Finansinių priemonių nominalios vertės keitimo į eurus tvarka - patvirtinta

Talinas/Ryga/Vilnius, Baltijos rinka, 2014 m. lapkričio 5 d. - Nasdaq, Inc. (NASDAQ:NDAQ) praneša, kad š.m. lapkričio 4 d. Lietuvos centrinio vertybinių popierių depozitoriumo (LCVPD) valdyba patvirtino finansinių priemonių, įtrauktų LCVPD apskaitą, nominaliosios vertės pakeitimo į eurus tvarką ir procedūras.

LCVPD Vertybinių popierių apskaitos sistemoje registruotų ir apskaitomų finansinių priemonių – bendrovių akcijų, kitų nuosavybės vertybinių popierių, Lietuvos Vyriausybės vertybinių popierių, taupymo lakštų, akcinių bendrovių obligacijų ir kt. - nominali vertė išreikšta litais bus keičiama į eurus pagal numatytas procedūras euro įvedimo Lietuvos Respublikoje dieną – 2015 m. sausio 1 d. Siekiant užtikrinti sklandų finansinių priemonių nominalios vertės keitimo procesą, gruodžio 30 ir 31 dienomis bus stabdomos bet kokios operacijos Lietuvos Vyriausybės vertybiniais popieriais, taupymo lakštais, akcinių bendrovių obligacijomis, kurių nominali vertė išreikšta litais, tuo tarpu atsiskaitymai eurais už NASDAQ OMX Vilnius vertybinių popierių biržoje sudarytus sandorius akcijomis bus vykdomi standartine tvarka.

„Pasirengėme finansinių priemonių, įtrauktų į mūsų apskaitą, nominaliosios vertės į eurus keitimui pagal principus ir formulę, numatytą Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatyme, patvirtinome šio keitimo tvarką ir esame įsitikinę, kad bendrų LCVPD ir finansų rinkos dalyvių pastangų dėka 2015 m. sausio 1 d. pasveikinsime Lietuvą sėkmingai įsivedus eurą“, - sako Mindaugas Bakas, Lietuvos centrinio vertybinių popierių depozitoriumo prezidentas.

Apie Lietuvos centrinį vertybinių popierių depozitoriumą

Lietuvos centrinis vertybinių popierių depozitoriumas (LCVPD) yra vienintelis centrinis vertybinių popierių depozitoriumas ir viešai apyvartai išleistų vertybinių popierių sąskaitų tvarkytojas Lietuvoje. LCVPD suteikia paslaugas visiems vertybinių popierių rinkos dalyviams, saugo vertybinius popierius, vykdo tarpuskaitą ir piniginius atsiskaitymus už sandorius vertybiniais popieriais, tvarko akcinius įvykius bei atlieka kitas paslaugas, susijusias su vertybiniais popieriais. Bendradarbiavimo sutartys ir sukurti pervedimų bei atsiskaitymų kanalai su tarptautiniu VP depozitoriumu Clearstream bei su Latvijos, Estijos ir Lenkijos centriniais vertybinių popierių depozitoriumais suteikia LCVPD klientams prieigą prie pasaulio vertybinių popierių – įmonių akcijų, bendrovių, vyriausybės ir savivaldybių skolos vertybinių popierių, obligacijų ir išvestinių produktų. LCVPD priklauso Nasdaq įmonių grupei. Daugiau informacijos: http://www.lcvpd.lt

Apie Nasdaq

Nasdaq  (NASDAQ: NDAQ) – didžiausia vertybinių popierių prekybos technologijų ir informacijos paslaugų tiekėja visuose šešiuose žemynuose. Nasdaq paslaugų portfelyje – diversifikuoti sprendimai, leidžiantys klientams planuoti ir optimizuoti verslą, įgyvendinti verslo vizijas. Nasdaq technologijos – nepamainomas skaidrumą ir supratimą šiuolaikinėse pasaulio kapitalo rinkose užtikrinantis instrumentas. Nasdaq – tai pirmoji elektroninė vertybinių popierių birža pasaulyje, šiuo metu 50 šalyse valdanti 70 biržų, kuriose sudaromas maždaug vienas iš dešimties vertybinių popierių sandorių pasaulyje. Nasdaq kotiruojama daugiau kaip 3500 bendrovių, kurių rinkos kapitalizacija viršija 8,8 trilijonus JAV dolerių, Nasdaq paslaugomis naudojasi daugiau kaip 10.000 verslo klientų. Daugiau informacijos: www.nasdaqomx.com.

Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland, Nasdaq Riga, Nasdaq Stockholm, Nasdaq Tallinn, Nasdaq Vilnius, Nasdaq Clearing ir Nasdaq Broker Services yra atitinkamai reguliuojamų rinkų Nasdaq OMX Copenhagen A/S, Nasdaq OMX Helsinki Ltd., Nasdaq OMX Iceland hf., Nasdaq OMX Riga, AS, Nasdaq OMX Stockholm AB, Nasdaq OMX Tallinn AS, AB Nasdaq OMX Vilnius, Nasdaq OMX Clearing AB, Nasdaq OMX Broker Services AB prekės ženklas. Nasdaq Nordic – tai bendras  Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland ir Nasdaq Stockholm rinkų ir jų siūlomų produktų bei paslaugų pavadinimas. Nasdaq Baltijos rinka – tai bendras Nasdaq Tallinn, Nasdaq Riga ir  Nasdaq Vilnius rinkų ir siūlomų bendrų produktų bei paslaugų pavadinimas. Daugiau apie Nasdaq Baltijos rinką: www.nasdaqbaltic.com

Įspėjamasis pranešimas

Informacijoje, pateiktoje šiame pranešime spaudai, yra į ateitį nukreiptų pareiškimų, kurie nėra aiškiai apibrėžti ir yra susiję su įvairiomis rizikomis. NASDAQ OMX Group įspėja, kad bet kokia į ateitį nukreipta informacija negali būti laikoma garantija dėl bet kokių ateities rezultatų pasiekimo, ir NASDAQ OMX Group nekontroliuoja veiksnių, kurie gali paveikti tokius faktinius rezultatus. NASDAQ OMX Group neprisiima jokios atsakomybės viešai atskleisti bet kokių į ateitį nukreiptų pareiškimų.

Daugiau informacijos:

Audronė Ranonytė