„Lietuvos energijos gamyba“, AB tapo NASDAQ OMX Commodities biržos nare


Elektrėnai, Lietuva, 2014-08-14 08:45 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- Elektros energijos gamybos ir didmeninės prekybos bendrovė „Lietuvos energijos gamyba“ toliau įgyvendina savo siekį aktyviai prisidėti prie Šiaurės Europos ir Baltijos šalių elektros energijos rinkų integracijos. Bendrovė pirmoji iš Lietuvos įmonių prisijungė prie išvestinių finansinių priemonių rinkos NASDAQ OMX Commodities.

NASDAQ OMX Commodities yra išvestinių priemonių birža, kurioje prekiaujama finansiniais instrumentais, susietais su elektros energijos kaina Nord Pool Spot biržoje. Prekyba finansinėmis priemonėmis leidžia valdyti elektros energijos kainų svyravimo rizikas. NASDAQ OMX Commodities biržoje šiuo metu prekiaujama finansiniais instrumentais susietais su elektros energijos kainomis Šiaurės Europos šalyse bei Estijoje, taip pat ¬– Vokietijos, Nyderlandų ir Jungtinės Karalystės elektros energijos išvestinėmis finansinėmis priemonėmis, elektros energijos sertifikatais, anglies, gamtinių dujų, mazuto ir jūros produktų išvestinėmis finansinėmis priemonėmis. Planuojama pasiūlyti ir su Latvijos bei Lietuvos kainų zonų kainomis susietų finansinių instrumentų.

„Lietuvos energijos gamyba“, dalyvaudama diskusijose su kitų Baltijos šalių nacionalinėmis energetikos kompanijomis ir perdavimo sistemos operatoriais bei NASDAQ OMX, siekia prisidėti prie likvidžios elektros energijos išvestinių priemonių rinkos sukūrimo. „Likvidžios elektros energijos finansinių instrumentų rinkos sukūrimas yra svarbus ne tik dėl galimybės apsidrausti nuo elektros energijos kainų svyravimo rizikos, bet tuo pačiu ir dėl galimybės viešai matyti rinkos dalyvių lūkesčius dėl elektros energijos kainų ateityje“, – sako Vidmantas Salietis, „Lietuvos energijos gamybos“ Didmeninės elektros departamento direktorius.

Prisijungimas prie prekybos NASDAQ OMX Commodities yra strateginis „Lietuos energijos gamybos“ žingsnis, kuriuo Bendrovė siekia parodyti tokios platformos poreikį bei pasiryžimą tapti aktyvia jos nare.

Sveikindamas „Lietuvos energijos gamybą“ tapus „NASDAQ OMX Commodities“ nare, biržos viceprezidentas Georg‘as Aasen‘as sakė: „Džiaugiuosi „Lietuvos energijos gamybos“ naryste biržoje „NASDAQ OMX Commodities“. Tai rodo, kad mūsų pasiūlymai yra konkurencingi ir kad birža yra patraukli ne tik Šiaurėms šalims. „NASDAQ OMX Commodities“ dar labiau sustiprins savo, kaip pačios likvidžiausios ir geriausiai organizuotos elektros energijos išvestinių finansinių priemonių  rinkos Europoje, pozicijas. Raginame „Lietuvos energijos gamybą“ aktyviai dalyvauti biržos veikloje.“

Sukurti tinkamai veikiančią ir integruotą energijos rinką bei būtiną energetikos infrastruktūrą, taip pat pasiekti, kad sukurta Baltijos jūros regiono energijos rinka būtų konkurencinga, tvari ir saugi yra pagrindinis Baltijos energijos rinkos jungčių plano (angl. Baltic Energy Market Interconnection Plan, BEMIP) tikslas. Šiame plane numatyta, kad visiškai veikiančios integruotos elektros energijos rinkos sukūrimui reikalinga finansinių priemonių rinka, kurioje siūlomi finansiniai produktai nuo kainų svyravimų leistų apsidrausti ir Baltijos šalių rinkos dalyviams.

         Valentas Neviera
         Korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovas
         Tel. +370 5 278 2908
         valentas.neviera@le.lt