Zealand præsenterede nye data på to terapeutiske peptider fra sin prækliniske pipeline på den amerikanske diabetesforenings (ADA) 74. videnskabelige kongres


København, 2014-06-17 09:07 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --

  • Nye data på glukagon-analogen, ZP-GA-1 underbygger yderligere dens brede potentiale inden for behandling af diabetes både i form af en pen klar-til-brug mod hypoglykæmi og som del af et lukket system i en kunstig bugspytkirtel
     
  • Første data nogensinde præsenteret på GLP-1/GLP-2-dobbeltagonisten, ZP-GG-72; en helt ny behandlingsmæssig tilgang, der udover blodsukkerkontrol søger at adressere metabolisk endotoksæmi - et hidtil uopfyldt behov inden for diabetes og fedme  

København, 17. juni 2014 - Zealand Pharma A/S ("Zealand") (NASDAQ OMX København: ZEAL) meddeler, at der på Den amerikanske Diabetesforenings (ADA) 74. videnskabelige kongres, 13.-17. juni i San Francisco, er præsenteret nye data på to centrale peptid-præparater fra selskabets prækliniske diabetes-pipeline.

Torsten Hoffman, Zealands forsknings- og udviklingsdirektør udtaler: "Igen i år har vi fået mulighed for at præsentere væsentlige peptid-præparater fra vores prækliniske diabetes-pipeline på ADA. Begge præsentationer er værdifulde eksempler på Zealands særlige kompetencer inden for design og udvikling af nye medicinske produkter, der kan forbedre patienters liv.

Jeg er begejstret over udsigterne for vores glukagon-analog, der repræsenterer et bredt terapeutisk potentiale anvendt både som en bruger-venlig pen klar-til-brug til bedre behandling af hypoglykæmi, og som én af to essentielle hormon-komponenter i et kunstigt bugspytkirtel-pumpesystem. For så vidt angår vores GLP-1/GLP-2-program, der er det første i sin klasse, så repræsenterer det en spændende og helt ny tilgang til diabetes-behandling med sygdomsmodificerende potentiale.”  

Data præsenteret på ny glukagon analog til anvendelse i flydende formulering

Mandag 16. juni fremlagde Pia Nørregård, der er forsker hos Zealand, i form af en audio-guided poster-præsentation på ADA, ny data på Zealands nyudviklede glukagon-analog, ZP-GA-1. Denne peptid-analog er blevet strukturelt optimeret, så den er stabil i flydende formulering og dermed kan overkomme de udfordringer, der er forbundet med at anvende glukagon behandlingsmæssigt, fordi det naturligt forekommende peptid har meget dårlige fysisk-kemiske egenskaber.

Opløseligheden af ​​ZP-GA-1 ved fysiologisk pH viste sig at være >25 mg/ml og
dermed 100 gange bedre end naturligt fremkommende glukagon (~ 0,2 mg/ml). Også præparatets kemiske stabilitet målt over tid viste sig at være signifikant forbedret. Efter syv dage ved 40 0C viste ZP-GA-1 en nedbrydning på 1,8% imod 51% for naturlig glukagon. Efter 360 dage ved 5 ºC var nedbrydningen af ​​ZP-GA-1 kun 3,3%.

I relation til præklinisk effekt blev det vist, at ZP-GA-1 på dosis-afhængig vis genopretter blodsukkerniveauet til eller over udgangspunktet i rotter med insulin-induceret hypoglykæmi. Herudover viste ZP-GA-1 i hunde farmako-kinetiske og blodglukose-profiler, der overordnet var tilsvarende naturlig glukagon.

Disse data tyder på, at ZP-GA-1 er sammenlignelig med naturlig glukagon i relation til at frigive glukosedepoter til blodbanen, samtidig med at være egnet til langtidsopbevaring i en flydende formulering. Resultaterne yder således yderligere støtte til præparatets anvendelse til behandling og forebyggelse af svær hypoglykæmi i form af en pen klar-til-brug og som en essentiel komponent i en kunstig bugspytkirtel.

Data præsenteret på ny GLP-1/GLP-2-dobbeltagonist

Ligeledes mandag 16. juni fremlagde Rasmus Just, Principal Scientist hos Zealand, de første prækliniske resultater, der nogensinde er vist på Zealands helt nye GLP-1/GLP-2-dobbeltagonist ZP-GG-72.  Rationalet for at addere GLP-2 agonist-aktivitet til GLP-1 agonisme er at adressere den lave grad af betændelse, som forbindes med fedme og diabetes, og som kaldes metabolisk endotoksæmi. Denne tilstand menes at opstå som følge af lækager i den bakterielle barriere, der gennemløber tarmvæggen, og at medvirke til sygdomsudviklingen ved at formindske insulinsensitiviteten.

Administreret to gange dagligt i 5 dage til mus, viste ZP-GG-72 samme effektivitet som GLP-1- og GLP-2-enkeltagonister i forhold til hhv. at forbedre glykæmisk kontrol og øge tarmmassen.

Samlet understøtter de præsenterede data ZP-GG-72’s potentiale som et helt nyt koncept til behandling af metabolisk endotoksæmi, der er en medvirkende årsag til manglende insulinfølsomhed i diabetes og fedme, og som ikke adresseres med nogen eksisterende behandling.

Kopier af posteren og slide-præsentationen vil blive gjort tilgængelige på Zealands hjemmeside, www.zealandpharma.com

 

***

For yderligere information, kontakt venligst:

David Solomon, adm. direktør
Tlf.: 22 20 63 00

Hanne Leth Hillman, Vice President og Chef for Investor Relations & Corporate Communications
Tlf.: 50 60 36 89, email: hlh@zealandpharma.com

 

Om Zealand Pharma

Zealand Pharma A/S (”Zealand”) (NASDAQ OMX København: ZEAL) er et biotekselskab baseret i København. Zealand besidder ledende ekspertise inden for opfindelse, design og udvikling af nye peptid-lægemidler og har en bred og moden pipeline af nye lægemiddelkandidater, der alle er identificeret gennem virksomhedens egne forskningsaktiviteter. Virksomhedens fokus ligger inden for kardio-metaboliske sygdomme, herunder især diabetes og fedme, og den førende lægemiddelopfindelse er lixisenatid (Lyxumia®), en prandial GLP-1 agonist til én gang daglig indgivelse til behandling af type 2-diabetes, som er licenseret til Sanofi. Lixisenatid (markedsføres af Sanofi under navnet Lyxumia®) er godkendt til markedsføring i Europa og Japan og under evaluering af lægemiddelmyndighederne i en række andre lande globalt. I USA forventes en ansøgning om godkendelse indsendt i 2015, når resultaterne af hjertekar-sikkerhedsstudiet, ELIXA, foreligger. En “fixed-ratio”-kombination af Lyxumia® med Lantus® til én gang daglig indgivelse i en samlet pen (LixiLan) udvikles af Sanofi i fase III med planlagt første registreringsansøgning så tidligt som i slutningen af 2015. 

Zealand har en partnerstrategi for udvikling og kommercialisering af sine produkter, og i tillæg til licens-aftalen med Sanofi inden for type 2-diabetes har virksomheden partnerskaber med Boehringer Ingelheim inden for diabetes/fedme, med Lilly ligeledes inden for diabetes og fedme, med Helsinn Healthcare inden for kemoterapi-induceret diarré og med Abbvie (tidligere Abbott) inden for akut nyreskade.

 

For yderligere information: www.zealandpharma.com              

Følg os på Twitter: @ZealandPharma


Attachments

PR 04-14_0617 - Zealand præsentationer på ADA - DA_Final.pdf