Tuffare krav på bankerna – små effekter på hushåll och företag


Högre och hårdare krav på bankerna har haft små effekter på utlåningsräntorna till hushållen och företagen. Bankernas marginaler på bolån minskade något under det tredje kvartalet. Det visar FI:s kvartalsvisa redovisning av bankernas räntor och utlåning.

Svenska banker har anpassat sig till de högre och hårdare krav som ställts på dem efter finanskrisen och bankerna är i dag därför välkapitaliserade. Dessutom bidrar de högre kraven till ett stabilare finansiellt system, vilket har positiva effekter på samhällsekonomin. FI bedömer dock att effekterna av de högre kraven är små på utlåningsräntorna till företag och hushåll.

Svenska banker har fortsatt att låna ut pengar till hushåll och företag, trots att svenska myndigheter ställer högre krav på bankerna än andra länder. Vid slutet av tredje kvartalet var tillväxttakten i utlåningen till hushåll för bostadsändamål 5,1 procent och till företag 1 procent.

FI:s kvartalsvisa redovisning av bankernas marginaler på bolån visar att marginalerna har minskat något under året, jämfört med 2012 då marginalerna låg på historiskt höga nivåer. Utvecklingen med något lägre marginaler håller i sig även under tredje kvartalet. Efter att samtliga kostnader förknippade med bolån är avdragna från utlåningsräntan är marginalen 0,55 procentenheter.
 

 

Läs mer på http://www.fi.se/

 

Annika Zervens
Kommunikationschef

070-300 47 32
 


Attachments

pressmeddelande-2013-12-05.pdf