Bokslutsrapport, 1 januari–31 december 2013


 

  • Totalavkastningen uppgick under året till 23% för A-aktien och till 18% för C-aktien jämfört med 28% för totalavkastningsindex (SIXRX). För den längre tioårsperioden var C-aktiens överavkastning mot totalavkastnings-index +1 procentenhet årligen.
  • Substansvärdet uppgick till 155 Kr/aktie den 31 december 2013, en ökning med 26 Kr/aktie eller med 24% inklusive återinvesterad utdelning om 5 Kr/aktie. Resultat per aktie för året uppgick till 31,16 Kr/aktie (28,50). Substansvärdet uppgick till 154 Kr/aktie den 31 januari 2014, eller 148 Kr/aktie efter full konvertering.
  • Under 2013 genomfördes flera bra affärer till gagn för substansvärdeutvecklingen och som skapat en bättre balans i portföljen. Innehaven i Höganäs och Indutrade såldes med goda realisationsvinster för 1,5 Mdkr respektive 3,3 Mdkr. Av dessa medel investerades 2,4 Mdkr i ICA Gruppen och 0,5 Mdkr i finska Kone. Innehavet i ICA Gruppen marknadsvärderades vid årsskiftet till 4,0 Mdkr.
  • Innehavsbolaget SSAB förvärvar finska Rautaruukki. Industrivärden kvar-står som huvudägare i det nya SSAB.
  • Styrelsen föreslår en utdelning om 5,50 (5,00) Kr per aktie.

VDs kommentar

Allt eftersom 2013 fortskred blev det tydligare att världsekonomin åter går mot en period av förbättrad tillväxt även om utvecklingen varit svagare än förväntat i tillväxtländerna. Vad som är särskilt intressant och som gynnar Industrivärdens investeringar, är att det nu är de utvecklade ekonomierna som uppvisar allt starkare signaler på att effekterna av vår tids värsta finanskris börjar klinga av. Det är främst i USA som indikatorerna på ökad tillväxt blir allt tydligare. I Japan kan man också se positiva effekter av expansionspolitiken, den så kallade Abenomics, även om konsumenterna fortfarande håller hårt i plånboken. Ur ett världsekonomiskt perspektiv är det bra att den japanska inflationen nu stiger och att landets ekonomi tycks lämna deflationshotet bakom sig. I euroland bromsades den negativa utvecklingen upp och tecken på en vändning kunde skönjas i Tyskland, men även i de mest drabbade krisländerna som till exempel Spanien. Frankrike är dock fortfarande ett stort orosmoment med en alltmer stagnerande ekonomi och brist på nödvändiga reformer mot en tydligare marknadsekonomi. Glädjande är att England visar tecken på en kraftfullare vändning än vad som förväntats.

Under 2013 steg Stockholmsbörsen med 23 procent och amerikanska S&P500 med hela 30 procent. För Industrivärdens A-aktie var kursökningen 18 procent, främst till följd av en svagare värdeutveckling för Volvo, Sandvik och SSAB. Industrivärdens substansvärde ökade, inklusive återlagd utdelning, med 24 procent till 155 kronor per aktie. Totalavkastningen för A- och C-aktien uppgick till 23 procent respektive 18 procent jämfört med 28 procent för avkastningsindex.

I detta relativt gynnsamma börsklimat har Industrivärden genomfört ett antal goda affärer till gagn för vår substansvärdeutveckling och som skapat en bättre balans i portföljen. Under 2013 sålde vi våra innehav i Höganäs och Indutrade för 1,5 Mdkr respektive 3,3 Mdkr vilket frigjorde totalt 4,8 Mdkr. Av dessa medel har vi investerat 2,4 Mdkr inklusive 0,5 Mdkr i nyemissionen, i ICA Gruppen och 0,5 Mdkr i finska Kone.

