Clanotech får särläkemedelsstatus i EU

STOCKHOLM den 20 oktober 2014. Clanotech AB meddelade att dess antifibrotiska och antiangiogena läkemedelskandidat CLT-28643 erhållit särläkemedelsstatus av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för förebyggande av ärrbildning efter glaukomfiltrationskirurgi. Karolinska Development äger 80 procent av Clanotech.


Clanotechs läkemedelskandidat, en α5β1-integrinantsagonist, har antiangiogena, antifibrotiska och antiinflammatoriska egenskaper som förväntas gynna sårläkningsprocesser efter glaukomkirurgi. Särläkemedelsstatus kommer att avsevärt förkorta en framtida godkännandeprocess och stärka marknadsexklusiviteten för en lanserad produkt. 

"Vi är glada över den positiva responsen från EMA, vilket baseras på det stora behovet av produkter som kan förbättra resultatet vid glaukomkirurgi", säger Patrizia Caldirola, VD, Clanotech. 

"Behandlingar med potential för användning i specialistvård och sjukdomar kopplade till särläkemedelsstatus är kärnan i Karolinska Developments investeringsstrategi. Det medicinska behovet av en säker och specifik antifibrotisk terapi vid glaukomkirurgi är betydande och särläkemedelsstatus kommer att bidra till bidra till betydande värde till detta spännande läkemedelsprojekt", säger Bruno Lucidi, VD, Karolinska Development.

Notera: Karolinska Developments ägarandel på 80% inkluderar indirekt ägande genom KDev Investments AB.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Patrizia Caldirola, VD, Clanotech AB
Tel: +46 (0) 70 374 7179, e-mail: patrizia.caldirola@clanotech.com

Bruno Lucidi, VD, Karolinska Development AB
Tel: +46 (0) 72 245 9892, e-mail: bruno.lucidi@karolinskadevelopment.com

 

 

TILL REDAKTÖRERNA

Om Clanotech AB
Clanotech är ett svenskt bioteknikbolag, aktivt inom oftalmologi. Clanotechs utvecklingsstrategi spänner sig från nischindikationer med särläkemedelsmöjligheter såsom utveckling av säkra och målspecifika behandlingar som motverkar ärrbildning inom glaukomkirurgi till terapiområden med stor kommersiell potential som våt åldersrelaterad makuladegeneration. Clanotechs läkemedelskandidat hämmar α5β1-integrinreceptorn som förekommer på fibroblaster och på blodkärls endotelceller. α5β1-integrin är starkt uppreglerat i fibroblaster som medverkar vid fibros och ärrbildning efter glaukomkirurgi.


Om Karolinska Development AB
Karolinska Developments mål är att skapa värde för patienter, forskare, investerare och samhället genom att utveckla innovationer från världsledande forskning till differentierade produkter som kan säljas eller utlicensieras. Affärsmodellen är att SELEKTERA de kommersiellt mest attraktiva medicinska innovationerna som har potential att tillgodose medicinska behov UTVECKLA innovationer till det stadium där den största avkastningen på investeringen kan uppnås samt KOMMERSIALISERA innovationer genom försäljning av företag eller utlicensiering av produkter. Ett exklusivt “deal flow”-avtal med Karolinska Institutet Innovations AB, i kombination med andra samarbetsavtal med ledande universitet, ger ett kontinuerligt flöde av innovationer. Portföljen består idag av 33 projekt, varav 16 projekt är i klinisk utveckling. För mer information: www.karolinskadevelopment.com.


Attachments

Clanotech får särläkemedelsstatus i EU.pdf