Aktias ekonomiska översikt: Världsekonomin stärks, i Finland blygsam tillväxt i sikte


Pressmeddelande
Aktia Bank Abp
Fritt för publicering 27.5.2014 kl. 10.00


Den världsekonomiska tillväxten håller på att stärkas men återhämtningen sker i olika takter. Den första hälften av innevarande år har präglats av en oro över styrkan i den globala tillväxten.

I USA verkar den svaga ekonomin till stor del ha förorsakats av den exceptionellt hårda vintern, och efter svängningar i början av året förväntas tillväxten fortsätta i snabb takt tack vare hushållens konsumtion och företagens investeringar. Också euroområdet kommer efter två recessionsår att nå tillväxt i år. I Kina avmattas den ekonomiska tillväxten i takt med nedkylningen inom byggsektorn, men tillväxten hålls nära regeringens mål. 

De största tillväxtriskerna i världsekonomin anknyter till inbromsningen i den kinesiska tillväxten, som var större än väntat, och dess globala effekter. De geopolitiska spänningarna har ökat på grund av krisen i Ukraina. En ny tillspetsning av situationen i Ukraina kunde leda till betydande störningar i den internationella handeln.

Inom de närmaste åren är inflationstrycken globalt obetydliga. Penningpolitiken i de utvecklade länderna kommer att stöda tillväxten länge till. I euroområdet har den låga inflationen väckt en oro om deflation. Vi räknar med att ECB sänker räntan på huvudsakliga refinansieringstransaktioner och depositionsräntan under noll vid sitt räntemöte i juni.

Den strukturella krisen i den finländska ekonomin har visat sig vara kraftigare och långvarigare än väntat. Början av året har inte medfört någon vändning mot det bättre i den finländska ekonomin.

I år förutspås Finlands BNP minska med 0,3 %. Under början av året har ekonomin fortsatt att krympa, men under senare hälften av året kommer den snabbare internationella handeln att öka också den finska exporten. BNP-tillväxten förblir dämpad 2015, 1,3 %. Exportefterfrågan förstärks i takt med att världshandeln växer och situationen på hemmamarknaden så småningom stabiliseras.

Någon snabb vändning mot det bättre är inte att vänta på arbetsmarknaden. Arbetslösheten förutspås stiga till 8,6 % i år. En försiktig vändning mot det bättre kommer först en bit in på 2015.

Den offentliga ekonomin kommer fortsatt att uppvisa ett djupt underskott. 2015 minskar underskottet tack vare anpassningsåtgärder. Det offentliga underskottet utgör dock fortfarande nästan 2 % av BNP 2015 och den offentliga skulden stiger till 63 % av BNP. Skattegraden i Finland stiger nästa år till 46 %. Så här höga siffror har man bara sett efter depressionen på 1990-talet.

För att säkerställa en hållbar offentlig ekonomi i Finland är det avgörande att pensionsreformen som är under beredning förlänger arbetskarriärerna tillräckligt mycket och att social- och hälsovårdsreformen åstadkommer miljardbesparingar i offentligt finansierade tjänster. Effekterna av de båda projekten kan dock bedömas först om flera år.

Det vore en stor risk att låta den offentliga ekonomin skuldsätta sig ytterligare i nuvarande takt. Därför ska de offentliga utgifterna reduceras beslutsamt under de närmaste åren. En hållbar, enligt ekonomins bärkraft dimensionerad offentlig ekonomi är en viktig del av företags och företagares stabila verksamhetsmiljö.


Aktia Bank Abp

Mera information:
Chefsekonom Anssi Rantala, tfn 010 247 6381, 050 401 4434


Attachments

Aktia_Ekonomisk överikt_Maj 2014.pdf