Delårsrapport för REHACT januari - september 2014


Tredje kvartalet 2014 i sammandrag
· Rörelsens intäkter uppgick till 152.261 SEK ( 149.818 SEK)
· Rörelseresultat efter avskrivningar -669.270 SEK
(-792.578 SEK)
· Rörelseresultat efter finansiella poster -883.872 SEK
(-720.022 SEK)
· Resultat per aktie vid full konvertering och teckning -0,16 SEK ( -0,01 SEK*)

Januari - september 2014 i sammandrag
· Rörelsens intäkter uppgick till 456.782 SEK ( 322.283 SEK)
· Rörelseresultat efter finansiella poster -5.198.421 SEK
( -3.318.314 SEK)
· Resultat per aktie vid full konvertering och teckning -0,96 SEK (-0,05 SEK*)

* Antalet aktier i REHACT minskades under oktober 2013 genom en omvänd split där tjugo (20) gamla aktier blev en (1) ny. Jämförelsesiffran är baserad på det antal aktier som fanns 2013-09-30, dvs före denna omvända split.


VD-kommentar till perioden
Den enskilt viktigaste händelsen i REHACT under tredje kvartalet 2014 har varit den särskilda granskningen av bolagets engagemang i Polen och de polska bolagen iNergy sp. z o.o. och iRWN sp. z o.o. Ansvarig för rapportering och daglig drift av bolagen är REHACTs grundare och CTO, Jerzy Hawranek.

Den utlösande anledningen till granskningen var att REHACT i somras ombads att garantera ett större belopp för att säkerställa projekteringen av den första delen av en sedan flera år planerad rekreationsanläggning, Natura Centrum, där vårt klimatsystem Rehact Energy System skulle installeras och generera intäkter på ca 50-70 MSEK under en femårsperiod. Det var en något oväntad begäran eftersom den svenska ledningen vid flera tidigare tillfällen fått försäkringar om att Natura Centrum hade sin finansiering säkrad av externa finansiärer och långivare. Jag har flera gånger försökt kontakta ledningen för Natura Centrum för en kommentar kring detta, men har tyvärr inte lyckats nå dem. Inget tydligt besked finns därför kring projektets status och det är därmed inte längre sannolikt att det kommer genomföras i enlighet med plan.

Det finansiella underlag, som i slutet av sommaren presenterades för REHACTs ledning och styrelse, gav också anledning att kräva ökad insyn i de polska bolagen iNergy och iRWN som är tänkta som underleverantörer i projektet.

Den omfattande, särskilda granskningen av iNergy och iRWN, som indirekt underlättats av att REHACTs polske grundare och CTO inte längre är majoritetsägare i REHACT, avslöjade allvarliga brister i verksamheten. Som exempel kan nämnas avvikelser från vedertagen affärspraxis, avsaknad av dokumentation av planering och projektering, försenad produktutveckling, ofullständig och delvis missledande rapportering till REHACTs styrelse och ledning och avvikelser från överenskommelser och fastställda beslut. Under perioden 2010-2013 har de polska försäljningsaktiviteterna av REHACTs klimatsystem inte heller resulterat i något genomfört projekt i landet.

Ett installationsprojekt utanför Polen, där REHACTs CTO också haft ledningsansvar för projektering och installation, har även omfattats av den särskilda granskningen. Vid en inspektion i oktober konstaterades ett antal fel i installationen, troligen beroende på anlitandet av underleverantörer som saknade erforderlig erfarenhet av Rehact Energy System och som inte fått tydlig instruktion och handledning. REHACT kommer nu att anlita lokala leverantörer för att färdigställa denna installation.

Personligen beklagar jag att de diskussioner som REHACTs ledning har haft med CTO med anledning av det inträffade inte har lett fram till en samsyn om åtgärder för att komma till rätta med bristerna. Mot den här bakgrunden beslutade REHACTs styrelse i mitten av oktober att avskilja Jerzy Hawranek från hans anställning som CTO i REHACT AB då han inte längre åtnjöt styrelsens förtroende.

