Vedensäästöhanke pienensi viidenneksellä vedenkulutusta Säkylän kasvispakastetehtaalla

Apetit Oyj Mediatiedote 6.5.2014 klo 10.00


Apetit pienensi vedenkulutusta Säkylän tuotantolaitoksensa juuresprosessissa noin viidenneksen. Vettä käytetään kasvisten pesuun ennen niiden pakastamista. Säästö syntyi vedensyötön tarkemmalla mitoituksella ja uudella vedenkulutuksen seurantajärjestelmällä jonka toimitti Delta-Enterprise Ltd. 150 000 kuution vuosikulutuksella säästö on merkittävä.

Säästöhankkeessa Apetit kävi läpi juuresprosessin kaikki vesisuuttimet, koulutti henkilöstöä ja hankki tuotantoon uuden vedenkulutuksen seurantajärjestelmän. Seurantajärjestelmän toimitti suomalainen tuotannontehostaja Oy Delta-Enterprise Ltd.

Aiemmin vain esimiehet seurasivat vedenkulutusta päiväkohtaisesti. Nyt uutta on reaaliaikaisen tiedon tuonti tehtaan lattialle. Seurantajärjestelmän näyttötaulussa on kuvattuna tuotannon tehdaslattia ja eri alueiden vedenkulutus.

Seurantajärjestelmän hankinnan lisäksi yritys koulutti henkilöstöä ja kävi läpi juuresprosessin laitteet.

”Kävimme läpi kaikki prosessin venttiilit ja suuttimet. Mitoitimme ne uudelleen sillä tavalla, että veden käytön säätäminen on helpompaa”, kertoo Ruokaliiketoiminnan valmistuspäällikkö Jorma Itäluoma Apetitilta.

Seurantajärjestelmällä lyhyt takaisinmaksuaika

Säkylän tuotantolaitoksen vedenkulutus pieneni vuositasolla 18 prosenttia. Varsinainen hyöty syntyy jäteveden määrän pienentymisestä. Vuosittain laitos käyttää noin 150 000 kuutiota vettä, joka käytön jälkeen puhdistetaan Länsi-Säkylän tehdasalueen omassa jätevedenpuhdistamossa. Säästöstä on suora ekologinen ja rahallinen hyöty.

”Tätä hanketta voi perustellusti pitää onnistuneena. Koko toteutus perustui huolellisesti tehtyyn esitutkimukseen, jonka pohjalta tavoitetilanne ympäristöasioiden, IT:n ja liiketoiminnankin näkökulmasta määriteltiin. Sovitut tavoitteet myös saavutettiin” kertoo Apetitin tietohallintojohtaja Jari Varjo.

Seurantajärjestelmän kehitys ja käyttöönotto toteutui nopeasti. Tehtaalla oli ennestään tuotannonohjausjärjestelmä, johon Delta-Enterprise lisäsi uusia ominaisuuksia.

Projektissa määriteltiin järjestelmän haluttu lisätoiminnallisuus, käytössä olevat vesimittarit ja suunniteltiin käyttöliittymä. Deltan toteutus valmistui olemassa olevalle Wonderware-tuotannonohjausalustalle parissa kuukaudessa. ”Kun projektin tavoite on hyvin mietitty ja muutosten toteuttamiseen saadaan mukaan oikeat osaajat, liiketoiminta ja tulevat käyttäjät niin tuloksena on hanke, jonka takaisinmaksuaika on välitön”, jatkaa Varjo.

Lisätietoja
Valmistuspäällikkö, Apetit, Jorma Itäluoma, + 358 50 521 4313, jorma.italuoma@apetit.fi
Varatoimitusjohtaja, Oy Delta-Enterprise Ltd, Antti Varis, +358 41 435 1730, antti.varis@d-e.fi

Kuvat
http://www.d-e.fi/wp-content/uploads/2014/04/Porkkana_1.jpg
http://www.d-e.fi/wp-content/uploads/2014/04/Pinaatti_1.jpg

Taustaa

Oy Delta-Enterprise Ltd on tuotannon tehostamisen asiantuntijayritys, jonka erikoisosaamista ovat tuotannonohjausjärjestelmät, automaatio ja konenäkö. Yritys työllistää lähes 40 alan ammattilaista. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Espoossa.

Apetit on suomalainen elintarvikekonserni, joka tunnetaan vihannes- ja ruokapakasteista, tuoreesta kalasta ja kalajalosteista, hedelmä- ja vihannestuoretuotteista sekä viljoista ja kasviöljyistä. Sen liiketoimintoja ovat Ruokaliiketoiminta, Vilja- ja öljykasviliiketoiminta sekä Muut toiminnot. Liikevaihtomme vuonna 2013 oli 387 milj. euroa ja henkilöstömäärämme 782. www.apetitgroup.fi

Tuotannonohjausjärjestelmä (MES, Manufacturing Execution System) ohjaa tehtaan tuotantoa keskitetysti. Keskitetty ohjaus mahdollistaa tuotannon pullonkaulojen tunnistuksen, tehokkaan optimoinnin ja reaaliaikaisen raportoinnin.