NASDAQ OMX HELSINGIN KURINPITOLAUTAKUNTA MÄÄRÄSI RAUTARUUKKI OYJ:LLE VAROITUKSEN JA KURINPITOMAKSUN PÖRSSIN SÄÄNTÖJEN RIKKOMISESTA


29.8.2014 Helsinki —  NASDAQ OMX Helsingin kurinpitolautakunta on määrännyt Rautaruukki Oyj:lle (kaupankäyntitunnus: RTRKS) varoituksen ja 100 000 euron suuruisen kurinpitomaksun pörssin sääntöjen rikkomisesta. Yhtiö ei elo-syyskuussa 2013 noudattanut pörssin sääntöjä koskien tarpeellisten tietojen antamista pörssin valvontaa varten. Lisäksi yhtiö oli rikkonut asiassa pörssin sääntöä koskien hallinnon järjestämistä.

Rautaruukki Oyj julkisti 22.1.2014 pörssitiedotteen otsikolla ”SSAB ja Rautaruukki yhdistyvät – SSAB tekee Rautaruukin hallituksen suositteleman osakevaihtotarjouksen Rautaruukin osakkeenomistajille.” Rautaruukki Oyj oli käynyt neuvotteluja teräsliiketoimintansa yhdistämisestä SSAB AB:n kanssa marraskuusta 2011 alkaen. Rautaruukki oli tuolloin perustanut hanketta koskevan sisäpiirirekisterin. Neuvottelut johtivat moninaisten vaiheiden jälkeen tammikuussa 2014 julkistettuun osakevaihtotarjoukseen ja yhdistämispäätökseen.

Rautaruukki Oyj:n osakkeiden kaupankäynnissä oli ollut poikkeuksellisia piirteitä elo-syyskuussa 2013. Yhtiön osakkeen hinta ja kaupankäyntimäärät nousivat usean kerran huomattavasti. Pörssin markkinavalvonta oli ollut yhteydessä yhtiöön useita kertoja elo-syyskuussa 2013 ja tiedustellut mahdollisia syitä yhtiön osakkeen poikkeukselliseen kurssikehitykseen. Kysymyksiin, oliko yhtiöllä meneillään mitään merkittävää hanketta tai julkistamatonta informaatiota, yhtiön keskeiset toimihenkilöt vastasivat kieltävästi.

Väärinkäytösten ehkäisemiseksi ja selvittämiseksi sekä yleisen luottamuksen säilyttämiseksi pörssin tulee lain ja sääntöjensä kohdan 8.1.1 (1.7.2013, nykyinen sääntökohta 9.1.1) mukaan tehokkaasti valvoa arvopaperikauppaa. Pörssiyhtiöiden velvollisuutena on sääntöjen 8.1.2 (1.7.2013, nykyinen sääntökohta 9.1.2) kohdan mukaisesti myötävaikuttaa valvontaan antamalla pörssille tarpeellisia tietoja. Myötävaikutuksen laiminlyönti hidastaa ja vaikeuttaa valvontaa.

Kurinpitolautakunta katsoi, että Rautaruukki Oyj vastaa myötävaikutusvelvollisuuden täyttämisestä yhtiönä. Jos yhteyshenkilöiksi pörssin suuntaan merkitään henkilöitä, jotka eivät ole selvillä yhtiön hankkeista, asioita ei ole oikein järjestetty. Hyvään hallinnon järjestämiseen kuuluu sekin, että yhtiössä ymmärretään pörssin asema arvopaperikaupan valvojana ja pörssiyhtiön myötävaikutuksen merkitys, ja toimitaan sen edellyttämällä tavalla.

Pörssin kurinpitolautakunta toteaa päätöslauselmassaan, että Rautaruukki Oyj on rikkonut pörssin sääntöjen kohtia 8.1.2 (1.7.2013) ja 2.2.4.3 koskien tietojen antamista pörssille valvontaa varten ja tähän liittyvää hallinnon järjestämistä. Rikkomusta on pidettävä vakavana ottaen huomioon yritysjärjestelyn mittasuhteet ja yhtiön laiminlyönnin vaikutukset pörssin valvontatehtävän kannalta. Seuraamukseksi määrätään pörssin sääntöjen kohdan 8.2.3 (nykyisin 9.2.3) nojalla varoitus, minkä ohella Rautaruukki Oyj:n tulee maksaa kurinpitomaksuna 100 000 euroa. Päätöksen keskeiset perustelut ja päätöslauselma on pörssin toimesta julkistettava.

Tämä tiedote sisältää kurinpitolautakunnan päätöksen keskeiset perustelut ja päätöslauselman.
 

