Outokummun uusi teräslaji suojaa ihmishenkiä kaivosten suojatiloissa


OUTOKUMPU OYJ
LEHDISTÖTIEDOTE
6.5.2014 klo 11.00

 

Outokummun uusi korkeakrominen ferriittinen ruostumaton teräslaji Outokumpu 4622 on otettu rovaniemeläisen HEAT-IT Oy:n RESPETRA-suojatilojen valmistusmateriaaliksi.

Suojatila on maanalaiseen kaivokseen sijoitettava teräksinen kontti, johon kaivoksen henkilöstö voi pelastautua esimerkiksi tulipalon sattuessa. Se antaa vaaratilanteessa lisäaikaa ja joustavuutta, sillä henkilöstö voi olla suojatilassa jopa neljä vuorokautta. Outokummun teräksestä valmistettuja suojatiloja on tällä hetkellä käytössä kaivoksilla Kittilässä ja Kemissä. Suojatiloja käytetään myös maanalaisilla rakennustyömailla pääkaupunkiseudulla ja Kallioparkissa Oulussa.

“Outokumpu 4622 on luonteva valinta suojatilan materiaaliksi, sillä se kestää korroosiota maanalaisen kaivoksen vaativissa olosuhteissa. Ruostumaton teräs on käytännössä huoltovapaa, joten huolto- ja ylläpitokustannukset ovat matalat. Hyvien korroosio-, kuumuudenkesto-, hitsaus- ja syväveto-ominaisuuksiensa lisäksi 4622 on edullisempi kuin nikkeliä sisältävät teräslajit”, sanoo Juha Kela Outokummun Tornion tutkimuskeskuksesta.

Ruostumaton teräs ei vaadi pintakäsittelyä, joten suojatilassa ei ole maalin hajua. Ruostumaton teräs on myös teknisesti tasapainoinen materiaali, sillä se kestää paineenvaihteluita hyvin lujuutensa ja sitkeytensä ansiosta. Suojatilan pinnat ovat kaarevat, mikä lisää paineenvaihteluiden kestoa ja varmistaa suojatilan kaasutiiveyden.

“Olemme testanneet suojapaikkaa kaivoksella lähellä räjäytyspaikkaa, ja se on kestänyt hyvin. Valitsimme Outokumpu 4622:n, sillä se tarjoaa kohteeseemme tarvittavat tekniset ominaisuudet edullisemmalla hinnalla. Olen erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Outokummun kanssa”, sanoo HEAT-IT Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kilpeläinen.

Uusi Outokumpu 4622 -teräslaji on ominaisuuksiltaan kilpailukykyinen kokonaisuus, joka tuo vaihtoehdon perinteisille austeniittisille nikkeliä sisältäville teräksille. Outokumpu 4622 -teräslaji on teknisten ominaisuuksiensa puolesta ferriittinen yleisteräs, ja sitä voidaan käyttää laajasti eri tuotesovelluksissa kuten kotitaloustuotteissa, pakoputkistoissa, prosessilaitteissa ja ulkoverhoilulevyissä.

Lisätietoja:

Konserniviestintä, puh. (09) 421 3840

Outokumpu Oyj



Outokumpu on ruostumattoman teräksen markkinajohtaja maailmassa. Valmistamme edistyksellisiä materiaaleja, jotka ovat tehokkaita, kestäviä ja kierrätettäviä ja auttavat siten rakentamaan maailmaa, joka kestää ikuisesti. Sata vuotta sitten keksitty ruostumaton teräs on ihanteellinen materiaali kestäviin ratkaisuihin vaativissa käyttökohteissa aina ruokailu- ja sairaalavälineistä siltoihin ja energialaitoksiin: se on 100-prosenttisen kierrätettävä, korroosionkestävä, hygieeninen ja vahva materiaali, jota ei tarvitse huoltaa. Outokummun palveluksessa on yli 12 000 ammattilaista yli 30 maassa. Konsernin pääkonttori sijaitsee Espoossa ja sen osake on listattu NASDAQ OMX Helsingissä. www.outokumpu.fi


Attachments

Respetra PR FIN.pdf RESPETRA inside_Courtesy of HEAT-IT.jpg RESPETRA_Courtesy of HEAT-IT.jpg