Viktigt att den kommande detaljhandelssäsongen är framgångsrik i Kina - Rekordmängder med päls i de västerländska modebrändens kollektioner


Saga Furs Oyj     Mediabulletin     4.11.2013     kl. 19.00


Även om den ekonomiska tillväxten i Kina har saktat in är efterfrågan på päls fortfarande livlig på de kinesiska hemmamarknaderna, och nya detaljhandelsaffärer öppnas i olika delar av landet. Som en följd av de rekordhöga världsmarknadsprisnivåerna har priset på plagg stigit med 10-20 procent jämfört med i fjol, vilket för sin del medför utmaningar inför den kommande detaljhandelssäsongen. I det här avseendet är de kommande tre månaderna avgörande. Även det andra centrala marknadsområdet Ryssland har den ekonomiska tillväxten försvagats även om priset på olja och gas fortsättningsvis är högt, och konsumenterna har blivit allt försiktigare. I Ryssland kostar en minkpäls lika mycket som en ny liten bil.

- Toppriserna på råmaterialet har inte inverkat på de ledande modebrändens val; det finns rentav fler pälsar än tidigare i kollektionerna. De västerländska trenderna – pälsens framträdande position globalt inverkar i betydande grad på konsumtionsbeteendet i både Kina och Ryssland, sade Saga Furs Oyj:s verkställande direktör Pertti Fallenius vid ett informationsmöte för farmare i Nykarleby i dag.

Vid inledningen av den nya försäljningssäsongen är auktionsköparna skinnlager små, och det finns behov av alla sorters skinn. Samtidigt som Kina fortsättningsvis är ledande inom pälshandeln utvecklar landet även sin egen inhemska produktion. För närvarande är Kina redan världens största producent av minkskinn, och också skinnens kvalitet förbättras. Fallenius påminner om, att Finlands trumfkort är en kontinuerlig satsning på kvalitetsförbättring. De finska rävskinnen är fortfarande bäst i världen, och detta bör vi hålla fast vid. Enligt Fallenius är det också glädjande att kvaliteten på minkskinnen har stigit snabbt, och de på marknaderna mest efterfrågade velvet- skinnens andel av utbuden ökar hela tiden. 

- Saga Furs Oyj är den internationella modeindustrins ledande råvaruleverantör, och ansvarsfullhet och spårbarhet, som är en del av vår värdegrund, är våra verkliga konkurrensfördelar. Även produktutvecklingen vid Design Center, som utgör en del av vårt tjänstekoncept, har i betydande grad bidragit till att pälsen nu har etablerat sig i modebilden som ett dyrbart naturmaterial bland alla andra material.

Försäljningssäsongen som nu inleds är historisk för Saga Furs, då auktionerna som ordnas i mars och juni till volymerna blir bland de största i världen. Hela den internationella pälshandeln gläder sig över försäljningssamarbetsavtalet med de nordamerikanska auktionsbolagen American Legend och Fur Harvesters Auction Inc.

Tilläggsinformation: Information- och samhällsansvarsdirektör Päivi Mononen-Mikkilä, tel. 050 5120 322