Delårsrapport Januari - Juni 2013


Kista, 2013-08-28 06:30 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --

MedCore AB (publ)

Delårsrapport

Januari – juni 2013 

 

Andra kvartalet

  • Nettoomsättningen uppgick till 18,2 (20,4) Mkr  -11%
  • EBITDA -2,5 (-1,7) Mkr

 

Januari – juni 2013

  • Nettoomsättningen uppgick till 37,3 (42,5) Mkr  -12%
  • EBITDA -4,0 (-2,7) Mkr
  • Resultat efter skatt uppgick till -7,3 (-5,5) Mkr

 

Händelser efter periodens utgång

 

  • På den extra bolagsstämman 1 augusti beslutades om nedsättning av aktiekapitalet från 53, 2 till 5,3 Mkr
  • Flera nya agenturer i portföljen inför hösten

 

 

 

 

 

VD ord, kvartalsrapport

Andra kvartalet 2013

Försäljningen ökade under andra kvartalet med 4 % i Sverige jämfört med samma period förra året, främst drivet av affärsområdet kirurgi. Även Norge ökade något medan Danmark visade en kraftig minskning mot föregående år. Omorganisationen i Danmark som genomfördes i början av året orsakade vakanser som påverkade omsättningen negativt i Danmark. Omstruktureringen innebar även extraordinära kostnader då det danska lagret flyttades till Sverige.

Upphandlingar

Eftersom merparten av MedCores omsättning kommer från offentliga upphandlingar har stort fokus lagts på organisation och processer för att säkerställa hög vinstprocent i de upphandlingar MedCore deltar i. Av 33 upphandlingar som påbörjades senhösten 2012 och våren 2013 har 15 tilldelningsbeslut meddelats och MedCore har exklusivavtal eller delade avtal i 10 av dem.

 

Agenturer

MedCore har idag nära och djupt samarbete med leverantörerna inom samtliga affärsområden. Målsättningen är att vara den mest attraktiva partnern att arbeta med inom medicinteknik i Norden och erbjuda enklare och säkrare vård till användare och patienter. Stor vikt har lagts under året på att vårda och fördjupa samarbetet med de befintliga leverantörerna och ett antal nya spännande leverantörer har adderats inom samtliga affärsområden under första och andra kvartalet.

 

Organisation

I arbetet med att få en mer effektiv och säker logistikfunktion har lager och kundservice koncentrerats till ett ställe för samtliga tre länder. Detta innebär bättre kontroll på lagernivåer och på sikt bättre service för kunderna samt minskade kostnader för företaget. Vakanser i försäljningsorganisationerna i Danmark och Norge har fyllts under andra kvartalet. Detta kommer med största sannolikhet ha en positiv inverkan på försäljningen i länderna under hösten.

 

Anestesi/intensivvård

Segmentet temperaturreglering ökade drygt 10 % i Sverige som en följd av vunna avtal i Stockholm och Östergötland. Både Danmark och Norge tappar mot föregående år men förväntas öka till hösten till följd av utökad säljorganisation. Avtal har slutits med bland andra Uromedex, förbrukningsprodukter inom Urologi och BIO2, unika centrala ven-katetrar.

 

Diabetes

Fortsatt stabil utveckling inom pen-kanyler från Artsana. Tunnaste pen-kanylen på marknaden lanseras under hösten och inriktas främst på barn med diabetes. Avtal med en ny partner inom säkerhetssprutor och kanyler, Sol-Millenium, möter EU-direktivet om ökad säkerhet för personal. Upphandlingar väntas under hösten i samtliga länder inom detta område.

 

Kirurgi

Det nyaste affärsområdet, kirurgi, har haft flest antal upphandlingar under hösten 2012 och våren 2013 och MedCore har lyckats mycket väl när det gäller vunna upphandlingar. Både i Norge och Sverige har företaget fått positiva tilldelningsbeslut gällande inom förbrukningsprodukter som staplers, clips och engångsinstrument för titthålskirurgi. Höstens fokus kommer inom kirurgi kommer att ligga på att implementera produktera på sjukhusen. Avtal har slutits med Italienska Angiologica, som tillhandahåller avancerade polypropylennät för bråckkirurgi.

 

Thorax

Merparten av försäljningen från affärsområdet thorax har skett i Danmark med hjärtklaffar och hjärt-lungmaskiner från Sorin. Försäljningen har gått enligt plan med en tillfällig nedgång i maj då lagret flyttades till centralt till Sverige. Organisationen har stärkts med en affärsområdeschef på Thorax. Detta för att driva och utveckla försäljningen och portföljen. Avtal med Japanska företaget Gunze slöts som bland annat erbjuder ett effektivt och skonsamt sätt att försluta bröstkorgen på hjärt- lungpatienter. Hösten kommer att fokuseras på att lansera nya hjärtklaffar från Sorin.

 

Vårens effektiviseringar och kostnadsbesparingar beräknas nå full effekt under hösten samtidigt som vunna upphandlingar, främst inom kirurgi ger en ökad omsättning och lägger en stabil grund för framtiden.

 

Per Wallén

Verkställande Direktör

         MedCores aktie är listad på NASDAQ OMX First North med kortnamnet MCOR. Certified Adviser är Erik Penser Bankaktiebolag. Mer information om bolaget finns på www.medcore.se
         
         
         
         Frågor angående rapporten ställs till:
         VD Per Wallén tel 08-631 08 31, e-mail: per.wallen@medcore.se


Attachments

Delårsrapport Q2 2013 MedCore AB.pdf