Delårsrapport Januari - Mars 2014


Kista, 2014-04-25 08:50 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --

MedCore AB (publ)

Delårsrapport

januari – mars 2014 

 

 

Första kvartalet

  • Nettoomsättningen uppgick till 17,1 (19,0) Mkr -10 %
  • EBITDA -1,5 (-1,3) Mkr
  • Resultat efter skatt uppgick till -2,2 (-3,1) Mkr
  • Resultat per aktie -0,14 (-0,59) kr.
  • Positivt kassaflöde från löpande verksamheten

 

VD har ordet!

Första kvartalet 2014

Omsättningen uppgick till 17,1 Mkr vilket var i linje med plan. Omsättningen var främst driven av temperaturregleringsprodukterna inom affärsområdet anestesi/intensivvård i Sverige. EBITDA hamnade något sämre än planerat, främst beroende på fraktkostnader av engångskaraktär samt något högre personalkostnader än prognosticerat.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var positivt med 1,7 Mkr.

Agenturer

För att säkra en lönsam tillväxt och för att ersätta förlorade agenturer så har ett antal avtal med nya agenturer slutits under föregående år. CME Medical är en ny partner inom ambulatoriska smärt och nutritionspumpar för vård i hemmet. Ett område där MedCore länge haft en stark ställning. Under första kvartalet genomfördes en förlansering av produkten och mottagandet var mycket positivit bland kunderna. Försäljningen av pumpen med tillhörande set, väntas starta under andra kvartalet.

Point of care produkten ACUSON Freestyle™  från Siemens lanserade MedCore i januari och fick mycket positivt mottagande från kunderna. ACUSON Freestyle™  är världens första trådlösa ultraljudmätare och erbjuder användaren hög bildkvalitet och ökad flexibilitet. För MedCore innebär samarbetet med Siemens ett strategiskt viktig steg inom anestesi och intensivvård.

Kirurgi

Behandlingarna av lever och njurtumörer genom mikrovågsablation hade en positiv utveckling under första kvartalet och förväntas fortsätta öka, då fler centra visat intresse för tekniken. Tester kommer att genomföras på två universitetssjukhus under våren.

Genom den Brittiska partnern, Purple Surgical har marknaden för produkter inom titthålskirurgi samt suturmaskiner, staplers, öppnat sig. Marknaden domineras av få aktörer och MedCore har genom Purple ett intressant erbjudande med hög kvalitet till konkurrenskraftigt pris.

Inom ryggkirurgi, har fem centra i Sverige startat med ryggimplantat från partnern Alphatec Spine, för behandling av degenerativa ryggsjukdomar. Med högkvalitativa kirurgiska instrument från den amerikanska leverantöreren Symmetry Surgical och Alphatec skapas ett konkurrenskraftigt erbjudande inom ortopedi och övrig kirurgi.

 

Diabetes

MedCore är genom partnern Artsana en av de största leverantörerna av pennkanyler för injektion av insulin i Sverige.

Portföljen kompletteras med blodsockermätare och teststickor från Apex och lansetter för provtagning från HTL. Inom diabetes har MedCore lyckats behålla sin starka ställning tack vare nära samarbete med leverantörerna inom affärsområdet.

Tre stora upphandlingar inom säkerhetskanyler där MedCore genom Artsana och Sol-Millenium har genomförts och tilldelningsbeslut väntas under senvåren.

Thorax

Beslutet från Berlin Heart att marknadsföra och sälja sina produkter direkt, påverkade MedCores försäljning negativt för första kvartalet. Försäljningsökningen relativt samma period föregående år på hjärtklaffar från Sorin kompenserade inte fullt försäljningsbortfallet från Berlin Heart.

Organisation

MedCore är på rätt väg med kostnader i balans och nya spännande produkter och tillsammans med våra duktiga medarbetare kommer vi succesivt att leverera ett bättre resultat till våra aktieägare. Nu satsar vi med full energi på ett framgångsrikt 2014.

 

Per Wallén

Verkställande Direktör

MedCores aktie är listad på NASDAQ OMX First North med kortnamnet MCOR. Certified Adviser är Erik Penser Bankaktiebolag. Mer information om bolaget finns på www.medcore.se

         Frågor angående rapporten ställs till:
         VD Per Wallén, tel 073 - 310 32 97, e-mail: per.wallen@medcore.se
         CFO Peter Müller, tel 072 - 500 16 66, e-mail: peter.muller@medcore.se


Attachments

Delårsrapport Q1 2014 MedCore AB.pdf