NASDAQ OMX:n pohjoismainen säätiö

NASDAQ OMX Helsingin, NASDAQ OMX Kööpenhaminen ja NASDAQ OMX Tukholman kurinpitotoimet voivat johtaa kurinpitomaksuihin. Maksetut kurinpitomaksut siirretään NASDAQ OMX Nordic Foundation –säätiölle, ja niitä käytetään säätiön tavoitteiden edistämiseen. Säätiön tarkoituksena on tukea Suomen, Tanskan ja Ruotsin arvopaperimarkkinoita edistävää tutkimusta ja siten kehittää kyseisten markkinoiden kilpailukykyä. Säätiön hallituksessa on sääntöjen mukaan kolme jäsentä, joilla on laaja rahoitusalan akateeminen kokemus.

NASDAQ OMX Helsingin markkinavalvonta

NASDAQ OMX Helsingin markkinavalvontayksikkö tutkii kaikki epäillyt sääntörikkomukset. Vähäisistä rikkomuksista annetaan yhtiölle kirjallinen huomautus ja vakavat tapaukset saatetaan kurinpitolautakunnan päätettäviksi. Kurinpitolautakunnan jäsenet ovat NASDAQ OMX Helsingistä riippumattomia laki- ja talousasiantuntijoita. Lautakunnan puheenjohtaja on oikeusneuvos Mikko Tulokas ja sen jäseninä ovat professori Risto Nuolimaa, professori Kalervo Virtanen ja oikeustieteen maisteri Simo-Pekka Helander. Mahdolliset seuraukset rikkomuksista ovat varoitus, kurinpitomaksu tai ääritilanteessa esitys listalta poistamisesta. Lisätietoja kurinpitolautakunnasta on NASDAQ OMX:n internet-sivuilla osoitteessa http://www.nasdaqomx.com/listing/europe/surveillance/helsinki

NASDAQ OMX -konserni
NASDAQ OMX on johtava pörssikaupankäynnin ja -teknologian, markkinainformaation ja listayhtiöpalveluiden tarjoaja kuudella mantereella. NASDAQ OMX:n monipuolinen tuotevalikoima tekee mahdolliseksi asiakkaiden luotettavan liiketoimintavision suunnittelun, optimoinnin ja toteutuksen. NASDAQ OMX toteuttaa tämän vahvalla teknologiallaan, joka tuo toimintaan läpinäkyvyyden ja pääomamarkkinoilla toimimiseen tarvittavan tiedon. Maailman ensimmäisen elektronisen pörssimarkkinan kehittäjän teknologiaa käytetään yli 70 pörssin toiminnassa 50 eri maassa ja joka kymmenes pörssikauppa maailmassa toteutetaan NASDAQ OMX:n teknologialla. NASDAQ OMX on koti sekä yli 3 400 listayhtiölle, joiden yhteenlaskettu markkina-arvo on yli 8,5 biljoonaa dollaria, että yli 10 000 yritysasiakkaalle. NASDAQ OMX Nordic ja NASDAQ OMX Baltic eivät ole juridisia yksikköjä, vaan termi kuvaa NASDAQ OMX –konsernin yhteistä tarjontaa Helsingissä, Kööpenhaminassa, Tukholmassa, Islannissa, Tallinnassa, Riiassa ja Vilnassa.  Lisätietoa NASDAQ OMX:stä löytyy osoitteesta http://www.nasdaqomx.com

 

Cautionary Note Regarding Forward-Looking Statements

Information set forth in this communication contains forward-looking statements that involve a number of risks and uncertainties.  NASDAQ OMX cautions readers that any forward-looking information is not a guarantee of future performance and that actual results could differ materially from those contained in the forward-looking information.  Such forward-looking statements include, but are not limited to, statements about our capital return initiatives.  Forward-looking statements involve a number of risks, uncertainties or other factors beyond NASDAQ OMX’s control.  These factors include, but are not limited to, NASDAQ OMX’s ability to implement its strategic initiatives, economic, political and market conditions and fluctuations, government and industry regulation, interest rate risk, U.S. and global competition, and other factors detailed in NASDAQ OMX’s filings with the U.S. Securities and Exchange Commission, including its annual reports on Form 10-K and quarterly reports on Form 10-Q which are available on NASDAQ OMX’s website at http://www.nasdaqomx.com and the SEC’s website at www.sec.gov.  NASDAQ OMX undertakes no obligation to publicly update any forward-looking statement, whether as a result of new information, future events or otherwise.

 

LISÄTIETOJA:

NASDAQ OMX
Maarit Bystedt
p. (09) 6166 7274
maarit.bystedt@nasdaqomx.com


Attachments

Rautaruukki Oyj_fin.pdf