Ledningen avser nu att istället koncentrera produktarbete, marknadsföring och försäljning i REHACT AB till Sverige och i fortsättningen samarbeta främst med teknisk expertis i Sverige för den fortsatta utvecklingen av klimatsystemet Rehact Energy System. REHACT planerar därför inte i närtid att göra några ytterligare investeringar, vare sig ekonomiskt eller personellt, i iNergy och iRWN.

Ledningen vill understryka att samtliga patent som gäller värmeväxlaren RVU tillhör REHACT AB. Det skedde genom en överlåtelse redan 2010. Bolagen iNergy och iRWN har en geografiskt avgränsad licens som endast tillåter dem att verka i Polen.

Den försenade produktutvecklingen av RVU och Rehact Energy System medför dessvärre oundvikligen att arbetet med pågående projekt försenas och att produkten ännu inte är redo för försäljning på bred skala. Vår bedömning är dock att vårt mest aktuella pilotprojekt, det första egna villabygget på Dalarö, inte kommer att försenas mer än ca tre till sex månader på grund av detta. Dalaröprojektet försenas också uppskattningsvis ca två månader på grund av att upphandlingen av markentreprenör tar längre tid än förväntat. Byggnaden på Dalarö förväntas idag stå klar under hösten 2015.

Vi har också fått ett positivt besked att Energimyndigheten beviljat medel till SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, för att bland annat utvärdera Dalarö-projektet under åren 2014 till 2017 och studera hur man kan minska behovet av tillförd energi genom att ventilera effektivare med lägre luftflöden. För även om RVU är dimensionerad för att uppfylla dagens krav på ventilationsflöden är målsättningen att systemet på sikt kan visa på att god ventilation kan uppnås med lägre luftflöden. Om projektet blir framgångsrikt underlättas införandet av nya strängare normer för luftflöden.

REHACTs finansiella ställning är idag tillfredsställande. Vid kvartalets utgång hade REHACT ca 16 miljoner kronor i kassan och enligt den preliminära resultatrapporten är det negativa resultatet för Q3 ca -900 000 kr. Resultatet varierar självklart från kvartal till kvartal men min bedömning är att fokuseringen på Sverige kommer att minska våra overheadkostnader och dessutom påskynda kommersialiseringen av RVU. Finansiering av bygget på Dalarö och köp av tomter från Haninge kommun kommer till största del ske med lån från Svenska Handelsbanken och när väl SP-testerna är färdiga kan huset avyttras.

Ledningen avser också att öka kommunikationen med aktieägarna för att undvika informationsglapp.

Med vänlig hälsning,
Svante Bengtsson, VD REHACT

Väsentliga händelser under rapportperioden juli - september 2014
· Registreringen av aktierna från teckningsoptionerna skedde i slutet av juli.
· Energimyndigheten meddelar att man beviljat medel till Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) för att bland annat utvärdera Dalaröprojektet och möjligheterna för att med effektivare ventilation minskas luftflöden med bibehållen komfort för att sänka energibehovet.
· En särskild granskning av de polska bolagen iNergy och iRWN har genomförts under perioden och det har konstaterats avvikelser från vedertagen affärspraxis, avsaknad av dokumentation av planering och projektering, försenad produktutveckling, ofullständig och delvis missledande rapportering till REHACTs styrelse och ledning och avvikelser från överenskommelser och fastställda beslut.

Kommande rapportdatum
2015-02-20: Bokslutskommuniké 2014

Certified Adviser
REHACTs certified adviser är Erik Penser Bankaktiebolag, tel. 08-463 80 00

Rapporten i sin helhet bifogas.

Stockholm den 31 oktober 2014.

Styrelsen REHACT AB (publ)

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
REHACT Delårsrapport Q3 2014.pdf
 


Attachments

rehact_q3_2014_141031.pdf