Precio kvartalsrapport april - juni 2013


Delårsrapport januari - juni 2013
· Nettoomsättningen uppgick till 29,5 mkr (28,7) och under sexmånadersperioden 56,9 mkr (58,3).
· Rörelseresultatet (EBITA) blev 1,9 mkr (1,5) och under sexmånadersperioden 0,3 mkr (4,3).
· Rörelsemarginalen (EBITA) blev 6,5% (5,3%) och under sexmånadersperioden 0,6% (7,4%) .
· Resultat efter skatt blev 1,8 mkr (1,0) och under sexmånadersprioden 0,1 mkr (3,0).
· Poster av engångskaraktär har belastat sexmånadersresultatet med 2,1 mkr varav 0,0 mkr under kvartal 2.
· Vinst per aktie efter skatt blev 0,24 kr (0,14) och under sexmånadersperioden 0,02 kr (0,40).
· Aktieutdelning har genomförts med 0,25 Kr per aktie.
· Christer Johansson har den 1 juni 2013 tillträtt som ny verkställande direktör.
· Prognosen för hela räkenskapsåret 2013 indikerar vinst.


VD har ordet
Det ekonomiska utfallet under andra kvartalet förbättrades jämfört med föregående år. EBITA-marginalen ökade till 6,5% från 5,3%. Om resultatet för det första halvåret justeras för engångskostnader, som belastat det första kvartalet, så är resultat och rörelsemarginal för perioden januari till juni i år i stort sett på fjolårets nivå. Justerad EBITA-marginal är 7,0% jämfört med 7,4% föregående år.

Under det andra kvartalet har beläggningen förbättrats jämfört med i början på året, men inte till en helt tillfredställande nivå. För att komma till rätta med detta fokuserar vi på åtgärder som syftar till att stärka Precios specialistprofil. Det handlar både om åtgärder för att utveckla och renodla vår kompetens och om åtgärder i försäljnings-arbetet.

IT-konsultmarknaden generellt präglas av en avmattning av efterfrågan och ökad prispress. Den uppfattningen delar vi med de flesta i branschen. För mer specialiserade tjänster bedömer jag dock att det på kort sikt är ett oförändrat efterfrågeläge med genomsnittspriser som ligger stilla. Inom vissa områden, som informationshantering, är marknadsläget relativt ljust. Vi har t ex noterat en ökning av EPiServer-uppdrag och en fortsatt hög efterfrågan inom SharePoint-området. Båda är viktiga nischer för oss.

Vår spetskompetens inom mobila lösningar och Microsofts molnplattform Azure blir allt oftare viktiga komponenter i våra projekt. Microsofts framgångar med Office 365 innebär även nya möjligheter inom detta område, där åtkomlighet, kostnadseffektivitet och gemensamma användargränssnitt är faktorer som skapar kundvärde.

Ramavtal är en viktig bas för Precio. Vi har tecknat ett nytt ramavtal med Post- och telestyrelsen, PTS och fått förlängningar av ramavtal med bl a Energimyndigheten och Socialstyrelsen. Vi har även tecknat ramavtal med Microsoft genom vilket vi blir en utvald partner för konsultuppdrag.

Under hösten avgörs ytterligare ett antal ramavtalsupphandlingar inom den offentliga sektorn, bl a Kammarkollegiets ramavtal för resurskonsulter och Trafikverkets för åtaganden och projekt. Jag har förhoppningar om framgång i dessa även om konkurrensen är hård.

Precio har kontinuerligt haft en god omsättningstillväxt under flera år. Lönsamheten har inte haft samma utveckling. Tillväxten har varit nödvändig och en strategisk prioritering. Precio har som mål att fortsätta växa men med ett ökat fokus på lönsamhet. Lönsamheten skall ge tillväxt. En förstärkt inrikting på kompetens-utveckling och specialisering är det som kommer att leda till en bättre lönsamhet.

Kvartalet och sexmånadersperioden i sammandrag
Intäkterna uppgick under det andra kvartalet 2013 till 29,5 mkr (28,7) innebärande en ökning med knappt 3 procent jämfört med 2012. För sexmånadersperioden januari - juni 2013 uppgick intäkterna till 56,9 mkr (58,3) vilket motsvarar en minskning med drygt 2 procent jämfört med 2012.

Rörelseresultatet (EBITA) uppgick för kvartal 2 till 1,9 mkr (1,5) och det är en ökning med 24 procent. Rörelseresultatet (EBITA) för sexmånadersperioden redovisas till 0,3 mkr (4,3) innebärande en minskning med 92 procent.

Poster av engångskaraktär har belastat sexmånadersresultatet 2013 med 2,1 mkr varav 0,0 mkr hänför sig till andra kvartalet.

I rörelseresultatet för andra kvartalet ingår avskrivningar enligt plan med totalt 0,5 mkr (0,3) och motsvarande för sexmånadersperioden var 0,7 mkr (0,5).

