Metsä Groupin Äänekoskelle suunnitellun biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arviointi on päättynyt


Metsä Group lehdistötiedote 30.10.2014 klo 9.00

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on antanut lausuntonsa Metsä Groupin Äänekoskelle suunnitteleman biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Ympäristövaikutusten arviointi on yhteysviranomaisena toimivan ELY-keskuksen mukaan riittävä, ja arviointiselostus täyttää ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain (468/1994) asettamat vaatimukset.

Yhteysviranomaiselle toimitettiin YVA-selostuksesta 12 lausuntoa ja yksi mielipide.

Biotuotetehdashankkeen ympäristövaikutusten arviointiprosessi käynnistettiin keväällä, ja yhteysviranomaisen nyt antaman lausunnon jälkeen prosessi on päättynyt. Ympäristövaikutusten arvioinnin tulokset otetaan huomioon hankkeen suunnittelussa ja päätöksenteossa.

YVA-selostuksessa tarkasteltiin biotuotetehtaan eri toteutusvaihtoehtojen ympäristövaikutuksia hankkeen jatkosuunnittelua sekä päätöksentekoa varten. Tarkastellut hankevaihtoehdot olivat seuraavat:

  • Vaihtoehto 1: Rakennetaan uusi biotuotetehdas, jonka kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia sellua vuodessa. Sellutehtaan lisäksi biotuotetehdaskokonaisuuteen sisältyy joitakin seuraavia laitoksia: bioöljylaitos, bioetanolilaitos, mädättämö, tuotekaasulaitos ja biohiililaitos.
  • Vaihtoehto 2: Rakennetaan sellutehdas, jonka kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa.
  • Vaihtoehto 0: Nykyinen sellutehdas toimii käyttöikänsä loppuun saakka.

Kunkin vaihtoehdon keskeiset ympäristövaikutukset mallinnettiin, minkä perusteella on arvioitu muun muassa tehtaan vaikutuksia ilmanlaatuun ja ilmastoon, maisemaan ja kulttuuriympäristöön, maa- ja kallioperään, vesistöihin, liikenteeseen sekä ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen. Lisäksi selostuksessa on erikseen arvioitu rakennusajan ympäristövaikutukset. Yhteysviranomainen piti arviointeja riittävänä, mutta hankkeen jatkosuunnittelussa tulee huomioida lausunnossa esitettyjä näkökohtia, joita ovat muun muassa ruoppausten aikaiset mahdolliset haitallisten yhdisteiden päästöt, suositus avata taimenien uusi nousuväylä Keiteleelle Myllykosken kautta ja meluntorjuntasuunnittelu.

”Ympäristövaikutusten arviointiprosessi eteni hyvin koko prosessin ajan.  Prosessiin osallistui suuri joukko ihmisiä yleisötilaisuuksissa, YVA-seurantaryhmän kokouksissa, viranomaisten puolelta ja omasta organisaatiostamme.  Haluan lämpimästi kiittää kaikkia prosessin osallistuneita”, projektijohtaja Timo Merikallio toteaa.

Keski-Suomen ELY-keskuksen antamaan lausuntoon voi tutustua osoitteessa: http://www.ymparisto.fi/download/noname/%7b6A3205B2-04FF-49B6-872B-891D2EB8104C%7d/104498


Ympäristölupahakemusten kuulutukset nähtävillä 13.11. saakka

Biotuotetehtaan ympäristölupahakemus etenee viranomaisten kanssa sovitun aikataulun mukaisesti. Loppuunsaatettu YVA-prosessi on edellytys ympäristöluvan myöntämiselle.

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto on kuuluttanut biotuotetehdashankkeeseen liittyvät lupahakemukset, ja ne ovat nähtävillä 13.11. asti Äänekosken kaupungin ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ilmoitustauluilla. Biotuotetehtaan kuulutus on nähtävillä myös Laukaan kunnantalon ja Jyväskylän kaupungintalon ilmoitustauluilla. Kuulutuksen voi lukea myös Avin www-sivujen Lupa-Tietopalvelussa.

 

Lisätiedot:

Timo Merikallio, projektijohtaja, Metsä Fibre, puh. 050 5989 342
Esa Mikkonen, ylitarkastaja, Keski-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 024 785

 

Metsä Fibren suunnittelema noin 1,1 miljardia euroa maksava biotuotetehdas olisi toteutuessaan metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa. Tehtaan sellukapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Tehdas on tarkoitus rakentaa Äänekoskelle nykyisen sellutehtaan alueelle, ja se korvaisi alueella tällä hetkellä toimivan tehtaan. Lopullinen investointipäätös tehtaan rakentamisesta tehdään alkuvuonna 2015, jolloin biotuotetehdas voisi käynnistyä vuonna 2017.

www.biotuotetehdas.fi