Arbetet i våra innehavsbolag präglades såväl arbetsmässigt som kursutvecklingsmässigt av den tudelade ekonomiska utveckling vi sett de senaste 18 månaderna. Totalt sett har ekonomin utvecklats väl under den här perioden. Men i våra traditionella industriföretag som Sandvik, Volvo och SSAB har orderingången varit fallande alltsedan eurokrisen tog ny fart sommaren 2011. Den negativa trenden bestod ända fram till i september 2013. Detta står i kontrast mot den finansiella sektorn där banksystemen repat sig och aktiviteten ökat med en god utveckling för banksektorn.

Handelsbanken utvecklas väl med god lönsamhet och banken har betydligt högre kundnöjdhet än branschen i övrigt. Utanför Sverige fortsätter man framgångsrikt att växa organiskt i Storbritannien och Nederländerna.

SCA har kunnat skörda frukterna från de senaste årens framgångsrika omvandling till ett konsument- och hygienbolag. Under 2013 steg aktien med 40 procent till en ny högstakurs i slutet av året. Bolaget expanderar nu i Kina som är världens största och snabbast växande marknad för mjukpappersprodukter.

Sandvik befinner sig i en pågående förändringsprocess som syftar till att öka tillväxten och stärka lönsamheten samt dämpa effekterna av framtida konjunktursvängningar. Under 2013 uppvisade affärsområdena Machining Solutions och Materials Technology goda resultat och tecken på förbättrad efterfrågan. I affärsområdena Mining och Construction pågår omstruktureringsprogram för marknadsanpassning och ökad lönsamhet.

Det moderna Volvo har skapats genom ett antal stora förvärv, på lastbils-  och anläggningssidan, finansierat av försäljningen av Volvo personvagnar 1999.  Volvo genomgår nu en stor förändringsfas med införandet av en ny funktionell organisation och kostandseffektiviseringar. Syftet med detta är att bättre ta till vara de effektiviserings- och synergieffekter som ett globalt produktions- och affärssystem med ett flertal olika varumärken skapar. I slutändan är syftet att öka Volvos lönsamhet samtidigt som bolaget bättre skall parera cykliska svängningar. För Volvo har orderingången på lastbilar stabiliserats samtidigt som Volvos största modellförnyelseprogram någonsin mottagits mycket positivt av kunderna.

Ericssons är fortsatt framgångsrikt inom det lönsamma tjänsteområdet och service-/supporttjänster står nu för cirka hälften av Ericssons omsättning. Under 2013 tog Ericsson hem flera viktiga kon-trakt på fjärde generationens mobilnät (LTE) där man har en ledande position. Omfattningen av den nyligen presenterade patentuppgörelsen med Samsung illustrerar värdet av Ericssons betydande forsknings- och utvecklingsverksamhet.

Skanska fortsätter att vidareutveckla sin bevisat framgångsrika modell för internationell bygg- och projektutvecklingsverksamhet. Man har nu även etablerat bolagets modell för infrastrukturprojekt och kommersiell fastighetsutveckling i USA.

SSAB har liksom den europeiska stålindustrin i stort brottats med höga råvarukostnader, överkapacitet och låg efterfrågan. Samgåendet med Rautaruukki är därför en logisk affär som genererar tydliga kostnadssynergier. Affären genomförs genom att SSAB emitterar nya aktier och förvärvar Rautaruukki. Industrivärden har förklarat att man har för avsikt att kvarstå som huvudägare i det nya bolaget.

Den korta handeln uppvisade ett starkt resultat om 140 Mkr vilket ånyo översteg våra förvaltningskostnader som motsvarande 0,17 procent av förvaltade tillgångar. Vår korta handel har nu tjänat cirka 1,2 Mdkr sedan starten 2003.

Styrelsen föreslår en utdelning om 5,50 kronor per aktie vilket innebär att vi liksom tidigare år uppfyller vårt mål att ge en direkt-avkastning som är högre än genomsnittet för Stockholmsbörsen.

Anders Nyrén

 


Attachments

Delårsrapport_12M13_sve.pdf