Resultatet efter finansnetto uppgick till under kvartal 2 till 1,8 mkr (1,4) och för sexmånadersprioden till 0,1 (4,1).

Resultat efter skatt uppgick under kvartal 2 till 1,8 mkr (1,0) och under sexmånadersperioden till 0,1mkr (3,0).

Likviditet och finansiell ställning
Kassaflöde under kvartal 2 från den löpande verksamheten inklusive förändringar i rörelsekapital, blev -0,2 mkr (1,9). För sexmånadersperioden redovisas motsvarande 2,8 mkr (4,5).

Totalt kassaflöde blev under kvartal 2 -2,3 mkr (-2,0) och under sexmånadersperioden 0,7 (0,0).

Likvida medel uppgick på balansdagen 30 juni 2013 till 10,8 mkr, jämfört med 10,1 mkr vid räkenskapsårets ingång.

Det egna kapitalet uppgick per 30 juni 2013 till 68,9 mkr, jämfört med 70,7 mkr vid räkenskapsårets ingång.

Soliditeten uppgick på balansdagen 30 juni 2013 till 75% jämfört med 78% vid årets ingång.

Marknad och framtidsutsikter
Efter en resultatdipp under sista kvartalet i fjol och första kvartalet i år har en återhämtning skett under andra kvartalet. Återhämtningen beror främst på ökad sysselsättning och kostnadsminskningar. Efterfrågesituationen på kort sikt är tillfredställande och vi förutser ett bra kapacitetsutnyttjande under resten av året och i början på nästa år. Efterfrågan och prisnivåer på längre sikt påverkas av utfall i pågående ramavtalsupphandlingar och är svårare att bedöma.

Vår position som rekommenderad Microsoftpartner och ledande leverantör av SharePoint-lösningar är stark och under kvartalet har nya och utökade uppdrag tecknats med bl a Hyresgästföreningen, Micasa Fastigheter och Statens Provningsanstalt. Vi har haft fortsatt internationella framgångar inom NGO-sektorn (Non Governmental Organisations) med utökade uppdrag för brittiska Röda Korset och nya uppdrag bl a för finska Röda Korset. Framgångarna har sporrat oss till en större satsning på detta marknadssegment där vi under hösten kommer att bearbeta NGO:s i Europa och Nordamerika.

Mobila och molnbaserade applikationer har fått ökad efterfrågan och vi har genom vår erfarenhet och kompetens inom området ökat antalet uppdrag för denna typ av lösningar. Till exempel så har vi i ett uppdrag för Riksgäldskontoret utvecklat "appar" som möjliggör för innehavare av premieobligationer att hålla koll på dragningar och sina eventuella vinster. Ladda ned "Premiekollen" om du vill ha koll.

Precios kundstruktur har inte genomgått några större förändringar under 2013. Andelen intäkter från ideella organisationer har ökat med kunder som Svenska Kyrkan och Diakonia. Inom kategorin offentlig sektor har andelen försäljning till kommunala verksamheter ökat bl a med ökad försäljning till Stockholms Stad och Botkyrka Kommun.

Försäljningen har hittills under året fördelat sig på följande sätt:
Offentlig sektor 60%
Industri 15%
Tjänsteföretag 7%
Bygg och fastigheter 5%
Bank, finans & försäkring 2%
Ideella organisationer 10%
Övrigt 1%

Denna kvartalsrapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Kommande rapporteringstillfällen
Kvartalsrapport juli - september 2013: 23 oktober 2013
Bokslutskommuniké 2013: 14 februari 2014

Rapporten i sin helhet bifogas.

Örebro den 28 augusti 2013

Christer Johansson
Verkställande direktör
Precio Systemutveckling AB (publ)
Org.nr. 556347-2926


Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Precio Delårsrapport Q2 2013.pdf

Om Precio
Precio är ett konsult- och systemutvecklingsföretag drygt med 100 medarbetare i Borlänge, Göteborg, Örebro, Eskilstuna, Stockholm, Västerås och Ho Chi Minh City i Vietnam. Företaget är listat på NASDAQ OMX First North Premier. Thenberg & Kinde Fondkommision är bolagets Certified Adviser. Precio utvecklar skräddarsydda IT-lösningar där förståelse för kundens verksamhet är en lika viktig utgångspunkt som teknik. På så sätt skapar vi affärsnytta, kostnadseffektivitet och verkligt värde för våra kunder. Precio har också lång erfarenhet av rådgivning och projektledning inom IT-området och erbjuder ett komplett utbud av tjänster inom bland annat informationshantering, integration och BI i form av specialisttjänster samt funktions- och förvaltningsåtaganden. Precio är Microsoft Gold Partner inom området Collaboration and Content. Inom områdena Application Development, Business Intelligence och Application Integration är Precio Microsoft Silver Partner. Precio är också Microsoft Cloud Accelerate Partner och Windows Azure Circle Partner.

Företagets webbplats är www.precio.se 


Attachments

precio_q2_2013_130828.pdf