EUR 30.6.2013 30.6.2012 31.12.2012
       
Sisältää aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet, konserniliikearvon ja muut aineettomat hyödykkeet      
       
Kirjanpitoarvo kauden alussa 12 634 22 609 22 609
  Poistot ja arvonalentumiset -964 -1 109 -2 109
  Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin 2 463 849 1 838
  Vähennykset -224 -2 546 -2 989
  Lopetetut toiminnot 0 -6 654 -6 654
  Muuntoerot 185 201 -61
Kirjanpitoarvo kauden lopussa 14 093 13 350 12 634
       
       

 

Vastuusitoumukset      
(tilintarkastamaton)      
       
       
1 000 EUR 30.6.2013 30.6.2012 31.12.2012
       
Rahalaitoslainat 1 651 1 236 1 247
 Annetut yrityskiinnitykset 12 691 12 691 12 691
 Annetut kiinteistökiinnitykset 0 0 0
       
Käytetty factoringluotto ja vientilimiitti 952 1 165 1 090
 Myyntisaamiset vakuutena 951 1 165 695
 Annetut yrityskiinnitykset 12 691 12 691 12 691
       
Leasingvastuut      
 Seuraavana vuonna erääntyvät  24 54 50
 Myöhemmin erääntyvät 5 62 38
       
Vuokravastuut jatkuvat toiminnot      
 Seuraavana vuonna erääntyvät  937 908 922
 Myöhemmin erääntyvät 814 947 849
       
Vuokravastuut lopetetut toiminnot      
 Seuraavana vuonna erääntyvät  0 538 0
 Myöhemmin erääntyvät 0 3 501 0