Outokumpu förändrar sin organisation och företagsledning


OUTOKUMPU OYJ
PRESSMEDDELANDE
18 juni 2014 kl. 9.00 CET

 

Outokumpu meddelar idag förändringar i sin organisation och företagsledning. Syftet med förändringarna är att öka kund- och marknadsorientering, öka företagets förmåga att nå resultat samt öka tydligheten i ansvarsförhållanden.

Från och med 1 september 2014, kommer Outokumpu bestå av fem affärsområden med ansvar för försäljning, produktion och resultat: 

  • Coil EMEA
  • Coil Americas
  • APAC
  • Quarto Plate
  • Long Products

Quarto Plate och Long Products har tidigare varit affärlinjer inom affärsområdet Specialty Stainless. Enheten Quarto Plate är en global ledare för anpassade material av kvartoplåt med väsentlig verksamhet i Sverige och USA. Den har 800 anställda och en årlig omsättning på 400 miljoner euro under 2013. Enheten Long Products har en inriktning mot rostfria långa specialprodukter och produktion i Storbritannien, Sverige och USA. Den har ca 700 anställda och en årlig omsättning på 550 miljoner euro under 2013.

Special Coil-verksamheten i Avesta och Nyby, som också har varit en del av affärsområdet Specialty Stainless, kommer ingå i affärsområdet Coil EMEA. Följaktligen kommer Specialty Stainless upphöra som affärsområde.  

En ny segmentsstruktur kommer att återspeglas i rapporteringen från och med kvartalsrapporten för det tredje kvartalet. Utöver de fem affärsområdena, kommer Outokumpu att fortsätta att ha starka koncernfunktioner för att uppnå effektivitet och anpassning inom viktiga affärsprocesser.

“Under de senaste 18 månaderna har vi fokuserat mycket på att omstrukturera och förbättra vår finansiella ställning. Vi har gjort stora framsteg i våra kostnadsbesparingar och produktionsökningar samt kraftigt stärkt vår balansräkning. Samtidigt som vi målmedvetet utför alla de pågående struktur- och effektiviseringsåtgärderna, lägger vi också i nästa växel för att nå ytterligare förbättringar i vår affärsverksamhet och kundorientering”, säger Mika Seitovirta, koncernchef Outokumpu.

Den nya organisationsmodellen kommer inte direkt leda till ytterligare neddragningar av arbetstillfällen. Däremot kvarstår de tidigare aviserade kostnads- och effektivitetsprogrammen som syftar till att genomföra personalminskningar motsvarande 3500 jobb globalt vid slutet av 2017.

Outokumpus ledningsgrupp kommer att bestå av följande personer per den 1 september 2014:

  • Mika Seitovirta, koncernchef
  • Reinhard Florey, CFO (Chief Financial Officer)
  • Olli-Matti Saksi, Coil EMEA (från och med den 1 september)
  • Mick Wallis, Coil Americas
  • Austin Lu, APAC
  • Kari Tuutti, Long Products
  • Kari Parvento, Quarto Plate
  • Pekka Erkkilä, CTO (Chief Technology Officer)
  • Johann Steiner, personal, IT, hälsa och säkerhet
  • Saara Tahvanainen, kommunikation och marknadsföring

Jarmo Tonteri som för närvarande ansvarar för enheterna EMEA och Specialty Stainless kommer att fortsätta som rådgivare till koncernen och han kommer att gå i pension under de kommande 12 månaderna i linje med vad som tidigare kommunicerats.

“Jarmos roll i omvandlingen av Outokumpu har varit ovärderlig. Under 2011−2012 omstrukturerade han vår verksamhet inom rostfritt specialstål mot förbättrat lönsamhet. Sedan juni 2013 har han även lett affärsområdet EMEA samt omstruktureringen av vår produktionsstruktur i Europa. Jarmos dubbla roll i två affärsområden var en interimslösning och nu är det rätt tillfälle att ta nästa steg. Jag skulle redan nu vilja tacka Jarmo för hans starka ledarskap och insatser under dessa svåra tider”, säger Mika Seitovirta.

För mer information:

Sonja Rasin, tel. +46 708 926616

Outokumpu Group



Outokumpu är en global marknadsledare inom rostfritt stål. Vi tillverkar avancerade material som är effektiva, hållbara och återvinningsbara och därmed bygger en värld som varar för evigt. Rostfritt stål uppfanns för hundra år sedan och är ett idealt val för krävande användningsområden i allt från köksutrustning till broar, energianläggningar och medicinsk utrustning. Det är ett till 100 % återvinningsbart, korrosionsfritt, underhållsfritt, hållfast och hygieniskt material. Outokumpu har cirka 12 000 anställda i över 30 länder. Koncernens huvudkontor ligger i Esbo, Finland. Outokumpu är listat på NASDAQ OMX Helsingfors. www.outokumpu.com


Attachments

Operational model 18062014 SWE.pdf