AS Tallinna Vesi on esitanud Riigikogu keskkonnakomisjonile ettepaneku kaaluda seaduse täiendamise vajadust


Täna, 12. veebruaril 2014.a., edastas AS Tallinna Vesi (Ettevõte) Riigikogu keskkonnakomisjonile ettepaneku kaaluda vajadust täiendada Riigikogu menetluses olevat ühisveevärgi ja –kanalisatsiooni seaduse (ÜVVKS ) muutmise seaduse eelnõud 569 SE I (Eelnõu), mille juhtivkomisjoniks on keskkonnakomisjon.

Ettevõte on esitanud ettepaneku kaaluda Eelnõu täiendamist viisil, mis võimaldaks leida lahenduse AS Tallinna Vesi ja Konkurentsiameti vahel peetavale kohtuvaidlusele seoses Tallinnas ja Sauel rakenduvate veeteenuse hindadega. Konkurentsiamet ei ole kooskõlastanud 2011.-2013. aasta veeteenuse hinnamuudatusi, mis olid sätestatud 2001. aastal sõlmitud Teenuslepingus. Samas on lõplikult, st ilma edasikaebamise võimaluseta, jõustunud Eesti kohtute järeldus, et Teenuslepingu veeteenuse hindu puudutav osa on haldusleping.

Kohtuvaidluse pooled on arutanud olukorra lahendamise võimalikkust. Käesoleval hetkel on lahenduse leidmist takistamas poolte erinev arusaamine võimaliku lahenduse jõustamise õiguslikust raamistikust.

Konkurentsiamet on jätkuvalt seisukohal, et hoolimata teenuslepingu kohtuvaidluse raames kinnitatud õiguslikust määratlusest ei luba ÜVVKS Konkurentsiametil teha otsust, mis erineks 2011. aastal tehtud otsusest või leida lahendust. Konkurentsiamet on täna jätkuvalt seisukohal, et vaatamata kohtuvaidluses kinnitatud Teenuslepingu õiguslikule kvalifikatsioonile ei võimalda ÜVVKS Konkurentsiametil langetada 2011. aastal tehtud otsusest erinevat otsust ega leida lahendust. Ettevõte on kindlal seisukohal, et Konkurentsiametil on vastav võimalus ka täna kehtivate seaduste alusel. Samas leiab ettevõte, et kui ÜVVKSi täiendamisega on võimalik erinevaid arusaamu tekitav küsimus Konkurentsiametile kindlust andval viisil lahendada, oleks seda mõistlik teha, eemaldades üks õiguslikest takistustest sobiva lahenduse saavutamisel.

Ettevõte toonitab, et sobiva lahenduse väljatöötamine on võimalik üksnes Riigikogu ja kõigi asjaomaste asutuste koostöös (ennekõike Konkurentsiamet). Seetõttu ei paku AS Tallinna Vesi omalt poolt välja konkreetset seaduse muudatusettepanekut, kuna see võib põhjustada takerdumise tehnilistesse detailidesse. Ettevõte peab oluliseks seaduse muutmise vajaduse ja võimalikkuse osas ühise arusaama saavutamist, mis võimaldaks osapoolte hinnangul sisuliselt mõistliku lahenduse saavutamist ning jõustamist.

AS-i Tallinna Vesi kiri Riigikogu keskkonnakomisjonile on leitav teate manusest.

         Mariliis Mia Topp
         Kommunikatsioonijuht
         AS Tallinna Vesi
         Tel: 62 62 275
         mariliis.topp@tvesi.ee


Attachments

Ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse muutmise seaduse eelnõu 569 SE I.pdf