PRF: Lisainfo Rootsi Põllumajandusameti otsuse kohta Överumans Fisk AB-le täiendava kompensatsiooni maksmise osas


Tallinn, Eesti, 2014-06-26 15:00 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

19.06.2014 otsustas Rootsi Põllumajandusamet maksta Överumans Fisk AB-le täiendava kompensatsioonina 6 727 636 Rootsi krooni (ligikaudu 0,7 miljonit eurot), seega on kompensatsiooni kogusummaks 10 727 636  Rootsi krooni (ligikaudu 1,2 miljonit eurot). Nõue Rootsi Põllumajandusameti vastu on bilansiväline nõue. Täiendav kompensatsioon summas  6 727 636 Rootsi krooni (ligikaudu 0,7 miljonit eurot) kajastatakse AS-i Premia Foods teise kvartali vahearuande kasumiaruandes muu ärituluna.

31.07.2013 esitas AS-i Premia Foods 100%-line tütarettevõte Överumans Fisk AB kahju ja saamata jäänud tulu hüvitamise nõude Rootsi Põllumajandusameti (rootsi keeles: Jordbruksverket) vastu summas 25 487 000 Rootsi krooni seoses 2012. a maikuus Överumans Fisk AB suhtes Rootsi Põllumajandusameti poolt alustatud haldusmenetlusega, mille tulemusena hävitati 17 tonni kalamaime.

Rootsi Põllumajandusameti otsuse kohaselt tuvastati tundmatu patogeen nimega „agent x“ ning tegemist on parasiidiga, mis kuulub Sarcocystidae perekonda. Otsuses puudub mis tahes täiendav informatsioon parasiidi päritolu, olemuse ja võimaliku leviku kohta.

Rootsi Põllumajandusameti otsus tugineb kahele Rootsi õigusaktile – loomade testimise seadusele ja loomade testimise määrusele. Määruse kohaselt on füüsilisel või juriidilisel isikul, kellele on tekkinud kahju või kes on kandnud kulusid seoses loomade testimise seaduse alusel tehtud otsusega, õigus kompensatsioonile riigieelarvest juhul, kui esinevad erakorralised asjaolud. Nimetatud õigusaktid ei sisalda täpsemat regulatsiooni kompensatsiooni suuruse määramise kohta või selle kohta, millised kulud kompenseerimisele kuuluvad. Puudub ka asjakohane haldus- ja kohtupraktika. Eelnevast tulenevalt on Rootsi Põllumajandusamet lähtunud analoogia korras episootiliste haiguste seadusest, märkides sealjuures, et antud juhul ei ole siiski tegemist episootilise haigusega. Vastavalt episootiliste haiguste seadusele makstakse kompensatsiooni hävitatud loomade eest, reostuse kõrvaldamise eest ning hüvitatakse saamata jäänud tulu, kusjuures saamata jäänud tulu kuulub hüvitamisele 50% ulatuses. Eelnevast tulenevalt järeldas Rootsi Põllumajandusamet, et muud kulud ja kahju hüvitamisele ei kuulu. Ülaltoodud õiguslikule argumentatsioonile tuginedes jättis Rootsi Põllumajandusamet Överumans Fisk AB nõude rahuldamata ulatuses, mis puudutas õigusabikulusid, tegevuse seisakust tingitud kulusid, intressikulusid ja muid kulusid (näiteks reisi-, tõlke- ja muid kulusid) ning rahuldas saamata jäänud tulu nõude üksnes osaliselt. Eeltoodud põhjustel vähendas Rootsi Põllumajandusamet makstava kompensatsiooni suurust 10 727 636 Rootsi kroonini (ligikaudu 1,2 miljoni euroni). 

         Lisainformatsioon:
         Katre Kõvask
         AS Premia Foods
         Juhatuse esimees
         T: 6 033 800
         katre.kovask@premia.ee
         www.premiafoods.eu