Bokslutskommuniké 2013 - Ett bra avslut på ett år med nya förutsättningar


ÅRET I KORTHET
· Nettoomsättningen för året uppgick till 128,2 (87,9) Mkr en ökning med 45,8 %.
· EBITDA uppgick till 12 283 Tkr (9,6 %) en ökning med 89 % (ingår en reserverad hyra med 850 Tkr).
· EBIT uppgick till 4 697 Tkr en ökning med 40 %.
· EBT, årets resultat före skatt, uppgick till 3 065 (2 595) Tkr en ökning med 18,1 %.
· Årets resultat uppgick till 1 886 (1 402) Tkr, en ökning med 34,5 %.
· Ny operativ struktur sjösatt i december månad med ökat fokus på affärsområden som resultatenheter.
· Tillverkningen i Kristianstad är flyttad till Alingsås. Väsentliga kostnadsfördelar uppnås redan 2014.
· Rekrytering av nyckelmedarbetare till koncernledningen inom försäljningen genomförd.


North Chemical har under nov-dec arbetat med en ägarspridning samt deltagit i ett flertal investerarträffar, med avsikt att göra bolaget mer publikt samt att öka antalet aktieägare. Finansiellt starka och välrenommerade investerare som Nocroc Venture m.fl. (20,9 % ägare efter emission)med Peter Ragnarsson samt Nortal Investments (10,9 % ägare efter emission) med Staffan Persson stärkte upp ägarstrukturen. Balansräkningen har genom börsnoteringen stärkts vilket är bra med tanke på att vi nu skall skapa tillväxt. Koncernens goodwill-avskrivningar reduceras redan 2016 med 4,6 Mkr, vilket direkt ger genomslag på resultatet. En soliditet på 29,7 %, en rimlig lönsamhet och en skuldsättningsgrad på ca två (2) gör att vi finansiellt är relativt starka för branschen.

VD STIG NORBERG OM FRAMTIDEN
Jag tillträdde som verkställande direktör och koncernchef i december 2013 från att tidigare varit ägare och styrelseordförande. Jag är mycket glad över att vara med och operativt leda North Chemicals tillväxtresa som ett börsnoterat bolag. Med alla goda insatser från mina kollegor, vår specialisering på marknaden, våra långsiktiga kundrelationer och en förbättrad marknadsefterfrågan, har vi alla möjligheter att bli den ledande leverantören till Nordens största återförsäljare av svensktillverkade och miljöcertifierade rengörings- och underhållsprodukter för såväl den privata som professionella marknaden.

Förstärkt ägarstruktur, ny operativ struktur och förstärkt affärsledning ger mycket bra grund för den fortsatta affärs- och verksamhetsutvecklingen mot ökad tillväxt och ökad lönsamhet. Jag är positiv till 2014 och 2015 med en stark övertygelse om att vi kommer att visa tillväxt. Tillväxt för mig gäller både försäljning som EBITDA resultat. Vi står väl rustade för expansion, inte bara genom en starkare resultat- och balansräkning, utan även för att vi nu har management på plats som är både mer affärsorienterat och mer engagerat än någonsin.

Strategi
Strategin för att uppnå målen är: Att förvärva, etablera och utveckla produkter- och varumärken inom Private Label, Fordon & Industri samt Export & Marine. Att etablera och förvärva nya varumärken och verksamheter på nya geografiska marknader.

Rapporten i sin helhet bifogas.

RÖRVIK 2014-02-28

För ytterligare information kontakta:
Stig Norberg, VD North Chemical
Telefon: +46 382 219 80,
Mobil: +46 708 25 14 00
Email: stig.norberg@northchemical.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
North Chemical Pressrelease 2014-02-28.pdf
North Chemical Bokslutskommuniké 2013.pdf

Om North Chemical
North Chemical AB (publ) grundades i oktober 2009 med ambitionen att bli en marknadsledande leverantör till primärt Nordens största återförsäljare av svensktillverkade och miljöcertifierade rengörings- och underhållsprodukter. Med tre verksamhetsben inom den kemtekniska branschen (Aktiv Kemi, A Clean Partner och Maritech) alla dotterbolag till North Chemical, har koncernen snabbt etablerat sig som en framstående leverantör av rengörings- och underhållsprodukter. Bolagets Certified Adviser är Avanza Bank. För mer information www.northchemical.se


Attachments

northchemical_bokslut_2013_140228.pdf northchemical_press_140228.pdf